156 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Οι δίσκοι που αγαπήσαμε

Δώρα Παπαδοπούλου

Σαββατόβραδο ... Μια λέξη μαγική, μία διαχρονική αξία που τραγουδιέται εδώ και δεκαετίες. Και όχι άδικα, μιας και το βράδυ του Σαββάτου μια εβδομάδα που πεθαίνει δίνει τη θέση της στα πάθη, τους έρωτες, τις μνήμες, τους χορούς, τα τραγούδια, τις απολαύσεις, τις σκέψεις, την αυτογνωσία, την αγάπη. Κι έρχεται μετά η Κυριακή και πάλι η ζωή ξεκινά από την αρχή. Πολλά τραγούδια γράφτηκαν και γράφονται ακόμη για το βράδυ του Σαββάτου. «Αχ να ΄ταν η ζωή μας Σαββατόβραδο», σημείωσε κάποτε πολύ απλά και χαρακτηριστικά ο Τάσος Λειβαδίτης. Το 1970, ο Γιάννης Σπανός, έδωσε τον τίτλο «Σαββατόβραδο», όχι σε ένα τραγούδι, αλλά σε έναν ολόκληρο δίσκο τραγουδιών του πάνω σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Αυτή ήταν και η πρώτη συνεργασία των δύο ανδρών, που θα ξαναβρεθούν πολλές φορές στα χρόνια που θα ακολουθήσουν για να μας χαρίσουν πολύ σημαντικές στιγμές. Τα τραγούδια του Σαββατόβραδου στιγμάτισαν με τις ερμηνείες τους η Βίκυ Μοσχολιού, ο Σταμάτης Κόκοτας και ο Μανώλης Μητσιάς. Ο δίσκος κυκλοφόρησε, όπως είπαμε το 1970, από τη MINOS-EMI, με τη διεύθυνση της ορχήστρας και τις ενορχηστρώσεις να ανήκουν στον ίδιο το συνθέτη. Ο δίσκος επανεκδόθηκε και σε cd στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Εδώ τα πράγματα έγιναν λίγο αντίστροφα. Το Σαββατόβραδο ήλθε μετά την Κυριακή! Ο δίσκος «Σαββατόβραδο» στην ουσία αποτέλεσε τη δεύτερη πράξη του δίσκου «Μια Κυριακή» του Σπανού που κυκλοφόρησε ένα χρόνο νωρίτερα, περίπου με τους ίδιους συντελεστές. Με τους δύο αυτούς δίσκους, ο Σπανός θα αφήσει πίσω του το «Νέο Κύμα» για να ακολουθήσει ένα πιο λαϊκό μονοπάτι, στις άκρες του οποίου θα ανθίσουν υπέροχες λαϊκές δημιουργίες. Εδώ, ο Σπανός γράφει μουσική αποκλειστικά πάνω στους στίχους του Παπαδόπουλου που πότε φωτογραφίζουν και πότε ζωγραφίζουν καθημερινά στιγμιότυπα μιας πόλης που φαίνεται να μη μοιάζει με την εικόνα του σήμερα. Ήχος καθαρός, ανθρώπινος, αλλά και αριστοκρατικός συνάμα, με τα μπουζούκια του Κώστα Παπαδόπουλου και του Λάκη Καρνέζη να κεντούν τις νότες του συνθέτη. Ο Σπανός είναι ένας ιδιαίτερα χαρισματικός συνθέτης, που χάραξε δικούς του μουσικούς δρόμους και καταφέρνει με τον τρόπο που συνθέτει να τονίζει το στίχο μέσα από την απλότητα της μουσικής του και τις εμπνευσμένες μελωδίες. Κι όταν ο στίχος είναι του Παπαδόπουλου, τα πράγματα είναι, αλήθεια, πολύ εύκολα.
Πέντε τραγούδια για το Σταμάτη Κόκοτα, τέσσερα τραγούδια με τη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού και δύο τραγούδια από τον πρωτοεμφανιζόμενο Μανώλη Μητσιά μας κάνουν ένα βράδυ Σαββάτου γεμάτο μελωδίες και νοσταλγία μιας άλλης εποχής, τόσο ξένης αλλά και τόσο κοντινής, τόσο γκρίζας αλλά και τόσο χρωματιστής.
Ο Κόκοτας, πολύ σημαντικός ερμηνευτής με μία χαρακτηριστική και ασυνήθιστη φωνή είχε ήδη αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό του και με τη φωνή αυτή θα χαρακτηρίσει τα πιο εξωστρεφή τραγούδια του δίσκου αυτού. Ο «τρελός» είναι ένα από τα τραγούδια που τον καθιέρωσαν, που δέθηκαν με τη φωνή του και αρκετά συχνά θα ακούσουμε στα ραδιόφωνα στις μέρες μας.
Η Βίκυ Μοσχολιού, μία ερμηνεύτρια που γνώριζε καλά πως χαράξει τις νότες στην ψυχή, με χαρακιές σαν αυτές του βινυλίου, μας χαρίζει τέσσερις απλά υπέροχες ερμηνείες, με πιο χαρακτηριστικές αυτές στα διαχρονικά τραγούδια «Ξύπνησε η πόλη» και «Τα χέρια». Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι αυτά τα τραγούδια ακούστηκαν περισσότερο από όλα και αργότερα ο Σπανός εμπιστεύτηκε πολλά από τα σημαντικότερα τραγούδια του στη Μοσχολιού. Αυτή η δωρική, επιβλητική φωνή με το λαϊκό παράπονο πως να σβήσει όσα χρόνια κι αν περάσουν; Πάντα στη ... μαρκίζα θα στέκει... Γιάννης Σπανός, Βίκυ Μοσχολιού
Τέλος, ο Μανώλης Μητσιάς στα πρώτα του βήματα και στην πρώτη δισκογραφική του εμφάνιση σε μεγάλο δίσκο, καθιερώνει τον εαυτό του σαν ένα λυρικό τραγουδιστή με λαϊκή απόχρωση. Το «Φεγγάρι» και το «Μαρικάκι» δεν πολυακούστηκαν, είναι αλήθεια, και σήμερα λίγοι θα τα σιγοτραγουδήσουν. Όμως τίποτα δεν αφαιρεί το γεγονός αυτό από την αξία τους και από τη θέση που μετέπειτα κατέκτησε ο Μητσιάς, δίκαια, στο ελληνικό πεντάγραμμο.

Αναλυτικά, οι συντελεστές και τα τραγούδια του δίσκου
Τίτλος δίσκου: Το Σαββατόβραδο
Έκδοση: MINOS-EMI, 1970
Μουσική: Γιάννης Σπανός
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μπουζούκι: Κώστας Παπαδόπουλος, Λάκης Καρνέζης
Ηχολήπτης: Γιώργος Κωνσταντόπουλος
Εξώφυλλο: Γιώργος Σικελιώτης

Σπανός, Παπαδόπουλος: Το σαββατόβραδο

Περιεχόμενα
1. Ο τρελός – Σταμάτης Κόκοτας
2. Τα ματάκια σου – Σταμάτης Κόκοτας
3. Τα χέρια – Βίκυ Μοσχολιού
4. Μη καλέ μου, μη – Σταμάτης Κόκοτας
5. Καλογεράκι – Σταμάτης Κόκοτας
6. Ξύπνησε η πόλη – Βίκυ Μοσχολιού
7. Το φεγγάρι – Μανώλης Μητσιάς
8. Το Μαρικάκι – Μανώλης Μητσιάς
9. Το γράμμα – Βίκυ Μοσχολιού
10. Οι άγγελοι - Σταμάτης Κόκοτας
11. Πειραιωτάκι – Βίκυ Μοσχολιού

Κίτρινο φως στη μακρινή τη συνοικία, μες τη βροχή κάποιοι εργάτες προχωρούν
Λάσπη πετούν τα βιαστικά λεωφορεία και στο σταθμό δυο μετανάστες καρτερούν ...

Ακούστε το «Σαββατόβραδο» του Γιάννη Σπανού και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, ένα Σαββάτο βράδυ. Τελικά, ίσως να μην έχουν αλλάξει τόσο πολύ οι καιροί. ‘Ίσως πάλι η ζωή κύκλους να κάνει ....

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/11/1934 Γεννήθηκε στη Σητεία της Κρήτης η τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου
22/11/1997 Ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει την παραχώρηση του αρχείου του στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη
23/11/1989 Δόθηκε στο θέατρο Παλλάς η πρώτη συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων που ίδρυσε ο αξέχαστος Μάνος Χατζιδάκις

ΤΥΧΑΙΑ TAGS