151 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
16.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Δώρα Παπαδοπούλου

Είναι θέμα ελάχιστων ημερών η κυκλοφορία μίας ακόμη ιδιαίτερα αξιόλογης δισκογραφικής δουλειάς από το Μετρονόμο. Ο νέος δίσκος των Μιχάλη Τερζή και Δημήτρη Λέντζου με τον τίτλο «Απόπλους» θα βρίσκεται σε λίγο στα δισκοπωλεία. Ο Ορφέας αποφάσισε εξαρχής να στηρίξει, ως χορηγός επικοινωνίας και αυτή την προσπάθεια –μεταξύ αρκετών ακόμη-, με γνώμονα τη θητεία των δημιουργών στα μουσικά μας πράγματα, τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και τη σφραγίδα ποιότητας που ο Μετρονόμος βάζει στο μουσικό τοπίο. Άλλωστε το καλό τραγούδι είναι το ζητούμενο και εδώ στην περίπτωσή μας θεωρούμε πως είναι πια και δεδομένο.
Είχαμε την τύχη να ακούσουμε τα τραγούδια του δίσκου λίγο πριν από την επίσημη κυκλοφορία τους.  Σας τα παρουσιάζουμε με σκοπό να σας προτρέψουμε να τα αναζητήσετε.  Είναι καλό να ξέρετε πως μέσα στις δύσκολες μέρες που διανύουμε , τα καλά τραγούδια που δεν σπανίζουν, όπως κάποιους συμφέρει να διαδίδουν, είναι πάντα μία ουσιαστική διέξοδος για τις κρυφές μας αγωνίες.
Η ταυτότητα του δίσκου
Ο δίσκος «Απόπλους», που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Μετρονόμος» του Θανάση Συλιβού, περιλαμβάνει  συνολικά έντεκα (11) νέα τραγούδια  σε μουσική του Μιχάλη Τερζή και στίχους του Δημήτρη Λέντζου, τα οποία ερμηνεύουν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Παντελής Θεοχαρίδης, ο Γιώργος Μπαγιώκης, η Σοφία Παπάζογλου και η Πίτσα Παπαδοπούλου.
Η ενορχήστρωση στα εννέα από τα έντεκα τραγούδια, ανήκει στο Μιχάλη Τερζή. Μία προσεγμένη αρτιστικά συσκευασία περικλείει τη μουσική, σήμα κατατεθέν της ποιότητας των εκδόσεων του Μετρονόμου, όπως την έχουμε συνηθίσει χρόνια τώρα. Μπορεί επί της ουσίας να μην προσθέτει στη μουσική, τιμά όμως τον ακροατή για την επιλογή του.
TrackList
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Ο θίασος
Κώστας Μακεδόνας: Μικρές ιστορίες
Γιώργος Νταλάρας: Από το άλλο στο αλλού
Γιώργος Νταλάρας: Να’ χεις τύχη
Σοφία Παπάζογλου: Κόκκινο ιώδιο
Παντελής Θεοχαρίδης: Αχ! Η ζωή
Γιώργος Μπαγιώκης & Χορωδία: Μάνα μοναχή
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Η κόμη της Βερενίκης
Κώστας Μακεδόνας: Πρόσωπα βυζαντινά
Γεράσιμος Ανδρεάτος: Απόπλους
Πίτσα Παπαδοπούλου: Δεν την μπορώ τη μοναξιά

Οι συστάσεις, απαραίτητες ή μη
Ο συνθέτης Μιχάλης Τερζής κατάγεται από τη Μακεδονία. Τριάντα και πλέον χρόνια στολίζει με τις συνθέσεις και τα τραγούδια του το μουσικό τοπίο της πατρίδας μας. Ξεκίνησε σαν πιανίστας στις θρυλικές μπουάτ της Πλάκας για να ακολουθήσει μία χαρακτηριστική πορεία σα συνθέτης, μελοποιώντας ποιητές, συνθέτοντας υπέροχη μουσική για το θέατρο, τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, στηρίζοντας την ελληνική παράδοση και γράφοντας τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο. Δύσκολο να απαριθμήσει κανείς τα έργα του Μιχάλη Τερζή, χωρίς να φύγει από το θέμα μας. Ωστόσο, δε θα αντισταθώ στον πειρασμό να αναφέρω έστω τα πιο γνωστά. Το ξεκίνημά του στη δισκογραφία με το δίσκο «Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, το δίσκο «Όλη τη μουσική μες την αγάπη βάλε» σε ποίηση Κωστή Παλαμά, τα «Τραγούδια της θάλασσας» με τον Κώστα Καράλη, τα «Μανιάτικα», παραδοσιακά μοιρολόγια της Μάνης, τη μουσική της τηλεοπτικής σειράς «Η Αλτάνα της Πάργας» , τη μουσική για πολλά ντοκιμαντέρ, μεταξύ αυτών και το πιο πρόσφατο «Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου», τα «Τραγούδια της Μακεδονίας» και πολλά ακόμη. Με το Δημήτρη Λέντζο, έχουν ξανασυνεργαστεί. Η πρώτη τους συνεργασία χρονολογείται ήδη από το 1997, στο δίσκο «Δον Κιχώτες». Στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε, στίχους του Δημήτρη Λέντζου μελοποίησε ο συνθέτης στους δίσκους «Η Ωδή των Ωδών» (2000) και «Παράβασις»  (2002), ενώ μία ειδική έκδοση πέντε ποιημάτων του μελοποιημένων από το Μιχάλη Τερζή κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Μεθυσμένο άλογο» σε περιορισμένα αντίτυπα.


Ποιος είναι όμως ο Δημήτρης Λέντζος;  Έμπορος στο επάγγελμα, δηλώνει ποιητής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ορφέα την περασμένη χρονιά. Και σαφώς είναι, διότι πιο τρανή απόδειξη από την ίδια τη γραφή, δεν υπάρχει. Η παράλληλη θητεία του στη δισκογραφία δεν υπολείπεται σε αξία. Ήδη μετράει πάνω από δέκα δίσκους, με φωνές γνωστές και αγαπημένες να έχουν τραγουδήσει τους στίχους και τα ποιήματά του. Το 2007, στίχοι του μελοποιήθηκαν από το Χρήστο Λεοντή και γέννησαν τον «Έρωτα Αρχάγγελο». Το 2009 κυκλοφόρησε, πάλι από το Μετρονόμο, ο δίσκος «Φαγιούμ» με δικούς του στίχους μελοποιημένους από το συνθέτη Νεοκλή Νεοφυτίδη.
Ο Γιώργος Νταλάρας συνεργάζεται πρώτη φορά με το Μετρονόμο, όχι όμως και με τους δημιουργούς. Η πρώτη συνεργασία Μιχάλη Τερζή και Γιώργου Νταλάρα χρονολογείται στο δίσκο «Οι Μάηδες οι ήλιοι μου», ενώ αργότερα ο δίσκος «Όλη τη μουσική μες την αγάπη βάλε» σφράγισε μία πολύχρονη φιλία και έδωσε μουσικά διαμάντια. Μία συνεργασία πάντα επίκαιρη, που μόλις την περασμένη χρονιά, έδωσε ένα ακόμη όμορφο τραγούδι στον προσωπικό δίσκο του Γιώργου Νταλάρα με τον τίτλο «Κρυφή αφή» σε στίχους επίσης του Δημήτρη Λέντζου. Στον Νταλάρα εμπιστεύεται ο Τερζής το –κατά την ταπεινή μου γνώμη- καλύτερο τραγούδι του δίσκου.
Πρώτη συνεργασία του Μιχάλη Τερζή είναι αυτή με τον Κώστα Μακεδόνα. Στον ερμηνευτή όπως και στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ο συνθέτης δωρίζει τραγούδια που τους ταιριάζουν και που μπορούν να τα σφραγίσουν με την ερμηνεία τους. Και αυτό κάνουν. Μιχάλης Τερζής και Γιώργος Μπαγιώκης είναι παλιοί γνώριμοι από τη συνεργασία στους δίσκους «Τραγούδια της Μακεδονίας» και «Μεθυσμένο άλογο». Σοφία Παπάζογλου και Παντελής Θεοχαρίδης φέρνουν στη δουλειά κάτι από την αύρα της νεότερης γενιάς και είναι έντονο το άρωμα, ενώ η συμμετοχή της Πίτσας Παπαδοπούλου εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τον Τερζή με ένα πολύ όμορφο ζεϊμπέκικο.

Το τραγούδι είναι το ζητούμενο
Και εφόσον είναι έτσι, ας μην καθυστερούμε. Ο δίσκος περιλαμβάνει ποικιλία σε ακούσματα και συναισθήματα. Ζεϊμπέκικα, κάποια βαριά, κάποια σπαραχτικά, απτάλικους ρυθμούς, μπαλάντες με νόημα, ροκ και blues αποχρώσεις με βραχνό υπόστρωμα, καθαρόαιμες λαϊκές πενιές, παραδοσιακή ανατολή. Θα συναντήσουμε ακόμα δυνατό στίχο, που είναι πότε ανάγνωση μίας κοινής πραγματικότητας, πότε βιωματικός, πότε όνειρα που περιμένουν στη γωνία, πότε αγάπη, θάνατος και μοίρα.
Η αυλαία ανοίγει  με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και με μία μπαλάντα υψηλού επενδυτικού ρίσκου, αλλά αυξημένης απόδοσης. Αυτό το πολύ όμορφο τραγούδι είναι αναμφισβήτητα εγγύηση για τη συνέχεια. «Ρόλοι κι αισθήματα σ’ αρχαία διαδρομή ». Ένα ακόμη τραγούδι για το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ακολουθεί στην πορεία, η «Κόμη της Βερενίκης» κι αυτό στα μέτρα του και στο στοιχείο του με ροκ αποχρώσεις και μία πιο χαλαρή διάθεση από το ξεκίνημα.
Δύο τραγούδια ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας. Το ένα από τα δύο, το τέταρτο κατά σειρά με τον τίτλο «Να ‘χεις τύχη», είναι ένα κλασικό απτάλικο που ταιριάζει γάντι στη μαεστρία και στα ιδιαίτερα γυρίσματα της φωνής του Νταλάρα. Δύο καθαρόαιμα λαϊκά τραγούδια, βιωματικά και ελπιδοφόρα ερμηνεύει ο Κώστας Μακεδόνας, με τον τρόπο που ξέρει καλά να το κάνει.
Το τραγούδι «Κόκκινο ιώδιο» που ερμηνεύει η Σοφία Παπάζογλου είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της έκδοσης, ένα υπέροχο ατμοσφαιρικό τραγούδι, ενορχηστρωτικά πολύ μελωδικό, που το ακούς, το ξαναακούς και εύχεσαι να μην τελειώσει. Με μία μπαλάντα, ταξιδιάρικη, γεμάτη αύρα θαλασσινή, ένα εξίσου πολύ όμορφο τραγούδι με τον τίτλο «Αχ, η ζωή» παίρνει τη σκυτάλη ο Παντελής Θεοχαρίδης. Εγγύηση και οι δυο τους.  Το τραγούδι «Μάνα μοναχή» που ακολουθεί και που τραγουδά ο Γιώργος Μπαγιώκης πλαισιωμένος από χορωδία, έχει βυζαντινό χρώμα και παραπέμπει ευθέως στη παράδοση, που ο Μιχάλης Τερζής γνωρίζει πολύ καλά. Ιδιαίτερο τραγούδι, ξένο σε αυτά που συνηθίζουμε να λέμε ακούσματα των ημερών μας και φαίνεται πως αυτό είναι και η δύναμή του. Το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, τον «Απόπλου» ερμηνεύει ο Γεράσιμος Ανδρεάτος. Θα είμαι ειλικρινής. Ήταν το μόνο που οι πιεστικοί χρόνοι και η συγκυρία δε μας επέτρεψαν να ακούσουμε προκαταβολικά. Έτσι, παραμένει μία «άγνωστη λέξη», μία έκπληξη, τόσο για εσάς, όσο και για εμάς.
Το φινάλε του δίσκου ανήκει στην κυρία Πίτσα Παπαδοπούλου, με ένα κλασικό ζεϊμπέκικο με τον τίτλο «Δεν την μπορώ τη μοναξιά». Ωραίο τραγούδι, με ωραίο στίχο και μία ερμηνεία με ψυχή, χωρίς τυπικότητες και αντιστάσεις από μία λαϊκή ερμηνεύτρια που σίγουρα αδικήθηκε από το σταρ σύστεμ.
Το φινάλε του δικού μου άρθρου ανήκει στο τραγούδι «Από το άλλο στο αλλού», το κατά τη γνώμη μου καλύτερο του δίσκου, με τη μοναδική ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα, στο οποίο σκοπίμως παρέλειψα να αναφερθώ στην αρχή. Ένα σπαραχτικό, βιωματικό, αληθινό ζεϊμπέκικο, με στίχο που στάζει αίμα, βγαλμένο από το σεντούκι του διαχρονικού τραγουδιού. Απλά ακούστε το.

Από το ίδιο σεντούκι νομίζω πως είναι βγαλμένος και ολόκληρος ο δίσκος. Γι’ αυτό κι εμείς εδώ στον Ορφέα στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια και άλλες τέτοιες εκδόσεις που τιμούν και πηγαίνουν το καλό τραγούδι ένα βήμα παραπέρα. Οι μέρες είναι δύσκολες και οι καιροί απαισιόδοξοι για να θρέψουν τραγούδια αντοχής, δύναμης και ουσίας. Μπορούμε να τους διαψεύσουμε; Νομίζω πως μπορούμε.

Ο δίσκος «Απόπλους» κυκλοφορεί στις 20/5. Η επίσημη παρουσίασή του θα πραγματοποιηθεί στις 31/5, στο Public της Πλατείας Συντάγματος. Ο Ορφέας είναι χορηγός επικοινωνίας και υποστηρικτής της έκδοσης. 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Υπερτερεί συντριπτικώς ο πόλεμος.
Γιώργος Σεφέρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/10/1956 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη
16/10/1958 Πέθανε ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ
16/10/2003 Κυκλοφορεί από την Apple το iTunes με δυνατότητα λειτουργίας σε περιβάλλον Windows 2000 και Windows xp
17/10/1948 Γεννήθηκε ο συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Χρονάς
17/10/1995 Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997"

ΤΥΧΑΙΑ TAGS