114 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
21.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Τάσος Π. Καραντής

Μ’ ένα, εντελώς πρωτότυπο, μουσικό χριστουγεννιάτικο δώρο κυκλοφορεί η εφημερίδα “VETO” την προσεχή Κυριακή 20/12. Συνεχίζοντας τις πολύ ιδιαίτερες επιλογές της σε cd, αυτή τη φορά δεν μας προσφέρει έναν κλασικό ιστορικό δίσκο, αλλά μια εντελώς καινούρια παραγωγή που έγινε αποκλειστικά για να κυκλοφορήσει από τη “VETO”. Έτσι, σε συνεργασία με τις Μουσικές Παραγωγές «ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» του Γιώργου Νταλάρα και του Μιχάλη Κουμπιού, κυκλοφορεί ένα cd με 17 παραλλαγές ελληνικών παραδοσιακών καλάντων, παιγμένες από την εξαιρετική ορχήστρα της Εστουδιαντίνας και ερμηνευμένες από 20 τραγουδιστές και τραγουδοποιούς. Δίνει έτσι σε όλους μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε ελληνικά κάλαντα από όλα τα μήκη και τα πλάτη του ελληνισμού και, μάλιστα, μέσα από αγαπημένες φωνές με προσωπικότητα κι ερμηνευτική ταυτότητα.
Συγκεκριμένα οι (αλφαβητικά): Χρ. Αηδονίδης, Γ. Ανδρεάτος, Π. Γαϊτάνος, Χ. Γαργανουράκης, Encardia, Γ. Ζουγανέλης, Β. Καζούλης, Ν. Καραντζή, Α. Κετιμέ, Κ. Κουλλιά, Λ. Μαχαιρίτσας, Θ. Μέρμηγκας, Γ. Νταλάρας, Δ. Ολυμπίου, Π. Παπαδοπούλου, Χρ. Σίκκης, Α. Στρατηγού, Π. Τερζής, Δ. Τσακνής και Μπ. Τσέρτος τραγουδούν κάλαντα του τόπου τους, δηλαδή από τη Θράκη, τη Μακεδονία, το Πήλιο, την Ικαρία, τη Ρόδο, την Πελοπόννησο, την Αίγινα, την Κεφαλονιά, την Πάτμο, τη Μύκονο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλομακεδονία, την Κερασούντα, την Κρήτη, αλλά και την Κύπρο, την Κάτω Ιταλία καθώς και τα πανελλήνια.
Πέρα όμως από το πρωτότυπο της έκδοσης αυτής και το μεγάλο μουσικό ενδιαφέρον της, η κίνηση αυτή της “VETO” είναι και μια προσφορά αγάπης, αφού τα έσοδα από τις αμοιβές όλων των συμμετεχόντων τραγουδιστών προσφέρονται για την ενίσχυση των παιδικών χωριών SOS.
Την Τρίτη 15/12/2009 έγινε – στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη / Κέντρο Εθνομουσικολογίας, στους Αέρηδες στην Πλάκα - η παρουσίαση στους δημοσιογράφους της νέας αυτής προσφοράς της “VETO” και, φυσικά, ο «ΟΡΦΕΑΣ» ήταν εκεί.
Θα μας χτυπήσει κανείς την πόρτα;
Πρώτος στο πάνελ των ομιλητών μίλησε ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, ο οποίος τόνισε ότι η έκδοση αυτή «προβάλλει το ιδιαίτερο ύφος και ήθος της ελληνικής μουσικής παράδοσης, που ’ναι συνδεδεμένο με ένα πολύ συγκεκριμένο ρεπερτόριο που χάνεται στις μέρες μας». «Γι’ αυτό», συνέχισε «όταν προβάλλεται μέσα από φορείς σαν τις εφημερίδες, το υλικό αυτό καθίσταται προσιτό σ’ ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλατύ κοινού και κυρίως στη νεολαία».
Αναφέρθηκε, φυσικά, ο κ. Λιάβας στην ιστορία των καλάντων και στον τεράστιο πλούτο τους και κατέληξε μ’ ένα αγωνιώδες ερώτημα : «Θα βρεθούμε σε μεγάλη αμηχανία αν έρθει κάποια στιγμή και δεν μας χτυπήσει κανείς την πόρτα ν’ ανοίξουμε να μας πει τα κάλαντα …».

Τα κρυμμένα μηνύματα των καλάντων
Μ’ ένα ερώτημα ξεκίνησε και ο ένας εκ των παραγωγών του δίσκου, ο Μιχάλης Κουμπιός, ο οποίος μας ρώτησε αν γνωρίζουμε τι θέλουν να πουν τα κάλαντα της πρωτοχρονιάς! Για να μας εξηγήσει, κατόπιν, μέσα από μια παραμυθένια αφήγηση, πως έμαθε από τον “πνευματικό παππού” του - στην Τήλο όπου μεγάλωσε – από τον παλιό δήμαρχο του νησιού το γέρο – Νικήτα Μαγγαφά, ότι τα γνωστά κάλαντα της πρωτοχρονιάς(«Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά») είναι ένα μήνυμα αγάπης που έστειλε πριν από αιώνες ένα φτωχόπαιδο στην αγαπημένη του αρχοντοπούλα! Κι αφού μας βεβαίωσε ότι πιστοποίησε τη γνώση του αυτή τόσο από τον Γερμανό εθνομουσικολόγο Πήτερ Γουόλτερ, όσο κι από τον δικό μας Λάμπρο Λιάβα, μας μίλησε για τα κρυμμένα μηνύματα μέσα στα τραγούδια της ελληνικής παράδοσης(κλέφτικα, ρεμπέτικα), αλλά και μέσα στα σύγχρονα τραγούδια από σημαντικούς στιχουργούς(Γκάτσος, Παπαδόπουλος, Ελευθερίου κ.ά.), ειδικά την περίοδο της χούντας. «Ένα τέτοιο μήνυμα», συμπλήρωσε «τραγούδησε κι ο Γιώργος Νταλάρας στο ξεκίνημά του, το “21” κι ένα τέτοιο κρυμμένο ερωτικό τραγούδι στα κάλαντα της πρωτοχρονιάς τραγουδά στο συγκεκριμένο cd ο ερωτικός τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας με τρόπο συγκλονιστικό!».
Ο Μιχάλης Κουμπιός έκλεισε με ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές και προς το συμπαραγωγό του δίσκου Γιώργο Νταλάρα, ενώ μας πληροφόρησε, ότι για την έκδοση αυτή χρειάστηκαν 210 ώρες εγγραφής σε δύο στούντιο!
Κώστας Κωνσταντάτος (Encardia), Καίτη Κουλλιά
Μιχάλης Νικολούδης, Πέτρος Γαϊτάνος, Μιχάλης Κουμπιός, Δέσποινα Ολυμπίου
Όλοι οι συντελεστές του δίσκου
Όλοι οι συντελεστές του δίσκου
Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, Μιχάλης Κουμπιός, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Γιώργος Νταλάρας
Ο Γιώργος Νταλάρας μιλά για το cd
Μιχάλης Κουμπιός, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Γιώργος Νταλάρας
Ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας
Γιώργος Νταλάρας, Μπάμπης Τσέρτος
Τα 10χρονα της Εστουδιαντίνας
Στα 10χρονα (1999-2009) της Εστουδιαντίνας αναφέρθηκε ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, τα οποία, όπως τόνισε, συμπληρώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μ’ αυτήν την έκδοση! Φυσικά αναφέρθηκε στους σημαντικότερους σταθμούς αυτής της δεκάχρονης διαδρομής, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως το Γιώργο Νταλάρα για τη στήριξή που με κάθε τρόπο προσφέρει στην ορχήστρα και μας επισήμανε το στόχο της Εστουδιαντίνας, που δεν είναι άλλος από το να αγκαλιάζει ερμηνευτές από διάφορα είδη τραγουδιού, ώστε να είναι οικουμενική, μέσα από τη μουσική της και τις συμπράξεις της!

Ας κρατήσουμε την παιδική μας αθωότητα
Τελευταίος μίλησε ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος αφού μας ευχήθηκε χρόνια πολλά, μας αποκάλυψε πως με δική του παρότρυνση μπήκαν στο δίσκο και τα κοινά πανελλήνια πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, «που λέγαμε όταν ήμασταν μικροί», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αυτά και τραγούδησε στο δίσκο, «τώρα στα γεράματα», όπως χαριτολόγησε με καυστικό χιούμορ, ενώ αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια όταν έλεγε τα κάλαντα και μάζευε, 80, 115 & 240 δραχμές, με τα οποία ζούσε για μέρες …
Έτσι κι έκλεισε την κουβέντα του, με την ευχή να κρατήσουμε την παιδική μας αθωότητα και με την προτροπή προς την εφημερίδα “VETO” - μια κι έχει αντικαταστήσει τις δισκογραφικές και τα δισκοπωλεία, όπως τόνισε – να συνεχίσει να στέλνει δίσκους σε κάθε γειτονιά, αλλά με προσεγμένες παραγωγές και με αγάπη προς τη μουσική.
Η στιχουργός Λίνα Δημοπούλου με το Γιώργο Νταλάρα
Κιμ Κίλλιαν, Πίτσα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Ολυμπίου, Γεράσιμος Ανδρεάτος
Μ. Τριανταφυλλόπουλος, Π. Τερζής, Κ. Κίλλιαν, Π. Παπαδοπούλου, Δ. Ολυμπίου, Γ. Ανδρεάτος
Μ. Τριανταφυλλόπουλος, Μπ. Τσέρτος, Κ. Κουλλιά, Μ. Κουμπιός, Π. Τερζής
Π. Τερζής, Κ. Κίλλιαν, Π. Παπαδοπούλου, Μ. Τριανταφυλλόπουλος
Π. Τερζής, Κ. Κίλλιαν, Π. Παπαδοπούλου, Μ. Τριανταφυλλόπουλος
Encardia, Δέσποινα Ολυμπίου, Παντελής Ζαγοριανίτης
Λιάνα Μαλανδρενιώτη, Θανάσης Συλιβός, Πασχάλης Τερζής, Τάσος Καραντής
Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, Λίνα Δημοπούλου, Μιχάλης Κουμπιός
Δέσποινα Ολυμπίου, Κιμ Κίλλιαν
Ο εκπρόσωπος των Παιδικών Χωριών SOS κ. Γιώργος Πρωτόπαπας παραλαμβάνει την επιταγή των 20.000 ευρώ από το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο
Λίνα Δημοπούλου, Άννα Νταλάρα
Encardia, Δέσποινα Ολυμπίου, Παντελής Ζαγοριανίτης

Το φιλοδώρημα
Η ζεστή αυτή παρουσίαση έκλεισε με τον οικοδεσπότη της, τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος πίσω απ’ αυτήν, την, πάνω απ’ όλα, προσφορά αγάπης. Κι έτσι, ως «εκπρόσωπος της δισκογραφικής εταιρείας»,όπως είπε κι αυτός χαριτολογώντας, έδωσε το φιλοδώρημα (δηλαδή την αμοιβή των τραγουδιστών που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στο δίσκο), μέσα από μια επιταγή 20.000 ευρώ, στον εκπρόσωπο των παιδικών χωριών SOS κ. Γιώργο Πρωτόπαπα, ο οποίος την δέχτηκε, όπως είπε, ως ένα φιλοδώρημα τιμής, εμπιστοσύνης κι αναγνώρισης.

Να τα πούμε;
Την Κυριακή λοιπόν που μας έρχεται, στις 20 Δεκέμβρη, κυκλοφορούν τα κάλαντα του Δωδεκαημέρου από τη “VETO”. Στο ερώτημα του τίτλου του δίσκου(«Να τα πούμε;») η απάντησή μας ας είναι καταφατική!

 

 

Ευχαριστούμε την εφημερίδα VETO για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Αν δεν είχαμε τους ποιητές σ' αυτή τη χώρα, δεν ξέρω με ποιον άλλο τρόπο θα έβρισκαν δρόμο τα δάκρυα.
Στέλλα Βλαχογιάννη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

21/10/1907 Γεννήθηκε ο σουρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος
22/10/1937 Γεννήθηκε ο συνθέτης Μάνος Λοίζος

ΤΥΧΑΙΑ TAGS