95 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Η δισκογραφία σήμερα

Τάσος Π. Καραντής

 

Φλώρα Χρυσού : «Κοιμήθηκα στην άμμο» - new song – 2014

Γράφει ο : Τάσος Π. Καραντής
«Κανένας δε μπορεί καλύτερα από τα παιδιά να θυμίσει στον ενήλικο εαυτό μας πως οι στιγμές αληθινής ευτυχίας βρίσκονται στα απλά πράγματα. Νιώθω ευλογημένη που παιδικές φωνές αγκάλιασαν το τραγούδι μου αυτό, φέρνοντας στην επιφάνεια τον αυθορμητισμό, την αθωότητα και τη σιγουριά πως όλα πηγαίνουν καλά, αρκεί το χαμόγελο να βρίσκει χώρο ύπαρξης στα χείλη.
Το "Κοιμήθηκα στην άμμο" είναι μία ιδέα που γεννήθηκε εδώ και πολύ καιρό. Για να φτάσει σήμερα να υλοποιηθεί συνεισέφεραν πολλοί άνθρωποι που το πίστεψαν, από το πρώτο κιόλας demo που φτιάχτηκε με τη βοήθεια πολύ αγαπημένων μου προσώπων. Για την τελική του μορφή θέλω να ευχαριστήσω τους μαθητές και τους δασκάλους των εκπαιδευτηρίων Παυλοπούλου που μοιράστηκαν την αγάπη τους για τη μουσική μαζί μου. Από καρδιάς ευχαριστώ το φίλο, συνεργάτη και δάσκαλο μουσικής Γιώργο Πατσιώτη ( George Patsiotis), η συμβολή του υπήρξε καθοριστική. Μεγάλο ευχαριστώ στα αδέρφια Γιάννη (John Michailidis) και Χάρη Μιχαηλίδη που "έντυσαν" μουσικά και με ιδιαίτερη ευαισθησία το υλικό που τους εμπιστεύτηκα. Ιδιαιτέρως ευχαριστώ το Γιάννη για την επιμέλεια και τη σκηνοθεσία του βιντεοκλίπ που συνοδεύει το τραγούδι. Τέλος να ευχαριστήσω τον αγαπημένο μου Σωτήρη Παπαδόπουλο ( Sotiris Papadopoulos) για τη φιλοξενία εμένα και των παιδιών στο στούντιο "Στέντωρ".
Καλή ακρόαση!».
Φλώρα Χρυσού

Νέο τραγούδι, από την Φλώρα Χρυσού(«Κοιμήθηκα στην άμμο»), κι αφορμή, να μιλήσω, για άλλη μια φορά μαζί της  για το τραγούδι, σε μια κουβέντα, πάντα ουσιαστική, όπως κι οι δημιουργίες της σημαντικής τραγουδοποιού.

-    Φλώρα γράφεις : «το "Κοιμήθηκα στην άμμο" είναι μία ιδέα που γεννήθηκε εδώ και πολύ καιρό». Πως γεννήθηκε η ιδέα για το τραγούδι κι έλαβε τον συγκεκριμένο τίτλο;


-    Κάθε τραγούδι κρύβει μια ιστορία... Το "Κοιμήθηκα στην άμμο" γράφτηκε με αφορμή μία κουβέντα που είχα με ένα φίλο αρκετά  χρόνια πίσω. Μου περιέγραφε ένα ταξίδι του στην Κύπρο για συναυλία. Ένα βράδυ δεν τον "χώρεσε" η πολυτέλεια του ξενοδοχείου, ηρεμία κατάφερε να βρει στην παραλία. Το απλό, σκέφτηκα, έχουμε ανάγκη οι άνθρωποι, αυτό τελικά μας κάνει να χαμογελάμε. Έτσι η  ιστορία έγινε  σκέψη και η σκέψη τραγούδι.
      Πίστεψα ότι το κομμάτι είχε ανάγκη  να το αγκαλιάσουν παιδικές φωνές κι η ιδέα τριγύριζε στο μυαλό μου, για τουλάχιστον δύο χρόνια, μέχρι να γίνουν κατάλληλες οι συνθήκες. Είναι πολύ μεγάλο το ευχαριστώ μου στο συνεργάτη μου το Γιώργο τον Πατσιώτη, ο οποίος όντας δάσκαλος μουσικής στα εκπαιδευτήρια Παυλοπούλου στο Πέραμα, μετέφερε την ιδέα μου κι ακόμα πιο μεγάλο το ευχαριστώ στα παιδιά, τους γονείς, τη διεύθυνση του σχολείου και τους υπόλοιπους δασκάλους που ανταποκρίθηκαν.

-    «Πες μας γιατί χαμογελάς,
μοιάζεις να ταξιδεύεις,
σε ποιους πλανήτες τριγυρνάς,
ποια αστέρια σημαδεύεις;»
Στις μέρες μας, χαμογελαστοί – εσωτερικά κι όχι ως μάσκα – είναι μόνο οι ονειροπόλοι κι οι ονειροπαρμένοι;-    Είναι οι ευγνώμονες για τη ζωή.  Αυτοί που ξέρουν πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, πως κάθε στιγμή είναι μοναδική, πως είναι ευλογημένη η κάθε μέρα που περνάει. Η κοινωνία θα τους ονομάσει ονειροπόλους, ρομαντικούς, ονειροπαρμένους. Πώς να κατανοήσει συμπεριφορές διαφορετικές από αυτές που έχει συνηθίσει να εκκολάπτει; Πώς να εξηγήσει την αδιαφορία στο χρήμα, τη δόξα ή την εξουσία; Πώς να μην ανησυχήσει για την ασφάλειά της, όταν κάποιοι μπορούν να χαμογελούν απλώς  κοιτώντας τα αστέρια ;


-    «Πες μας γιατί χαμογελάς,
δείχνεις ευτυχισμένος,
σίγουρα ήρθες από αλλού,
στη γη μας είσαι ξένος!»
Όσοι χαμογελάνε και δείχνουν(κι είναι όντως;) ευτυχισμένοι, είναι «παρείσακτοι» στον σημερινό κόσμο, είναι «ξένοι»;


 
-     Ξεκινώντας από το σπίτι μας, τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια του πλάνου της κρίσης, έγιναν τόσο πολλές ενέργειες που στόχο είχαν να καταρρακώσουν το ηθικό μας. Ναι, μοιάζει ξένο το χαμόγελο στα μάτια μας πια, φέρνει όμως στην επιφάνεια αναμνήσεις κι ελπίδα. Κι η ελπίδα στην δική μας περίπτωση είναι καλή αρχή.  Ιδίως το χαμόγελο που πηγάζει από ατόφια ευτυχία, που πάλι ξένο είναι για ανθρώπους που ραδιοτηλεβομβαρδίζονται από υλιστικά πρότυπα καθημερινά και καταλήγουν να κοιμούνται κάθε βράδυ δυστυχισμένοι, μπορεί αρχικά να κινήσει την περιέργεια και εν τέλει να λειτουργήσει αφυπνιστικά.


-    «Στην παραλία χθες το βράδυ είπα να αράξω,
με μια κιθάρα όνειρα να ξαναφτιάξω
και το χαμόγελο στα χείλη μου επάνω
είναι επειδή κοιμήθηκα στην άμμο.».
Σίγουρα, ως νησιώτισσα, θα έχεις κοιμηθεί πολλές φορές στην άμμο, αυτή η «γείωση» με τη φύση, πως λειτουργεί μέσα σου, ως άνθρωπος και καλλιτέχνης;


 
-     Έχω μεγαλώσει στη Σαντορίνη, τόπο ευλογημένο, γεμάτο εικόνες της φύσης σε όλο το μεγαλείο της. Εκεί η φωτιά συμφιλιώνεται με το νερό και φτιάχνει γη. Έχω ανάγκη τη "γείωση", γιατί από παιδί έχω μάθει σ’ αυτήν. Πολλές φορές νιώθω ότι πνίγομαι στην πόλη, το τσιμέντο είναι κακός αγωγός ενέργειας. Ευτυχώς για μένα απόδραση είναι η δημιουργία:
 " Άλλη μια ύποπτη μέρα,
οξυγόνο μηδέν στον αέρα"...


-    «Πες μας γιατί χαμογελάς,
κοιτάς αφηρημένος,
στοίχημα είσαι ή τρελός
ή ένας ερωτευμένος…».
Ο έρωτας, σίγουρα, φέρνει μια ευτυχία, αλλά παροδική… Την τρέλα, πάλι, την ορίζεις ως ουτοπία ή αντικομφορμισμό; Ή κάπως αλλιώς;

 
-    Ευτυχώς που σίγουρα  ο έρωτας μας κάνει να χαμογελάμε. Τι κι αν είναι παροδική η επίδρασή του; Είναι ανόητο από μέρους μας, έτσι κι αλλιώς, να θέλουμε να μετρήσουμε με το ρολόι τη διάρκεια της ευτυχίας. Ουσία έχει η ύπαρξή της κι όχι η διάρκεια.  Η αγωνία αυτή από μόνη της μας εμποδίζει να ευτυχίσουμε. Δεν μπορούμε να φυλακίζουμε τις στιγμές, μόνο να τις ζούμε με όλο μας το "είναι".

 Τρελός, για την επιστήμη, είναι εκείνος που λειτουργεί έξω από τα όρια της λογικής. Η λογική των σύγχρονων κοινωνιών αξιολογεί τα άτομα με βάση το χρήμα, το κύρος και τη δύναμη. Πού χωράει η ευτυχία σε όλα αυτά; Αν αυτός που γυρίζει την πλάτη στην τόση μιζέρια, (άλλωστε τι ρισκάρει με αυτό πέρα από τη δυστυχία του;), για τους λογικούς είναι τρελός, ε , τότε η τρέλα είναι επανάσταση!


-     «Πες μας γιατί χαμογελάς!
Πες μας το μυστικό σου.
Ποιες νότες σιγοτραγουδάς
στον παιδικό σκοπό σου;».
Θα μας το αποκαλύψεις το μυστικό, ή πρέπει να το ανακαλύψουμε μόνοι μας στο τραγούδι;-    Το  ξέρετε ήδη το μυστικό! Το μικρό παιδί μέσα σας, που για πολλά καλοκαίρια φόραγε το ψάθινο καπέλο, έφτυνε τα κουκούτσια από το καρπούζι, πασαλειβόταν με το παγωτό και πλατσούριζε στην ακρογιαλιά παίζοντας με την άμμο, σας το ψιθυρίζει πολύ συχνά, ακούστε το!


-    Το "Κοιμήθηκα στην άμμο" το μοιράστηκες ερμηνευτικά με τους μαθητές(χορωδία) των «Εκπαιδευτηρίων Παυλοπούλου». Γράφεις, στο σημείωμά σου : «Νιώθω ευλογημένη που παιδικές φωνές αγκάλιασαν το τραγούδι μου αυτό, φέρνοντας στην επιφάνεια τον αυθορμητισμό, την αθωότητα και τη σιγουριά πως όλα πηγαίνουν καλά, αρκεί το χαμόγελο να βρίσκει χώρο ύπαρξης στα χείλη», και συνεχίζεις : «Κανένας δε μπορεί καλύτερα από τα παιδιά να θυμίσει στον ενήλικο εαυτό μας πως οι στιγμές αληθινής ευτυχίας βρίσκονται στα απλά πράγματα.». Με αφορμή αυτά, θα ήθελα να μου μιλήσεις για το «δικό σου παιδί», μέσα σου, αλλά και για τα παιδιά, ως γυναίκα. Επιθυμείς, κάποια στιγμή, το ρόλο της μάνας, ή τα παιδιά σου είναι, μόνο, τα τραγούδια σου;

 
-    Τα παιδιά είναι ευλογία! Είναι ευτυχισμένα με τα πιο μικρά πράγματα, γιατί, απλώς, δεν ξέρουν πώς να είναι δυστυχισμένα.
  Πολλές φορές νιώθω πως δεν έχω ενηλικιωθεί ακόμα, αντιδρώ με αυθορμητισμό και ενθουσιασμό σε κάθε τι καινούριο, συμπεριφορά, που σε έναν κόσμο ενηλίκων, οδηγεί πολύ συχνά σε απότομη προσγείωση. Το αστείο είναι πως το παιδί μέσα μου κλαίει για δευτερόλεπτα μετά την πτώση κι έπειτα ξεκαρδίζεται στα γέλια. Σηκώνεται και συνεχίζει το παιχνίδι της ζωής.

   Η μητρότητα κερδίζει τον απόλυτο θαυμασμό και σεβασμό μου. Δεν έχει ακόμα τεθεί ως ζήτημα στην προσωπική  μου ζωή, νιώθω αν θες και λίγο απελευθερωμένη από τον εγωισμό της διαιώνισης του DNA μου. Έτσι κι αλλιώς ένα παιδί πάντα μας εμπνέει για αγάπη, δεν είναι απαραίτητο να το έχουμε γεννήσει.
Τα τραγούδια μου δεν τα ονομάζω παιδιά μου, είναι συναισθήματα, εμπειρίες, κομμάτια του εαυτού μου που μοιράζομαι με ειλικρίνεια.
Εύχομαι όμως, όταν φεύγουν πια από εμένα να ανεξαρτητοποιούνται από την αρχική ιδέα και ακριβώς όπως τα παιδιά, στα αυτιά του κάθε ακροατή να αποκτούν δική τους προσωπικότητα.


Ακούστε το «Κοιμήθηκα στην άμμο»

https://www.youtube.com/watch?v=KMKzm9ES7-I&feature=youtu.be

Οι στίχοι

" Πες μας γιατί χαμογελάς,
μοιάζεις να ταξιδεύεις,
σε ποιους πλανήτες τριγυρνάς,
ποια αστέρια σημαδεύεις;

Πες μας γιατί χαμογελάς,
δείχνεις ευτυχισμένος,
σίγουρα ήρθες από αλλού,
στη γη μας είσαι ξένος!

Στην παραλία χθες το βράδυ είπα να αράξω,
με μια κιθάρα όνειρα να ξαναφτιάξω
και το χαμόγελο στα χείλη μου επάνω
είναι επειδή κοιμήθηκα στην άμμο.

Πες μας γιατί χαμογελάς,
κοιτάς αφηρημένος,
στοίχημα είσαι ή τρελός
ή ένας ερωτευμένος..

Πες μας γιατί χαμογελάς!
Πες μας το μυστικό σου.
Ποιες νότες σιγοτραγουδάς
στον παιδικό σκοπό σου;

Στην παραλία χθες το βράδυ είπα να αράξω,
με μια κιθάρα όνειρα να ξαναφτιάξω
και το χαμόγελο στα χείλη μου επάνω
είναι επειδή κοιμήθηκα στην άμμο"...

 

 
 
  

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Κατάγομαι από μια οικογένεια που έζησε την τουρκική εισβολή και έχασε τα πάντα μέσα σε μια μέρα. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον αρκετά φτωχό – ασχέτως αν στην πορεία οι γονείς μου ορθοπόδησαν και προχώρησαν. Όσο κι αν μεγαλώσεις, τα βιώματά σου δεν σε εγκαταλείπουν. Δεν έχω χάσει λοιπόν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Βιώνω απόλυτα αυτό που συμβαίνει γύρω μας
Μιχάλης Χατζηγιάννης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS