114 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής

Γιάννης Πάριος: Όλα για τον έρωτα

Οι δίσκοι που αγαπήσαμε

Τάσος Π. Καραντής

Ο Γιάννης Πάριος κατέχει, και δικαίως, τον τίτλο του σπουδαιότερου Έλληνα ερωτικού τραγουδιστή. Παρότι, βέβαια, ο Πάριος είναι, ευρύτερα, ένας μεγάλος ερμηνευτής, ο τίτλος αυτός τον έχει καθορίσει. Και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού το μεγαλύτερο μέρος της δισκογραφίας του αποτελείται από ερωτικά τραγούδια. Ειδικότερα, τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, το ρεπερτόριο του απαρτιζόταν, ως επί το πλείστον, από το είδος εκείνο της μελωδικής διεθνούς μπαλάντας, είτε τα τραγούδια του ήταν δημιουργίες Ελλήνων συνθετών, είτε ξένες επιτυχίες με ελληνικό στίχο.

Όλα για τον έρωταΑυτό ακριβώς το προφίλ του Πάριου και το είδος τραγουδιών, υπηρετεί αλλά και ανακεφαλαιώνει – στα τέλη της δεκαετίας του ’80 όπου κυκλοφόρησε – ο δίσκος του, με τον, χαρακτηριστικό, τίτλο «Όλα για τον έρωτα» (1987). Συνθέτης των τραγουδιών είναι ο, πιανίστας, Νίκος Ιγνατιάδης, ένας από τους πιο μελωδικούς συνθέτες, που έχει θητεύσει, με διεθνή επιτυχία κι αναγνωρισημότητα, στο είδος αυτό και κυρίως στο instrumental. Πολλά κομμάτια του Νίκου Ιγνατιάδη γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και τραγουδήθηκαν, σε διάφορες γλώσσες, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, από τη Ρωσία και τη Σιγκαπούρη, ως την Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική, και, φυσικά, στην Ευρώπη και, μάλιστα, από μεγάλες φωνές σαν του Julio Iglesias και τις δικές μας των Νάνα Μούσχουρη, Βίκυ Λέανδρος και Ντέμη Ρούσου. Τους ερωτικούς στίχους στα μισά σχεδόν τραγούδια του δίσκου τους υπογράφει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και πρέπει να επισημανθεί, αφού δεν είναι τυχαίο, ότι και οι δύο τους, Ιγνατιάδης και Παπαδόπουλος, είχαν κάνει πολύ μεγάλες επιτυχίες με τον Πάριο τα δυο προηγούμενα χρόνια. Ο Ιγνατιάδης είχε γράψει το, πασίγνωστο, «Κόκκινο γαρύφαλλο», που ο Πάριος ερμήνευσε σε ντουέτο με τη Χαρούλα Αλεξίου, στον, πλατινένιο (100.000 πωλήσεις), δίσκο του «Εγώ κι εσύ» (1985). Ο Παπαδόπουλος, απ’ την άλλη, είχε γράψει(σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου) το, υπέροχο «Μάτια μπλε», επίσης μεγάλη επιτυχία, από το δίσκο «ΞΑΡΧΑΚΟΣ – ΠΑΡΙΟΣ» (1986/ πλατινένιος, 100.000 πωλήσεις).

Την ίδια, μάλιστα, εποχή, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είχε συνεχείς επιτυχίες, με στίχους ερωτικής θεματολογίας, όπως, για παράδειγμα, στο δίσκο της ίδιας χρονιάς(1987), την «Αγάπη όλο ζήλεια»(χρυσός δίσκος/50.000 πωλήσεις), σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου, με ερμηνευτή τον, τότε, δημοφιλή, Λεωνίδα Βελή. Εξάλλου και το «Όλα για τον έρωτα» έγινε πλατινένιο με 100.000 πωλήσεις. Ας δούμε όμως και μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία από την ταυτότητα του δίσκου. Κυκλοφόρησε τον Μάρτη του 1987, σε παραγωγή, φυσικά, του Αχιλλέα Θεοφίλου. Στο εξώφυλλό του, εικονίζεται - σε φωτό του πρόσφατα εκλιπόντα Ντίνου Διαμαντόπουλου - κλασικά, ο Πάριος, όπως συμβαίνει και στην πλειοψηφία των δίσκων του. Ο δίσκος περιλαμβάνει (12) τραγούδια, τα (11) σε μουσική του Νίκου Ιγνατιάδη και το (1) σε μουσική του Χρήστου Σκαλτσουνάκη. Τους στίχους τους έχουν γράψει, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος σε (6) τραγούδια, ο, ίδιος, ο Νίκος Ιγνατιάδης σε (4), ο Μάνος Κουφιανάκης σε (1), ενώ, σε (1) μοιράζονται τους στίχους ο Νίκος Ιγνατιάδης με τον Αλέξη Παπαδημητρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο του δίσκου, τα τραγούδια «Στο γύρο του θανάτου» & «Η αγάπη είναι δίκοπο μαχαίρι» έχουν ήδη copyright number με άλλο τίτλο στο εξωτερικό, το «Όλα για τον έρωτα» έχει κυκλοφορήσει στο εξωτερικό με τίτλο “Si c’ etait la verite” σε στίχους του R. F. Jacobi, όπως επίσης και το «Ποτέ ποτέ ποτέ» με τίτλο “Zeker zign” σε στίχους του B. Nevman. Τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών τις έχει κάνει ο Νίκος Ιγνατιάδης, ενώ συνοδεύουν τον Πάριο, σε κάποια τραγούδια, η Λία Βίσση κι η Κατερίνα Αδαμαντίδου. Σε δυο τραγούδια συμμετέχει σε ντουέτο μαζί του η Ελένη Δήμου. Μπουζούκι παίζει ο Δημήτρης Μαριολάς. Η ηχοληψία έγινε στο ALSOUND STUDIO με τεχνικό το Νίκο Εσπιάδη, ενώ η ηχοληψία φωνής και το remixing έγινε στο SIERRA STUDIO με τεχνικούς τον ‘Ακη Γκολφίδη και τον Κώστα Καλημέρη.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
1. Φωτιά στα σύνορα της γης (στίχοι : Νίκος Ιγνατιάδης)
2. Είσαι Θεός (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
3. Όλα για τον έρωτα (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος), συμμετέχει η Ελένη Δήμου
4. Στο γύρο του θανάτου (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
5. Η σιωπή είναι χρυσός (στίχοι: Νίκος Ιγνατιάδης)
6. Μεγάλη αδυναμία (στίχοι: Νίκος Ιγνατιάδης)
7. Ποτέ ποτέ ποτέ (στίχοι: Νίκος Ιγνατιάδης), συμμετέχει η Ελένη Δήμου
8. Απόψε σε κάποιο νησί (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
9. Υπάρχεις εσύ (μουσική: Χρήστος Σκαλτσουνάκης, στίχοι: Μάνος Κουφιανάκης)
10. Μόνο αγάπη (στίχοι: Αλέξης Παπαδημητρίου – Νίκος Ιγνατιάδης)
11. Η αγάπη είναι δίκοπο μαχαίρι (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
12. Αύριο (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)

Ο Γιάννης Πάριος είναι άψογος σ’ αυτόν τον ερμηνευτικό του ρόλο και ξετυλίγει όλη την γκάμα του, στο συγκεκριμένο ύφος, πάνω στα μελωδικότατα τραγούδια του Νίκου Ιγνατιάδη. Είναι σκέτη απόλαυση στο πως ψιθυρίζει ερωτικά τα λόγια στα κουπλέ, στο πως χρησιμοποιεί με μαεστρία τις αναπνοές του, δίνοντας ανάσες στους στίχους και στο πως εκτινάσσει μελωδικά τα ρεφρέν μέσα από τη μεγάλη φωνή του. Δίπλα του – στα δυο τραγούδια που συμμετέχει - η Ελένη Δήμου, δένει ταιριαστά μαζί του, σε ένα ερωτικό φωνητικό ντουέτο. Βέβαια και τα (12) τραγούδια του δίσκου ακούγονται ευχάριστα και τραγουδιόνται, αλλά θα σταθούμε ιδιαίτερα στα : «Φωτιά στα σύνορα της γης», «Μεγάλη αδυναμία», «Ποτέ ποτέ ποτέ», «Μόνο αγάπη» και «Η αγάπη είναι δίκοπο μαχαίρι». Το «Είσαι Θεός», φυσικά, ήταν το μεγάλο σουξέ του καλοκαιριού του 1987 - με μόνο αντίπαλο δέος τα “Latin” του Νταλάρα, των 600.000 πωλήσεων (!) – μιας κι οι στίχοι του Λευτέρη Παπαδόπουλου («Είσαι θεός ήλιος καλοκαιρινός») ακούστηκαν σε όλες τις παραλίες και τα μπαράκια.

Τέλος, θα ήθελα, προσωπικά, να ξεχωρίσω το κομμάτι «Στο γύρο του θανάτου», ένα ιδιαίτερο τραγούδι, όπου η μελωδία του κι η εκφραστική και συναισθηματική ερμηνεία του Πάριου πλάθουν, μέσα απ’ τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, μοναδικές εικόνες, με φόντο το λούνα παρκ. Είναι ένα εξαίρετο δείγμα λαϊκής ποίησης, με το πιο ρομαντικό φινάλε : «Μια Κυριακή στο λούνα παρκ / και με φιλούσες κι ορκιζόσουνα / και χαιρόσουνα / σα παιδί …». Το «Όλα για τον έρωτα» είναι όμορφο, μελωδικό, αλλά κι έντιμο, αφού, με τον τίτλο του, και τα τραγούδια του, δίνει το στίγμα του Πάριου και, συνάμα, αποδεικνύει, μια πολύχρονη, αταλάντευτη καλλιτεχνική στάση, που την έχουν αγκαλιάσει, με την αγάπη τους, γενιές και γενιές Ελλήνων. Ο Γιάννης Πάριος, εδώ και, σχεδόν, (4) δεκαετίες, μας τραγουδά ένα θεμελιώδες “σύνθημα”: «Μόνο αγάπη χρειάζεται η ζωή μας»!


Ο δίσκος Όλα για τον έρωτα κυκλοφόρησε το 1987 από την εταιρία MINOS-EMI.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το γιαούρτι, που μια μέρα πριν από το ευρώ, έκανε 48 δραχμές και μια μέρα μετά τριακόσιες πενήντα – σε δραχμές – εμείς το φάγαμε αδιαμαρτύρητα. Το ίδιο γιαούρτι ήταν, ίσως και χειρότερο, αλλά εμείς το πληρώσαμε χωρίς να πούμε λέξη. Δηλαδή ως λαός είμαστε πολύ του γιαουρτιού.
Σταμάτης Κραουνάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/10/1948 Γεννήθηκε ο συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Χρονάς
17/10/1995 Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997"
18/10/1920 Γεννήθηκε στην Αθήνα η ηθοποιός και επί σειρά ετών υπουργός Πολιτισμού Μελίνα (Μαρία Αμαλία) Μερκούρη
18/10/1931 Πέθανε ο αμερικανός εφευρέτης του φωνογράφου Τόμας Έντισον
18/10/1979 Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης τιμάται από τη Σουηδική Ακαδημία με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

ΤΥΧΑΙΑ TAGS