137 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
21.11.2018
Ορφέας | Main Feed

Οι δίσκοι που αγαπήσαμε

Τάσος Π. Καραντής

Η Νανά Μούσχουρη είναι, αδιαμφισβήτητα, η πανευρωπαϊκή, ίσως και παγκόσμια, μεγάλη γυναικεία ελληνική φωνή (όσον αφορά βέβαια το τραγούδι, γιατί υπάρχει κι η μεγάλη Ελληνίδα ντίβα της όπερας, η Μαρία Κάλλας). Ο Νίκος Γκάτσος, πάλι, είναι ο μεγαλύτερος “ποιητικός στιχουργός”, ας μου επιτραπεί η έκφραση, του τραγουδιού μας, όπου οι ποιητικοί στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους μεγαλύτερους συνθέτες μας. Κι ο Γιώργος Χατζηνάσιος, βέβαια, είναι ένας από τους 4-5 πιο σπουδαίους μελωδούς του νεότερου ελληνικού τραγουδιού, με δεκάδες αγαπημένες επιτυχίες, με χρυσή και πλατινένια δισκογραφία και – πολύ βασικό - με λαϊκή αναγνωρισιμότητα κι εκτίμηση.
Το 1985 βρέθηκαν κι οι τρεις τους στο δίσκο «Η ενδεκάτη εντολή», όπου είχε πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία (πλατινένιος δίσκος των 130.000 πωλήσεων), αλλά άφησε – κι αυτό φαίνεται 25 χρόνια μετά – το σαφές στίγμα του κι ωραία κλασικά και μελωδικά τραγούδια.   Κι οι τρεις τους ερχόντουσαν από διαφορετικές μουσικές αφετηρίες τα προηγούμενα 2-3 χρόνια, αλλά πολύ επιτυχημένες. Η Μούσχουρη από τη μεγάλη επιτυχία της εμφάνισής της την περασμένη χρονιά (1984) στο Ηρώδειο και την αντίστοιχη, εμπορικά επιτυχημένη (πλατινένιος δίσκος των 100.000 πωλήσεων) ζωντανή ηχογράφησή της. Ο Γιώργος Χατζηνάσιος από το σάουντρακ της «Γλυκιάς Συμμορίας» (1983) του, από ένα live μαζί με το Γιάννη Σπανό («Μουσική πρόκληση»/1984) κι από ένα χρυσό δίσκο με τη Μαρινέλλα («Για σένα τον άγνωστο»/1983). Ο Γκάτσος, τέλος, από το «Ρεμπέτικο» (1983) του Σταύρου Ξαρχάκου και τις 200.000 πωλήσεις του!
 

«Η ενδεκάτη εντολή» είναι στα μέτρα και το ύφος και των τριών τους. Ο Χατζηνάσιος είναι ένας μάστορας μελωδός, που ξέρει και μπορεί να γράφει για τον κάθε τραγουδιστή, χωρίς, ταυτόχρονα, να χάνει την δική του ευδιάκριτη ταυτότητα. Ο Γκάτσος βρίσκεται στα χωράφια του και καταθέτει, για άλλη μια φορά, όμορφους ποιητικούς στίχους, εφάμιλλους της αξίας του και της ιστορίας του. Η Μούσχουρη, τέλος, μαγεύει με το κρύσταλλο της φωνής της, τρυφερή, ευαίσθητη, ονειρική, λυρική, αλλά ταυτόχρονα, εκεί που πρέπει, δυναμική, σε ταξιδεύει με τη φωνή της και, κυριολεκτικά, σε γαληνεύει και σε ηρεμεί. Νομίζω, πως όλοι τους, σ’ αυτό το δίσκο, έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους. Ακούστηκαν και ξεχώρισαν αμέσως, το ομότιτλο («Η ενδεκάτη εντολή»), το «Πέφτει βροχή», που είναι ένα κομμάτι κομμένο και ραμμένο για τη Μούσχουρη, καθώς και το παλιό καλό «Γιαρέμ - γιαρέμ». Εξαιρετικά ακόμα είναι το ευαίσθητο «Ήλιε που χάθηκες», το τρυφερό «Μια θέση στον ήλιο», το συγκλονιστικό «Το παιδί με το ταμπούρλο» και το ονειρικό «Μακριά στο Κατμαντού», που είναι πραγματικά ένα μαγευτικό τραγούδι.
Η ενορχήστρωση κι η διεύθυνση είναι του Γιώργου Χατζηνάσιου, οι ηχογραφήσεις έγιναν σε Αθήνα και Παρίσι κι έπαιξε  μια πλειάδα Ελλήνων και Γάλλων μουσικών. Παραγωγός του δίσκου είναι ο Γάλλος Andre Chapelle (νυν σύζυγος της Νανάς Μούσχουρη). Στα φωνητικά συμμετέχει η, τότε, τραγουδιστική ομάδα του Χατζηνάσιου: Πένυ Ξενάκη, Ειρήνη Αγγέλου, Αφροδίτη Φρυδά, Αντώνης Ζαφειρόπουλος, Αργύρης Κούκας κι ο, αείμνηστος, Διονύσης Θεοδόσης. Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1985.
«Η ενδεκάτη εντολή» είναι ένα μελωδικό αριστούργημα, με τις υπέροχες μελωδίες του Γιώργου Χατζηνάσιου, με τους ποιητικά όμορφους στίχους του Νίκου Γκάτσου και την  μαγική φωνή της Νανάς Μούσχουρη. Σε όσους αρέσουν τα μουσικά ταξίδια φυγής,  η «Ενδεκάτη εντολή», σας περιμένει για να σας ταξιδέψει «Μακριά στο Κατμαντού»!
 
Νάνα Μούσχουρη: Η ενδεκάτη εντολή
Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος
Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Τα τραγούδια
01 ΠΕΦΤΕΙ ΒΡΟΧΗ
02 Η ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΕΝΤΟΛΗ
03 ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ
04 ΗΛΙΕ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ
05 ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ
06 ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ
07 ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΜΠΟΥΡΛΟ
08 ΜΑΚΡΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ
09 ΓΙΑΡΕΜ ΓΙΑΡΕΜ
10 Ο ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ
11 ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΑΔΕΡΦΙ
12 ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το γιαούρτι, που μια μέρα πριν από το ευρώ, έκανε 48 δραχμές και μια μέρα μετά τριακόσιες πενήντα – σε δραχμές – εμείς το φάγαμε αδιαμαρτύρητα. Το ίδιο γιαούρτι ήταν, ίσως και χειρότερο, αλλά εμείς το πληρώσαμε χωρίς να πούμε λέξη. Δηλαδή ως λαός είμαστε πολύ του γιαουρτιού.
Σταμάτης Κραουνάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/11/1934 Γεννήθηκε στη Σητεία της Κρήτης η τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου
22/11/1997 Ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει την παραχώρηση του αρχείου του στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη

ΤΥΧΑΙΑ TAGS