104 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Τα πρόσωπα

Τάσος Π. Καραντής

Ο Γιώργος Μαργαρίτης θεωρείται σήμερα η πιο γνήσια λαϊκή φωνή κι η πιο αυθεντική περσόνα του λαϊκού τραγουδιού μας. Η θεσσαλική καταγωγή του (Τρίκαλα), τα βιώματά του και τ’ ακούσματά του, οι δυσκολίες της ζωής – αφού ο Μαργαρίτης είναι ένας άνθρωπος του μόχθου – εκφράζουν μια ολόκληρη Ελλάδα, που ξεκινά από την “μακρινή περιφέρεια” και φτάνει ως την πιο κοντινή λαϊκή συνοικία της Αθήνας και του Πειραιά. Στις ερμηνείες του υπάρχει μια εκφραστική γνησιότητα που τις κάνει πειστικές και οικείες, στον καθένα από μας που δεν έχει αποκοπεί εντελώς από τις λαϊκές του ρίζες. Όλος αυτός ο καημός, ο πόνος κι ο νταλγκάς που όλοι κουβαλάμε στην σκληρή καθημερινότητά μας, αποτυπώνεται ιδανικά σε μια φωνή που τη διακρίνει η αυθεντικότητα, αλλά και μια ιδιοτυπία που της δίνει μια ξεχωριστή αντρίκια, μάγκικη κι – ας μου επιτραπεί η λέξη - “αλήτικη” χροιά.

Συν τοις άλλοις, ο Μαργαρίτης είναι ένας τραγουδιστής, αλλά κι άνθρωπος, που δεν προσποιείται τίποτα, είναι αφτιασίδωτος, απλός και λιτός. Έχει καταφέρει δηλαδή, μέσα από την λαϊκή ιδιοσυγκρασία του, να είναι ο διπλανός μας, ο φίλος μας, προσιτός κι απτός, γι’ αυτό και γίνεται ο λαϊκός εκφραστής μας. Και βέβαια, τόσο την καλλιτεχνική πορεία του, όσο και το ρεπερτόριό του, τα διακρίνει μια μοναδική συνέπεια. Ο Γιώργος Μαργαρίτης, όλα αυτά τα χρόνια, υπηρετεί πιστά το λαϊκό τραγούδι κι αποτελεί, ίσως, τον πιο γνήσιο εκφραστή του.

Από τα Τρίκαλα έως το “μύθο του Μαργαρίτη”
Ο Γιώργος Μαργαρίτης, γόνος φτωχής, λαϊκής οικογένειας, γεννήθηκε στο Πετρωτό Τρικάλων κι είναι ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα της μεγάλης “Τρικαλινής σχολής”. Εξάλλου, ο πιο μεγάλος της “σχολής” αυτής, ο Βασίλης Τσιτσάνης, τον παρότρυνε να κατέβει στην Αθήνα, όταν τον γνώρισε, στα 13 του χρόνια, στο καφενεδάκι των αδερφών Τσιτσάνη στα Τρίκαλα, λέγοντάς του χαρακτηριστικά : «άμα μεγαλώσεις λίγο, έλα στην Αθήνα να με βρεις». Έτσι, σε ηλικία 15 ετών, με τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του Τσιτσάνη στα χέρια του, ήρθε στην Αθήνα για να δουλέψει και να βρει την τύχη του.
Στο τραγούδι μπήκε επαγγελματικά, λίγο μετά το φανταριλίκι του, σε ηλικία 25 ετών, στα τέλη της δεκαετίας του ’60 με αρχές του ’70. Η πρώτη του δουλειά ήταν στο «Ηλιοβασίλεμα», στην Ιερά Οδό, στο Αιγάλεω, δίπλα στον “δάσκαλο” Οδυσσέα Μοσχονά.
Από ’κει και πέρα, για μια δεκαετία περίπου, ο Γιώργος Μαργαρίτης, δουλεύοντας στα νυχτερινά κέντρα, μάθαινε τα μυστικά της δύσκολης τέχνης του λαϊκού τραγουδιού και πλούτιζε συνεχώς το ρεπερτόριό του. 

Το πέρασμά του στη δισκογραφία το χρωστά στη μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια Άννα Χρυσάφη - η οποία διέκρινε το “δικό του μονοπάτι”, όπως του είπε χαρακτηριστικά, και τον παρότρυνε βοηθώντάς τον, να κάνει το πρώτο βήμα του προς τη δισκογραφία - και, βέβαια, στο σπουδαίο λαϊκό συνθέτη Τάκη Σούκα, που έγραψε τα τραγούδια του πρώτου του δίσκου («Εσύ μιλάς στην καρδιά μου»/1981), ο οποίος γνώρισε, αμέσως, μεγάλη επιτυχία κι έγινε χρυσός. Από το 1981 ξεκίνησε, ουσιαστικά, ο “μύθος του Μαργαρίτη”. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ως τις μέρες μας, συνεργάστηκε με σπουδαίους λαϊκούς συνθέτες και στιχουργούς και καθιερώθηκε ως ένας μεγάλος ερμηνευτής με αυθεντική λαϊκή φωνή. Η συγκομιδή του, μέχρι σήμερα, είναι μεγάλη : 40 χρόνια τραγούδι και 22 προσωπικοί δίσκοι. Ο Μαργαρίτης έχει γνώση του λαϊκού τραγουδιού και το τραγουδάει πάντα με πολύ σεβασμό, καθώς και μ’ ένα τρόπο που εκφράζει απόλυτα τον πόνο και τον καημό του απλού καθημερινού ανθρώπου.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για το διπλό του δίσκο «Μ’ αυτά τα τραγούδια μεγάλωσα» (1985), όπου ο Μαργαρίτης τραγούδησε παλιά λαϊκά των: Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολου Καλδάρα, Κώστα Βίρβου, Στέλιου Καζαντζίδη, Βαγγέλη Περπινιάδη και έκανε ένα μικρό αφιέρωμα στον ξεχασμένο σημαντικό λαϊκό συνθέτη Μπάμπη Μπακάλη.
Ξεχωριστή, φυσικά, ήταν η συνεργασία του Μαργαρίτη με τον Άκη Πάνου, σε έξι χαρακτηριστικά τραγούδια του, με στίχους που σπάζουν κόκαλα, που τα έχει ερμηνεύσει ανεπανάληπτα ο Μαργαρίτης. Τα αναφέρουμε τιμής ένεκεν: «Ο τελευταίος πυρετός», «Είδα τα μάτια σου κλαμένα», «Δεν είσαι εσύ», «Ήρθα για μια νύχτα» «Πόσο χαμηλά θα πέσω», «Πολλά γαλόνια σου ’δωσα».

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί, ότι ο Μαργαρίτης διαθέτει κι ένα συνθετικό πρόσωπο, μια κι έχει καταθέσει, κατά καιρούς, τα δικά του τραγούδια που πατάνε στα χνάρια των παλιών καλών λαικών τραγουδιών. Μάλιστα, μια ολόκληρη δουλειά στη δισκογραφία του περιέχει αποκλειστικά δικές του συνθέσεις («Τέρμα στη λογική» / 1995).
Πέρα από τους σημαντικούς συνθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε, τους στίχους των τραγουδιών του, σ’ όλη τη δισκογραφία του, τους έχουν υπογράψει οι καλύτεροι από τους λαϊκούς στιχουργούς μας, ανάμεσά τους οι : Λευτέρης Χαψιάδης, Γιάννης Λογοθέτης (ΛΟΓΟ), Πάνος Φαλάρας, Βασίλης Παπαδόπουλος, Ηλίας Φιλίππου, Γιώργος Πιας, Γιώργος Βρούβας, Νίκος Λουκάς, Κατερίνα Πανάγου(κ.ά.). Έχει, επίσης, τραγουδήσει Μάνο Ελευθερίου, Ηλία Κατσούλη και Γιάννη Πάριο, σε, εξίσου, σημαντικές συνεργασίες του.

Ο Γιώργος Μαργαρίτης σε νέους δρόμους
Γιώργος Μαργαρίτης: Όλα θα τα διαγράψωΤο 2000 ήταν μια χρονιά σταθμός για τον Γιώργο Μαργαρίτη, αφού, εκτός από έναν κλασικό δίσκο του, τα «Κεχριμπαρένια μάτια», κυκλοφόρησε το cd single «Δρόμοι του πουθενά», σε παραγωγή και ενορχήστρωση του Θοδωρή Μανίκα, το οποίο ήταν ο προάγγελος μιας πρωτοποριακής δουλειάς που ξέφυγε κατά πολύ από τα συνηθισμένα του Μαργαρίτη, αλλά, νομίζω, και της ελληνικής δισκογραφίας. Μιλάμε για το cd – έκπληξη «Όλα θα τα διαγράψω», σε συνεργασία με το συγκρότημα “667” του Θοδωρή Μανίκα, που κυκλοφόρησε τέλη του 2001 και το οποίο έγινε χρυσό. Ένας αναγεννημένος Μαργαρίτης τραγουδά λαϊκά τραγούδια, με πολλά όμως ροκ, αφρομπίτ και ρέγκε στοιχεία, που έκαναν πολλούς να το χαρακτήρισαν ένα “ethno punk αποτέλεσμα”.
Την επιτυχία των «Δρόμων του πουθενά» ακολούθησαν, ένα χρόνο μετά, τα «Γούστα»(2002),σε μια ζωντανή ηχογράφηση στο στούντιο, όπου ο Μαργαρίτης ερμήνευσε 20 αγαπημένα του παλιά λαϊκά τραγούδια, “πειραγμένα” όμως ενορχηστρωτικά από τους “Τσοπάνα Rave” και τους “Domenica”.
Το άνοιγμα σε “νέους δρόμους”, ολοκληρώθηκε, και πάλι με τον Θοδωρή Μανίκα και τους “667”, όπου αυτή τη φορά, μέσα από το cd «Κόλαση»(2004) και με άξονα την βαθιά ελληνική φωνή του Μαργαρίτη, “άγγιξαν” μοναδικά, μέσα από τις ενορχηστρώσεις τους, γνωστά δημοτικά τραγούδια, από το «Φεγγάρι κάνει κύκλο», ως το «Στο ’πα και στο ξαναλέω».
«Κάτσε να λογαριαστούμε» - ο Μαργαρίτης σήμερα

Γιώργος Μαργαρίτης: Κάτσε να λογαριαστούμε
Από το 2005, ο Γιώργος επανήλθε στα γνώριμα “λημέρια” του, κυκλοφορώντας έναν κύκλο κλασικών λαϊκών τραγουδιών, σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και σε στίχους του Ηλία Κατσούλη(«Ζήλεια που ’χει η αγάπη» / 2005), για να συνεχίσει με έναν, πιο χαρακτηριστικό του προφίλ του, δίσκο, το 2007 («Το καλύτερο μπεγλέρι») και να φτάσει στην, εντελώς, πρόσφατη δουλειά του, που μόλις κυκλοφόρησε. Με το δίσκο «Κάτσε να λογαριαστούμε» (2008), ο Γιώργος Μαργαρίτης συνεργάζεται για πρώτη φορά με τους Θανάση Πολυκανδριώτη, Μάνο Ελευθερίου και Γιάννη Πάριο, ενώ τραγουδά από τη «Σαββατογεννημένη» του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου ως το «Αν μ’ αξιώσει ο Θεός» του Μάρκου Βαμβακάρη! Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους δίσκους του Μαργαρίτη των τελευταίων χρόνων και, κατά τη γνώμη μου, για τον πιο “ορθόδοξο” λαϊκό δίσκο της χρονιάς(2008). Ο δίσκος αυτός είναι – για τον Μαργαρίτη κι όσα πρεσβεύει - η πιο καλή στιγμή, είτε για μια πρώτη γνωριμία με τη νεότερη γενιά, είτε για μια επαναπροσέγγιση με την παλιότερη.
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΔΙΣΚΟΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

- 1981 «ΕΣΥ ΜΙΛΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» (POLYPHONE) χρυσός: 60.000)
- 1982 «ΠΩΣ ΝΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΩ» (POLYPHONE) (χρυσός : 50.000)
- 1982 «ΑΚΟΥ ΤΙ ΘΑ ΠΩ» (POLYPHONE)
- 1983 «ΜΑΤΙ ΛΕΩ» (POLYPHONE) (χρυσός : 50.000)
- 1985 «Μ’ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕΓΑΛΩΣΑ» (POLYPHONE)
- 1985 «Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ» (POLYPHONE)
- 1987 «ΟΧΙ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑΤΑ» (LYRA)
- 1988 «Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ» (LYRA)
- 1989 «ΕΠΡΕΠΕ» (COLUMBIA / MINOS - EMI)
- 1990 «ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥ» (MINOS - ΕΜΙ)
- 1991 «ΑΚΟΥ ΤΙ ΣΟΥ ΛΕΩ» (MINOS - ΕΜΙ)
- 1992 «ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ» (MINOS - EMI)
- 1993 «ΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΜΑΓΚΙΑ ΣΟΥ» (MINOS - EMI)
- 1995 «ΤΕΡΜΑ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ» (MINOS - EMI)
- 1996 «ΣΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ» (MINOS - EMI)
- 2000 «ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΕΝΙΑ ΜΑΤΙΑ» (MINOS - EMI)
- 2000 «ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΠΟΥΘΕΝΑ» / (cd single) (MINOS - EMI)
- 2001 «ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΨΩ» (MINOS - EMI) (χρυσός : 20.000)
- 2002 «ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ» (MINOS - EMI)
- 2004 «ΚΟΛΑΣΗ»(MINOS - EMI)
- 2005 «ΖΗΛΕΙΑ ΠΟΥ ’ΧΕΙ Η ΑΓΑΠΗ»(ΜΒΙ)
- 2007 «ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΕΓΛΕΡΙ»(ΜΒΙ)
- 2008 «ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΤΟΥΜΕ»(ΜΒΙ)

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ

- «
Εσύ μιλάς στην καρδιά μου» (Τάκης Σούκας)
- «Γυναίκες με ρημάξατε» (Γ. Μπούρας – Δ. Πολίτης)
- «Μα τι λέω» (Αντώνης Ρεπάνης – Χαρούλα Πετράκη)
- «Οι ναυτικοί» (Γ. Μπούρας – Δ. Πολίτης)
- «Βάστα καρδιά μου» (Γ. Μπούρας – Δ. Πολίτης)
- «Στον καθρέφτη σου κοιτιέσαι» (Τάκης Σούκας)
- «Ο τελευταίος πυρετός» (Άκης Πάνου)
- «Είδα τα μάτια σου κλαμένα» (Άκης Πάνου)
- «Στο κελί τριάντα τρία» (Γιώργος Μάμος – Σαράντος Τσιλιβερδής)
- «Στου Παράδεισου την πόρτα» (Γιάννης Εμμανουηλίδης – Α. Σπυρόπουλος)
- «Δυο χιλιάρικα στην τσέπη» (Δημήτρης Κορδατζής – Βασίλης Παπαδόπουλος)
- «Δρόμοι του πουθενά» (Χρήστος Δέτσικας)
- «Μεθυσμένα δειλινά» (Τάσος Μαργέτης – Γιώργος Μίτσιγκας)
- «Το καλύτερο μπεγλέρι»(Πέτρος Βαγιόπουλος – Γιάννης Λογοθέτης/ΛΟΓΟ)
Γιώργος Μαργαρίτης: Ζήλεια που ΄χει η αγάπη

Γιώργος Μαργαρίτης: Το καλύτερο μπεγλέρι


Γιώργος Μαργαρίτης: Τα γούστα

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Δεν έχει τοίχους η χαρά δεν έχει χώρισμα η αγάπη.
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS