92 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Οι δίσκοι που αγαπήσαμε

Θύμιος Λυμπέρης

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε – μόλις έξι- αλλά ο δίσκος αυτός μοιάζει να έρχεται από το μακρινό νεοελληνικό παρελθόν, από εποχές που η έμπνευση δεν είχε στερέψει και ο κόσμος ανταποκρίνονταν μόνο σε σοβαρά καλλιτεχνικά καλέσματα… ίσως γιατί δημιουργήθηκε με την παλιά συνταγή! Τα άστρα της επίγειας «Μικρής Άρκτου» έδειξαν τον δρόμο σε τρείς ταλαντούχους καλλιτέχνες, που από το βάδισμα στα στενά μονοπάτια της αφετηρίας της ελληνικής δισκογραφίας, βρέθηκαν (τουλάχιστον οι δύο εκ των τριών) να περπατούν σε δρόμους που χάραξαν οι πιο σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες.
Δε λάθεψε ο Παρασκευάς Καρασούλος, όταν είδε στη στιχουργική δεινότητα του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, στο μουσικό ταλέντο του Κώστα Τσίρκα και στην αδιαμφισβήτητη ερμηνευτική ικανότητα της Νατάσσας Μποφίλιου πως ανάσαινε μία ολόκληρη γενιά, η οποία μας προέτρεπε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά της μάτια. Δεν ήταν τυχαία αυτή η συνάντηση!
Στην αρχή του δίσκου, το τραγούδι «Πλατεία Αμερικής» με αναφορά στη σερβιρισμένη πολύ- πολιτισμική κοινωνία, την εσωστρέφεια των κατοίκων της μεγαλούπολης και στον υπερεκτιμημένο υλισμό. Η ροή των τραγουδιών φαντάζει σαν συγχορδία των ψυχών των δημιουργών και των ευρύτερα συνομήλικών τους. Οι διαπροσωπικές σχέσεις ξεπροβάλλουν μέσα από τις «Μικρές αγγελίες», τα ενδόψυχα μιας ολόκληρης γενιάς αρθρώνουν λόγο και αθροίζουν «Εκατό μικρές ανάσες» και οι έρωτες της μίας πλευράς να εκφράζονται με το «Πες ό,τι θες» και τις «Γάτες». Στη συνέχεια της ακρόασης μας δροσίζει ένα αεράκι κινηματογραφικό, που νοερά μας ταξιδεύει στις σκηνές της κλασσικής ταινίας «Καζαμπλάνκα» και μας ταυτίζει στιγμιαία με τους πρωταγωνιστές της.
Ακολουθεί ο «Συμπλέκτης» και το «Φορτηγό», τραγούδια που κατά τη γνώμη μου δεν συνάδουν με τη φωνή της Νατάσσας Μποφίλιου και συνεχίζει μια βροχή» δακρύων και συναισθημάτων που ομαλά θα μας οδηγήσει στο σημείο αναφοράς του δίσκου, την «Ασπιρίνη». «Σαν παιδιά χωρίς γονείς» μας τραγουδά σχεδόν ψιθυριστά στο ξεκίνημα η Νατάσσα Μποφίλιου και μας κάνει να νοιώθουμε σαν φοιτητές που σπουδάζουν μακρυά από τα σπίτια τους και στο άκουσμα αυτών των στίχων "σφίχτηκε" η καρδιά τους.
Τρία ακόμη τραγούδια συνθέτουν το μουσικό παζλ μιας από τις πιο σημαντικές δισκογραφικές δουλειές της δεκαετίας του 2000. Το «Κρύψου», τα «Σήματα καπνού», καθώς και τα «Κομμένα φτερά» μας προσγειώνουν στα γήινα και τα ανθρώπινα, παροτρύνοντάς μας να ξεχαστούμε λίγο μέσα μας και να δείξουμε διάθεση αυτοκριτικής και ταπείνωσης ως προς το «τέλειο εγώ μας».
Σε πολλούς από εμάς συμβαίνει, το να έχουν συνδυάσει γεγονότα της ζωής τους με δίσκους και τραγούδια. Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω αυτόν το δίσκο…… ήταν η τελευταία ακρόαση που είχα κάνει ως εργένης και για μία περίπου ώρα ταξίδεψα σε εποχές, που ο ύπνος μ’ έπαιρνε μόνο με τη συντροφιά του ραδιοφώνου στο μαξιλάρι μου. Γεράσιμε, Κώστα και Νατάσσα, σας χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτή την καλλιτεχνική σας κατάθεση, η οποία με τη σειρά της γονιμοποίησε μία στείρα μουσικά εποχή!...
 
Εκατό Μικρές Ανάσες
Μουσική: Κώστας Τσίρκας
Στίχοι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Ερμηνεία: Νατάσσα Μποφίλιου
Παραγωγή: Παρασκευάς Καρασούλος, Μικρή Άρκτος, 2005
 
Tracklist
01 Πλατεία Αμερικής
02 Μικρές Αγγελίες
03 Εκατό Μικές Ανάσες
04 Πες Ο,τι Θες
05 Γάτες
06 Καζαμπλάνκα
07 Συμπλέκτης
08 Φορτηγό
09 Μια Βροχή
10 Ασπιρίνη
11 Κρύψου
12 Σήματα Καπνού
13 Τα Κομμένα Φτερά
 
 
 
 
 
 
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Ο καλλιτέχνης δεν είναι ο πιο ευαίσθητος άνθρωπος. Η αποστολή του είναι να εκφράζει τη ζωή με αισθητικό τρόπο.
Γιάννης Ζουγανέλης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

20/9/1971 Πέθανε στην Αθήνα ο νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης (Γεώργιος Σεφεριάδης)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS