109 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
24.08.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Ματσούκας: Σινεμαδάκι μουΟ Χρήστος Νικολόπουλος υπηρετεί, με το μπουζούκι και τα τραγούδια του, εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, το λαϊκό τραγούδι! Το έχει στολίσει με τις πενιές του και το έχει πλουτίσει με τα τραγούδια του, που τα έχουν τραγουδήσει όλοι οι μεγάλοι μας τραγουδιστές. Είναι δε από τους λίγους συνθέτες της γενιάς του που συνεχίζει και σήμερα να είναι ενεργός και μάχιμος, με νέα τραγούδια, και δεν μένει στη δόξα και στις δάφνες του παρελθόντος, περιφέροντάς τα, όπως άλλοι. Ακόμα, θα πρέπει να του αναγνωριστεί, το ότι δίνει τραγούδια σε όλες τις καλές λαϊκές φωνές, χωρίς να εγκλωβίζεται, δογματικά, σε “σύνορα” και “στρατόπεδα” κι αυτό δείχνει πως είναι ελεύθερος κι ανοιχτόμυαλος δημιουργός.

Στο δίσκο «Σινεμαδάκι μου», που μόλις κυκλοφόρησε από τον «ΚΕΝΤΑΥΡΟ»(2009), ο Νικολόπουλος υπογράφει τα 7 από τα 13 κομμάτια, του πρώτου προσωπικού δίσκου του Γιάννη Ματσούκα, γι’ αυτό και τ’ όνομά του εμφανίζεται στο εξώφυλλο μαζί με το όνομα του τραγουδιστή. Οι στίχοι και στα 13 τραγούδια είναι του Νίκου Αναγνωστάκη, ενώ, έχουν επίσης γράψει μουσική ο Γιάννης Πηλιχός σε πέντε τραγούδια κι ο Θανάσης Βασιλάς σε ένα.
Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης ΜατσούκαςΟ Γιάννης Ματσούκας είναι ένας νέος ελπιδοφόρος τραγουδιστής με καθαρή και με λαϊκή χροιά φωνή. Μέχρι σήμερα τον γνωρίζαμε, δισκογραφικά, από μερικές συμμετοχές του, οπότε τώρα μας συστήνεται, ουσιαστικά, με τον πρώτο του αυτόν δίσκο, έχοντας δίπλα του τη βαριά υπογραφή του Χρήστου Νικολόπουλου, αλλά και – τις εξίσου άξιες - των Πηλιχού και Βασιλά.
Το «Σινεμαδάκι μου» είναι ένας λαϊκός δίσκος, τόσο από πλευράς μουσικής, μια κι έχουμε κλασικές λαϊκές φόρμες, όσο και στίχων, αφού η γραφή του Αναγνωστάκη διακρίνεται από την απλότητα και λιτότητα της λαϊκής στιχουργίας. Τα κομμάτια του Νικολόπουλου είναι από τις πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες του των τελευταίων χρόνων. Μπορεί τις κορυφές του να τις έχει πιάσει εδώ και χρόνια, αλλά, πάντα, μας παραδίδει τραγούδια περίτεχνα, κεντημένα στη λεπτομέρεια, γραμμένα με ήθος και μεράκι. Τα τραγούδια του Πηλιχού και του Βασιλά είναι καθαρόαιμα λαϊκά, με δυναμισμό και διαύγεια. Ο Ματσούκας τα τραγουδάει καλά, αλλά δεν διαφοροποιείται εκφραστικά από τραγούδι σε τραγούδι. Δεν μπαίνει στο πετσί του ρόλου του κάθε τραγουδιού, έτσι ώστε να το τραγουδάει μεν σωστά, αλλά κάπως άχρωμα. Επειδή όμως είναι νέος κι έχει και τα φωνητικά προσόντα, νομίζω πως η ερμηνευτική του εξέλιξη, είναι καθαρά θέμα χρόνου, κατόπιν, βέβαια, μελέτης και σκληρής δουλειάς.

Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Ματσούκας: Σινεμαδάκι μουΠερνώντας τώρα στα τραγούδια του δίσκου, εξαρχής, θα έλεγα πως οι φίλοι των λαϊκών με πρωταγωνιστή το μπουζούκι, θα χορτάσουν διπλοπενιές. Όλα τα κομμάτια είναι κλασικά λαϊκά, εκτός από το (bonus track) 13ο - η «Ιλιάδα», με τους ευρηματικούς στίχους του Αναγνωστάκη - όπου συνδυάζει το hip-hop κουπλέ με το λαϊκό ρεφρέν. Ιδιαίτερα θα σταθώ στα δυο τραγούδια που ερμηνεύει ο ίδιος ο Νικολόπουλος, στο ομότιτλο του δίσκου(«Σινεμαδάκι μου») που είναι ένα νοσταλγικό, ιδίως στο ρεφρέν, κομμάτι και σ’ αυτό με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο Λευτέρης», που, φυσικά, είναι αφιερωμένο στον Πρόεδρο, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Από ’κει και πέρα μου άρεσαν αρκετά τα : «Βάλτε με μάγκες φυλακή», «Θα διορθώσω τα ελληνικά μου», «Δυο πενιές από τον Χρήστο», καθώς και το, ζωηρό, πεταχτό τσιφτετέλι του Γιάννη Πηλιχού «Το τόπι».
Το «Σινεμαδάκι μου», ως τίτλος, παραπέμπει στο παρελθόν και στα παλιά σινεμά, αλλά, στην ουσία, μας συστήνει ένα νέο καλό τραγουδιστή, το Γιάννη Ματσούκα, μέσα όμως από κλασικής φόρμας λαϊκά τραγούδια. Απομένει να δούμε, στο μέλλον αν, ως ερμηνευτής, θα συμβάλει στη δημιουργική εξέλιξη του λαϊκού μας τραγουδιού, όπως έκαναν όσοι τραγουδιστές έγιναν μεγάλοι.

Τα τραγούδια
01 ΣΙΝΕΜΑΔΑΚΙ ΜΟΥ - Χρήστος Νικολόπουλος | (Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Αναγνωστάκης)
02 Η ΣΙΩΠΗ ΜΟΥ ΡΩΤΑΕΙ - Γιάννης Ματσούκας | Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Αναγνωστάκης)
03 ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ - Γιάννης Ματσούκας | Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Αναγνωστάκης)
04 Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ - Χρήστος Νικολόπουλος | (Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Αναγνωστάκης)
αφιερωμένο στον Πρόεδρο Λευτέρη Παπαδόπουλο -
05 ΤΟ ΤΟΠΙ - Γιάννης Ματσούκας | (Γιάννης Πηλιχός, Νίκος Αναγνωστάκης)
06 ΓΙ' ΑΥΤΟ ΣΟΥ ΛΕΩ ΞΕΚΟΛΛΑ - Γιάννης Ματσούκας | Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Αναγνωστάκης)
07 ΒΑΛΤΕ ΜΕ ΜΑΓΚΕΣ ΦΥΛΑΚΗ - Γιάννης Ματσούκας | (Γιάννης Πηλιχός, Νίκος Αναγνωστάκης)
08 ΑΧ! ΠΩΣ ΤΟ ΛΕΝΕ - Γιάννης Ματσούκας | Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Αναγνωστάκης)
09 ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ - Γιάννης Ματσούκας | Γιάννης Πηλιχός, Νίκος Αναγνωστάκης)
10 ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΣΩ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΟΥ - Γιάννης Ματσούκας | (Θανάσης Βασιλάς, Νίκος Αναγνωστάκης)
11 ΔΥΟ ΠΕΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΣΤΟ - Γιάννης Ματσούκας | Γιάννης Πηλιχός, Νίκος Αναγνωστάκης)
12 ΕΛΑ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΜΕ ΒΡΕΙΣ - Γιάννης Ματσούκας | Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Αναγνωστάκης)
13 ΙΛΙΑΔΑ (BONUS TRACK) - Γιάννης Ματσούκας, Αντώνης Αναγνωστάκης | (Γιάννης Πηλιχός, Νίκος Αναγνωστάκης)

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Δεν έχει τοίχους η χαρά δεν έχει χώρισμα η αγάπη.
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

25/8/1934 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής