112 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Οι δίσκοι που αγαπήσαμε

Δώρα Παπαδοπούλου

Ήταν ένας από τους δίσκους της πρώϊμης νιότης μου, τον οποίο αγάπησα πολύ για λόγους που είχαν να κάνουν με στιγμές και γεγονότα της ζωής μου. Ωστόσο, η γενικότερη καλλιτεχνική του αξία δεν είναι απλά μία υποκειμενική εκτίμηση, αλλά μία πραγματικότητα. Ο συνθέτης του Λίνος Κόκοτος, ένας από τους πρωταγωνιστές του νέου κύματος, συναντά τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και δύο επίσης “νεοκυματικούς” ερμηνευτές, το Μιχάλη Βιολάρη και τη Ρένα Κουμιώτη.  Δεν είναι άλλος από το “Θαλασσινό τριφύλλι”, ένας δίσκος που εκδόθηκε το 1972 από τη ΛΥΡΑ.
Ο Λίνος Κόκοτος πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία με δίσκους 45 στροφών και ο πρώτος του μεγάλος δίσκος με τον τίτλο “Οι ώρες”, ένας από το όμορφους δίσκους του νέου κύματος εκδόθηκε από τη ΛΥΡΑ το 1969, με ερμηνευτές το Γιάννη Πουλόπουλο, το Γιώργο Ζωγράφο και το Μιχάλη Βιολάρη με τη Ρένα Κουμιώτη που εγκαινίασαν τη συνεργασία τους με το συνθέτη. Είναι ένας συνθέτης, χωρίς ογκώδη, αλλά ωστόσο με ουσιαστική δισκογραφία. Το “Θαλασσινό τριφύλλι” δεν περιέχει μελοποιημένα ποιήματα, όπως ίσως υποθέσουν οι περισσότεροι, αλλά στίχους του Ελύτη. Με άλλα λόγια ο Λίνος Κόκοτος έγραψε μουσική πάνω σε στίχους του Ελύτη που γράφτηκαν ειδικά γι΄ αυτό το δίσκο. Λίγο αργότερα, την επόμενη χρονιά όλα αυτά τα τραγούδια, μαζί με αρκετά ακόμη από άλλες ποιητικές συλλογές και σκόρπια ποιήματα περιλήφθηκαν στη συλλογή “Τα Ρω του έρωτα” που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Αστερίας”.  
Το "Θαλασσινό τριφύλλι" αν και όπως είπαμε δεν έχει ποιήματα του Ελύτη, αλλά στίχους του, ήταν το πέμπτο στη σειρά έργο του ποιητή που ντύθηκε με μουσική. Είχαν προηγηθεί το "Άξιον Εστί" και οι “Μικρές Κυκλάδες”, μελοποιημένες από το Μίκη Θεοδωράκη, το “Άσμα ηρωϊκό και πένθιμο για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας” από το Νότη Μαυρουδή και ο “Ήλιος ο πρώτος” από το Γιάννη Μαρκόπουλο. Ο δίσκος περιέχει τραγούδια λαϊκά με σαφή όμως νεοκυματική επιρροή.  Ο Λίνος Κόκοτος εμφανίζει ένα διαφορετικό πρόσωπο, πιο λαϊκό και λιγότερο λόγιο συγκριτικά με τις “Ώρες” που είχαν προηγηθεί  (που παραμένουν ένας πολυαγαπημένος μου δίσκος και θα αναφερθώ και σε αυτόν κάποια στιγμή). Η εφημερίδα “Τα Νέα” έγραψε λίγο μετά την κυκλοφορία του δίσκου: “Ο Λίνος Κόκοτος που ο Ελύτης του εμπιστεύθηκε τη μελοποίηση των τραγουδιών του, έκανε ότι του γύρεψαν οι στίχοι: έγραψε μία μουσική όλο δροσιά και θάλασσα, μία μουσική ευχάριστη και ζεστή, πατώντας πάνω στα νησιώτικα, αλλά και στο λαϊκό τραγούδι.” Ο συνθέτης θυμάται: "Όταν έπαιξα στον Ελύτη στο πιάνο τις τελευταίες μελωδίες από το δίσκο, εκείνος με χτύπησε στον ώμο και μου είπε: Μπράβο παιδί μου, έβγαλες ένα Αιγαίο και μία Ελλάδα όπως τα φανταζόμουν."
Οι στίχοι του Ελύτη, απλοί αλλά πάντα ιδιαίτεροι είναι αφιερωμένοι και απόλυτα εστιασμένοι στο καλοκαίρι και στη θάλασσα. Προσωπικά ξεχώριζα πάντα, εκτός από το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου που είναι και το πιο αναγνωρίσιμο, τα πιο άγνωστα τραγούδια, όπως τον “Αύγουστο” και την “Ελένη”.
Τα περισσότερα από τα τραγούδια του έγιναν γνωστά, κάποια από αυτά μεγάλες επιτυχίες, ενώ όλα τραγουδιούνται ως τις μέρες μας. Ο δίσκος παραμένει μέχρι και σήμερα κλασικός και διαχρονικός. Ωστόσο, στην εποχή μας έχει το μειονέκτημα πως είναι ιδιαίτερα ... χαρούμενος. Δυστυχώς -κι εδώ οφείλουμε να το παραδεχτούμε- βιώνουμε μία εποχή μεγάλης κοινωνικής κρίσης, με έλλειμμα αισιοδοξίας και είναι κάτι που περνά και στη μουσική και ίσως πρέπει κάποια στιγμή να αναθεωρήσουμε μήπως και βγούμε πιο δυνατοί. Διότι, ο θεμιτός προβληματισμός και μέσω των τραγουδιών, συχνά απαξιώνει άλλα έργα που έχουν άλλο ύφος στιχουργικά και μουσικά και που σίγουρα παίζουν κι αυτά το ρόλο τους στον προβληματισμό από μία διαφορετική οπτική.


Το θαλασσινό τριφύλλι
Συνθέτης: ΛΙΝΟΣ ΚΟΚΟΤΟΣ  
Στιχουργός: ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ  
Ερμηνευτές: ΡΕΝΑ ΚΟΥΜΙΩΤΗ,  ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΙΟΛΑΡΗΣ  
Πρώτη έκδοση: 1972

Τα τραγούδια
01 ΤΑ ΤΖΙΤΖΙΚΙΑ (Μιχάλης Βιολάρης & χορωδία)
02 Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (Ρένα Κουμιώτη)
03 ΝΤΟΥΚΟΥ ΝΤΟΥΚΟΥ ΜΗΧΑΝΑΚΙ (Μιχάλης Βιολάρης, Ρένα Κουμιώτη)
04 Η ΕΛΕΝΗ (ορχηστρικό)
05 ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΟΚΟΡΙΤΣΟ (Μιχάλης Βιολάρης)
06 ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ (Ρένα Κουμιώτη)
07 ΤΟ ΕΡΗΜΟΝΗΣΙ (Ρένα Κουμιώτη)
08 Η ΕΛΕΝΗ (Μιχάλης Βιολάρης)
09 Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ (Ρένα Κουμιώτη)
10 ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΟΚΟΡΙΤΣΟ (χορωδία)
11 ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΛΕΙΔΙ (Μιχάλης Βιολάρης & χορωδία)

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Δεν έχει τοίχους η χαρά δεν έχει χώρισμα η αγάπη.
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/10/1948 Γεννήθηκε ο συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Χρονάς
17/10/1995 Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997"
18/10/1920 Γεννήθηκε στην Αθήνα η ηθοποιός και επί σειρά ετών υπουργός Πολιτισμού Μελίνα (Μαρία Αμαλία) Μερκούρη
18/10/1931 Πέθανε ο αμερικανός εφευρέτης του φωνογράφου Τόμας Έντισον
18/10/1979 Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης τιμάται από τη Σουηδική Ακαδημία με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

ΤΥΧΑΙΑ TAGS