103 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Η δισκογραφία σήμερα

Τάσος Π. Καραντής

Ο Γιώργος Νταλάρας σ’ ένα τραγούδι του Μιχάλη Κουμπιού που θα αγαπηθεί. Μ’ ένα πολύ φρέσκο, αισιόδοξο και, κυρίως, πολύ καλό, τραγούδι του Μιχάλη Κουμπιού ολοκληρώθηκε το cd – αφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο «Οι τροβαδούροι της καρδιάς μου» της σειράς «Άξιος Λόγος» του Γιώργου Νταλάρα και του Μιχάλη Κουμπιού. Το τραγούδι, με τον τίτλο «Το φίλτρο», ερμήνευσε, μοναδικά, ο Γιώργος Νταλάρας κι είναι ένα κομμάτι που θα προκαλέσει αίσθηση και θα αγαπηθεί. Για να το πω αλλιώς, είναι ένα τραγούδι “καταδικασμένο” να γίνει διαχρονική επιτυχία!

Βρέθηκα στο στούντιο ΑΙΟΛΙΑ (AEOLIA) - στα πλαίσια του ρεπορτάζ για τον “ΟΡΦΕΑ” – κι έζησα αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές της ηχογράφησης και της ολοκλήρωσης του τραγουδιού. Ήμουν, για αρκετές ώρες, μέλος μιας δημιουργικής παρέας που την αποτελούσαν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μιχάλης Κουμπιός, ο, υπεύθυνος του στούντιο – γνωστός καλλιτέχνης, Μιχάλης Νικολούδης κι ο ενορχηστρωτής Πητ Γιατράκος. Η διαδικασία αυτή του σμιλεύματος του τραγουδιού, είναι το αποκορύφωμα ενός ταξιδιού ψυχής, που ξεκινά απ’ τον στιχουργό και τον συνθέτη, περνά απ’ τους μουσικούς και καταλήγει στη φωνή του ερμηνευτή, για να εκτιναχτεί προς όλους εμάς! Τρία - τέσσερα λεπτά συμπυκνωμένης έμπνευσης, γνώσης κι αγάπης που εμπερικλείουν μέσα τους το μεγαλείο του Ανθρώπου.

to_filtro_2.jpgΟ Γιώργος Νταλάρας στο στούντιο ήταν πραγματικά ξεχωριστός. Δεν χόρταινε κανείς να βιώνει μαζί του την αγάπη του και την αφοσίωσή του στη μουσική και στο τραγούδι. Αποδείκνυε συνεχώς το πόσο μεγάλος ερμηνευτής και μουσικός είναι. Ψηλάφιζε την κάθε λεπτομέρεια, έψαχνε και ψαχνόταν, δοκίμαζε και δοκιμαζόταν, βασάνιζε και βασανιζόταν. Ασχολούνταν με το κάθε όργανο ξεχωριστά, αφουγκραζότανε τον ήχο του, δοκίμαζε πως μπορούσαν να ταιριάξουν καλύτερα και να αναδείξουν στο έπακρο το αίσθημα και το ύφος του τραγουδιού. Κι όλα αυτά, φυσικά, σε συνεργασία με τον συνθέτη και τον ενορχηστρωτή. Τον έβλεπες να δοκιμάζει τα πάντα, να παίζει κιθάρα – μια με την εξάχορδη, μια με την δωδεκάχορδη – αλλά, εκεί που πραγματικά ήταν απολαυστικός, ήταν όταν μας έκανε τους ήχους του κάθε οργάνου – όπως τους φανταζόταν αυτός για το συγκεκριμένο τραγούδι – με τη φωνή του! Δεν πίστευα στ’ αυτιά μου, ότι μας παρουσίασε μια ολόκληρη ορχήστρα με το στόμα του!

Το “Φίλτρο” του Μιχάλη Κουμπιού γεννήθηκε από τους συγκλονιστικούς στίχους του Άλκη Αλκαίου. Λόγια κομβικά, όπως, «κι αν εράγισε ο, παλιός μας μύθος», «κοίτα πως μεθά στο βράχο η χώρα», «πέταξε τα ρούχα σου τα μαύρα», «πάρε με της άνοιξης πνοή», είναι, παράλληλα, κι απαιτητικά ως προς την μελοποίησή τους. Ο Μιχάλης Κουμπιός φαίνεται, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ότι μπήκε στον πυρήνα τους και τους έδωσε πνοή ζωής με τη μουσική του. Το τραγούδι, που σφύζει από παλμό κι από ήχους, σου μεταδίδεται και σε ξεσηκώνει! Είναι ένα αδιαίρετο κράμα με στοιχεία ελληνικά, βαλκανικά, αλλά και παγκόσμια. Έχει αφομοιωμένους μέσα του ορεινούς βαλκανικούς ήχους, στοιχεία της πλούσιας δημοτικής και λαϊκής ελληνικής παράδοσης και, ταυτόχρονα, μια ροκ αίσθηση με έθνικ πινελιές! Αλλά, πέρα από τα όποια ενορχηστρωτικά ευρήματα, η ωδή μας φέρνει έναν ανοιξιάτικο αγέρι από το δωδεκανησιακό αρχιπέλαγος, περιοχή καταγωγής του Μιχάλη Κουμπιού. Μα αυτός είναι ο Κουμπιός, ελληνικός, βαλκανικός και συνάμα παγκόσμιος! Κι αυτό το τραγούδι, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι η επιτομή της μουσικής του και του ταλέντου του!

Ο Γιώργος Νταλάρας πολέμησε μ’ αυτό το τραγούδι! Και βγήκαν κι οι δυο τους νικητές! Πήρε την κιθάρα του κι αναμετρήθηκε μαζί του μέσα στο booth. Ενώ εμείς συζητούσαμε μέσα στην αίθουσα του κοντρόλ, η ματιά μου, κλεφτά, τον παρακολουθούσε πως βούταγε μέσα στο τραγούδι και δοκίμαζε και φαινόταν όλο αυτό το πείσμα του στις εκφράσεις του προσώπου του και στις κινήσεις του λαιμού του. Όταν έβαλε τ’ ακουστικά στ’ αυτιά του και ξεκίνησε η εγγραφή, μας ξεδίπλωσε το μεγαλείο του και ερμήνευσε το τραγούδι με διαφορετικούς τρόπους που μας έβγαζε, ο καθένας τους, κι εντελώς άλλα συναισθήματα! Κι όλες αυτές οι δοκιμές γίνονταν με ένα αίσθημα παιδικής αισιοδοξίας και κεφιού! Μας έλεγε, χαριτολογώντας, «θέλετε να το πω σαν τον τάδε ή τον δείνα τραγουδιστή»; Και μας αράδιαζε κάποια ονόματα παλιών σπουδαίων τραγουδιστών. Κι, ανάμεσα στις εγγραφές, μας χάριζε και κάποια παλαιά λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια, τραγουδώντας τα μόνο για την παρέα στο στούντιο, δηλαδή, για εμάς! Ακόμα κι όταν όλα έδειχναν πως είχαν τελειώσει και το τραγούδι ήταν έτοιμο, ο Νταλάρας ξαναφόρεσε τα ακουστικά του και κατάθεσε κι άλλες ερμηνείες, πιο παιχνιδιάρικες, με περισσότερα γυρίσματα, εκπλήσσοντας τους πάντες, που σχολίασαν : «ανέβασε γκάζια ο Γιώργος»!

Όταν άκουσα το «Φίλτρο» ολοκληρωμένο αισθάνθηκα γεμάτος από ένα αίσθημα ευφορίας και πληρότητας. Ένιωθα πως η φωνή του Νταλάρα στο ρεφρέν «Πάρε με της άνοιξης πνοή …» κουβαλούσε μαζί της ολόκληρη την άνοιξη με τα άνθη της, τα χρώματά της και τα κελαηδίσματα των πουλιών της. Πιστεύω ακράδαντα πως αυτό το τραγούδι του Αλκαίου και του Κουμπιού, με τη φωνή του Νταλάρα, θα φέρει μια ανοιξιάτικη πνοή μέσα στο χειμώνα του ελληνικού τραγουδιού, που δεν θα είναι πρόσκαιρη.

 

ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ ΑΞΙΟΣ ΛΟΓΟΣ
«ΟΙ ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ»
- μια παραγωγή του Γιώργου Νταλάρα και του Μιχάλη Κουμπιού (ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ / UNIVERSAL) -
Τα τραγούδια του CD

1. ΟΙ ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΟΙ
Μουσική: Μίλτος Πασχαλίδης
Τραγούδι: Βασίλης Καζούλης, Βαγγέλης Γερμανός, Μίλτος Πασχαλίδης

8. ΤΟ ΤΑΞΙ
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Τραγούδι: Διονύσης Τσακνής

2. ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΣΩΜΑΤΩΝ
Μουσική: Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας
Τραγούδι: Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Γιώργος Νταλάρας

9. ΜΗ ΜΕ ΦΟΒΑΣΑΙ
Βραδιά Μπαλέτου
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Τραγούδι: Μπάμπης Στόκας

3. ΝΤΟΜΙΝΟ
Μουσική: Σωκράτης Μάλαμας
Τραγούδι: Σωκράτης Μάλαμας

10. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ
Μουσική: Δημήτρης Ζερβουδάκης
Τραγούδι: Δημήτρης Ζερβουδάκης

4. ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ
Μουσική: Νίκος Ζούδιαρης
Τραγούδι: Αρλέτα

11. ΝΟΣΤΟΣ
Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Τραγούδι: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

5. ΕΝΑΕΡΙΑ ΤΡΕΝΑ
Μουσική: Αλκίνοος Ιωαννίδης
Τραγούδι: Αλκίνοος Ιωαννίδης

12. ΠΙΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ
Το Πάρκο της Ζυρίχης
Μουσική: Χρήστος Θηβαίος
Τραγούδι: Χρήστος Θηβαίος

6. ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ
Βραδιά Όπερας
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Τραγούδι: Νίκος Πορτοκάλογλου

13. ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ
Μουσική: Μιχάλης Κουμπιός
Τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας

7. ΤΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ
Μουσική: Φίλιππος Πλιάτσικας
Τραγούδι: Φίλιππος ΠλιάτσικαςΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ AEOLIA

Η ηχογράφηση του τραγουδιού «Το φίλτρο» έγινε σ’ ένα ιστορικό στούντιο, στο ΑΙΟΛΙΑ (AEOLIA), που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στο κίνημα της έθνικ στην Ελλάδα. Από το 1995, που πρωτολειτούργησε, έχει φιλοξενήσει στα booth του προσωπικότητες της διεθνούς κι ελληνικής σκηνής. Έχουν ηχογραφήσει εκεί έργα τους ονόματα, όπως οι : Omar Faruk Tekbileki, Hosam Ramzy, Eberhard Weber, Djivan Gasparyan, Arto Moreira, Arto Tunchboyaciyan, Ralph Peterson, Lakshmi Shankar, Ross Daly, Μαρία Φαραντούρη, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Γιώργος Μαγκλάρας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μιχάλης Νικολούδης κ.ά.

Από το 2003 το στούντιο ΑΙΟΛΙΑ (AEOLIA) έχει μεταφερθεί στο Βύρωνα σε μια έκταση 500 τ.μ. και σε σύγχρονο build in εξοπλισμό. Μέχρι σήμερα, έχουν ηχογραφηθεί και παραχθεί 350 cd's για την ελληνική και διεθνή αγορά κι έχουν πραγματοποιηθεί 60.000 ώρες ηχογράφησης!

Παράλληλα με το στούντιο, υπάρχει κι η ΑΙΟΛΙΑ (AEOLIA) μουσικοεκδοτική, όπου φιλοδοξεί, μέσα από την κυκλοφορία έργων νέων μουσικών, να προσφέρει στο ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο μουσική και τραγούδια με καλλιτεχνικό περιεχόμενο χωρίς ιδεολογικούς φραγμούς και πέρα από γεωγραφικά και μουσικά σύνορα. Περισσότερες πληροφορίες για το στούντιο ΑΙΟΛΙΑ (AEOLIA) στην ιστοσελίδα: www. aeolia.eu

Πρωτότυπη φωτογραφία Γιώργου Νταλάρα: Anna Scholz
Φωτογραφία studio AEOLIA: www.aeolia.eu

 


Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γι’ αυτό που είμαι σίγουρη για μένα είναι πως αγαπάω με ερωτικό πάθος τον Άνθρωπο.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας
19/11/1944 Γεννήθηκε στη Λευκάδα η μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα
19/11/1959 Γεννήθηκε ο συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS