102 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Δελτίο Τύπου | Universal

Απονομή χρυσού δίσκου | Jazz tribute to Manos Hadjidakis

Η δισκογραφία σήμερα

Ορφέας

Dimitris Kalantzis Quintet – Mano’s Athens Camerata

Jazz tribute to Manos Hadjidakis

Η ζωή είναι σαν τη μουσική. Πρέπει να συνθέτεις με το αυτί, τη διαίσθηση και το ένστικτο‘ όχι με τους κανόνες… Με αυτή την αίσθηση έκλεισε μια από τις ωραιότερες μουσικές βραδιές στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι ευφάνταστοι μουσικοί του Dimitris Kalantzis Quintet έδωσαν ένα εξαιρετικό live στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης, γιορτάζοντας την επιτυχία του άλμπουμ τους Mano’s – Jazz tribute to Manos Hadjidakis, και ευχαριστώντας ταυτόχρονα όλους όσους παραβρέθηκαν στην απονομή του δίσκου τους που έγινε χρυσός!
 
Με ένα ζεστό καλωσόρισμα από την κυρία Σοφίκα Ελευθερουδάκη άνοιξε η βραδιά. Στη συνέχεια μίλησε ο Τάσος Ξιναρής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Universal Music Greece, λέγοντας πως «όταν άκουσε το πρώτο δείγμα αυτής της καταπληκτικής δουλειάς, είπε χωρίς δεύτερη σκέψη: προχωράμε! Το να επιχειρήσεις βέβαια να επέμβεις σε ένα αριστούργημα δεν είναι εύκολο πράγμα», επεσήμανε. Και συνέχισε, «Χρειάζεται θάρρος και ικανότητα. Δε θα μιλήσω όμως εγώ γι’ αυτό, υπάρχουν άλλοι πιο ειδικοί από μένα να το κάνουν. Εμείς είμαστε απόψε εδώ για να βραβεύσουμε αυτό το δίσκο, που επιβράβευσε ο κόσμος με την επιλογή του».
 
«Αν υπάρχει ένα μυστικό σε αυτή τη δουλειά, είναι το μυστικό της μη επέμβασης», απάντησε ο Δημήτρης Καλαντζής. «Ο δίσκος μας είναι μάλλον μια μετάφραση της δουλειάς του Μάνου στη δική μας γλώσσα.  Άλλωστε η τζαζ ανέκαθεν αυτό έκανε, διαπραγματευόταν ένα γνωστό και αγαπημένο ρεπερτόριο με τους δικούς της κώδικες… Στο Mano’s – Jazz tribute to Manos Hadjidakis θα βρείτε κομμάτια 9 και  7 λεπτών, και εδώ έχει τεράστια σημασία το ποιος παίζει και το πώς παίζει. Θέλω να μιλήσω για τους συν-αδέλφους μου, και θέλω να πω ότι σε αυτή τη δουλειά είμαστε όλοι αδέλφια. Σας παρουσιάζω τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο (στην τρομπέτα), τον  Γιώργο Γεωργιάδη (στο μπάσο), τον   Αλέξανδρο Δράκο-Κτιστάκη (στα τύμπανα) και τον «μαέστρο» μας         Τάκη Πατερέλη (στο σαξόφωνο) που απόψε δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας. Και θέλω εδώ να μιλήσω για την Καμεράτα, αυτούς τους εξαιρετικούς μουσικούς με το ανοιχτό μυαλό, που ενώ βρέθηκαν προ μιας διαφορετικής αντιμετώπισης της μουσικής, δέσανε αριστοτεχνικά αυτό που εμείς κάναμε με ένα άλλο ηχόχρωμα. Να πω επίσης πως, σε ένα δίσκο το πιο σημαντικό κομμάτι είναι τελικά αυτό που ακούμε, ο Ήχος. Και υπεύθυνος για τον ήχο είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος άνθρωπος, ο Δημήτρης Καρπούζας».
 
 
Τέλος, για το Mano’s – Jazz tribute to Manos Hadjidakis, μίλησε ο Μίλτος Λογιάδης που διηύθυνε την Καμεράτα λέγοντας τα εξής: «Αρχικά όταν ήρθε στο σπίτι μου ο Δημήτρης και μου παρουσίασε την ιδέα του, είχα κάποιες επιφυλάξεις. Λέω: Χατζιδάκις και Τζαζ; Όταν όμως το άκουσα, κατάλαβα ότι τελικά είχα κάνει λάθος. Το να «πειράξεις» μια τέτοια μουσική είναι θεμιτό, γιατί είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας. Είναι σαν να παίρνεις αφορμή από κάτι που έχει αφήσει μέσα μας βαθιά συναισθήματα, όπως η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, και να το προεκτείνεις. Να το μεταμορφώνεις με μια συμβολική χειρονομία, που κάτι σημαίνει για τους άλλους. Χαρίζοντάς τους με αυτό το δίσκο πολύ ωραίες βραδιές και πολύ ωραία ταξίδια με το αυτοκίνητο , όπως αυτά που χάρισε σε μένα».

  
 

 

Dimitris Kalantzis Quintet Athens Camerata
Conductor: MiltosLogiadis
Strings arrangements: Jiannis Antonopoulos

Mano’s Jazz tribute to Manos Hadjidakis

Δημήτρης Καλαντζής : πιάνο

Τάκης Πατερέλης: σαξόφωνο

Ανδρέας Πολυζωγόπουλος: τρομπέτα, φλικόρνο

Γιώργος Γεωργιάδης: μπάσο

Αλέξανδρος Δράκος-Κτιστάκης: τύμπανα

 

Ο Μάνος Χατζιδάκις συναντά την Jazz...  


Στο album “Mano’s, JazztributetoManosHadjidakis”,5 δεξιοτέχνες jazzmen και μια ορχήστρα κλασικής μουσικήςανακαλύπτουν ξανά την τζαζ εκδοχή του πιο κοσμοπολίτηέλληνα συνθέτη.

Το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή (Πατερέλης,Πολυζωγόπουλος, Γεωργιάδης, Δράκος-Κτιστάκης)και η Καμεράτα – Ορχήστρα των φίλων της μουσικήςυπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, αυτο-σχεδιάζουνπάνω σε συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι σε ένα album100%Xατζιδάκις και 100% Jazz!

Το αποτέλεσμα; Μια εναργής μουσική συνάντησηπου προκύπτει αυθόρμητα μέσα από την ελεύθερη σκέψη και τον αυτοσχεδιασμό, σε πλήρη αρμονία με τον τρόπο δουλειάς και σκέψης του Μ. Χατζιδάκι.Από την υπερβατική διάθεση, με την οποία ο Δημήτρης Καλαντζής κι ο Γιάννης Αντωνόπουλος έσκυψαν πάνω απ’ τις παρτιτούρες αγαπημένων μελωδιών του Μάνου,ως τη φυσικότητα με την οποία η ευέλικτη ρυθμική βάση του γκρουπ επικοινωνεί με τους γεμάτους χάρη και αρμονίαέγχορδους μουσικούς της Καμεράτας, μεταδίδοντάς μας τηχαρά της μουσικής που συμβαίνει, έτσι, απλά...

Όπως άλλωστε προέκυψε και το album. «Απλά, σαν φυσικήδιαδικασία», όπως εξηγεί ο πιανίσταςΔημήτρης Καλαντζής, ο οποίος έκανε και τις οξυδερκείςδιασκευές, τη «μετάφραση» της μουσικής του Μάνου.«Προέκυψε από την ανάγκη μας να τραγουδήσουμε τημουσική αυτή, που χαράχτηκε στις καρδιές μας από μικρά παιδιά, στη δική μας καθομιλουμένη γλώσσα, τη τζαζ. Ηουσία και η διάθεση των μελωδιών του Μάνου είναι πάντα εκεί... Κι εμείς είμαστε κάθε φορά ευτυχείς να τα ανακαλύπτουμε. Ξανά και ξανά...»

Το έργο “Mano’s, JazztributetoManosHadjidakis”,παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία και ενθουσιώδειςκριτικές στις 15 Ιανουαρίου και 21 Ιουνίου του 2011, στοΜέγαρο Μουσικής Αθηνών. Κυκλοφορεί, κατόπιν ειδικής άδειας, από την ιστορική ετικέτα της Verve.


Tracklist

01.    ΠΕΡΑ ΣΤΟ ΘΟΛΟ ΠΟΤΑΜΙ
02.    ΧΟΡΟΣ (ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ)
03.    Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΟΔΟΙΠΟΡΟΥ
04.    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΟΥ ΝΑ ΕΙΜ’ ΕΓΩ
05.    ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
06.    ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΑΓΙΚΗ
07.    ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΛΑΤΕΙΑ
08.    ΜΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ
09.    Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Χτύπος γλυκόλαλης καμπάνας, μια πασχαλιά που κουβαλά μαζί της και το αεράκι του Επιτάφιου είναι για τους Έλληνες ο Πάριος. Μια ηχώ από τις γυναίκες που αγάπησε. Ένα φωτόδεντρο στην αυλή του ελληνικού τραγουδιού. Δεν είναι τυχαίο πως από πολύ νωρίς ο Καζαντζίδης μου είχε εμπιστευτεί ότι αυτόν θαύμαζε περισσότερο από τη γενιά του. Δεν είναι τυχαίο ότι Φλέρυ Νταντωνάκη, η μεγαλύτερα για μένα Ελληνίδα τραγουδίστρια, τρελαινόταν με τον Πάριο
Γιώργος Λιάνης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/10/1956 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη
16/10/1958 Πέθανε ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ
16/10/2003 Κυκλοφορεί από την Apple το iTunes με δυνατότητα λειτουργίας σε περιβάλλον Windows 2000 και Windows xp