119 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
16.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κώστας Πατσαλής

Το 1977 κυκλοφόρησε ένας δίσκος με ερμηνευτή τον Γιάννη Πουλόπουλο. Τίτλος «ΑΓΑΠΑ ΜΕ». Στο δίσκο υπήρχαν τραγούδια σημαντικών δημιουργών όπως του Γιάννη Σπανού, του Λ. Παπαδόπουλου, της Σώτιας Τσώτου, του Γ. Κριμιζάκη αλλά και ένα τραγούδι σε μουσική του ανερχόμενου-τότε-Νίκου Καρβέλα. Μέσα σε αυτά υπήρχαν και δυο τραγούδια ξένα. Επιτυχίες του J. Iglesias. Τους στίχους έγραψε σε αυτά τα τραγούδια ο Πυθαγόρας.
Το «Αγάπα με» έκανε μεγάλη  επιτυχία εκείνη την εποχή! Δεν υπήρχε ραδιόφωνο που να μην ακούγεται και στην ουσία το τραγούδι αυτό επισκίασε τα άλλα πολύ όμορφα τραγούδια του δίσκου. Ο Γιάννης Πουλόπουλος, που το 1963 πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία με Θεοδωράκη και το δίσκο «Η γειτονιά των αγγέλων», τραγουδάει μοναδικά τα ερωτικά –κυρίως-τραγούδια του δίσκου. Μετά από πολλά χρόνια έχει αλλάξει δισκογραφική εταιρία και από τη LYRA που ήταν βρίσκεται στη MINOS. Η νέα συνεργασία αυτή επισφραγίζεται και με μεγάλες πωλήσεις αφού ο συγκεκριμένος δίσκος ξεπέρασε τις 50.000 πωλήσεις κι έγινε χρυσός! Ο Πουλόπουλος με πολύ μεγάλη καριέρα στο ενεργητικό του και πολύ αξιόλογα τραγούδια πίσω του, αυτή τη φορά δείχνει να επιχειρεί μια αλλαγή στη δισκογραφική του πορεία με νέο και μοντέρνο ύφος τραγουδιών κι κόσμος τον ακολουθεί. Οι άξιοι συνεργάτες του δίνουν μελωδικά τραγούδια όπως «Με τη ντάμα και το ρήγα», «Μου είπες σ’ αγαπώ» (οι ίδιοι  στίχοι αλλά με μουσική Κώστα Χατζή  ηχογραφήθηκαν την ίδια εποχή και κυκλοφόρησαν στο δίσκο «Ελπίδα-Δάκης στου Κώστα Χατζή») αλλά και ερωτικές μπαλάντες όπως τα «Θυσία»,  «Όλα τα μάτια», «Τα μάτια σου τα μελαγχολικά», το ωραιότερο-ίσως- κομμάτι του δίσκου «Σε θέλω» και βέβαια το «Αγάπα με» που τραγουδήθηκε πολύ στα νυχτερινά κέντρα της εποχής (αίσθηση είχε προκαλέσει η εκπληκτική ερμηνεία της Μαρινέλλας στο ΖΟΟΜ της Πλάκας που είχε συμπεριλάβει κι αυτή στο πρόγραμμά της αυτό το τραγούδι). Βέβαια υπήρχαν και οι αντίθετες απόψεις που υποστήριζαν πως αυτή η ξενομανία (εισαγωγή ξένων μελωδιών ειδικά τη δεκαετία του΄70) δεν προάγει το ελληνικό τραγούδι αλλά το υποβαθμίζει… Σημασία έχει ότι 34 χρόνια μετά αξίζει κανείς να ακούσει το δίσκο αυτό, να απολαύσει τις ερμηνείες του Γιάννη Πουλόπουλου και να σιγοτραγουδήσει πολλά τραγούδια από αυτά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ –ΑΓΑΠΑ ΜΕ (MINOS 297)

Τα τραγούδια του δίσκου
01 ΑΓΑΠΑ ΜΕ (J.Iglesias, R.Ferro, Πυθαγόρας)
02 ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΤΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΑ (Γ.Σπανός, Λ.Παπαδόπουλος)
03 ΜΟΥ ‘ ΠΕΣ «Σ’ΑΓΑΠΩ» (Γ.Κριμιζάκης, Σ.Τσώτου)
04 ΘΥΣΙΑ (Γ.Κριμιζάκης, Σ.Τσώτου)
05 ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ (Γ.Κριμιζάκης, Σ.Τσώτου)
06 ΣΕ ΘΕΛΩ (Γ.Σπανός-Λ.Παπαδόπουλος)
07 ΦΤΑΙΩ  ΕΓΩ(Ferriere-Guichard-Cardi-Iglesias-Πυθαγόρας)
08 ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ (Γ.Κριμιζάκης-Σ.Τσώτου)
09 ΕΛΑ ΛΙΓΑΚΙ ΝΑ ΣΕ ΔΩ (Ν.Καρβέλας-Β.Τσιμπούλη)
10 ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ (Γ.Σπανός-Λ.Παπαδόπουλος)
11 ΜΙΛΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥ΅ΤΑΠΕΙΝΟΥΣ (Ν.Αντωνιάδης-Μ.Κουφιανάκης)
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Στην άμμο τα έργα στήνονται μεγάλα των ανθρώπων και σαν παιδάκι τα γκρεμίζει ο Χρόνος με το πόδι.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής
17/11/1861 Γεννήθηκε ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου

ΤΥΧΑΙΑ TAGS