117 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
25.08.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Γιώργος Τζαγάκης

Δημήτρης Μητροπάνος: Στη διαπασώνΜια απο τις μεγαλύτερες φωνές στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, ο Δημήτρης Μητροπάνος, επιστρέφει –ύστερα απο τις σποραδικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες των τελευταίων χρόνων εξαιτίας της περιπέτειας της υγείας του- με δεκατρείς ερμηνείες στη διαπασών...απο τις δύσκολες, μοναχικές,προσωπικές στιγμές της περασμένης περιόδου, στην αγκαλιά δεκαέξι δημουργών,στην αγκαλιά του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού ... μετα το δώρο ζωής δεκατρία δώρα- δώδεκα λαϊκά τραγούδια κι ένα μπλούζ- απο δεκαέξι φίλους-δημιουργούς του μεγάλου λαϊκού ερμηνευτή που εμπνεύστηκαν απο τη φωνή του και ενώθηκαν σ’αυτή... από τον Τάκη Μουσαφίρη που επέστρεψε έπειτα από χρόνια, τον Χρήστο Λεοντή και το Θάνο Μικρούτσικο, μέχρι τους Παντελή Θαλασσινό, Οδυσσέα Ιωάννου, Γιώργο Κλεφτογεώργο, Γιάννη Κότσιρα, Σταμάτη Κραουνάκη, Δημήτρη Λέντζο, Γιάννη Μηλιώκα, Κυριάκο Ντούμο, Μάνο Ξυδού, Λάκη Παπαδόπουλο, Μίλτο Πασχαλίδη, Φίλιππο Πλιάτσικα, Διονύση Τσακνή.

Δημήτρης Μητροπάνος: Στη διαπασώνΠαρά τη δηλωμένη προτίμηση του μεγάλου ερμηνευτή σε κύκλους τραγουδιών μ΄ένα συνθέτη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκυρίας που συνδέονται με αυτή τη φάση της προσωπικής ζωής του Δημήτρη Μητροπάνου και της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας οδήγησαν σ’ αυτον τον πολυσυλλεκτικό δίσκο.Όμως αυτη η δισκογραφική δουλειά, διαθέτει ειδικά χαρακτηριστικά που τη διαφοροποιούν απο κάθε άλλη αντίστοιχη του ιδίου ή άλλων καλλιτεχνών.

Παλαιότεροι και νέοι δημιουργοί με δεδομένη την απεριόριστη εκτίμησή τους στο μεγάλο λαϊκό ερμηνευτή και με το ιδιαίτερο στοιχείο της συναισθηματικής φόρτισης εξαιτίας της προσωπικής περιπέτειάς του, συγκεντρώθηκαν στη φωνή του, εμπνεύστηκαν και έγραψαν γι’ αυτήν Δημήτρης Μητροπάνος: Στη διαπασώνπροσφέροντας ότι καλύτερο απο το ταλέντο,την εμπειρία και τη δημιουργικότητά τους για να στηρίξουν και να αγκαλιάσουν ξανά την τελευταία μεγάλη αληθινή φωνή.

Με το υπέροχο ζεϊμπέκικο «Ζωή νταλίκα κόκκινη» που έγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης (στίχοι - μουσική), ξεκινά το καινούριο δισκογραφικό «ταξίδι» του Δημήτρη Μητροπάνου. «Εχω ένα φίλο από τη Λάρισα. Οδηγεί νταλίκα. Ενα βράδυ, το καλοκαίρι τα 'πιαμε και μου είπε "γράψε κάτι και για μας, για μια ζωή στο τιμόνι, ταξίδια στην εθνική και ύπνο μέσα στην νταλίκα". Του είπα "θα γράψω ένα ζεϊμπέκικο και θα το πει ο Μητροπάνος..."».
Κι έτσι ο Σταμάτης Κραουνάκης έγραψε το «Ζωή νταλίκα κόκκινη»,ένα εξαιρετικό λαϊκό τραγούδι (με την κυριολεκτική έννοια του όρου καθώς περιγράφει βιώματα και εμπειρίες μιας κατηγορίας ανθρώπων που εργάζονται κάτω απο δύσκολες συνθήκες ) που ο Δημήτρης Μητροπάνος απογειώνει με την ερμηνεία του.
«Ζωή νταλίκα κόκκινη/ στις εθνικές του κόσμου,
του Στέλιου τα τραγούδια/ βενζίνα των φτωχών,
αγάπη θεοσκότεινη/ πολλά ουίσκια εντός μου,
ακούνε τα ζεϊμπέκικα/ σαν το Πάτερ Ημών,
Πίκρα μανούλα μου το γάλα/ πίκρα τα χρόνια μας τα υγρά,
τα εργοστάσια μεγάλα/ τα μεροκάματα μικρά...»
Πολύ αξιόλογο και το δεύτερο τραγούδι του δίσκου «Δίψα ο έρωτας κι αρμύρα» με τους ερωτικούς στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου και την όμορφη μελωδία του Παντελή Θαλασσινού.
«Δίψα ο έρωτας κι αρμύρα
Πίναμε απ’ το ίδιο στόμα
Μου παιρνες πίσω ότι σου πήρα
Τρώγαμε απ’ το ίδιο σώμα
»
Δημήτρης Μητροπάνος, Σταμάτης Κραουνάκης Δημήτρης Μητροπάνος, Γιάννης Μηλιώκας
Ο Γιάννης Μηλιώκας συνάντησε το Δημήτρη Μητροπάνο στο Παρίσι προτού χειρουργηθεί... «μια εποχή που οποιοσδήποτε θα λύγιζε - αλλά όχι εκείνος. Τότε κάναμε το ψυχογράφημά μας» διηγείται...το αποτέλεσμα ήταν το τραγούδι «Μια εκδρομή», ένα τραγούδι «ταμένο» στην προσωπικότητα του Μητροπάνου. «Το τραγούδι «Μια εκδρομή» είναι γραμμένο μόνο για σένα. Αν δε σ’αρέσει πέτα το. Κανείς άλλος δεν δικαιούται να το τραγουδήσει.» γράφει ο Γιάννης Μηλιώκας στο Δημήτρη Μητροπάνο κι εκείνος απαντά με μια εξαιρετική βιωματική και συναισθηματικά φορτισμένη ερμηνεία των στίχων...

Δημήτρης Μητροπάνος: Στη διαπασών«Μια εκδρομή είναι η ζωή μου
Μια μαγική διαδρομή...
Εμένα και ο θάνατος μου φαίνεται γιορτή,
Ένα λαχείο είναι η ζωή ας είναι κι αμορτί...
»

Ένας άλλος σημαντικός σταθμός του δίσκου είναι η ερμηνεία του Δημήτρη Μητροπάνου στο τραγούδι «Έρωτας Αρχάγγελος» σε μουσική του Χρήστου Λεοντή και στίχους του Δημήτρη Λέντζου. Πρόκειται για μια επανεκτέλεση του τραγουδιού που είχε ηχογραφηθεί για πρώτη φορά απο τον ίδιο ερμηνευτή για ένα κύκλο τραγουδιών του Χρήστου Λεοντή σε στίχους του ποιητή Δημήτρη Λέντζου που είχε κυκλοφορήσει απο τις εκδόσεις «Μετρονόμος» (2007). Πρόκειται για ένα απο τα καλύτερα και πληρέστερα λαϊκά τραγούδια-ένα αργόσυρτο ζεϊμπέκικο- που έχει ερμηνεύσει ο Δημήτρης Μητροπάνος τα τελευταία χρόνια, σε μια εξαιρετική σύνθεση του Χρήστου Λεοντή και με τους ποιητικούς στίχους του Δημήτρη Λέντζου. Στις αξιοσημείωτες στιγμές του δίσκου το ντούετο του Δημήτρη Μητροπάνου με το Γιάννη Κότσιρα στο τραγούδι «Και πάλι εδώ» σε στίχους και μουσική του Γιάννη Κότσιρα αλλά και η επανεμφάνιση στη δισκογραφία μετά απο πολλά χρόνια του λαϊκού συνθέτη Τάκη Μουσαφίρη. Ο Τάκης Μουσαφίρης με την ιδιαίτερη σχέση-καλλιτεχνική και προσωπική-που τον συνδέει με το Δημήτρη Μητροπάνο του χαρίζει δύο τραγούδια «Αγάπη μου, την άλλη φορά» και «Ο μονομάχος» που έχουν κάτι απο το άρωμα των παλιών συνεργασιών τους.
τα περιεχόμενα
ΖΩΗ ΝΤΑΛΙΚΑ ΚΟΚΚΙΝΗ 01
ΔΙΨΑ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΚΙ ΑΡΜΥΡΑ 02
ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ 03
ΘΕΣ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ 04
ΟΣΟΙ ΖΟΥΝ ΑΛΗΘΙΝΑ 05
ΘΑ ΦΥΓΩ ΝΥΧΤΑ 06
ΚΑΠΟΤΕ 07
ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ, ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ 08
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΔΩ (Δ. Μητροπάνος, Γ. Κότσιρας) 09
ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΚΟΜΑ 10
Ο ΜΟΝΟΜΑΧΟΣ 11
ΠΑΛΕΥΩ 12
ΕΡΩΤΑΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ 13
κυκλοφορεί από την ΕΜΙ
Πρόκειται συνολικά για έναν πολύ αξιόλογο δίσκο με τη συμμετοχή πολλών και σημαντικών δημιουργών που ένωσαν τις δυνάμεις τους στη συνισταμένη της φωνής του Δημήτρη Μητροπάνου γιατί και αυτοί χρειάζονται πάντα αυτής της ολκής ερμηνευτές, αυτή τη λαϊκή δύναμη της ερμηνείας για να κοινωνήσουν το μήνυμα του λόγου και της δημιουργίας τους στο κοινό.Ο Δημήτρης Μητροπάνος δέχτηκε με αγάπη και ευγνωμοσύνη τα δώρα των φίλων και συναδέλφων του και τους αντάμειψε ερμηνεύοντας τα μοναδικά με την εξαιρετική χροιά και τη δωρική λαϊκότητα της φωνής του. Ένας δίσκος με σημαντική καλλιτεχνική αλλα και συμβολική αξία, ένας δίσκος ορόσημο που σηματοδοτεί την ολική και δυναμική επιστροφή του Δημήτρη Μητροπάνου στα καλλιτεχνικά δρώμενα... ένας δίσκος που έγινε απο όλους με αγάπη στη διαπασών... μια επιστροφή στη διαπασών...
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Τη δουλειά της σάτιρας την κάνουν οι εξουσιαστές. Θέλει μεγάλο ταλέντο υποκριτικής να βγαίνεις στην TV και να τσακώνεσαι για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος μαλάκας και ο ικανότερος κλέφτης.
Τζίμης Πανούσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

25/8/1934 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής
26/8/1943 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Δάκης (Βρασίδας Χαραλαμπίδης)