117 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Τάσος Π. Καραντής

Η κάθε πόλη έχει την ιστορία της αλλά και τα τραγούδια της. Αυτά, λοιπόν, τα τραγούδια, που αναφέρονται στη Λάρισα, το Ιστορικό Κέντρο Λάρισας, είχε την έξυπνη κι όμορφη ιδέα να τα συγκεντρώσει και να τα κυκλοφορήσει – σε νέες εκτελέσεις - σ’ ένα δίσκο, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ιστορία τραγουδιού Λάρισας». Στο ένθετο του cd υπάρχει σημείωμα του Πρόεδρου του Ιστορικού Κέντρου Λάρισας κ. Γιώργου Μπαρτζώκη, αλλά κι όλες οι πληροφορίες για τα τραγούδια(δημιουργοί, πρώτες εκδόσεις κι εκτελεστές) και τους μουσικούς, καθώς, βέβαια, κι οι στίχοι τους.
Τα δεκαοχτώ (18), συνολικά, κομμάτια προέρχονται από όλο το φάσμα του τραγουδιού μας, αφού η συλλογή περιλαμβάνει δημοτικά, ρεμπέτικα, λαϊκά και έντεχνα. Γνωστά τραγούδια του Τσιτσάνη, του Μητσάκη και του Μουσαφίρη, αλλά και του Ξαρχάκου και του Μούτση, καθώς και του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ανάμεσά τους, το δημοτικό «Φεύγουν οι Τούρκοι από τη Λάρισα», πέντε καινούρια τραγούδια, το ένα απ’ αυτά, αφιερωμένο στον, αείμνηστο, Λαρισαίο ποδοσφαιριστή Γιώργο Μητσιμπόνα, ένα ανέκδοτο τραγούδι του Μιχάλη Τερζή και μια επανεκτέλεση ενός τραγουδιού του Χρήστου Γκάρτζου.
Βασικός ερμηνευτής του όλου υλικού είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ιστορικού Κέντρου Λάρισας και τοπικός τραγουδιστής της Λάρισας, Σπύρος Πέρπερας, ο οποίος διαθέτει μια χαρακτηριστική λαϊκή φωνή. Όλα τα κομμάτια τα λέει ικανοποιητικά κι απέριττα και, οφείλω να επισημάνω, ότι δοκιμάζεται σε πολλά και διαφορετικού ύφους τραγούδια, αφού τραγουδάει από Τσιτσάνη ως Θανάση Παπακωνσταντίνου!
Τα γνωστότερα τραγούδια του δίσκου είναι το «Μια βραδιά στη Λάρισα» του Μούτση, το «Όλα είναι τυχερά» του Ξαρχάκου, το «Βόλτα στην Ελλάδα», του Τσιτσάνη, το «Λάρισα – Θεσσαλονίκη» του Αντώνη Κατινάρη και το «Στης Λαρίσης το ποτάμι» του Μητσάκη.
Στο δίσκο συμμετέχει φιλικά, τραγουδώντας δυο τραγούδια, ο Κώστας Σμοκοβίτης, ο οποίος είναι θεσσαλικής καταγωγής. Το ένα απ’ αυτά είναι το ανέκδοτο «Στη Λάρισα (Φώτα πορείας)», ένα παραπονιάρικο ζεϊμπέκικο, απ’ αυτά τα ωραία που ξέρει και γράφει ο Μιχάλης Τερζής, το οποίο ο Σμοκοβίτης το ερμηνεύει εκφραστικότατα. Αξίζει να αναφέρω, ότι το τραγούδι ο συνθέτης το εμπνεύστηκε κατά τη χρονική περίοδο της στρατιωτικής του θητείας στη Λάρισα. Το δεύτερο κομμάτι που λέει ο Σμοκοβίτης, είναι το τραγούδι «Αθήνα – Λάρισα» του Χρήστου Γκάρτζου, σε στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη. Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο, λυρικό τραγούδι, που ο Σμοκοβίτης, σ’ αυτή τη β΄ εκτέλεση, του δίνει μια άλλη διάσταση, χρωματίζοντάς το υπέροχα με την ερμηνεία του και στολίζοντάς το με τα πλούσια ηχοχρώματα της φωνής του.
Η «Ιστορία τραγουδιού Λάρισας» είναι μια αξιέπαινη έκδοση που απευθύνεται - εκτός από τους Λαρισαίους - στους συλλέκτες που θέλουν να έχουν μια συλλογή με τραγούδια για τη Λάρισα, αλλά και σε όλους τους φίλους του ελληνικού τραγουδιού, αφού έχουμε, ουσιαστικά, έναν πρωτότυπο “κύκλο τραγουδιών” σπουδαίων δημιουργών, εμπνευσμένων από μια ελληνική πόλη, τη Λάρισα. Μακάρι να προκύψουν στο μέλλον κι άλλες, πολλές, τέτοιες εκδόσεις και για άλλες πόλεις.
01 ΑΓΑΠΩ ΜΙΑ ΛΑΡΙΣΑΙΑ (Σωτήρης Καλυμνάκης, Ιωάννης Γκίκας)
02 ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ (Δήμος Μούτσης, Νίκος Γκάτσος)
03 ΑΘΗΝΑ - ΛΑΡΙΣΑ (Χρήστος Γκάρτζος, Μιχάλης Μπουρμπούλης) - Κώστας Σμοκοβίτης
04 ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΕΡΑ (Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Γκάτσος)
05 ΠΑΣΤΑ ΜΕ ΚΕΡΑΣΑΚΙ (Θανάσης Παπακωνσταντίνου)
06 ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (Βασίλης Τσιτσάνης, Χρήστος Κολοκοτρώνης)
07 ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ (ΦΩΤΑ ΠΟΡΕΙΑΣ) (Μιχάλης Τερζής) - Κώστας Σμοκοβίτης, Ρένα Κρανιώτη
08 ΛΑΡΙΣΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Αντωνης Κατινάρης, Σ. Ροζάκης)
09 ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΣΙΜΠΟΝΑ (Αθανάσιος Μυλωνέρος, Θωμάς Αστερίου)
10 ΣΤΑ ΣΤΕΚΙΑ ΤΑ ΛΑΡΙΣΙΝΑ (Μιχάλης Χώτος, Θάνος Παλάσκας)
11 ΣΤΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ (Γιώργος Μητσάκης)
12 ΛΑΡΙΣΙΝΗ (Στράτος Παγιουμτζής)
13 Ο ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑ (Γιάννης, Διαμαντάς, Φώτης Ζησούλης)
14 ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΝΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ (Στέλιος Παπαευθυμίου)
15 ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΑ (Τάκης Μουσαφίρης)
16 ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ (Παραδοσιακό δημοτικό)
17 ΣΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΤΟ ΕΛΑ (Επαμεινώνδας Μανδηλάς, Δέσποινα Καρακάση) - Ντουέτο με Έφη Μπρούζα
18 ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ (Επαμεινώνδας Μανδηλάς, Βασιλική Αργύρη) - Φιλική συμμετοχή: Χρήστος Κουσιός, Κώστας Καφαντάρης

Κεντρική διάθεση cd : Ιστορικό Κέντρο Λάρισας, τηλ. 2410 - 536122
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γράφω τραγούδια για ανθρώπους που εκτιμώ και που πιστεύω ότι θα βελτιώσουν το μουσικό αποτέλεσμα των συνθέσεών μου χωρίς να τους κατατάσσω σε κατηγορίες. Τα καλά τραγούδια μας συντροφεύουν στο ταξίδι της ζωής μας και στόχος μου είναι να καταφέρνω να γράφω καλά τραγούδια χωρίς ταμπέλες.
Γιώργος Σαμπάνης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

20/9/1971 Πέθανε στην Αθήνα ο νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης (Γεώργιος Σεφεριάδης)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS