120 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Οι δίσκοι που αγαπήσαμε

Τάσος Π. Καραντής

Α. RAMIREZ – ΞΑΡΧΑΚΟΣ – ΝΤΑΛΑΡΑΣ
«MISSA CRIOLLA»


Κείμενο : Τάσος Π. Καραντής

Μια σχεδόν δεκαετία, πριν ο Γιώργος Νταλάρας προσεγγίσει, ερμηνευτικά (ολοκληρωμένα με προσωπικό δίσκο) εκκλησιαστικούς ύμνους («Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων»(1998), μέσα από τη μουσική του Σταύρου Κουγιουμτζή), είχε προηγηθεί η ερμηνευτική του προσέγγιση στη «Missa Criolla» (1989) του Ariel Ramirez, σε διεύθυνση ορχήστρας του Σταύρου Ξαρχάκου.
Ο Γιώργος Νταλάρας είχε, ήδη, «δοκιμαστεί» με τεράστια επιτυχία (600.000 πωλήσεις!) στα «Latin» (1987), ενώ, ένα χρόνο πριν (1988) είχε ξεκινήσει η δισκογραφική συνεργασία του με τον Σταύρο Ξαρχάκο, στο δίσκο – μαζί με τη Δήμητρα Γαλάνη – «ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ» (ζωντανή ηχογράφηση από το «Παλλάς»).

 

   «Missa Criolla» : Αγάπη και ειρήνη


Ο καταλληλότερος για να μας μιλήσει για τη «Missa Criolla», είναι ο Αργεντινός συνθέτης του έργου, αείμνηστος, Ariel Ramirez (1921-2010) και, μάλιστα, με δηλώσεις του στον ελληνικό Τύπο της εποχής (1989), κατά την παρουσίαση του έργου του στην Ελλάδα :
«Όταν έγραψα τη «Μίσα Κριόγια», είχα στο νου μου τη σύνθεση ενός έργου που θα μπορούσε να εκφράζει ευγνωμοσύνη, αδελφότητα, αγάπη και ειρήνη. Ήθελα να εξωτερικεύσω αυτά τα αισθήματα, μέσα από μια παγκόσμια λειτουργία.
Στη δικιά μας Αμερική η λέξη Κριόγια χρησιμοποιείται για να δείξει το παιδί του μαύρου με Ευρωπαίο. Στη μουσική σημαίνει την ένωση διαφορετικών πολιτισμών.».
Ο Ariel Ramirez συνέθεσε τη «Missa Criolla» το 1964 και το έργο μέχρι σήμερα (1989) έχει τυπωθεί σε 3.000.000 αντίτυπα.

 
 

 Η πρώτη παρουσίαση στο «Παλλάς» (Παρασκευή 3 Μαρτίου 1989)Από τα ρεπορτάζ στον Τύπο της εποχής(1989):


«Οι εναλλασσόμενοι ρυθμοί της «Μίσα Κριόγια», της σύνθεσης του Αργεντινού Αριέλ Ραμίρεζ η σεμνότητα του Γιώργου Νταλάρα και η άρτια διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, πρόσφεραν χτες στους ακροατές του «Παλλάς» στιγμές ενθουσιασμού.
Η συναυλία που δόθηκε για το σκοπό του βραβείου «Δημήτρης Μητρόπουλος» κράτησε το κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα προσηλωμένο.
Οι ρυθμικοί ήχοι των κρουστών που αποτελούσαν την εισαγωγή της «Μίσα Κριόγια» εναλλάσσονταν με γοργούς κι έντονους ρυθμούς που προκάλεσαν τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του κοινού.
Ο Γιώργος Νταλάρας, με φανερό τρακ, στεκόταν μπροστά στο μικρόφωνο με τα χέρια σταυρωμένα, δίνοντας την «εικόνα» ενός ανθρώπου που προσεύχεται.
Ο Αριέλ Ραμίρεζ ανέβηκε μετά το τέλος της ερμηνείας της σύνθεσής του στη σκηνή αγκαλιάζοντας και χειροκροτώντας ευχαριστημένος τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Γιώργο Νταλάρα.
Το κοινό σφύριζε επιδοκιμαστικά, φώναζε «μπράβο» και χειροκροτούσε για αρκετή ώρα.
Τη χτεσινή βραδιά «χάρηκαν ανάμεσα σε άλλους και ο Γιάννης Τσαρούχης, η Ειρήνη Παππά, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Γιάννης Μετζικώφ, ο δήμαρχος της Βιέννης, ο πρέσβης της Αυστρίας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Χαρούλα Αλεξίου.».

«Με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την αθλοθέτηση του βραβείου «Δημήτρη Μητρόπουλου» ο Σταύρος Ξαρχάκος – ο και εμπνευστής της ιδέας – παρουσίασε στο «Παλλάς» την «Missa Criolla» του Ραμίρεζ.
Κύριος ερμηνευτής του έργου ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος για άλλη μια φορά ξεσήκωσε τα πλήθη με την ερμηνεία του και συγκίνησε το συνθέτη του πολυαγαπημένου λατινοαμερικανικού έργου που ήταν ο επίτιμος καλεσμένος της εκδήλωσης.».

 
 

 

Η μαγνητοσκόπηση και ζωντανή ηχογράφησή του στην Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Διονυσίου της Αθήνας (11 Απριλίου 1989)


«Με μαύρο σμόκιν και λευκό παπιγιόν, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Σταύρος Ξαρχάκος, βασικοί συντελεστές του έργου, βρίσκονταν από το πρωί στην εκκλησία.
Ο Γιώργος Νταλάρας ήταν ανεβασμένος στον άμβωνα και έδειχνε ο πιο υπομονετικός από όλους, αν και είχε πρόβα με την ορχήστρα του στις 5 μ.μ., για τις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη.
Η μαγνητοσκόπηση θα μεταδοθεί από την ΕΤ-1 τη Μεγάλη Βδομάδα.
Το έργο, διάρκειας μισής ώρας περίπου, αν και θρησκευτικό, είναι πολύ ρυθμικό – ο συνθέτης του είναι Αργεντινός και έχει βάλει στη μουσική του όλα τα στοιχεία της πατρίδας του – γεμάτο ένταση κι ελπίδα.
Ξαναπαίχτηκε πριν από δύο μήνες περίπου, για να ενισχυθεί το Βραβείο Μητρόπουλου που θεσμοθέτησε ο Δήμος της Αθήνας. Για τον ίδιο σκοπό γίνεται κι η μαγνητοσκόπηση της τηλεόρασης. Οι Νταλάρας και Ξαρχάκος διαθέτουν την αμοιβή τους στο βραβείο

 
 
 

 

 
 

 

Η κυκλοφορία του σε δίσκο (Απρίλιος 1989)


«Όταν διηύθυνα την «Missa Criolla» στο «Παλλάς», μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να παρουσιαστεί το έργο στο φυσικό του χώρο, σε μια εκκλησία. Στις 11 Απριλίου η  «Missa Criolla» ερμηνεύτηκε, με τους ίδιους συντελεστές, στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Διονυσίου» (Σταύρος Ξαρχάκος).

 

 

 Οι συντελεστές του έργουARIEL RAMIREZ
“MISSA CRIOLLA”
Ζωντανή ηχογράφηση στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Διονυσίου

ΠΛΕΥΡΑ Α΄

1. ΚΥΡΙΕ
Vidala – Baguala
2. GLORIA
Carnavalito Yaravi

ΠΛΕΥΡΑ Β’
1. CREDO
Chacarera trunca
2. SANCTUS
Carnaval cochabambino
3. AGNUS DEI
Estilo pampeano

Διεύθυνση Ορχήστρας : ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ

Σολίστ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
MARTA MORELEON
ΚΩΣΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Συμμετέχουν:
ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΟΡΧΗΣΤΡΑ

Διδασκαλία χορωδίας : ΚΩΣΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Παίζουν οι μουσικοί :
Χάρης Ανδρεάδης : πιάνο, τσέμπαλο
Φίλιππος Τσεμπερούλης : φλογέρα, φλάουτο
Στέφανος Στεφανόπουλος : φλογέρα
Francisco Ramirez: κένα
    Μπάμπης Λασκαράκης : 12χορδη κιθάρα
Στέλιος Καρύδας : κλασσική κιθάρα
Αχιλλέας Περσίδης : κλασσική κιθάρα
Ιορδάνης Χατζηιωάννου : τσαράνγκο
Μίμης Αντύπας : τσαράνγκο
Τάκης Μαρινάκης : κρουστά
Στέλιος Ζαχαρίου : κρουστά
Βλαδίμηρος Πετσάς : κρουστά
Νίκος Τσεσμελής : κόντρα μπάσσο
Raul Sosa: άρπα
Μετάφραση κειμένων : Nora Moreleon
Προσαρμογή στο ελληνικό Λειτουργικό κείμενο : Ματθαίος Μουντές
Οργάνωση παραγωγής : Κική Καραβασίλη
Ηχογράφηση : Studio Master Sound
Ηχοληψία – Remixing : Βαγγέλης Κουλούρης
Εξώφυλλο : Χάρης Σπυρόπουλος
Εικόνα του εξωφύλλου : Γιάννης Τσαρούχης : «Άγιος Σεβαστιανός»(άσπρο φόντο, Γαλλία 1972, λάδι σε πανί, 88,5 Χ 128,5 εκ. Ιδιωτική Συλλογή/copyright : ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ)
Φωτογραφίες : Μανώλης Καλογερόπουλος
Έκδοση δίσκου : Απρίλιος 1989

Ο Ariel Ramirez κι ο Σταύρος Ξαρχάκος μιλούν για τη «Missa Criolla» και την ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα


«Η αλήθεια και η ευθύνη των εκτελεστών είναι ο μόνος τρόπος να «αποκαλυφθεί» σε όλη του τη διάσταση ο κόσμος του δημιουργού, ο κόσμος της μουσικής.» (Σταύρος Ξαρχάκος)
«Η εκτέλεση του Νταλάρα στη Misa Criolla είναι εξαιρετική. Κάθε φορά που την ακούω, μου αρέσει και πιο πολύ. Από όλες τις εκτελέσεις, από τότε που εκδόθηκε το έργο μου, αυτή είναι η αυθεντικότερη. Αισθάνομαι ειλικρινή ευγνωμοσύνη.» (Ariel Ramirez, Μαδρίτη, 20-11-1989)

Υ.Γ.

Το 2003, ο Γιώργος Νταλάρας συμπεριέλαβε το κομμάτι «Gloria», από τη «Misa Criolla» του Ariel Ramirez, στο cd- single(που κυκλοφόρησε μαζί με το περιοδικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ») «Γιώργος Νταλάρας – Emma Shapplin (ζωντανή ηχογράφηση από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού)».
Το 2011 η «Misa Criolla» δόθηκε με την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

 
 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής