101 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
25.06.2018
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Θανάσης Γιώγλου

Μίκης Θεοδωράκης: Προδομένος λαός

Οι δίσκοι που αγαπήσαμε

Ορφέας

Άλλος ένας εξαιρετικός δίσκος που χάθηκε μέσα στην πληθώρα των κυκλοφοριών των έργων του Μίκη Θεοδωράκη μετά την μεταπολίτευση είναι ο δίσκος "Προδομένος λαός" σε στίχους Βαγγέλη Γκούφα από το θεατρικό έργο "Μαντώ Μαυρογένους". Ο δίσκος αυτός, εξαιρετικά δυσεύρετος σήμερα , κυκλοφόρησε το 1974 από την εταιρία Μinos.
Ο δίσκος περιέχει τα τραγούδια:

1. ΒΙΒΑ ΛΑ ΛΙΜΠΕΡΤΑ (ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΩΝ)(Β.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)
(Η μουσική βασίζεται σε μια παλιά ρώσικη μελωδία)
2. ΧΑΙ-ΧΑΙ (Χ.ΑΛΕΞΙΟΥ)
3. ΒΟΓΓΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Τ'ΑΝΑΠΛΙΟΥ (Κ.ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ)
4. ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΝΕΡΟ (ΑΛ. ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ)
5. ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟ ΒΑΡΟΥΝΕ (Β.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)
6. ΒΑΝΩ ΤΟ ΧΑΡΟ ΠΙΣΩΚΑΠΟΥΛΑ (Χ.ΑΛΕΞΙΟΥ)
7. ΑΝΤΕ ΜΙΑ (Β.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)
8. ΚΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΑ (Χ.ΑΛΕΞΙΟΥ)
9. ΕΛΑΤΕ Μ'ΕΝΑΝ ΠΟΘΟ (Μ.ΚΑΤΡΑΚΗΣ)
10. ΑΚΟΜΑ ΤΟΥΤΗ Η ΑΝΟΙΞΗ (Κ.ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ)
11. ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ (Χ.ΑΛΕΞΙΟΥ)
12. ΕΔΩ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΜΕ (Β.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)

Ένας δίσκος με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο, με τις σπουδαίες μουσικές του Μίκη, τους υπέροχους στίχους του Γκούφα και τις καταπληκτικές ερμηνείες απ'όλους τους τραγουδιστές. Θα σταθώ ιδιαίτερα σ'αυτές. Η Χ.Αλεξίου στο ξεκίνημά της, δικαιώνει απόλυτα την επιλογή του Μίκη.Ερμηνεύει τα τραγούδια με τον δικό της μοναδικό τρόπο.Ο Β.Παπακων/νου σ'αυτό τον δίσκο (όπως και στο δίσκο ΤΗΣ ΕΞΟΡΙΑΣ και πάλι του Μίκη) είναι αξεπέραστος.Προσωπικά θεωρώ τη συμμετοχή του σ'αυτούς τους δίσκους ότι καλύτερο έχει κάνει μέχρι σήμερα και χωρίς να απορρίπτω τις επόμενες δουλειές του , τον προτιμώ σ'αυτές.Ο Κ.Σμοκοβίτης ερμηνεύει δυο υπέροχα τραγούδια και όπως έχω ξαναγράψει και σε άλλους δίσκους στους οποίους συμμετέχει , πιστεύω πως άξιζε καλύτερης τύχης.Στο δίσκο επίσης συμμετέχουν ο Μ.Κατράκης με μια ερμηνεία-ντοκουμέντο και η Αλ.Βουγιουκλάκη με ένα τραγούδι στο οποίο η ερμηνεία της δεν έχει καμία σχέση με τα κινηματογραφικά του '60 (Γκρίζο γατί κλπ).
prodomenos_laos_2.jpg

Είναι κρίμα πως όλες αυτές οι δουλειές του Μίκη έμειναν στο περιθώριο. Ίσως αυτό να οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό και στην πολιτική χροιά που έφεραν αυτά τα έργα. Ίσως κάποτε και στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Ορχήστρας που φέρει το όνομά του, αυτά τα έργα θα'πρεπε να ξαναπαρουσιαστούν για να τα μάθει και περισσότερος κόσμος, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε πολιτικές πεποιθήσεις. Πιστεύω πως η καλή μουσική και τα καλά τραγούδια ξεπερνούν τα οποιαδήποτε πολιτικά σύνορα...
Ο δίσκος αυτός αργότερα κυκλοφόρησε σε cd καθώς και στη σειρά remasters του Μίκη Θεοδωράκη.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το γιαούρτι, που μια μέρα πριν από το ευρώ, έκανε 48 δραχμές και μια μέρα μετά τριακόσιες πενήντα – σε δραχμές – εμείς το φάγαμε αδιαμαρτύρητα. Το ίδιο γιαούρτι ήταν, ίσως και χειρότερο, αλλά εμείς το πληρώσαμε χωρίς να πούμε λέξη. Δηλαδή ως λαός είμαστε πολύ του γιαουρτιού.
Σταμάτης Κραουνάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

25/6/1998 Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός, τραγουδίστρια και μέλος του γκρουπ Νοστράδαμος Ρένα Παγκράτη
25/6/2009 Πέθανε από καρδιακή ανακοπή στο Los Angeles ο "βασιλιάς της ποπ" Michael Jackson