99 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.08.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

Νεοκλής Νεοφυτίδης, Δημήτρης Λέντζος: ΦαγιούμΤο «Φαγιούμ», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟ», αποτελεί την καλλιτεχνική συνάντηση δύο δημιουργών, του συνθέτη Νεοκλή Νεοφυτίδη και του στιχουργού Δημήτρη Λέντζου, οι οποίοι μας κάνουν μια ολοκληρωμένη δισκογραφική πρόταση, παρουσιάζοντάς μας έναν κύκλο 12 τραγουδιών, που τα ερμηνεύουν οι : Μανώλης Μητσιάς, Σοφία Παπάζογλου, Δώρος Δημοσθένους, Μανώλης Πασχαλίδης κι ο ίδιος ο συνθέτης.

Ο Κύπριος Νεοκλής Νεοφυτίδης είναι ένας νέος συνθέτης με πλούσιες μουσικές σπουδές, βραβεύσεις και πολυποίκιλες δημιουργίες και δισκογραφικές συμμετοχές. Αυτή είναι η πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά, η οποία σαφώς εντάσσεται σ’ αυτό που λέμε σύγχρονο έντεχνο τραγούδι. Ο Δημήτρης Λέντζος είναι γνωστός από τις συνεργασίες του, κυρίως, με το Χρήστο ΛεΝεοκλής Νεοφυτίδης, Δημήτρης Λέντζοςοντή και το Μιχάλη Τερζή, κι έχει ήδη δημιουργήσει μια ευδιάκριτη στιχουργική ταυτότητα. Το ομότιτλο τραγούδι του cd («Φαγιούμ») το ερμηνεύει, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Μανώλης Μητσιάς, όπως κι ένα από τα πιο λαϊκά κομμάτια του δίσκου («Παλιοί λογαριασμοί»), καταθέτοντας και στα δυο τη γνώση και την εμπειρία του.
Τα λαϊκότροπα τραγούδια τα ερμηνεύει, με το γνωστό ύφος της, η Σοφία Παπάζογλου, αν και, προσωπικά, με περισσότερο ενδιαφέρον άκουσα τη διαφορετική ερμηνεία της, στο, ιδιαίτερης ατμόσφαιρας, «Ο μικρός αγέρας». Την προσοχή μου, επίσης, τράβηξε κι ο Μανώλης Πασχαλίδης - τον οποίον τον σύστησε στο μεγάλο κοινό ο Γιώργος Νταλάρας, μια και συμμετείχε στις περσινές επιτυχημένες παραστάσεις του(«Όλα από την αρχή») στο «Παλλάς» - και, μπορώ να πω, πως είναι αρκετά καλός στα κομμάτια «Οι φωτογραφίες» & «Στων ψηφίων τη θλίψη».
Πάντως, θεωρώ πως τα πιο δυνατά σημεία της όλης δουλειάς είναι τα κομμάτια που ερμηνεύει ο ίδιος ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, ιδιαίτερα τα «Η παραγγελιά» και «Μικρή εβδομάδα». Έχει μια πειστικότητα, εκφραστικότητα και στιβαρότητα η φωνή του και θα μπορούσε να πει ο ίδιος κι άλλα κομμάτια στο δίσκο, όπως, για παράδειγμα, το «Απόκρεω». Νομίζω – μια και ζούμε την εποχή της άνθισης των τραγουδοποιών – πως θα πρέπει να δει σοβαρά μια ανάλογη διαδρομή στο χώρο.

Νεοκλής Νεοφυτίδης, Δημήτρης Λέντζος: Φαγιούμ

Εν κατακλείδι, θα έλεγα ότι, το «Φαγιούμ» είναι μια έντιμη, αξιοπρόσεκτη και φροντισμένη – με το γνωστό μεράκι του Θανάση Συλιβού – δουλειά, η οποία απευθύνεται, βασικά, στους λάτρεις του έντεχνου και στην κατηγορία αυτή των ακροατών, που αρέσκονται στο να ψάχνουν και να αφουγκράζονται τις μουσικές, τις ερμηνείες, τα όργανα και, φυσικά, τους στίχους, μέσα από, απολαυστικές, πολλαπλές ακροάσεις.

Νεοκλής Νεοφυτίδης, Δημήτρης Λέντζος: Φαγιούμ

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άγγιξα, αγάπησα, έσκαψα, σύναξα θλίψη, γέμισα βοή.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/8/1936 Δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις του δικτάτορα Φράνκο ο Ισπανός λογοτέχνης Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
20/8/1949 Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο τραγουδοποιός Νικόλας Άσιμος

ΤΥΧΑΙΑ TAGS