134 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
12.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής

Βασίλης Καρράς: Όπως παλιά | «7»

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

Βασίλης Καρράς: Όπως παλιάΟ Βασίλης Καρράς ανήκει στο “βαρύ πυροβολικό” του λαϊκού τραγουδιού κι, ειδικότερα, αυτού που λέμε “βαρύ λαϊκό”. Προέρχεται κι αυτός από τη “μεγάλη σχολή της Θεσσαλονίκης”, είναι στο πάλκο από το ’70 κι, από το ’80 μέχρι σήμερα, έχει κυκλοφορήσει δεκάδες δίσκους, αρκετοί απ’ τους οποίους έγιναν χρυσοί και πλατινένιοι, σε εποχές που, ακόμα, έκαναν “κατοσταριές χιλιάδες” κι είχαν αξία. Τις μεγαλύτερες επιτυχίες του τις έκανε τη δεκαετία του ’90, με συνθέσεις του Χρυσοβέργη, του Φοίβου και του Θεοφάνους και σε στίχους του Γιατρά και του Φαλάρα, για να αναφέρω τα περισσότερο γνωστά ονόματα, αλλά και σε δικά του(μουσική & στίχοι) τραγούδια. Θυμίζω, για τους νεότερους ή τους άσχετους με το είδος, μερικές επιτυχίες του, που σίγουρα “θα τις έχουν πάρει τ’ αυτιά τους” : «Λέγε ότι θες», «Και πάω πάω», «Φταις εσύ», «Θα μου κλείσεις το σπίτι», «Τηλεφώνησέ μου», «Γι’ αυτό στάσου», «Εγώ αγάπη μου εγώ», «Που πας», «Απορώ αν αισθάνεσαι τύψεις» κ.ά. Και, βέβαια, να μη ξεχνάμε τη συνεργασία του με τους ΠΥΞ-ΛΑΞ και το πασίγνωστο «Άστην να λέει».

Βασίλης Καρράς: Όπως παλιάΠαρά τη μεγάλη του δισκογραφία, ο Καρράς είναι, βασικά, τραγουδιστής πίστας, μια απόλυτη λαϊκή φωνή, με μπάσο και μέταλλο, κι υπηρετεί εδώ και 40 σχεδόν χρόνια αυτό το είδος τραγουδιού, έχοντας το δικό του κοινό, αλλά και μια ευρύτερη εκτίμηση απ’ όσους αγαπούν ή εκτιμούν το λαϊκό τραγούδι σε όλες τις εκφάνσεις του.

Στο νέο του δίσκο(«Όπως παλιά», «7» - 2009), που μόλις κυκλοφόρησε, ο Βασίλης Καρράς τραγουδά, ανάμεσα σε άλλους, Κουγιουμτζή, Ξαρχάκο, Μάλαμα και Περίδη. Κατά το δελτίο Τύπου που συνοδεύει το cd, θα ξαφνιάσει τους θαυμαστές του κι όχι μόνο. Κατά τη γνώμη μου, θα ξαφνιάσει μόνο όσους βλέπουν το τραγούδι ως θρησκεία με απαράβατα δόγματα. Και, μάλλον, ευτυχώς, απ’ ότι φαίνεται, δεν το βλέπουν έτσι, ούτε ο Ξαρχάκος, ούτε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ούτε ο Μάλαμας, ούτε ο Περίδης, ούτε η σύζυγος του Κουγιουμτζή, η Αιμιλία Κουγιουμτζή, η οποία δεν είναι άσχετη, αφού είχε υπάρξει ερμηνεύτρια αρκετών τραγουδιών του αείμνηστου συνθέτη, γι’ αυτό κι, όλοι, λογικά, θα έχουν δώσει την άδεια και την έγκρισή τους γι’ αυτές τις επανεκτελέσεις.

Ο δίσκος περιλαμβάνει έντεκα (11), συνολικά, κομμάτια, από τα οποία, αυτό που έδωσε τον τίτλο στο δίσκο(«Όπως παλιά»), είναι του Καρρά(μουσική & στίχοι) και το μόνο καινούριο, ενώ, τα υπόλοιπα είναι πασίγνωστα κι αγαπημένα τραγούδια. Θα μπορούσα να πω, ότι, γενικότερα, η επιλογή ήταν σωστή, αφού τα περισσότερα, είτε του πάνε, είτε έχει ενδιαφέρον η συγκεκριμένη ερμηνεία του. Οι βασικότερες ενστάσεις μου βρίσκονται στην «Πριγκηπέσα» και στο «Μια φωτοβολίδα», περισσότερο για τις αταίριαστες, με το ύφος των τραγουδιών, ενορχηστρώσεις τους, αλλά και γιατί ήθελαν πιο πολλή δουλειά, όχι τραγουδιστικά, αλλά ερμηνευτικά. Αντίθετα, στα «Απόψε σιωπηλοί» και «Απονιά», βρίσκεται, σαφΒασίλης Καρράς: Όπως παλιάώς, στα νερά του και τα τραγουδάει υποδειγματικά. Στα «Κάτι μου κρύβεις», «Τσιγάρο ατέλειωτο» και «Για πού το ’βαλες καρδιά μου», όμως, δίνει μια άλλη τραγουδιστική διάσταση με τη μπάσα και βαθιά φωνή του και τα ερμηνεύει εκφραστικότατα. Ιδιαίτερα θα ήθελα να σταθώ στα τραγούδια του Κουγιουμτζή και του Ξαρχάκου, «Το κόκκινο φουστάνι» και «Έξω φυσάει και βρέχει», αντίστοιχα. Το πρώτο το φέρνει στα μέτρα του και, θα έλεγα, σε πέρας, δίνοντας του μιαν άλλη εκδοχή, μέσα από τη στιβαρή, αντρική φωνή του. Και, φυσικά, δεν κάνω το λάθος να το συγκρίνω με τη γυναικεία, εντελώς άλλου ύφους, πρώτη ερμηνεία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Το δεύτερο αποτελεί μια, ουσιαστική, άλλη εκτέλεση κι όχι αντιγραφή ή μίμηση κι, άσχετα αν αρέσει ή δεν αρέσει, ο Καρράς – ο οποίος διαθέτει ερμηνευτική ταυτότητα - καταθέτει άποψη κι αυτό είναι το στοίχημα των επανεκτελέσεων. Τέλος το ομότιτλο, δικό του, τραγούδι, βρίσκεται στο γνώριμο ύφος του τραγουδιστή και το υπηρετεί ιδανικά με τη φωνή του.
Καταλήγοντας, θα έλεγα ότι, με το δίσκο του αυτό, ο Βασίλης Καρράς αποδεικνύεται τολμηρός, αφού μας αναδεικνύει, μιαν άλλη, εξίσου καλή, ερμηνευτική πλευρά του, αλλά και μπροστάρης, μια και πιστεύω, ότι είναι θέμα χρόνου να “πέσουν τα σύνορα”, ώστε να μπορέσουν οι σπουδαίες λαϊκές φωνές – χωρίς “πιστοποιητικό φρονημάτων” - να υπηρετήσουν τα τραγούδια που τις χρειάζονται!
ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ (Β. Καρράς) 01
ΠΡΙΓΚΙΠΕΣΣΑ (Σ. Μάλαμας) 02
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕ (Στ. Σωτηρίου, Α. Καγιάντας) 03
ΜΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΑ (Ο. Περίδης) 04
ΑΠΟΨΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ (Β. Αλαγιάννη) 05
ΑΠΟΝΙΑ (Στ. Σωτηρίου) 06
ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΚΡΥΒΕΙΣ (Ο. Περίδης) 07
ΒΑΛΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΟΥΣΤΑΝΙ (Στ. Κουγιουμτζής, Κ. Κινδύνης) 08
ΤΣΙΓΑΡΟ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ (Σ. Μάλαμας, Γ. Αθανασόπουλος) 09
ΕΞΩ ΦΥΣΑΕΙ ΚΑΙ ΒΡΕΧΕΙ (Σ. Ξαρχάκος, Λ. Παπαδόπουλος) 10
ΓΙΑ ΠΟΥ 'ΤΟ ΒΑΛΕΣ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ (Ο. Περίδης, Ν. Μεσίνη) 11

Βασίλης Καρράς: Όπως παλιά

 

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Όποιος δεν έχει τίποτα μονάχα αυτός ξέρει το τίποτα.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

12/11/1979 Έφυγε από τη ζωή ο στιχουργός Πυθαγόρας (Παπασταματίου)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS