124 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
21.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Τάσος Π. Καραντής

«Όλα από χέρι καμένα» τραγούδαγε πριν 22 χρόνια – πόσο επίκαιρο σήμερα! – ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και το τραγούδι αυτό είχε δώσει και τον τίτλο στον ομώνυμο δίσκο του («Όλα από χέρι καμένα »- MINOS-EMI/1988), σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και σε στίχους του Κώστα Τριπολίτη.
Όπως μου έχει πει ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσικος, σε συνέντευξή του, ο δίσκος ήταν συμφωνημένος, βάση συμβολαίου κι “ονοματισμένος”, να γίνει, δηλαδή, με τον συγκεκριμένο ερμηνευτή. Βέβαια, ο Μικρούτσικος με τον Παπακωνσταντίνου δεν ήταν “άγνωστοι” μεταξύ τους, τους ένωνε «Ο Σταυρός του Νότου» (1979), όπου ο Παπακωνσταντίνου συμμετείχε ερμηνεύοντας τα θρυλικά «Ένα μαχαίρι» & «Ένας νέγρος θερμαστής από το Τζιμπουτί», αλλά και κοινές συναυλίες.  Αλλά, αυτή ήταν η πρώτη ολοκληρωμένη συνεργασία τους, όπως και των δυο τους με τον Κώστα Τριπολίτη.

Ο δίσκος αυτός, για τον Θάνο Μικρούτσικο, έρχεται μετά την μεγάλη καλλιτεχνική κι εμπορική  επιτυχία της συνεργασίας του με την Αλεξίου(«Η αγάπη είναι ζάλη» - 1986 / πλατινένιος δίσκος των 100.000 πωλήσεων). Αλλά, και για τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, η δουλειά αυτή, ακολουθεί, μετά τα πλατινένια «Χαιρετίσματα» (1987) των 130.000 πωλήσεων και με τραγούδια μεγάλες επιτυχίες, όπως το ομότιτλο («Χαιρετίσματα»), αλλά και το «Καταρρέω» του Νικόλα Άσιμου. Για τον Τριπολίτη πάλι, η συνεργασία αυτή με Μικρούτσικο και Παπακωνσταντίνου, κορυφώνει, ένα αιχμηρό  στιχουργικό έργο, που η δυναμική έναρξή του βρίσκεται στις αρχές της δεκαετίας (1981) με 4 δίσκους σταθμούς : «Φράγμα»(Μούτσης), «Επιβάτης»(Θεοδωράκης – Φαραντούρη), «Ραντάρ» (Θεοδωράκης – Νταλάρας) και «Σκουριασμένα χείλη» (Κραουνάκης – Μοσχολιού). Έτσι, μετά το ιδιαίτερο «Ριγκ» (1987/σε μουσική του Τάκη Μπουγά, με τις Μαρινέλλα και Τσανακλίδου), το «Όλα από χέρι καμένα» συνεχίζει έναν στιχουργικό λόγο, που ο Θάνος Μικρούτσικος, σε συνέντευξή του – μου τον περιέγραψε ως εξής : «Ο Τριπολίτης είναι σιδερένιος, είναι γεωμετρικός, είναι μπουνιά στο μαχαίρι! Υπάρχει και σ’ αυτόν λυρισμός, αλλά κρύβεται πίσω από το σίδερο.».
Το «Όλα από χέρι καμένα» είναι ένας καθαρά ροκ δίσκος! Όχι μόνο μουσικά (αν και περιέχει αρκετές μπαλάντες), αλλά, κυρίως, στιχουργικά, μα κι
ερμηνευτικά. Εννοώ, δηλαδή, ροκ κατ’ ουσίαν, στην ψυχή του έργου. Όλοι εδώ μας παρουσιάζουν τον πιο σκληρό, ροκ εαυτό τους, κι οι δημιουργοί, Μικρούτσικος και Τριπολίτης, με τραγούδια που – εσωτερικά κι εξωτερικά – ουρλιάζουν, αλλά κι ο Παπακωνσταντίνου βέβαια. Θεωρώ το δίσκο ισοδύναμο της «Διαίρεσης» κι από τους πιο ροκ και κορυφαίους της δισκογραφίας του. Η δουλειά αυτή έκανε κι εμπορική επιτυχία, δηλαδή ο δίσκος έγινε χρυσός (50. 000 πωλήσεις), αλλά, δεν θα έλεγα ότι ακούστηκε όσο θα του άξιζε και τα κομμάτια του – κι ιδιαίτερα το ομότιτλο - δεν πήραν μόνιμη θέση στο συναυλιακό ρεπερτόριο του δημοφιλούς τραγουδιστή. Τότε, στις συναυλίες – επειδή παρακολουθώ, τα τελευταία 25 χρόνια, τα live του Βασίλη – ακούστηκαν τα: «Όλα από χέρι καμένα», «Μπουμ», «Κάντιλακ», «Κοντρόλ» & «Πρωταθλητής». Γρήγορα όμως πέρασαν στη λήθη, και, μόνο τα «Κοντρόλ» & «Μπουμ», και μάλιστα τα τελευταία χρόνια, επανήλθαν στα live του Παπακωνσταντίνου, όπου και πέρασαν σε δυο ζωντανές ηχογραφήσεις του αντίστοιχα(«Εσείς οι φίλοι μου κι εγώ» / 2003 & «Ηρώδειο 2005»). Αξίζει, ακόμα, να αναφέρω ότι το «Κοντρόλ», έκανε και μια δεύτερη καριέρα - 15 χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεσή του - μέσα από την ερμηνεία του Χρήστου Θηβαίου, με την εκδοχή που μπήκε στο δίσκο του με τον Μικρούτσικο «Ο Άμλετ της Σελήνης»(2002) κι από τότε πέρασε και στο live ρεπερτόριο και του συγκεκριμένου τραγουδοποιού.   
Τα 10 κομμάτια του δίσκου είναι όλα, ένα προς ένα, 10 μαχαίρια, που, και σήμερα, 22 χρόνια μετά, δεν έχουν χάσει καθόλου την αιχμηρότητά τους, ίσα – ίσα, το αντίθετο!  Το ομότιτλο («Όλα από χέρι καμένα») τολμηρά καταγγελτικό(«Ότι σου δίνουνε για να καυλώσεις … ότι σου τάζουνε για να τα χώσεις … ότι σου δίνουνε για να πηδήξεις … Όλα από χέρι καμένα και τα σπίρτα μας βρεγμένα»), το αποκαλυπτικό «Μπουμ», το ανατρεπτικό «Κοντρόλ», τα πανέξυπνα περιπαικτικά «Κάντιλακ», «Πρωταθλητής» και «Ονειρεύομαι(L.A.)», τα σκοτεινά «Ένα μπλουζ», «Ηλεκτρικό πρόβατο» κι, ιδιαίτερα, το «Γενέθλια ’86» με στίχους καρφιά(«Γενέθλια κι αγόρασα σχοινί … πίσω μου τίποτα, τίποτα στο μέλλον … ελπίζω με τις πρώτες τις βροχές να ξεχαστώ κι εγώ και το σημείωμα»).
Τέλος, το, αδικημένο, «Αλίκη», ένα κομμάτι, που κάθε φορά που το ακούω, τα “σπάει μέσα μου”, εξαιρετικά σκληρό μα αληθινό(«Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων … απ’ το γέρο της δαρμένη/από μπάτσους καρφωμένη … με μια φλέβα βαρεμένη/σε μια ζάλη πλακωμένη/απ’ τα λόγια χτυπημένη των δικών της συνθημάτων»). Ερμηνευτικά, στο τραγούδι αυτό, έχουμε τον πιο συγκλονιστικά σπαραχτικό Παπακωνσταντίνου, θα το συνέκρινα μόνο με το «William George Allum» (σε ποίηση του Νίκου Καββαδία), το οποίο, όχι τυχαία νομίζω, είναι και πάλι σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. 
Αναζητείστε το «Όλα από χέρι καμένα», ακούστε το ή ξανακούστε το, γιατί, πολύ απλά, όπως το λέει και το τραγούδι στο δίσκο, η Αλίκη, του παραμυθιού η Αλίκη, είναι, ακόμα, αποκλεισμένη …   


Tracklist
01 ΟΛΑ ΑΠΟ ΧΕΡΙ ΚΑΜΕΝΑ
02 ΜΠΟΥΜ
03 ΚΑΝΤΙΛΑΚ
04 ΕΝΑ ΜΠΛΟΥΖ
05 ΑΛΙΚΗ
06 ΚΟΝΤΡΟΛ
07 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΡΟΒΑΤΟ
08 "ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ"
09 ΓΕΝΕΘΛΙΑ 86
10 ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ (L.A.)

Ενορχήστρωση: Θ. Μικρούτσικος, Ν. Αντύπας
Μουσικοί: ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ,  (ντραμς, κρουστά, keyboards, κιθάρες), ΑΝΤΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (keyboards), ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ(ηλεκτρικό μπάσο), ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΛΗΣ (ηλεκτρική κιθάρα), ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΓΚΛΑΡΑΣ (ηλεκτρικό βιολί) DAVID LYNCH (σαξόφωνο) ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ (πιάνο, keyboards)

Παραγωγός: Αχιλλέας Θεοφίλου

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

Σχόλια  

 
0 #2 Τάσος Καραντής ... e-orfeas.gr 26-09-2011 12:19
Συμφωνώ για τον Τριπολίτη, τον χρειαζόμαστε όσο ποτέ τώρα. Και, μάλλον, θα μας την κάνει τη χάρη! Απ’ ότι μαθαίνω, θα κυκλοφορήσει ένας δίσκος των Μικρούτσικου – Τριπολίτη, με επανεκτελέσεις τραγουδιών τους, αλλά και με καινούρια! Ερμηνευτής θα είναι ο Χρήστος Θηβαίος.
Παράθεση
 
 
0 #1 Γιάννης Μυλωνάς 26-09-2011 11:02
ένας από τους καλύτερους δίσκους τόσο του Μικρούτσικου όσο κ του Παπακωνσταντίνου,μπο ρεί όπως αναφέρει ο Μικρούτσικος να ήταν ένας δίσκος κατά...παραγγελία,αλλά οι δημιουργοί ξεπέρασαν τα πρέπει κ δημιούργησαν έναν μνημειώδη δίσκο,ο Βασίλης τραβάει το γρέζι της φωνής του στα άκρα,το "Μπουμ" για μένα είναι στις 2-3 κορυφαίες του ερμηνείες,γενικά όλος ο δίσκος είναι δυναμικός,κρίμα για τον Τριπολίτη που έχει αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια,τον χρειαζόμαστε όσο ποτέ τώρα!
Παράθεση
 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Χτύπος γλυκόλαλης καμπάνας, μια πασχαλιά που κουβαλά μαζί της και το αεράκι του Επιτάφιου είναι για τους Έλληνες ο Πάριος. Μια ηχώ από τις γυναίκες που αγάπησε. Ένα φωτόδεντρο στην αυλή του ελληνικού τραγουδιού. Δεν είναι τυχαίο πως από πολύ νωρίς ο Καζαντζίδης μου είχε εμπιστευτεί ότι αυτόν θαύμαζε περισσότερο από τη γενιά του. Δεν είναι τυχαίο ότι Φλέρυ Νταντωνάκη, η μεγαλύτερα για μένα Ελληνίδα τραγουδίστρια, τρελαινόταν με τον Πάριο
Γιώργος Λιάνης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS