128 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Αποστόλης Γιαννακίδης

Μίκης Θεοδωράκης: Διόνυσος

Οι δίσκοι που αγαπήσαμε

Ορφέας

Το 1985 ο Μάνος Χατζιδάκις ιδρύει τη δισκογραφική εταιρία "Σείριος" κάνοντας μία φιλόδοξη προσπάθεια για την παραγωγή ποιοτικών μουσικών έργων. Ο "Σείριος" ξεκίνησε με σκοπό να στηρίζει κυρίως νέους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς. Ο δίσκος που θα σταθώ είναι ο πρώτος δίσκος της δισκογραφικής εταιρίας "Σείριος" ο οποίος εγκαινίασε μία νέα εποχή στην ελληνική δισκογραφία. Είναι ο δίσκος “Διόνυσος” που κυκλοφόρησε το 1985. 11 ολοκαίνουργια τραγούδια (+2 ορχηστρικά) σε σύνθεση - ποίηση - ενορχήστρωση και διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη. Τραγουδάει ο Θανάσης Μωραϊτης.

Είναι ο πρώτος δίσκος του Θανάση Μωραϊτη, ο οποίος να επισημάνω ότι είναι και ο ίδιος συνθέτης, μουσικός αλλά και ερευνητής της αρβανίτικης μουσικής. Ο Θανάσης Μωραϊτης εκείνη την εποχή ήταν από τους βασικούς συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη και τα επόμενα χρόνια συμμετείχε σε άλλους 4-5 δίσκους με τραγούδια του συνθέτη. Ο Διόνυσος όμως πιστεύω οτι ήταν η καλύτερη και αρτιότερη δουλειά του. Η φωνή του είναι κρύσταλλο εκείνη την περίοδο και τα τραγούδια ταιριάζουν τέλεια με την φωνή του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης τη δεκαετία του '80 πειραματίζεται αρκετά με την "έντεχνη λαϊκή μουσική" και ο δίσκος “Διόνυσος” δεν ξεφεύγει από αυτούς τους πειραματισμούς. Στο δίσκο αυτό συναντάμε για πρώτη φορά ένα νέο ρυθμό τραγουδιού που εμπνεύστηκε ο ίδιος ο συνθέτης. Πρόκειται για τον Ασίκικο ρυθμό, όπως τον ονόμασε. Δηλαδή χορό για Ασίκηδες, για Λεβέντες. Το πάντρεμα του νέου αυτού ρυθμού μαζί με τις υπέροχες μελωδίες και τις ευρηματικές ενορχηστρώσεις που δείχνουν την ωριμότητα του συνθέτη, συνθέτουν ένα επικό έργο. Ο παραγωγός του δίσκου Μάνος Χατζιδάκις γράφει στο ένθετο: «[...] Με τον Διόνυσο ο Μίκης Θεοδωράκης πραγματοποιεί κάτι που μόνο ένας αληθινός τεχνίτης της μουσικής μπορούσε να πραγματοποιήσει. Μια οικοδομημένη προέκταση του λαϊκού, μέσα στην περιοχή του προβληματισμένου έντεχνου τραγουδιού. Πρέπει να προσέξετε πολύ τον Διόνυσο, αφού χαρείτε τη συγκίνηση της πρώτης επαφής μαζί του. Για να διαπιστώσετε τι πάει να πει "έντεχνη λαϊκή μουσική" στα ικανά χέρια ενός γνήσιου μουσικού. [...]»

dionysos_4.jpg

Ο δίσκος “Διόνυσος”, όπως χαρακτηρίζεται και από τον υπότιτλό του, είναι ένα σύγχρονο μουσικό θρησκευτικό δράμα και περιγράφει την φανταστική δίκη, την καταδίκη και την νεκρώσιμη πομπή του Διονύσου. Τα τραγούδια του δίσκου αυτού, κατά τον συνθέτη, χαρακτηρίζονται θρησκευτικά καθώς συνοδεύουν την τελετουργία της θυσίας του Διονύσου και δεν είναι γραμμένα για να μεταδίδονται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Πρόκειται για πολύ ωραία τραγούδια, με εξαιρετικές ερμηνείες από τον Θανάση Μωραϊτη ο οποίος αναμφισβήτητα διαθέτει ένα μοναδικό μέταλλο στην φωνή του. Οι ερμηνείες του σε όλα τα τραγούδια είναι κυριολεκτική αποκάλυψη!! Μου κάνει εντύπωση που ο Θανάσης Μωραϊτης δεν ακολούθησε μία πιο σπουδαία πορεία στο τραγούδι.

“Η αρκούδα” και “Η φυλακή” είναι τα τραγούδια που ξεχώρισαν από την πρώτη στιγμή.
Tα τραγούδια αυτά έχουν μείνει διαχρονικά ενώ τα έχει πει και ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης αργότερα σε επανεκτελέσεις. Το τραγούδι “Η φυλακή” το ακούγεται στο δίσκο “Ασίκικο πουλάκη” το 1996 με τον τίτλο “Η κάθοδος των Δωριέων”. Το τραγούδι “Η αρκούδα” με τον Μίκη Θεοδωράκη στην φωνή υπάρχει στο δίσκο "Mikis Theodorakis sings his songs" (1997 - Peregrina). Οι ερμηνείες του Μίκη Θεοδωράκη αν και αρκετά διαφορετικές από του Θανάση Μωραϊτη είναι πραγματικά εξαιρετικές και αξίζουν την προσοχή μας.

Κατά την άποψή μου σπουδαία τραγούδια του δίσκου είναι ακόμα και το "Τη ρωμιοσύνη να την κλαις", τα “Καλά βουνά”, “Το ταξίδι”, “Ο κολίγος” και το υπέροχο “10 του Δεκέμβρη”. Τραγούδια που σε κερδίζουν από το πρώτο άκουσμα.

Oι μουσικοί που έπαιξαν στον δίσκο είναι ένας κι ένας. Στα μπουζούκια είναι φυσικά οι dream team του Μ.Θεοδωράκη. Ο Κ.Παπαδόπουλος και ο Λ.Καρνέζης. Συμμετέχει η χορωδία του Αντώνη Κοντογεωργίου.

Κώστας Παπαδόπουλος, Λάκης Καρνέζης: Μπουζούκι
Στέλιος Καρύδας: Κιθάρα & μπαγλαμά
Στέλλα Κυπραίου: Κλασσική κιθάρα
Μπάμπης Λασκαράκης: Ακουστική κιθάρα
Πλούταρχος Ρεμπούτσικας, Στέλιος Ταχιάτης: Τσέλο
Νίκος Τσεσμελής: Μπάσο
Νίκος Αντύπας, Σπύρος Λυβιεράτος: Κρουστά
Στέλλα Γαδέλη: Φλάουτο
Κλώντ Σιελιέ: Ομπόε

Η MINOS EMI ξανακυκλοφόρησε τον δίσκο το 1995 σε μορφή CD και σε remastered έκδοση τον Μάρτιο του 2008.
dionysos_2.jpg

Ο δίσκος είναι χωρισμένος σε 9 ενότητες. Οι ενότητες επισημαίνονται με έντονη, πλάγια γραφή και με λατινική αρίθμηση.

Οι τίτλοι των τραγουδιών:
I. Η ΠΟΜΠΗ
1. Η πομπή (Ορχηστρικό)
ΙI. Η ΔΙΚΗ
2. Διόνυσος (Η απολογία του Διονύσου - Αντιστροφή Α' - Αντιστροφή Β')
ΙΙI. Ο ΛΑΟΣ
3. Μια φυλακή
ΙV. Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ
4. Το ψυγείο
5. Η αρκούδα
V. ΧΟΡΙΚΟ
6. 10 του Δεκέμβρη
VΙ. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
7. Ο προδότης
8. Ο κολίγος
9. Τη ρωμιοσύνη να την κλαις
VΙΙ. ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ
10. Τα κρύσταλλα της αβύσσου (Οραματισμός)
VΙΙΙ. Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
11. Καλά βουνά
12. Το ταξίδι
ΙΧ. Η ΠΟΜΠΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
13. Η πομπή συνεχίζεται (Ορχηστρικό)

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Εν αρχή ην ο ήχος κι όχι ο λόγος.
Σταύρος Ξαρχάκος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας
19/11/1944 Γεννήθηκε στη Λευκάδα η μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα
19/11/1959 Γεννήθηκε ο συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS