99 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Οι δίσκοι που αγαπήσαμε

Τάσος Π. Καραντής

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης έχει δηλώσει, ότι αυτό που θέλει να κάνει είναι θρησκευτική μουσική. Και πράγματι, αυτό που διέπει το μουσικό έργο του, πέρα από τη νεωτερικότητα, ως προς τις συνθέσεις και τη χρήση των διαφόρων ειδών οργάνων, είναι η θρησκευτικότητα, με την έννοια – τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ – ότι ενεργοποιεί την φωτεινή πλευρά της ψυχής, προσφέροντας γαλήνη κι ανάταση. Δηλαδή, οι μουσικές του και τα τραγούδια του δεν απευθύνονται μόνο στους θρήσκους, αλλά σε όλους όσους αναζητούν τις παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες που ανέφερα.
Γι’ αυτό κι οι μουσικές και τα τραγούδια του είναι αγαπητά κι έχουν ευρεία αποδοχή, με αρκετούς πλατινένιους και χρυσούς δίσκους στη δισκογραφία του. Βέβαια, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, ως προς την εμπορική επιτυχία του, πέρα από την αξία του έργου του, και το γεγονός ότι τα τραγούδια του ερμήνευσαν οι μεγαλύτερες φωνές του τραγουδιού μας (Καζαντζίδης, Πάριος, Μητσιάς, Βιτάλη, Πρωτοψάλτη, Αρβανιτάκη, Κούτρας, Γαϊτάνος κ.ά.).   
Τη δισκογραφία του Σταμάτη Σπανουδάκη τη διακρίνει η ποικιλία των έργων (κινηματογραφικά, τηλεοπτικά, θεατρικά, παιδικά, τραγούδια, ορχηστρικά). Βαθύτερη, εσωτερική, σύνδεση, όλων αυτών των διαφορετικών, είναι η θρησκευτικότητα, η πίστη, η έμπνευση, που όπως μου έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του, «είναι σαν το Άγιο Πνεύμα κι όπου θέλει πνει». Υπάρχουν, όμως και δίσκοι του, με σαφή, ως προς τον τίτλο και το περιεχόμενο, θρησκευτικό προσανατολισμό, και το πρώτο – και από τα πιο χαρακτηριστικά του, κατά τη γνώμη μου, είναι το «Κύριε των Δυνάμεων».
Το «Κύριε των Δυνάμεων» κυκλοφόρησε το 1982, με ερμηνευτές την Ελένη Βιτάλη και τον Γιάννη Κούτρα. Το έργο όμως το είχε προβάρει πρώτος ο Γιώργος Νταλάρας το 1980 και, μάλιστα, έχουν ακουστεί, από το κρατικό ραδιόφωνο, δυο κομμάτια από το έργο, τα «Κύριε των Δυνάμεων» & «Θέλω σε δοξολογήσει (Φλόγα της αγάπης)» ερμηνευμένα από τον Νταλάρα με τον Σπανουδάκη να παίζει πλήκτρα. Το 2009 πια, σε συνέντευξή του εδώ στον «ΟΡΦΕΑ», ρώτησα τον Σταμάτη Σπανουδάκη σχετικά κι απάντησε ευθαρσώς: «Όντως, το “Κύριε των Δυνάμεων” το έγραψα το 1980 για τον Γιώργο Νταλάρα». Και συνέχισε, απαντώντας μου και στο γιατί δεν ολοκληρώθηκε τελικά αυτή η συνεργασία τους: «Δεν ήταν όμως, όπως φάνηκε, η κατάλληλη στιγμή για να “παντρευτούν” καλλιτεχνικά οι δύο κόσμοι μας».
Φυσικά και δεν κακόπεσε το «Κύριε των Δυνάμεων» με τους ερμηνευτές που δισκογραφήθηκε τελικά, αφού τόσο ο Γιάννης Κούτρας, είναι ένας ικανότατος ερμηνευτής (δουλεμένος ερμηνευτικά από το έργο του Θάνου Μικρούτσικου) που ανταποκρίθηκε πολύ καλά  στον ερμηνευτικό του ρόλο, όσο και το κρύσταλλο της φωνής της Ελένης Βιτάλη ενδυνάμωσε, θα έλεγα, τη θρησκευτικότητα – με την έννοια του πάθους και της έκστασης – τα κομμάτια που ερμήνευσε. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που η Ελένη Βιτάλη ξανασυναντήθηκε με τον Σταμάτη Σπανουδάκη, πέρα από άλλους δίσκους τους, και στις «7 παρακλήσεις» (1985).
«Πάνω στους στίχους του Κύριε των Δυνάμεων που έχουν γραφτεί μεταξύ του 5ου και 7ου αιώνα, συνέθεσα το καλοκαίρι του 1980 μια καινούρια μελωδία. Αυτό ήταν το κίνητρο για να γράψω τους στίχους και την υπόλοιπη μουσική όλου του έργου». Αυτά γράφει ο ίδιος ο Σπανουδάκης, σε σημείωμά του, εξηγώντας τα του δίσκου. Τον δίσκο τον αφιερώνει στη γυναίκα του Ντόρη, ενώ ευχαριστεί και τους : Πατέρα Πυρουνάκη, Κωνσταντίνο Χάγερ, Γιώργο Νταλάρα, Νίκο Πολίτη, Μανώλη Μποφιλιάκη και Αλέξη Παπαδημητρίου. Οι ηχογραφήσεις έγιναν από τον Σεπτέμβριο του 1981 ως τον Ιανουάριο του 1982 στο Stam Studio Καρελά - Κορωπί κι η μουσική, οι στίχοι, η ενορχήστρωση, η ηχογράφηση κι η διεύθυνση παραγωγής είναι του Σταμάτη Σπανουδάκη. Ο ίδιος έπαιξε κι όλα(!) τα όργανα : κιθάρα ακουστική, κλασική και ηλεκτρική, μπουζούκι, μαντολίνο, μπαλαλάικα, κρουστά, drums, μπάσο Fender και mini Korg, synthesizers(Korg L, Korg S, Voc Koder, mini Korg και oberheim OBXA).
Στο «Κύριε των Δυνάμεων» του 1982 - παρότι προϋπήρξε δισκογραφία του – έχουμε, ουσιαστικά, τον πρώιμο, αλλά και χαρακτηριστικό Σπανουδάκη, όπως τον γνωρίσαμε για τα καλά κι αγαπήθηκε τις επόμενες δεκαετίες. Οι συνθέσεις του συνδυάζουν όλες τις μουσικές αγάπες του δημιουργού : ροκ – κλασική & βυζαντινή μουσική – λαϊκό τραγούδι, όλα αυτά, όμως, φιλτραρισμένα, μέσα από την προσωπική του έμπνευση, οδηγώντας σε μια πρωτότυπη δημιουργία, με πρωταγωνιστικό, το όργανο κατατεθέν του συνθέτη, το synthesizer. Ακούστηκαν, περισσότερο, το ομότιτλο(«Κύριε των Δυνάμεων») και τα «Που ’ν’ ο ουρανός» & «Φλόγα της αγάπης», ενώ στο «Μην κλαις» η Ελένη Βιτάλη, με την κρυστάλλινη ερμηνεία της, σου δίνει την εντύπωση ότι σου τραγουδάει στο όνειρό σου, εκπληκτική!    
Το «Κύριε των Δυνάμεων» του Σταμάτη Σπανουδάκη δεν είναι μόνο ένας δίσκος για την περίοδο του Πάσχα, όπου συνηθίζουμε να ακούμε, γενικά, «θρησκευτικά έργα», αλλά για κάθε στιγμή που αναζητούμε την θρησκευτικότητα, μέσα από την μουσική δημιουργία του καιρού μας κι όχι μόνο από την παραδοσιακή εκκλησιαστική.

Τα περιεχόμενα
01 ΕΙΣΑΓΩΓΗ (Ορχηστρικό)
02 ΚΥΡΙΕ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (Γιάννης Κούτρας)
03 ΓΥΡΩ ΜΟΥ ΦΩΤΙΑ (Γιάννης Κούτρας)
04 ΜΙΛΑΓΕΣ (Γιάννης Κούτρας, Ελένη Βιτάλη)
05 ΠΟΥ 'Ν' Ο ΟΥΡΑΝΟΣ (Ελένη Βιτάλη, Γιάννης Κούτρας)
06 ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ (Γιάννης Κούτρας, Ελένη Βιτάλη)
07 ΓΥΡΩ ΜΟΥ ΦΩΤΙΑ (Ελένη Βιτάλη, Γιάννης Κούτρας)
08 ΜΗΝ ΚΛΑΙΣ (Ελένη Βιτάλη)
09 ΚΥΡΙΕ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (Γιάννης Κούτρας)

 

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Στην άμμο τα έργα στήνονται μεγάλα των ανθρώπων και σαν παιδάκι τα γκρεμίζει ο Χρόνος με το πόδι.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής