161 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Οι δίσκοι που αγαπήσαμε

Ειρήνη Κουλούρη

Ακούγοντας το έργο "Δροσουλίτες" θρύλοι και θρήνοι του Νίκου Γκάτσου, σε μουσική Χριστόδουλου Χάλαρη, νοιώθεις πως έχεις διασχίσει ζωή δέκα αιώνων ως τώρα, αλλά και στο μέλλον άλλων δέκα αιώνων και βάλε. Επόμενο είναι, όταν διαβάζεις λόγια σαν αυτά, του Γκάτσου:
"Βαπτιστή μου κι άγιε Κλήδωνα, βάλε μέλι στ’ αγριοκύδωνα......Χάρε χάρε τους γερόντους πάρε πάρε πάρε κι άσε τα παιδιά.Κοίτα κοίτα τη χρυσή σαϊτα κοίτα κοίτα πόχουν στην καρδιά......"
Ή, ".....Ουρανέ μου στείλε μου νερό να ποτίσω την έρημο να φυτρώσει λουλούδι δροσερό στο κορμί μου τ’ αέρινο μάνα μου μάνα τον ήλιο σου φέρε μου πάνω στο σταυρό."
Ή, "Χάι χάι ο ήλιος δε ρωτάει.Χούι χούι ούτ’ ο Θεός ακούει........"
Ή, "Ήταν μαύρη Τρίτη μαύρο δειλινό κι έχασα τον κόσμο και τον ουρανό σε μεγάλο κάστρο σε βαθειά σπηλιά με τους πεθαμένους αγκαλιά.....Τώρα τι στα λέω τι στα μολογώ μάθε μόνο τούτο πόμαθα κι εγώ: αν κρατάς χρυσάφι πλούτη και φλουριά δεν κατέχεις τι ΄ναι λευτεριά".

Η δημοτικοφανής, γεμάτη ένταση και συναίσθημα, μουσική του Χριστόδουλου Χάλαρη, με ορχήστρα από ποντιακή λύρα, μεγάλυρα, βιολί, σαντούρι, κανονάκι, πνευστά, κρουστά, τζουρά, γούτι, ρεμανέ, κεμανέ και βιόλα, είναι ό,τι τελειότερο και καταλληλότερο θα μπορούσε να φανταστεί ανθρώπινος νούς.Και τα τραγούδια είναι ερμηνευμένα επίσης αξεπέραστα από τη Δήμητρα Γαλάνη και (τον θυμόμαστε εμείς οι παλιότεροι ..) το Χρύσανθο. Ο Χρύσανθος ήταν δημοφιλέστατος την δεκαετία του ‘70, με τον ιδιόρυθμο τρόπο εκτέλεσης των τραγουδιών.
Ο δίσκος φτιάχτηκε το 1975 και παιζόταν από τα ραδιόφωνα αρκετά, τα χρόνια εκείνα.Την διεύθυνση παραγωγής του 1975 είχε ο Γιώργος Μακράκης, από την Columbia. Το βιβλιαράκι της έκδοσης του cd, του 2006, για το οποίο μιλάμε (και το οποίο κοσμείται από εικαστικά του Γιώργου Σταθόπουλου, -όπως και ο αρχικός δίσκος βινυλίου-καθώς επίσης και από φωτογραφίες των μεγάλων καλλιτεχνών στο στούντιο) περιέχει και τμήμα επεξηγηματικό των λέξεων -και όχι μόνο ...- εκάστου τραγουδιού. Η εργασία είναι της ποιήτριας Αγαθής Δημητρούκα- η οποία έχει και την επιμέλεια έκδοσης- και γράφει στην αρχή :
«Οδηγημένος από το ύφος και το ηχόχρωμα της μουσικής του Χάλαρη, ο Γκάτσος δαανείστηκε για τους Δροσουλίτες γλωσσικά , θεματολογικά και  υφολογικά στοιχεία από το Έπος του Διγενή και τα Ακριτικά τραγούδια, από μοιρολόγια που ανάγονται στους βυζαντινούς χρόνους και, φυσικά, από το δημοτικό τραγούδι και τη λαϊκή μας παράδοση. Έτσι, η ποιητική καθαρότητα των στίχων αυτών, γραμμένων σε μιά γλώσσα ξεχασμένη στους αιώνες, προσέδωσε στους Δροσουλίτες διαστάσεις επιτεύγματος».Σε cd έγινε από την Minos Emi, όπως είπαμε το 2006. Σε επιμέλεια παραγωγής των Βασίλη Κωνσταντουλάκη και Πέτρου Παράσχη.

Περιεχόμενα του cd
01 Ο ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΗΣ Δήμητρα Γαλάνη
02 ΤΟΥ ΡΙΖΙΚΑΡΗ Χρύσανθος
03 Ο ΜΑΥΡΑЇΛΗΣ Δήμητρα Γαλάνη
04 ΚΑΤΩ ΣΤΑ ΤΡΙΠΟΤΑΜΑ Χρύσανθος
05 ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΛΕΙΔΙΝΟΥ Δήμητρα Γαλάνη
06 ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΜΑΝΑ Χρύσανθος
07 ΜΙΑ ΚΟΜΝΗΝΗ Δήμητρα Γαλάνη
08 ΜΑΔΡΙΓΑΛΙ Χρύσανθος
09 Ο ΖΑΦΕΙΡΗΣ Δήμητρα Γαλάνη
10 ΤΑ ΦΛΟΥΡΙΑ Χρύσανθος
Bonus track
11 ΕΙΠΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΝΑ ΣΟΥ ΓΡΑΨΩ Χρύσανθος

Διεύθυνση ορχήστρας : Χριστόδουλος Χάλαρης
Ορχήστρα:
Κωστίκας Τσακαλίδης : λύρα ποντιακή, μεγάλυρα
Πολυχρόνης Χαλκιάς : βιολί
Τάσος Διακογιώργης : σαντούρι, κανονάκι
Δημήτρης Γκάγκας : πνευστά
Μηνάς Χάλαρης : κρουστά
Χριστόδουλος Χάλαρης : τζουράς, γούτι, ρεμανέ, κεμανέ, βιόλα 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Οι υπάλληλοι όλοι λιώνουν και τελειώνουν σαν στήλες δύο - δύο μες στα γραφεία.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/11/1861 Γεννήθηκε ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου
18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας

ΤΥΧΑΙΑ TAGS