119 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
12.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Τα πρόσωπα

Καλή Βανδώρου

Το επτανησιακό τραγούδι έχει μια τεράστια ιστορία, την οποία εκτιμούν όλοι όσοι έχουν έστω και μια μικρή σχέση με τα Ιόνια νησιά είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο. Τη Δευτέρα 15 Απριλίου θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Badminton ένα εξαιρετικό μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Αγάπης λόγια», στο οποίο θα ακουστούν όλα εκείνα τα τραγούδια που αφορούν αυτό το ιδιαίτερο είδος τραγουδιού. Ο Παναγής Μπαρμπάτης, ο μαέστρος και ενορχηστρωτής της βραδιάς, μίλησε στον Ορφέα για αυτή την παράσταση, ενώ έδωσε και αρκετές σημαντικές πληροφορίες για το επτανησιακό και το χορωδιακό τραγούδι.

 

 

 

Ασχολείστε εδώ και είκοσι χρόνια με το επτανησιακό και το χορωδιακό τραγούδι. Πέρα από τους Επτανήσιους, οι υπόλοιποι Έλληνες ενδιαφέρονται να μαθαίνουν και να παρακολουθούν τα τραγούδια αυτού του μουσικού είδους;
Όπως γνωρίζετε, η Επτανησιακή σχολή Ποίησης και Μουσικής ήταν ο φάρος πολιτισμού για 400 ολόκληρα χρόνια τουρκοκρατίας, αλλά και εφαλτήριο αναγέννησης του μετέπειτα απελευθερωμένου Ελληνικού Κράτους.  Από μικρό παιδί στην ιδιαιτέρα μου πατρίδα, την Κεφαλονιά, άκουγα χορωδίες. ορχήστρες και μαντολινάτες. Ήταν το πρώτο σκίρτημα! Έτσι, όταν σπούδασα Διεύθυνση Ορχήστρας-Χορωδίας, πιάνο και ενορχήστρωση, ήξερα με τις τεχνικές γνώσεις που απέκτησα ποιο σκοπό θα υπηρετήσω: το ελληνικό και διεθνές belcanto. Έτσι, εκτός από την επτανησιακή σχολή και την αθηναϊκή καντάδα, όπου οι διαφορές μεταξύ τους είναι δυσδιάκριτες, αφού η αθηναική σχολή αποτελεί συνέχεια της επτανησιακής, ανέβασα αφιερώματα στην όπερα, την  οπερέτα,  το μιούζικαλ, το τάνγκο, την ξένη και ελληνική τζαζ (όπου μέντορας μου ήταν ο μεγάλος συνθέτης  Γιάννης Σπάρτακος) την ιταλική καντσονέτα, τον ξένο και ελληνικό κινηματογράφο, και το ελαφρό ελληνικό τραγούδι. Αξέχαστες στη μνήμη μου θα μείνουν συναυλίες με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Ηλία Ανδριόπουλο, τον Μάριο Τόκα και άλλους κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς.

Θα μπορούσαν να γραφτούν στην εποχή μας οπερέτες ή καντάδες (και για ποιο λόγο);
Κάθε μουσικό είδος χρειάζεται τον αντίστοιχο χωροχρόνο και κυρίως περιβάλλον για να ανθίσει. Στη εποχή της αποξένωσης, της εσωτερικής μας μοναξιάς, των απρόσωπων τσιμεντουπόλεων, της χειρότερης κρίσης που περνά η πατρίδα μας, της λαίλαπας της παγκοσμιοποίησης που σκοπό της έχει το σβήσιμο κάθε ιστορικής και πολιτισμικής μνήμης, μας έχουν αφήσει άραγε χώρο για λίγο ρομαντισμό; Παρόλα αυτά υπάρχει η ελπίδα στα μάτια των χιλιάδων θεατών και στην αγωνία των νέων ανθρώπων. Καλή μουσική πάντα γραφόταν και πάντα θα γράφεται!

Υπάρχουν ρομαντικά - αθώα τραγούδια στις μέρες μας, τα οποία θα μπορούσαν να μείνουν ανεξίτηλα στον χρόνο;
Τραγούδια συνθετών, όπως Ανδρέα Χατζηαποστόλου (Εγώ θα κόψω το κρασί), Μ. Σουγιούλ (Ας ερχόσουν για λίγο), Κ. Γιαννίδη (Ξύπνα αγάπη μου, Χθες το βράδυ), Αττίκ (Ζητάτε να σας πω), Γ.Σπάρτακου (Θα σε πάρω να φύγουμε), Χρ. Χαιρόπουλου (Το ταγκό της Ψαροπούλας), Τ. Μωράκη (Τι 'ναι αυτό που το λένε αγάπη) έχουν νικήσει τον χρόνο και την λήθη. Σήμερα μάλιστα βλέπουμε πολλούς νέους καλλιτέχνες να κάνουν στροφή προς το είδος αυτό.

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου θα γίνει μια ιδιαίτερη βραδιά στο θέατρο Badminton. Μιλήστε μου γι’ αυτή.
Μία υψηλού επιπέδου, αλλά και ιστορικής σημασίας συναυλία θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι μας τιμήσουν με την παρουσία τους την Δευτέρα 15 Απριλίου στις 8:30 μμ στο θέατρο Badminton. Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι σε μια άλλη εποχή. Στην παλιά Αθήνα του ρομαντισμού, του λυρισμού και της αθωότητας.  Το Θέατρο Badminton και η Ένωση Επτανησίων Ελλάδος, τιμά την μνήμη του δημιουργού της ελληνικής οπερέτας Νίκου Χατζηαποστόλου, και τον εν ζωή γιο του, μαέστρο και συνθέτη των τραγουδιών του κρασιού και του έρωτα, Ανδρέα Χατζηαποστόλου, ο οποίος και θα παραστεί και θα διευθύνει στο φινάλε,  με ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα, με τίτλο «Αγάπης λόγια...». Στην παράσταση θα τραγουδήσουν τέσσερις κορυφαίοι Έλληνες ερμηνευτές της νέας γενιάς: η Νίνα Λοτσάρη, ο Αντώνης Κορωναίος, ο Διονύσης Σούρμπης και ο Χρήστος Αμβράζης. Ενώ την τριανταμελή χορωδία λυρικών καλλιτεχνών και συμφωνική μαντολινάτα της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος θα διευθύνω ο ίδιος, ενώ ταυτόχρονα υπογράφω και τις ενορχηστρώσεις όλων των έργων που θα ακουστούν. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω το θέατρο Badminton και προσωπικά τον πρόεδρό του κύριο Μιχάλη Αδάμ που αγκάλιασε και στήριξε με πολλή αγάπη την ιδέα μου, την Ένωση Επτανησίων Ελλάδος και όλους τους πολιτιστικούς φορείς που συμπράττουν, τους χορηγούς επικοινωνίας, τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, σολίστ, χορωδούς και μουσικούς, και τέλος  όλους τους φίλους που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους.

Πέρα από τους συμμετέχοντες ερμηνευτές της συγκεκριμένης συναυλίας, σε ποιον άλλο καλλιτέχνη πιστεύετε ότι θα ταίριαζαν τα τραγούδια της οπερέτας;
Μόνο σε λυρικούς ερμηνευτές λόγω των υψηλών μουσικών απαιτήσεων και Δόξα τω Θεό, η Ελλάδα μας βγάζει ακόμα σπουδαία ταλέντα.

Θα ακολουθήσουν άλλες αντίστοιχες συναυλίες μέσα στην άνοιξη ή το καλοκαίρι εντός ή εκτός των τοιχών της Αθήνας; Σίγουρα, είναι πολύς ο κόσμος που θέλει να την παρακολουθήσει...
Ήδη κουβεντιάζεται η συγκεκριμένη παράσταση να ταξιδέψει στην Θεσσαλονίκη, ενώ μέσα στα άμεσα σχέδια είναι η παρουσίαση της δημιουργίας της συμφωνικής ορχήστρας την ένωσης επτανησίων Ελλάδος στο θέατρο Badminton, ένα σπουδαίο γεγονός που αποτελεί δικαίωση για την ιστορία των νησιών μας, αλλά και όχημα σοβαρής πολιτισμικής ανάπτυξης. Επίσης, σε ένα μήνα από τώρα α κυκλοφορήσει η ζωντανή ηχογράφηση της μεγάλης περσινής μου συναυλίας στο  θέατρο badminton με τίτλο «Αφιέρωμα στη Επτανησιακή Μουσική», ενώ μέσα στο νέο έτος θα κυκλοφορήσει και η ζωντανή ηχογράφηση του «Αγάπης λόγια...». Τέλος, το καλοκαίρι θα ταξιδέψει σε περιοδεία  και η νέα μου παραγωγή με τίτλο «Από το επτανησιακό belcanto στις μουσικές του κόσμου».

Αφιερώστε στους αναγνώστες του Ορφέα μια αγαπημένη σας καντάδα...

«Απόψε την κιθάρα μου
την στόλισα κορδέλες
και στα καντούνια περπατώ
για τσ' όμορφες κοπέλες...»

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άστοχα πράγματα και κινδυνώδη, οι έπαινοι για των Ελλήνων τα ιδεώδη.
Κωνσταντίνος Καβάφης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

12/11/1979 Έφυγε από τη ζωή ο στιχουργός Πυθαγόρας (Παπασταματίου)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS