113 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Θανάσης Γιώγλου

Δήμος Μούτσης, Νίκος Γκάτσος: Ένα χαμόγελο

Οι δίσκοι που αγαπήσαμε

Ορφέας

Δεν ξέρω πόσο ξεχασμένος μπορεί να θεωρηθεί ένας δίσκος που περιέχει τραγούδια σαν το Αύριο πάλι ή το Μ΄ένα παράπονο. Μάλλον καθόλου ξεχασμένος δε μπορεί να θεωρηθεί ένας δίσκος σαν το ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ σε μουσική του Δήμου Μούτση και στίχους του Νίκου Γκάτσου.Ο δίσκος εκδόθηκε το 1969 και εδώ και πολλά χρόνια είναι εξαφανισμένος , ακόμη και από τα καταστήματα μεταχειρισμένων δίσκων. Γνωρίζω πως έχει εκδοθεί σε cd, προφανώς όμως σε λίγα αντίτυπα, αφού πλέον έχει εξαφανισθεί και το cd.

Στα τραγούδια του δίσκου ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Σταμάτης Κόκοτας και η Δήμητρα Γαλάνη στην πρώτη της δισκογραφική εμφάνιση. Περιέχει τα ακόλουθα τραγούδια:

1. Αύριο πάλι - Γρηγόρης Μπιθικώτσης
2. Βράδυασε - Δήμητρα Γαλάνη
3. Χορός - Ορχήστρα
4. Όμορφα που΄ναι στο νησί - Σταμάτης Κόκοτας
5. Αύριο πάλι - Ορχήστρα
6. Είχαμε περηφάνια - Γρηγόρης Μπιθικώτσης
7. Μ΄ένα παράπονο - Γρηγόρης Μπιθικώτσης
8. Κάποιο τρένο - Δήμητρα Γαλάνη
9. Μ΄ένα παράπονο - Ορχήστρα
10. Με γνώρισες φτωχόπαιδο - Σταμάτης Κόκοτας
11. Για δύο μικρά καλογεράκια - Ορχήστρα

Πολλά από τα τραγούδια του δίσκου είχαν ακουστεί στην ταινία "Ένας μάγκας στα σαλόνια" με το Γιάννη Βόγλη και τη Μέμα Σταθοπούλου. Εκεί τα ερμήνευαν οι Αλ.Αναστασιάδης, η Δ. Γαλάνη ενώ το Μ΄ένα παράπονο ερμήνευε ο Μ. Μητσιάς.
Θα ξεκινήσω με τα οργανικά κομμάτια του δίσκου. Εκείνη την εποχή ήταν σύνηθες φαινόμενο οι συνθέτες να συμπληρώνουν έναν δίσκο διασκευάζοντας τις μουσικές από τα τραγούδια του ίδιου δίσκου ή δημιουργώντας ποτ-πουρί με τις μουσικές αυτές. Ο δίσκος περιέχει τέσσερα εξαιρετικά οργανικά κομμάτια.Θα σταθώ όμως ιδιαίτερα στη διασκευή του "Μ΄ένα παράπονο" το οποίο ξεκινάει με τη μορφή κλασσικής σουίτας για να συνεχίσει με το γνωστό ζειμπέκικο και να καταλήξει πάλι με την μορφή σουίτας. Καταπληκτικό!

 

Όσον αφορά τα τραγούδια , γεμάτοι εικόνες οι στίχοι του Γκάτσου, καταπληκτικές οι μουσικές του Μούτση (τι κρίμα να έχει αποσυρθεί τόσο νωρίς από τη δισκογραφία) και εξαιρετικές οι ερμηνείες των τριών τραγουδιστών. Η Δήμητρα Γαλάνη στην πρώτη της εμφάνιση με το τραγούδι "Κάποιο τρένο", δικαίωσε τόσο με τη συμμετοχή της αυτή, όσο και με την μετέπειτα πορεία της, την επιλογή του συνθέτη .
Ο Σταμάτης Κόκοτας, στα πρώτα του βήματα σχετικά κι αυτός, ερμηνεύει εξαιρετικά τα δύο τραγούδια αυτού του δίσκου. Τι να πρωτοπείς όμως για τον μεγάλο Γρηγόρη Μπιθικώτση και για τα τρία διαμάντια με τα οποία συμμετέχει. Τα "Αύριο πάλι" και "Μ΄ένα παράπονο" πιστεύω πως λίγο-πολύ , όλοι τα έχουν ακούσει.(Εξαιρετική η εισαγωγή στο "Μ΄ένα παράπονο" , μου έλειψε όταν δεν την άκουσα στην εκτέλεση του Νταλάρα στο ΖΥΓΟ).Κι αυτό το "Είχαμε περηφάνια" , πραγματικά πολύ μεγάλο τραγούδι.
Οι ενορχηστρώσεις των περισσοτέρων τραγουδιών , με τα έγχορδα (βιολιά κλπ) να έχουν πολύ σημαντικό ρόλο, βοηθούν τα τραγούδια στο να ξεφύγουν από την φόρμα του απλού λαικού τραγουδιού.Ο Μούτσης συνδύασε σ'αυτό το δίσκο όλη την κλασσική παιδεία του , με τις επιρροές του από την λαική μας μουσική και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά μοναδικό.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος , όταν θέλοντας ν'ακούσω κάποιο δίσκο ολόκληρο και να μην χρειαστεί να προσπεράσω κάποιο κομμάτι αδιάφορο, έχω ευτυχώς πολλές επιλογές. Μια απ'αυτές είναι και τούτος εδώ ο δίσκος ...

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Όταν αγαπάς η μισή αγάπη είναι φόβος για το χαμό της αγάπης, η άλλη μισή είναι μίσος για τη σκλαβιά της αγάπης, όλη η αγάπη είναι πόνος που λείπει η αγάπη.Που ’ναι η χαρά της αγάπης; Που ’ναι η αγάπη;
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS