77 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
16.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Τάσος Π. Καραντής

Το «Ρεπορτάζ» του Γιάννη Μαρκόπουλου, δεν είναι, ίσως, ένα από τα πιο γνωστά έργα του, αλλά είναι, όντως, ένα από τα πιο ολοκληρωμένα “μουσικά ρεπορτάζ” της ελληνικής δισκογραφίας, όπου μέσα από 8 τραγούδια που ουσιαστικά το απαρτίζουν και τους διεισδυτικούς στίχους του Αντώνη Ανδρικάκη, χαρτογραφείται το ελλαδικό – αθηναϊκό κοινωνικοπολιτικό τοπίο της δεκαετίας του ’80 κι όχι μόνο.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε το Δεκέμβρη του 1985 από τη MINOS και τα τραγούδια των Μαρκόπουλου – Ανδρικάκη ερμηνεύουν, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Λιδάκης, οι Νέοι Επιβάτες, ο Λάμπρος Καρελάς, η Κατερίνα Κόρου κι ο Τάσος Πεζιρκιανίδης.

Ο ίδιος ο Μαρκόπουλος γράφει στο σημείωμά του στο οπισθόφυλλο του δίσκου : «Το νέο Ελληνικό τραγούδι έχε ήδη εμπλακεί σε μια περιπέτεια που δοκιμάζει την αντοχή και επιβίωσή του. Η μετάθεσή του μόνο στους χώρους συναυλιών και προεκλογικών συγκεντρώσεων, υποχρεώνει σε μια υποχώρηση αυτοσυνείδησης, για να ξαναβρεθούν τα τοπία που το γέννησαν, προκειμένου ν’ ακουσθεί και να τραγουδηθεί ξανά στην καθημερινότητα και τη γιορτή. Οι νέοι τραγουδιστές δίπλα στην έξοχη φωνή του Γιώργου Νταλάρα ήταν ο μεγάλος ερεθισμός για να γράψω το “ΡΕΠΟΡΤΑΖ” σε λόγια του φίλου Αντώνη Ανδρικάκη. Με τον δίσκο αυτό αρχίζω μια νέα σειρά τραγουδιών και ολοκληρωμένων έργων.».
Η συνεργασία του Αντώνη Ανδρικάκη με το Γιάννη Μαρκόπουλο έρχεται μετά από συνεργασίες του με τον Τάκη Μπουγά και τον Αντώνη Βαρδή κι είναι, σαφώς, ένα βήμα παραπάνω από κάθε άποψη. Οι στίχοι του είναι κοινωνικοί, με πολιτικές αιχμές που ηχούν επίκαιρα και σήμερα 25 χρόνια μετά : «γύρω – γύρω στην πλατεία αραγμένοι / ο στρατός, η ανεργία, η μηχανή / κι η ομάδα μας που έγινε χωνί» («Γύρω - γύρω στην πλατεία»), «πως έχω γίνει θεατής σ’ έναν φτιαχτό αγώνα» … «το φίδι κι ο Αλέξανδρος τα κάνανε πλακάκια»(«Το φίδι κι ο Αλέξανδρος»), «διαλύθηκε η παλιά μας συμμορία / θα ζήσουμε μου είπαν και με λίγα / ταβέρνα, σινεμά κι υπερωρία» … «με κάναν λογικό για να ξεχάσω»(«Οδυσσέας ’85»), «να πολεμήσω ότι με πνίγει» … «… είμαστε ξένοι» … «είναι ο θόρυβος που άλλαξε το χρόνο» («Ώρα μηδέν»), «πιασμένοι μεσ’ στης πόλης τα πλοκάμια» … «σε γκρίζα κι ανυπόφορα γραφεία»(«Μισάνοιχτο παράθυρο»).

 

 

Ο Γιώργος Νταλάρας λέει τρία τραγούδια στο δίσκο και ξανασυνεργάζεται με το Μαρκόπουλο, έξι χρόνια μετά την επιτυχημένη συνεργασία τους στο κλασικό «Σεργιάνι στον κόσμο»(1979), απ’ όπου ο Νταλάρας χρωστά στον Μαρκόπουλο ένα από τα χαρακτηριστικά κομμάτια του ρεπερτορίου του, το τραγούδι – σύμβολο «Παραπονεμένα λόγια», αλλά κι ο Μαρκόπουλος, με τις 50.000 πωλήσεις που έκανε ο δίσκος τους αυτός, χρωστά στο Νταλάρα τον έναν από τους 2, όλους κι όλους, χρυσούς δίσκους της δισκογραφίας του.
Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης με τους «Νέους Επιβάτες» του ερμηνεύουν ένα τραγούδι στο δίσκο, συνεχίζοντας κατά ένα τρόπο τη συνεργασία τους με το Μαρκόπουλο στο σάουντρακ της ταινίας του Ν. Τζήμα «Τα χρόνια της θύελλας» (1985), η οποία θα ολοκληρωθεί τρία χρόνια μετά (1988) με τον «Ηλεκτρικό Θησέα». Μαζί τους, στο τραγούδι, κι η, κόρη του σολίστα του βιολιού Γιώργου Κόρου, Κατερίνα Κόρου, η οποία μέχρι τότε είχε δώσει πιο λαϊκά δείγματα, στιχουργικά, συνθετικά κι ερμηνευτικά.
Ένα κομμάτι λέει κι ο Λάμπρος Καρελάς, η κυρίαρχη φωνή των «Παιδιών από την Πάτρα», όπου έρχεται από τον συνεχιζόμενο θρίαμβο του συγκροτήματος με τον πλατινένιο δίσκο τους(100.000) «Αχαρνών 77»(1985).
Δυο τραγούδια λέει κι ο νεαρός τότε Μανώλης Λιδάκης, ο οποίος, ένα χρόνο πριν(1984), είχε άλλη μια συνεργασία με τον Ανδρικάκη και τον Βαρδή, η οποία γέννησε κι ένα σουξέ, το «Κουράστηκα να υποκρίνομαι», το ομότιτλο δηλαδή τραγούδι του δίσκου των τριών. Ο ίδιος ο Λιδάκης πάντως σε συνέντευξή του(περ. “ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ”, τεύχος 32, Ιανουάριος – Μάρτιος 2009, σελ. 40), μου είχε πει ότι είχε περάσει από οντισιόν για να συμμετάσχει στο δίσκο αυτόν του Μαρκόπουλου. Όπως και να ’χει, ο Λιδάκης, από τότε, είναι απολαυστικός με την φρεσκάδα και την έκταση της φωνής του και μας ξετυλίγει τα φωνητικά κι ερμηνευτικά προσόντα του.
Το δίσκο ολοκληρώνουν, ένα θεατρικό τραγούδι που το ερμηνεύει ο ηθοποιός Τάσος Πεζιρκιανίδης και δυο ορχηστρικά θέματα.

Στα συν του δίσκου ανήκουν κι οι εξαιρετικοί μουσικοί, οι οποίοι παίζουν υπό τη διεύθυνση και τις ενορχηστρώσεις του Γιάννη Μαρκόπουλου : Φ. Τσεμπερούλης (κλαρίνο – φλογέρες – φλάουτο – σαξόφωνο), Γ. Μαγκλάρας (βιολί), Κ. Γανωσέλης (όργανο – synthy), Μπ. Λασκαράκης(κιθάρες), Στ. Καρύδας(κιθάρα), Ν. Σαμπαζιώτης (κιθάρα), Κ. Κύρου (τσέλο), Μ. Μαυρόπουλος (λαούτο - μπαγλαμά), Ν. Κούρος (ηλ. πιάνο), Θ. Γρύλλης (τσαμπούνα), Τ. Διακογιώργης (σαντούρι), Γ. Σπάθας (ηλ. κιθάρα), Νίκος Πολίτης (μπάσο) και Γ. Τρανταλίδης (κρουστά). Ηχολήπτης είναι ο πολύς Γιάννης Σμυρναίος κι η παραγωγή ανήκει στον Γιώργο Μακράκη. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω και το λιτό αλλά όμορφο εξώφυλλο του Δ. Θ. Αρβανίτη, με τη φωτό πάνω στο σημειωματάριο και, βέβαια, το οπισθόφυλλο, όπου στο γκρι πέφτει μια πηχτή μαύρη πινελιά και πάνω της με κατακόκκινα γράμματα ο τίτλος «Ρεπορτάζ».
Ο δίσκος απαρτίζεται από 10 κομμάτια, 8 τραγούδια και 2 ορχηστρικά. Εκείνα που κάπως ακούστηκαν τότε, μόλις κυκλοφόρησε, ήταν, αυτά που είπε ο Νταλάρας, το «Γύρω – γύρω στην πλατεία», ένα ηλεκτρικό κομμάτι που το ερμηνεύει, όπως του χρειάζεται, με στεντόρεια φωνή και το «Φίδι κι ο Αλέξανδρος», ένα κλασικό του ύφους και του ήχου του Μαρκόπουλου κομμάτι, που δείχνει να συνδέεται με τον κύκλο τραγουδιών «Σεργιάνι στον κόσμο». Αυτά τα δυο κομμάτια τα έχω ακούσει και ζωντανά από το Νταλάρα, την ίδια περίοδο, το Δεκέμβρη του 1985, στις εμφανίσεις του στο θέατρο «Περοκέ» στο Μεταξουργείο, μαζί με τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα. Υπάρχει κι ένα τρίτο, αδικημένο κομμάτι, το «Οδυσσέας ’85», ένα καταπληκτικό τραγούδι αυτογνωσίας, που το λέει σπαρακτικά ο Νταλάρας και το οποίο σας περιμένει να το ανακαλύψετε.
Πέρα απ’ αυτά τα δυο κομμάτια που προανέφερα, άλλα δεν ακούστηκαν κι ο δίσκος δεν είχε εμπορική επιτυχία, με την έννοια ότι δεν έγινε χρυσός. Ίσως αν είχε κυκλοφορήσει την δεκαετία του ’70 να είχε άλλη τύχη, γιατί στα 1985, με την κυριαρχία των σμυρναίικων – ρεμπέτικων και των λαικών της τριάδας Νικολόπουλος – Σούκας – Μουσαφίρης, ο ήχος του Μαρκόπουλου ήταν μάλλον ντεμοντέ.
Κι όμως το «Ρεπορτάζ», είναι ένα εμπνευσμένο κι ολοκληρωμένο έργο, με πλούσιες μουσικές κι ενορχηστρώσεις, με άψογες ερμηνείες και με καίριους στίχους, που αξίζει να αναζητηθούν και να ακουστούν στη φτώχια του σήμερα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ (ΜΙΝΟΣ, 1985)
Μουσική: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Στίχοι: ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΔΡΙΚΑΚΗΣ

01 ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ (Γιώργος Νταλάρας)
02 ΤΟ ΦΙΔΙ ΚΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (Γιώργος Νταλάρας)
03 ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ (Δημήτρης Ζερβουδάκης, Κατερίνα Κόρου και οι Νέοι Επιβάτης)
04 ΟΔΥΣΕΑΣ '85 (Γιώργος Νταλάρας)
05 ΔΙΠΛΟ ΣΧΟΛΙΟ (Ορχήστρα και Γιώργος Νταλάρας)
06 ΠΩΣ ΗΡΘΑΝΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ (Μανώλης Λιδάκης)
07 ΜΙΣΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ (Λαμπρος Καρελάς)
08 ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ (Μανώλης Λιδάκης)
09 Η ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΑ (Τάσος Περζικιανίδης)
10 ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ (Ορχήστρα)

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πάντα θα έχουμε ανάγκη από ουρανό.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/9/1953 Γεννήθηκε ο στιχουργός Κώστας Τριπολίτης
16/9/1977 Έφυγε από τη ζωή η Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας
17/9/1982 Πέθανε σε νοσοκομείο της Ρωσίας ο συνθέτης Μάνος Λοίζος
17/9/1988 Παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη με τους Γιώργο Νταλάρα, Ανδρέα Κουλουμπή, Νικήτα Τσακίρογλου

ΤΥΧΑΙΑ TAGS