100 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Οι δίσκοι που αγαπήσαμε

Τάσος Π. Καραντής

Στη μνήμη του πατέρα μου
 
Κάθε φορά που κάθομαι να γράψω για τον Πάριο, ή, για έναν δίσκο του, όπως καλή ώρα τώρα, θυμάμαι δυο γνώμες γι’ αυτόν. Η μια είναι του έγκριτου δημοσιογράφου Γιώργου Νοταρά «Ο Πάριος ξεδιπλώνει μια φωνή, για πολλούς την καλύτερη των τελευταίων δεκαετιών» (Γιώργος Νοταράς, Από τις 78 στροφές στο cd – 80 χρόνια ελληνικής δισκογραφίας, εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, Αθήνα 2008, σελ. 50). Η άλλη, ανήκει στον Γιάννη Σπανό και μου την έχει πει προσωπικά: «Δεν υπάρχει πιο πλούσια ηχοχρωμάτων και πιο οικεία αντρική φωνή από του Γιάννη Πάριου». Βέβαια, εγώ, ανεξάρτητα των παραπάνω, είχα ανακαλύψει το μεγαλείο του Πάριου, από μικρό παιδί, από τη δεκαετία του ’70, όπου όταν τον άκουγα να τραγουδάει ανατρίχιαζα σύγκορμος και το ανθρώπινο αυτό αντανακλαστικό, αποτελεί, για τον καθένα μας, αδιάψευστη απόδειξη για την αλήθεια (μας).
Ο Πάριος, βέβαια, έχει καταγραφεί, ανεξίτηλα πλέον, ως ο μεγαλύτερος ερωτικός τροβαδούρος των Ελλήνων, μιλάνε, αντικειμενικά, οι αριθμοί , τα ρεκόρ κι η μεγάλη αγάπη της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου, που τον θεωρεί δικό του άνθρωπο. Ένα μόνο παράδειγμα θα πω, ακόμα και στις μέρες μας, στα 65 του, όταν κυκλοφόρησε το νέο του δίσκο («Τα κομμάτια της ψυχής μου»), μέσω της εφημερίδας «REAL NEWS», διπλασίασε τις πωλήσεις της εφημερίδας! Από, μέσο όρο, 90.000 φύλλα κάθε Κυριακή, την Κυριακή αυτή, που είχε το δίσκο του Πάριου, πούλησε 180.000 φύλλα!  
Ο δίσκος, για τον οποίον θα γράψω είναι το «Όταν βραδυάζει» (1983), που έρχεται μετά την τεράστια επιτυχία των «Νησιώτικων»(1982), με τις 800.000 πωλήσεις τους! (2oς δίσκος στο TOP-10 των δίσκων με τις υψηλότερες πωλήσεις της ελληνικής δισκογραφίας), όπου, μέχρι σήμερα, ακούγονται παντού στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου σηματοδοτεί την πιο δημιουργική εικοσαετία του Πάριου(1980-2000), που κορυφώνεται το 2001 με τον live δίσκο του με τον Θεοδωράκη(«Ο ερωτικός Θεοδωράκης»), ο οποίος – πέρα από το «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ»(και τις 500.000 πωλήσεις του) - μαζί με τα «Τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» με τον Νταλάρα, αποτελούν τους δυο πλατινένιους δίσκους(100.000 πωλήσεις) της μεγάλης δισκογραφίας του κορυφαίου συνθέτη!
Το «Όταν βραδυάζει»(1983), θα έλεγα, ότι είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους της δισκογραφίας του Πάριου, ακριβώς στο ερμηνευτικό κι εκφραστικό ύφος του, αφού, αυτήν την περίοδο ο Πάριος (είναι 37 ετών) βρίσκεται σε πολύ μεγάλη ωριμότητα και στο ζενίθ του.
Έχοντας αφήσει πίσω τα μεταγλωττισμένα  σουξέ της περασμένης δεκαετίας του΄70, συνεργάζεται με, σχετικά, νέους συνθέτες που δεν χαρακτηρίστηκαν ποτέ «μεγάλοι»(από το εντεχνοκουλτουριάρικο – δήθεν αριστερό και προοδευτικό – δημοσιογραφικό κατεστημένο, που έχει κάτσει στο σβέρκο μας από το 1974), αλλά έγραψαν «μεγάλα τραγούδια», που βρήκαν την μεγάλη λαϊκή  αποδοχή, κάνοντας τον δίσκο πλατινένιο(100.000 πωλήσεις), ενώ αρκετά έγιναν διαχρονικές, κλασικές επιτυχίες, που τραγουδιόνται, ως τα σήμερα, 30 χρόνια μετά!
Τις μουσικές, λοιπόν, τις υπογράφουν ο Αντώνης Βαρδής(σε στίχους δικούς του, καθώς και του Σαράντη Αλιβιζάτου και του Σπύρου Γιατρά), το δίδυμο Αλέκος Χρυσοβέργης – Σπύρος Γιατράς, το δίδυμο Θανάσης Πολυκανδριώτης – Γιάννης Πάριος, ο Νίκος Λαβράνος(σε στίχους του Σπύρου Γιατρά), ο Αντώνης Στεφανίδης(σε στίχους της Σώτιας Τσώτου) κι ένα, το «Έλα – έλα» - το οποίο παραπέμπει στα «Νησιώτικα» - που το υπογράφει ο ίδιος ο Πάριος(σε στίχους του Σπύρου Γιατρά) και δίνει ρέστα, φωνητικά κι ερμηνευτικά, όπως σε όλα τα τραγούδια. Γι’ αυτό, σε όσους τολμούν να «πιάνουν στο στόμα τους» τους κορυφαίους αυτούς τραγουδιστές, τους προκαλώ να τολμήσουν να πουν – από τον ίδιο τόνο – τέτοιου είδους τραγούδια(!), που απαιτούν φωνή, βίωμα και συναίσθημα, και τότε θα δείτε πως θα γίνουν σαν μελιτζάνα από το πρόσωπο, όπως λέει φίλος μου μπουζουξής.   
Το μεγάλο σουξέ του δίσκου, όπου παίζεται και τραγουδιέται, σε όλα τα λαϊκά προγράμματα μέχρι και σήμερα, είναι, το, εξαιρετικό ζεϊμπέκικο «Αν δεν είχα και σένα»(Χρυσοβέργης-Γιατράς), γνωστό κι ως «Τα λασπόνερα». Απ’ εκεί και πέρα, όλα τα τραγούδια, είναι ένα κι ένα, πρόκειται, δηλαδή, για έναν δίσκο, που τον απολαμβάνεις από το πρώτο ως το τελευταίο τραγούδι του! Εντελώς προσωπικά, θα ξεχώριζα περισσότερα τα : «Μόνο εσύ», «Έλα - έλα»(για τα φωνητικά θαύματα που κάνει ο Πάριος στα κουπλέ) και, φυσικά, τα «Όταν βραδυάζει» & «Έφυγα» που με κάνουν σμπαράλια! Όποιος θέλει να απολαύσει και να θαυμάσει το φαινόμενο που λέγεται Πάριος, αυτός ο δίσκος συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Tracklist
01 «Μόνο εσύ» (Νίκου Λαβράνου – Σπύρου Γιατρά)
02 «Σε γυρεύω» (Αντώνη Βαρδή – Σαράντη Αλιβιζάτου)
03 «Αν δεν είχα και σένα» (Αλέκου Χρυσοβέργη – Σπύρου Γιατρά)
04 «Έλα - έλα» (Γιάννη Πάριου – Σπύρου Γιατρά)
05 «Μα δεν θυμάμαι» (Αντώνη Βαρδή)
06 «Αφού δεν ήταν να γυρίσεις» ( Αντώνη Στεφανίδη – Σώτιας Τσώτου)
07 «Σε φοβάμαι» (Αντώνη Βαρδή)
08 «Όταν βραδυάζει» (Αντώνη Βαρδή – Σπύρου Γιατρά)
09 «Έφυγα» (Αντώνη Βαρδή)
10 «Λάθος μου κι αυτό» (Θανάση Πολυκανδριώτη – Γιάννη Πάριου)
11 «Οι αναμνήσεις» (Θανάση Πολυκανδριώτη – Γιάννη Πάριου}
12 «Σε σκέφτομαι» (Αλέκου Χρυσοβέργη – Σπύρου Γιατρά)

 

 

Υ.Γ.
Είναι μερικές προσωπικές ιστορίες και περιστατικά, που φωτίζουν την αξία των λαϊκών τραγουδιών και τη δύναμη των μεγάλων τραγουδιστών στο Λαό! Γι’ αυτό τους αγαπάει σαν ανθρώπους δικούς του, της οικογένειάς του, γιατί του μιλούν απευθείας στην καρδιά του, με τραγούδια βγαλμένα από την πραγματική ζωή και γραμμένα στον κώδικά του, όπου λένε την αλήθεια του. Δεν είναι γραμμένα ούτε σε σαλόνια, ούτε σε μοναχικά δωμάτια διάφορων “παράξενων”, που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, ούτε έχουν νταραβεριστεί με τον απλό λαϊκό κόσμο, γιατί τους βρομάει η ανθρωπίλα! Και το παίζουν και αντιρατσιστές και προοδευτικοί πανάθεμά τους!

Ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου ήταν ναυτικός. 25 χρόνια από τη ζωή του τα πέρασε στα καράβια, γύρισε όλη τη γη, διασχίζοντας Ειρηνικό κι Ατλαντικό, βλέποντας για 40 μέρες μόνο ουρανό και θάλασσα(μιλώ για τις δεκαετίες του ’50 και του ’60). Εγώ, ουσιαστικά, τον γνώρισα στα 10 μου, όταν πήρε τη σύνταξή του, γιατί δούλευε, από τα 20 του, εξοντωτικά, 4ετίες και 3ετίες, συνεχώς, μέσα σ’ ένα καράβι! Όσοι προέρχονται από ναυτικές οικογένειες με καταλαβαίνουν, όλοι οι άλλοι ακούνε απλά τον μελοποιημένο Καββαδία … Η ζωή του ναυτικού είναι μια επικίνδυνη ακροβασία (αφού «φλερτάρει» με το αλκοόλ, την χαρτοπαιξία, τις ουσίες, τα λιμάνια, τα κακόφημα μπαρ, τα μπουρδέλα, τους καυγάδες και τα μαχαιρώματα). Ο πατέρας μου παντρεύτηκε στα 39 του και με έκανε στα 40 του, αρκετά μεγάλος. Θεωρούσε πως αυτός ο γάμος, με μια γυναίκα του σπιτιού, του άλλαξε και του έσωσε, κυριολεκτικά, τη ζωή! Έκανε οικογένεια, παιδί, και μετά από μερικά χρόνια, πάτησε στεριά! Γι’ αυτό κι όταν άκουγε το ρεφρέν από το «Αν δεν είχα και σένα» («Αν δεν είχα και σένανε, τι θα ήμουν στη γη / μπορεί αλήτης να ’μουνα, να ’χα καταστραφεί»), πάντα δάκρυζε, σκεφτόμενος τον καταλυτικό ρόλο της μάνας μου στη ζωή του. Μάλιστα, υπήρχαν περίοδοι, που μου έλεγε – κάθε μέρα(!) – μια κι εγώ ήμουν ο «DJ» του σπιτιού: «Βάλε μου ν’ ακούσω τα “Λασπόνερα”»! Αυτή είναι η δύναμη του λαϊκού τραγουδιού! Αυτή είναι η δύναμη του Πάριου! Γι’ αυτό, κάτι ασεβή παιδαρέλια, όπου, έτσι, για χαβαλέ, αμφισβητούν κι απαξιώνουν, πραγματικά, μεγάλα τραγούδια και μεγάλες μορφές-φωνές του τραγουδιού μας, να το βουλώσουν!  

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Ο καιρός σκουλήκιασε.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/9/1970 Πέθανε στο Λονδίνο ο αμερικανός κιθαρίστας Τζίμυ Χέντριξ (Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ), πιθανότατα από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.
19/9/1949 Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης κλασικής μουσικής Νίκος Σκαλκώτας
19/9/1969 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS