100 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
24.08.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής

Κώστας Σμοκοβίτης: Η ανεμώνα | LYRA

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

Κώστας Σμοκοβίτης: ΑνεμώναΟ Κώστας Σμοκοβίτης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τραγουδιστές της δεκαετίας του ’70, με σπουδαία, ιδιαίτερης χροιάς, φωνή, που τη χαρακτηρίζει η μελωδικότητα κι η ευγένεια. Τραγούδησε μεγάλους συνθέτες, συνδέθηκε με ένα θρυλικό τραγούδι («Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο…») και παρότι - από ένα σημείο και μετά - αποστασιοποιήθηκε από τη δισκογραφία, συνεχίζει, με κάθε τρόπο, να υπηρετεί, πάντα, με ήθος και σεμνότητα, το καλό ελληνικό τραγούδι. Το 2007 κυκλοφόρησε από τη MINOS – EMI η συλλογή «Κώστας Σμοκοβίτης – 20 ανεπανάληπτες ηχογραφήσεις», στην οποία εμπεριέχονται οι μεγαλύτερες επιτυχίες της “χρυσής περιόδου” του (1973-1977). Το cd δηλαδή περιλαμβάνει 20 τραγούδια σε μουσική των Μίκη Θεοδωράκη, Απόστολου Καλδάρα, Μάνου Λοίζου, Σταύρου Κουγιουμτζή, Γιώργου Χατζηνάσιου και Βασίλη Δημητρίου κι, ανάμεσά τους, γνωστότατες επιτυχίες σαν τα : «Καλημέρα ήλιε», «Ο Κοσμάς κι ο κόσμος», «Το καλοκαίρι το μορτάκι» κ.ά.
Πολύ πρόσφατα, στα τέλη της περασμένης χρονιάς (2008), ακολούθησε – ως “συνέχεια” της πρώτης - κι άλλη μια συλλογή (διπλό cd), με τον τίτλο «Η ανεμώνα», από τη LYRA αυτή τη φορά, στην οποία εμπεριέχονται 24 τραγούδια της περιόδου του ’80 και του ’90, συν τέσσερα (4) νέα τραγούδια, ως bonus tracks.

Κώστας ΣμοκοβίτηςΣτο διπλό δηλαδή αυτό cd υπάρχουν κομμάτια από τους κύκλους τραγουδιών «Τρελό καλοκαίρι»(1985) και «Όλα για σένα»(1990), που σκιαγραφούν, ουσιαστικά, το προφίλ του Σμοκοβίτη των δεκαετιών του ’80 και του ’90. Τa τραγούδια του πρώτου cd είναι όλα του Μιχάλη Τερζή, ενός συνθέτη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δισκογραφία του Σμοκοβίτη τη δεκαετία του ’80. Στο δεύτερο cd τα τραγούδια υπογράφουν, πέρα από τον Τερζή, οι Τάκης Σούκας, Χρήστος Νικολόπουλος και Θανάσης Πολυκανδριώτης. Τους στίχους των τραγουδιών τους υπογράφουν, ανάμεσα σε άλλους, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Πάνος Φαλάρας κι οι αείμνηστοι Άκος Δασκαλόπουλος και Ιφιγένεια Γιαννοπούλου. Θα λέγαμε ότι στο πρώτο cd παρουσιάζεται η πιο έντεχνη πλευρά του ερμηνευτή, ενώ στο δεύτερο η πιο λαϊκή του. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, ότι στη συλλογή αυτοί παίζουν εξαιρετικοί μουσικοί, όπως οι : Χρήστος Νικολόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Βασίλης Ηλιάδης Στέλιος Καρύδας, Γιάννης Χατζής, Νίκος Χατζόπουλος κ.ά.

Το όλο υλικό παρουσιάζεται σε μια καλαίσθητη έκδοση, με ζωγραφικό έργο του Γιώργου Σταθόπουλου στο εξώφυλλο, ενώ, μέσα από την επιλογή των τραγουδιών δίνεται η ευκαιρία στον ακροατή να απολαύσει τη σπουδαία φωνή και τις μεγάλες ερμηνευτικές δυνατότητες του Κώστα Σμοκοβίτη. Από το πρώτο cd θα ξεχωρίζαμε τα πολύ χαρακτηριστικά μελωδικά κομμάτια του Μιχάλη Τερζή «Μονοιάσαμε» και «Με το “αν” και με το “ίσως”», όπου ο Σμοκοβίτης τα υπηρετεί ιδανικά με το λυρισμό της φωνής του, το σπουδαίο «Αναστενάζω», όπου καταθέτει μοναδικά γυρίσματα κι ανεβάσματα φωνής, καθώς και το εξαιρετικό ζεϊμπέκικο – σαν κι αυτά, τα καταπληκτικά, που ξέρει και γράφει ο Τερζής – το «Γεντί Κουλέ», που, κι εδώ, ο Σμοκοβίτης το στολίζει με την γνώση και την τεχνική του. Στο δεύτερο cd υπάρχει μια σειρά, από όμορφα, κλασικά λαϊκά, τραγούδια, χαρακτηριστικά των δημιουργών τους(Νικολόπουλου, Πολυκανδριώτη, Σούκα, Τερζή), που ο Σμοκοβίτης τα ερμηνεύει εκφραστικότατα. Επισημαίνουμε τα εξαιρετικά : «Το μυαλό μου δίχως φρένα», «Μες στον καθρέφτη», «Όλα για σένα», «Λίγοι με ‘μάθαν να αγαπώ», «Κοίτα να ερωτευτείς», «Μη με ρωτάς» και «Εγώ ποτέ δεν έφυγα».

Η συλλογή ολοκληρώνεται με τέσσερα(4) - ως bonus tracks - νέα τραγούδια των Δημήτρη Ρακιτζή, Παναγιώτη Αποστολίδη και Μιχάλη Τερζή, σε στίχους του Άρη Τζίβα και του Δημήτρη Μπρούχου, ο οποίος έχει και τη διεύθυνση παραγωγής της όλης έκδοσης. Μέσα από το κομμάτια αυτά ο Σμοκοβίτης μας δίνει κι ένα μικρό δείγμα του σημερινού ερμηνευτικού προφίλ του, που είναι ακμαίο και σφριγηλό. Απ’ αυτά τα νεότερα τραγούδια, τα «Παλιά τα τρένα» είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Στέλιου Καζαντζίδη κι έχει πάρει το 3ο βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης το 1997, ενώ, η «Ανεμώνα», ένα στιβαρό ζεϊμπέκικο του Μιχάλη Τερζή, έδωσε και τον τίτλο στο διπλό αυτό cd.

ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
CD #1
ΜΟΝΟΙΑΣΑΜΕ
01
(Μιχάλης Τερζής, Άκος Δασκαλόπουλος)
συμμετέχει: η Σοφία Μιχαηλίδου
ΦΡΑΓΚΙΚΟ - ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ 02
(Μιχάλης Τερζής, Άκος Δασκαλόπουλος)
ΤΡΕΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 03
(Μιχάλης Τερζής, Δημήτρης Τσεκούρας)
συμμετέχει: η Σοφία Μιχαηλίδου
ΑΝΑΣΤΕΝΑΖΩ 04
(Μιχάλης Τερζής, Άκος Δασκαλόπουλος)
ΜΕ ΤΟ «ΑΝ» ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ «ΙΣΩΣ» 05
(Μιχάλης Τερζής, Άκος Δασκαλόπουλος)
Ο ΝΩΝΤΑΣ 06
(Μιχάλης Τερζής, Λευτέρης Παπαδόπουλος)
Η ΝΤΑΜΑ 07
(Μιχάλης Τερζής, Άκος Δασκαλόπουλος)
ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ 08
(Μιχάλης Τερζής, Άκος Δασκαλόπουλος)
συμμετέχει: η Σοφία Μιχαηλίδου
ΓΕΝΤΙ ΚΟΥΛΕ 09
(Μιχάλης Τερζής)
ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ 10
(Μιχάλης Τερζής, Άκος Δασκαλόπουλος)
ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΘΑΡΑ 11
(Μιχάλης Τερζής, Βασίλης Μαστροκώστας)
ΤΑΞΙΔΙ 12
(Μιχάλης Τερζής, Άκος Δασκαλόπουλος)
σΚώστας Σμοκοβίτης: Ανεμώναυμμετέχει: η Σοφία Μιχαηλίδου
CD #2
01 ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΔΙΧΩΣ ΦΡΕΝΑ
(Χρήστος Νικολόπουλος, Μπάμπης Διπλάρος)
02 ΜΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ
(Τάκης Σούκας, Ιφιγένια Γιαννοπούλου)
03 ΟΛΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
(Θανάσης Πολυκανδριώτης, Χριστόφορος Μπαλαμπανίδης)
04 ΛΙΓΟΙ ΜΕ ΜΑΘΑΝ Ν΄ΑΓΑΠΩ
(Θανάσης Πολυκανδριώτης, Χριστόφορος Μπαλαμπανίδης)
05 ΑΝΩΝΥΜΕ ΕΡΩΤΑ
(Μιχάλης Τερζής, Στάθης Σκλαβουνάκος)
06 ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΣΑΙ ΟΝΕΙΡΟ
(Τάκης Σούκας, Ιφιγένια Γιαννοπούλου)
07 ΑΠΛΗ ΑΝΑ-ΛΟΓΙΚΗ
(Μιχάλης Τερζής, Πάνος Φαλάρας)
08 ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΕΣ
(Τάκης Σούκας, Ιφιγένια Γιαννοπούλου)
09 ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΟΥ ΧΑΡΤΙ
(Χρήστος Νικολόπουλος, Μπάμπης Διπλάρος)
10 ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΕΡΩΤΕΥΤΕΙΣ
(Χρήστος Νικολόπουλος, Μπάμπης Διπλάρος)
11 ΜΗ ΜΕ ΡΩΤΑΣ
(Μιχάλης Τερζής)
12 ΕΓΩ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΦΥΓΑ
(Θανάσης Πολυκανδριώτης, Δημήτρης Ρήτας)

BONUS TRACKS

13 ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΝΗΣΙΟΣ
(Δημήτρης Ρακιτζής, Δημήτρης Μπρούχος)
14 ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΑ ΤΡΕΝΑ
(Παναγιώτης Αποστολίδης, Δημήτρης Μπρούχος)
15 ΜΕ ΞΕΧΑΣΕ
(Μιχάλης Τερζής)
16 Η ΑΝΕΜΩΝΑ
(Μιχάλης Τερζής, Άρης Τζίβας)
Με δυο λόγια δηλαδή, μέσα απ’ αυτές τις συλλογές, ο Κώστας Σμοκοβίτης μας παρουσιάζει μια ανακεφαλαίωση της δισκογραφίας του και μας ανθολογεί τις καλύτερες στιγμές της, ενώ, ταυτόχρονα, μας δίνει κι ένα μικρό δείγμα από τα καινούρια που έρχονται και τα περιμένουμε.
Έτσι, τώρα πια, ο κάθε ακροατής κι ιδιαίτερα οι νέοι, μπορεί να έχει στη δισκοθήκη του την “ερμηνευτική πεμπτουσία” μιας από τις πιο σημαντικές φωνές του ελληνικού τραγουδιού, που τη διακρίνει η έκταση, η σφριγηλότητα, η ευλυγισία κι η πλούσια εκφραστικότητα. Αφουγκραστείτε τις ερμηνείες του σε τραγούδια σαν τα : «Αναστενάζω», «Το μυαλό μου δίχως φρένα» και «Τα παλιά τα τρένα» - που, προσωπικά, με συγκλόνισαν και με καθήλωσαν – και θα καταλάβετε τι εννοώ!

 

 

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γι’ αυτό που είμαι σίγουρη για μένα είναι πως αγαπάω με ερωτικό πάθος τον Άνθρωπο.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

25/8/1934 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS