86 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Οι δίσκοι που αγαπήσαμε

Θύμιος Λυμπέρης

«Όταν χαράζει, ο πρώτος στεναγμός- βγαίνει απ' τα πιο σφιγμένα χείλη»'...
 
Είναι σίγουρο, πως, με το πέρασμα λίγων ακόμη χρόνων, ο δίσκος «Βραχνός προφήτης» θα φιγουράρει σε υψηλή θέση στην ιεραρχία των σημαντικότερων δίσκων της ελληνικής δισκογραφίας.
Αυθεντικό ταλέντο ολοκληρωμένου συνθέτη, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου μας παρουσίασε την χρονιά του 2000 ένα μικρό μουσικό θαύμα- ένα πολυδαίδαλο παζλ, με κομμάτια από τη παράδοση και τη λαογραφία που σε συνδυασμό με την αξεπέραστα δεδομένη συνθετική και στιχουργική του δεινότητα, κυριολεκτικά χάραξε έναν νέο δρόμο στο χώρο της χρήσιμης ελληνικής μουσικής (γιατί υπάρχει και η άχρηστη)!
Αγόρασα τον δίσκο τη χρονιά του 2001, αφού πριν είχα παρευρεθεί  σε συναυλία του καλλιτέχνη στο ''Θέατρο Πέτρας'' και είχα ενθουσιαστεί! Όποιος έχει συνδυάσει τη μουσική με ''αγάπες και λουλούδια'', σίγουρα δεν θα βρει κάτι ενδιαφέρον σε αυτόν τον δίσκο! Ανθρωποκεντρικοί στίχοι που εκφράζουν τους αναρίθμητους βουβούς ποιητές της καθημερινότητάς μας, που δεν έχουν βρει ακόμη τον τρόπο να εκφράσουν τα εσώψυχά τους! Αυτό καθρεπτίζεται άμεσα στα τραγούδια: ''Όταν χαράζει'', ''Παλιά πληγή'', ''Πεχλιβάνης'' και οι ''Τρεις ανθοί''.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, σχηματίζονται στο μυαλό μας αφηγηματικές εικόνες, που μας κάνουν να σκεφτούμε, πως, οι στίχοι αυτοί αποτυπώνουν τα γεγονότα, όπως συγκρατεί ένα μικρό παιδί την αφήγηση των λαϊκών μύθων απο τον παππού και τη γιαγιά.
Έντονα τα στοιχεία της λαογραφίας στα τραγούδια ''Α.Μάνθος'', ''Οι γριές'' και ''Ήμερος ύπνος'', που μ' έναν δικό τους- μαγικό τρόπο- σε ντύνουν με ρούχα εποχής και ζεις στον καιρό των μικρών αστικών ηρώων που εξυμνούνται!
Παραγκωνίζοντας το τραγούδι ''Άτμαν'', σαν το κακώς κείμενο του δίσκου, μια και για λόγους που δεν μπορώ να εκφραστώ, ποτέ δεν μου άρεσε! Προσθέτω τον Θανάση Παπακωνσταντίνου στην ελίτ των μουσικών δημιουργών της ελληνικής δισκογραφίας και πιστεύω πως το όλο πλέγμα που ονομάζουμε ''ελληνική μουσική'', του χρωστάει πολλά! Το ότι ο προφήτης ήταν βραχνός, σε καμία των περιπτώσεων δεν υστέρησε στην ''Πυθιακή'' αποτύπωση των μελλοντικών γεγονότων και όσοι δεν διαθέτουν επιλεκτική μνήμη, αυτό μπορούν να το διαπιστώσουν. Μετά από δεκατρία ολόκληρα χρόνια, θα σας πω σαν παρότρυνση: ''Καλή ακρόαση'', πραγματικά το αξίζει!.

 

 
 
ΛΙΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ

1.  ΉΜΕΡΟΣ ΎΠΝΟΣ   
2.  ΌΤΑΝ ΧΑΡΑΖΕΙ   
3.  ΠΑΛΙΑ ΠΛΗΓΗ   
4.  Α. ΜΑΝΘΟΣ   
5.  ΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ   
6.  ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΝΘΟΙ   
7.  ΟΙ ΓΡΙΕΣ (INTRO)    
8.  ΟΙ ΓΡΙΕΣ   
9.  ΆΤΜΑΝ   
10. ΟΥΤΕ ΤΡΙΓΜΟΣ, ΟΥΤΕ ΛΥΓΜΟΣ   
11. ΣΑΜΠΑΧ   
12. Μ 81 (ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟ)    
 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πατρίδα είναι αυτό που αντέχει η καρδιά του κάθε ανθρώπου να υπερασπιστεί.
Γιώργος Νταλάρας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/11/1989 Δόθηκε στο θέατρο Παλλάς η πρώτη συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων που ίδρυσε ο αξέχαστος Μάνος Χατζιδάκις
24/11/1980 Ολοκληρώθηκαν οι ηχογραφήσεις του ιστορικού δίσκου Εδώ Λιλιπούπολη στα στούντιο της Columbia.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS