114 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Τα πρόσωπα

Τάσος Π. Καραντής

Ο Θανάσης Κομνηνός ανήκει στους καλούς εκείνους λαϊκούς τραγουδιστές της γενιάς του ’80, που μπορεί να μην πρωταγωνίστησαν, αλλά έπαιξαν τον ρόλο τους και πρόσφεραν στο λαϊκό τραγούδι με τη φωνή τους και το ρεπερτόριό τους. Μπήκε στη δισκογραφία το 1984, με μια συμμετοχή σε δίσκο («Λαϊκά και πάσης Ελλάδος») του Τάκη Σούκα, αλλά έκανε το σουξέ, την ίδια χρονιά(1984) μ’ έναν δίσκο στον οποίον συμμετείχε κι η Ελένη Βιτάλη, όπου το ομότιτλο τραγούδι του («Και μαζί και μόνος») έμελλε να γίνει και το πιο χαρακτηριστικό της καριέρας του.
Μπορεί λοιπόν ο Θανάσης Κομνηνός να ανήκει – όπως κι αρκετοί άλλοι – στους τραγουδιστές του ενός καθοριστικού, για το προφίλ τους, τραγουδιού, αλλά δεν είναι κι ο τραγουδιστής – διάττοντας του ενός δίσκου, αφού η προσωπική του δισκογραφία, εκτείνεται σε μια ολόκληρη δεκαετία, φτάνοντας ως τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ενώ οι συμμετοχές του συνεχίζονται, κυριολεκτικά, ως τις μέρες μας(2011).
Στη πιο ενεργή δισκογραφικά αλλά και γενικότερα δεκαετία του - στη δεκαετία δηλαδή του ’80 - όπου κι ακούστηκε περισσότερο, συνεργάστηκε με τον Τάκη Σούκα, τον Τάκη Μουσαφίρη, τον Θανάση Πολυκανδριώτη, τον Γιάννη Καραλή κ.ά. Ας δούμε όμως τη δισκογραφία του χρονολογικά κι αναλυτικά:
 
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΔΙΣΚΟΙ
1984 «Και μαζί και μόνος». Ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Θανάση Κομνηνού, με τη συμμετοχή (σε 5 τραγούδια) της Ελένης Βιτάλη. Τη μουσική υπογράφουν ο Άγγελος Καλαβρυτινός κι ο Φαίδωνας Λιονουδάκης, ενώ τους στίχους ο Γιώργος Μίτσιγκας. Το ομότιτλο(«Και μαζί και μόνος») – σε μουσική του Φαίδωνα Λιονουδάκη και στίχους του Γιώργου Μίτσιγκα -  τραγούδι αυτού, του πρώτου, δίσκου του, που λέει σε ντουέτο με την Βιτάλη, είναι και το πιο καθοριστικό τραγούδι του Θανάση Κομνηνού, το οποίο έγινε επιτυχία στην εποχή του κι είναι γνωστό ως τις μέρες μας.  
1985 «Ήρθα να πούμε μερικά», σε μουσική του Φαίδωνα Λιονουδάκη και στίχους του Γιώργου Μίτσιγκα.
1987 «Ήρθε η ώρα». Ο δίσκος του Θανάση Κομνηνού με τον Γιάννη Καραλή.
1990 «Κοίτα με στα μάτια». Ο δίσκος του Θανάση Κομνηνού με τον Τάκη Μουσαφίρη.
1992 «Η μισή Ελλάδα θέλει», σε μουσική του Χάρη Καλούδη.
1993 «Γλυκέ μου τύραννε». Ο τελευταίος προσωπικός δίσκος της δισκογραφίας του, με επανεκτελέσεις γνωστών λαϊκών επιτυχιών του Τσιτσάνη, του Περπινιάδη, του Γαβαλά, του Ρεπάνη, του Νικολόπουλου κ.ά. 
 

 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
1984 «Λαϊκά και πάσης Ελλάδος». Δίσκος του Τάκη Σούκα σε στίχους του Βασίλη Παπαδόπουλου, του Νίκου Λουκά και του Γιώργου Βρούβα. Ο Θανάσης Κομνηνός μπαίνει μ’ αυτόν το δίσκο στη δισκογραφία, συμμετέχοντας(με 2 τραγούδια), μαζί με τον Στράτο Διονυσίου, τη Λίτσα Διαμάντη και τον Γιώργο Σαρρή.
1986 «Ένας είναι ο Σούκας». Δίσκος με 16 επιτυχίες του Τάκη Σούκα. Ο Θανάσης Κομνηνός συμμετέχει(μ’ ένα τραγούδι) ανάμεσα στον Στράτο Διονυσίου, τη Λίτσα Διαμάντη, τη Χαρούλα Αλεξίου, την Ελένη Βιτάλη, τον Δημήτρη Κοντολάζο, τον Γιώργο Σαρρή κ.ά.
1987 «Πληγωμένη καρδιά». Συμμετοχή του(μ’ ένα τραγούδι) στο δίσκο της Χρυσούλας Χριστοπούλου.
1988 «Πυρετός». Συμμετοχή του στον προσωπικό δίσκο της Λίτσας Διαμάντη με τους Χρήστο Νικολόπουλο και Νίκο Καρβέλα. Ο Θανάσης Κομνηνός λέει σε ντουέτο με την Λίτσα Διαμάντη τη γνωστή επιτυχία(σε μουσική του Καρβέλα) «Αναγκάζομαι».
1988 «Καινούρια χρώματα». Συμμετοχή του Θανάση Κομνηνού(μ’ ένα τραγούδι), μαζί με τον Διονυσίου, τον Μητροπάνο, την Πίτσα Παπαδοπούλου και την Σοφία Εμφιετζή, στον δίσκο του Τάκη Μουσαφίρη.
1989 «Η πιο καλή στιγμή». Συμμετοχή του (μ’ ένα τραγούδι) στον προσωπικό δίσκο της Έφης Κοντού με τον Τάκη Μουσαφίρη.
1989 «Μια νύχτα στον Παράδεισο». Συμμετοχή του, μαζί με τον Μητροπάνο, τη Λίτσα Διαμάντη και την Βούλα Καραχάλιου, στο δίσκο του Αλέκου Χρυσοβέργη (μουσική) και του Σπύρου Γιατρά(στίχοι). Ο Θανάσης Κομνηνός λέει 4 τραγούδια, ανάμεσά τους, σε ντουέτο με τη Λίτσα Διαμάντη, το «Τίποτα δεν μας χωρίζει».
1991 «Δυο τριαντάφυλλα». Συμμετοχή του στον προσωπικό δίσκο της Κωνσταντίνας μ’ ένα τραγούδι που το λένε σε ντουέτο μαζί.
1991 «Στα ξενυχτάδικα της αγκαλιάς σου». Συμμετοχή του Θανάση Κομνηνού(με 2 τραγούδια), μαζί με τον Διονυσίου τον Μητροπάνο και την Βιτάλη, στον δίσκο του Θανάση Πολυκανδριώτη.
1999 «Τα λαϊκά μου». Συμμετοχή του Θανάση Κομνηνού (με 2 τραγούδια), μαζί με τον Μιχάλη Μενιδιάτη, τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο, την Πίτσα Παπαδοπούλου και τα Παιδιά από την Πάτρα, στο δίσκο του Κώστα Σούκα.
2004 «Το ταξίδι». Συμμετοχή του (μ’ ένα τραγούδι) στο δίσκο του Νότη Βολανάκη.
2007 «Τα τραγούδια του Γρηγόρη Μπιθικώτση». Συμμετοχή του Θανάση Κομνηνού(με 5 τραγούδια), μαζί με τους Ηλία Κλωναρίδη, Μιχάλη Δημητριάδη, Γιάννη Δημητρά, Χρήστο Παπαδόπουλο κ.ά., στο αφιέρωμα αυτό με 26 μεγάλες επιτυχίες του Σερ του ελληνικού τραγουδιού.
2007 «Ελλάδα μου ηλιογέννητη». Συμμετοχή (με 3 τραγούδια) του Θανάση Κομνηνού, μαζί με τον Μιχάλη Βιολάρη, τον Ηλία Κλωναρίδη κ.ά., στο δίσκο του Ανδρέα Πρέζα (μουσική) και του Γιώργου Πια(στίχοι).
2011 «Τα φώτα στην Αυλαία». Συμμετοχή του (με 2 τραγούδια) στο δίσκο του Χρήστου Γιαννόπουλου.
 
Με 2,5 σχεδόν δεκαετίες παρουσίας στο τραγούδι και με μια δισκογραφία, ίσαμε σήμερα, 6 προσωπικών δίσκων και 14 συμμετοχών, ο Θανάσης Κομνηνός ανήκει στις καλές λαϊκές φωνές που υπηρετούν το λαϊκό τραγούδι, στους λάτρεις του οποίου κι απευθύνεται βασικά, αναζητώντας κι αυτός το ενδιαφέρον και την προσοχή που του αναλογεί.
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άγγιξα, αγάπησα, έσκαψα, σύναξα θλίψη, γέμισα βοή.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

20/10/1854 Γεννήθηκε ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ. Πέθανε στις 10.11.1891
21/10/1907 Γεννήθηκε ο σουρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος