96 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
16.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Τάσος Π. Καραντής

Έφυγε κι ο Νότης Περγιάλης(1920 – 2009) τον περασμένο Νοέμβρη(10-11-2009) σε ηλικία 89 ετών.
Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε τον γνωστό ηθοποιό, από τις ελληνικές ταινίες που συμμετείχε, όπως στον κλασικό ρόλο του “Μαρίνου Αντύπα” στην ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», αλλά κι από την «Ηλέκτρα» του Κακογιάννη και «Τα κόκκινα φανάρια», ως τις ταινίες με τη Βουγιουκλάκη(«Η νεράιδα και το παλικάρι» & «Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά»), καθώς και σ’ άλλες(«Οι βάσεις κι η Βασούλα»).
Αν κι η γνωστότερη, λοιπόν, καλλιτεχνική ταυτότητά του, ήταν αυτή του πολύ καλού ηθοποιού του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, δεν ήταν κι η μοναδική του. Ο Νότης Περγιάλης ήταν, παράλληλα, κι ένας παραγωγικός συγγραφέας(με θεατρικά έργα, βιβλία και σενάρια), στιχουργός και σκηνοθέτης. Εξάλλου για πολλά χρόνια, ως και το τέλος της ζωής του, παρουσίαζε θεατρικές παραστάσεις με ερασιτεχνική ομάδα, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, όπου κι έμενε μόνιμα.

Ο Νότης Περγιάλης σε συνέντευξή του στον Τάσο Καραντή (27-9-2003)Εκεί, στους Αγίους Θεοδώρους, στο σπίτι του, είχα την καλή τύχη και την τιμή να τον επισκεφτώ για μια συνέντευξή του, το Σεπτέμβρη του 2003 (27-9-2003). Το θέμα της βέβαια ήταν συγκεκριμένο, να μου μιλήσει για έναν θεωρητικό μαρξιστή, το Λάμπρο Σκλαβούνο(βλ. τη δημοσίευσή μου «Λάμπρος Π. Σκλαβούνος. Ένας ανένταχτος και διορατικός διανοούμενος της Αριστεράς», στο περιοδικό πολιτικού διαλόγου έρευνας και κριτικής «τετράδια» / τεύχος 49, χειμώνας 2004-2005, σελ. 102-119, που εκδίδει ο Λουκάς Αξελός), ο οποίος ήταν συμπατριώτης μου από το νησί της Σαλαμίνας και σύζυγος της γνωστής ηθοποιού Ελένης Ζαφειρίου (1916-2004). Η, αείμνηστη, μεγάλη μας ηθοποιός – την οποία είχα επισκεφτεί στο σπίτι της στο Πόρτο Ράφτη τον Αύγουστο του 2002(31-8-2002) και της είχα πάρει συνέντευξη – με είχε προτρέψει να μιλήσω και με το Νότη Περγιάλη, ο οποίος, ήταν φίλος και ιδεολογικά συγγενής του συζύγου της. Γιατί, πράγματι, ο Νότης Περγιάλης δεν ήταν απλά αριστερός, αλλά αγωνιστής της Αριστεράς, με ενεργό συμμετοχή, ως μαχητής, στον ΕΛΑΣ, την περίοδο της γερμανικής κατοχής και στο Δημοκρατικό Στρατό Πελοποννήσου κατά τον εμφύλιο πόλεμο.
Έκανα, λοιπόν, τη συνέντευξη με τον Περγιάλη, ο οποίος ήταν ένας απλός, καλοπροαίρετος, πανέξυπνος άνθρωπος, με χιούμορ, αλλά, αν και γνώριζα και την ιδιότητά του, του στιχουργού, δεν θέλησα τότε να ανοιχτώ προς αυτήν τη δημιουργική πλευρά του, παρότι με ενδιέφερε, μια και σεβόμενος την ηλικία του – ήταν και τότε αρκετά μεγάλος, 83 ετών – δεν θέλησα να τον κουράσω. Έτσι, τώρα, με αφορμή το θάνατό του, σκέφτηκα να κάνω μια αναφορά μνήμης στο στιχουργικό πρόσωπο του Νότη Περγιάλη.
Στην περίπτωση του στιχουργού – Νότη Περγιάλη, ταιριάζει το ρητό «ουκ εν τω πολλώ το ευ» και, πράγματι, τα τραγούδια σε στίχους του - τουλάχιστον όπως τα βρήκα στην «Ελληνική Δισκογραφία»(1950-2009) του Πέτρου Δραγουμάνου και στο www.stixoi.info - δεν ξεπερνούν, σε αριθμό, τα δάχτυλα των δυο χεριών. Κι όμως! Έμελλε να μελοποιηθούν από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Γιάννη Μαρκόπουλο και να τραγουδηθούν, σε πρώτη εκτέλεση, από μεγάλους τραγουδιστές, όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Κώστας Χατζής, η Νάνα Μούσχουρη, η Χάρις Αλεξίου κι η Μαρία Δημητριάδη!
Χρονολογικά έχουν, κυρίως, εκδοθεί τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και, βασικά, έχουν υπηρετήσει τις ανάγκες θεατρικών παραστάσεων. Θεματολογικά, οι στίχοι του είναι κοινωνικοί, πολιτικοί, αλλά κι ερωτικοί, με έντονο το λυρικό στοιχείο. Το επίκεντρο του Περγιάλη, όπως στα θεατρικά έργα και τα βιβλία του, μα και στους ρόλους που ερμήνευσε, έτσι και στους στίχους του, είναι ο απλός άνθρωπος με τις αγωνίες και τους αγώνες του.

Τα τραγούδια(με την αλφαβητική του τίτλου τους σειρά) :

«Αν είχα δυο φτερά»
Μουσική : Γιάννης Μαρκόπουλος. Ερμηνεία : Κώστας Χατζής. Από το θεατρικό έργο του Νότη Περγιάλη «Το κορίτσι με το κορδελάκι»(1964).

«Γκρεμισμένα σπίτια»
Μουσική : Γιάννης Μαρκόπουλος. Ερμηνεία : Κώστας Χατζής. Από το θεατρικό έργο του Νότη Περγιάλη «Το κορίτσι με το κορδελάκι» (1964). Το κομμάτι αυτό έχει γνωρίσει κι άλλες εκτελέσεις, από το Γιάννη Πουλόπουλο ως τον Κώστα Μακεδόνα.

«Ο λεβέντης»
Μουσική : Μίκης Θεοδωράκης. Ερμηνεία : Μαρία Δημητριάδη. Από το δίσκο «Τα τραγούδια του αγώνα» (1974).

«Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι»
Μουσική : Μάνος Χατζιδάκις. Στίχοι : Νότης Περγιάλης – Γιώργος Εμιρζάς. Ερμηνεία : Νάνα Μούσχουρη. Το πασίγνωστο και πολυαγαπημένο αυτό τραγούδι του Χατζιδάκι, έχει γνωρίσει πάμπολλες εκτελέσεις, ανάμεσά τους κι αυτή της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη.

«Σκονισμένοι δρόμοι»
Μουσική : Γιάννης Μαρκόπουλος. Ερμηνεία : Χορωδία. Από το θεατρικό έργο του Νότη Περγιάλη «Το κορίτσι με το κορδελάκι»(1964).

«Τι να την κάνω τη χαρά»
Μουσική : Μίκης Θεοδωράκης. Ερμηνεία : Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Άλλη ερμηνεία : Γιάννης Πουλόπουλος. Από τη δισκογραφική έκδοση της μουσικής των θεατρικών έργων(1961-1962) «”Όμορφη πόλη” – “Μαγική πόλη”».

«Το μπλόκο της Καισαριανής»
Μουσική : Μίκης Θεοδωράκης. Ερμηνεία : Χάρις Αλεξίου. Από το θεατρικό έργο του Νότη Περγιάλη «Αυτό το δέντρο δεν το λέγανε υπομονή»(1974). Από το δίσκο της Χάρις Αλεξίου «24 τραγούδια»(1977).

Ο Νότης Περγιάλης σε συνέντευξή του στον Τάσο Καραντή (27-9-2003)
Ο Νότης Περγιάλης (αριστερά) με τους Μίκη Θεοδωράκη, Χάρις Αλεξίου, Κώστα Σμοκοβίτη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου και άλλους (από το αρχείο του Κώστα Σμοκοβίτη)
Υπάρχει, ακόμα και μια ολόκληρη – ηχογραφημένη, όπως μου έχει πει ο τραγουδιστής Κώστας Σμοκοβίτης (βλ. συνέντευξή του στο www.e-orfeas.gr) – ανέκδοτη δουλειά του Νότη Περγιάλη σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται για τα τραγούδια από το θεατρικό του έργο «Αυτό το δέντρο δεν το λέγανε υπομονή»(1974), που τα είχαν ερμηνεύσει κι ηχογραφήσει, το 1974, ο Σμοκοβίτης, η Χάρις Αλεξίου κ.ά. Όπως είδαμε, παραπάνω, η Αλεξίου ηχογράφησε ξανά, το 1977, το τραγούδι «Το μπλόκο της Καισαριανής», απ’ αυτήν την ανέκδοτη δουλειά και το έβαλε στο δίσκο της «24 τραγούδια»(1977). Δεν γνωρίζω τους λόγους που δεν δισκογραφήθηκε τότε το μουσικό υλικό της παράστασης «Αυτό το δέντρο δεν το λέγανε υπομονή», αλλά, νομίζω, πως τώρα, λόγω και του θανάτου του Περγιάλη, θα πρέπει, τιμής ένεκεν, να κυκλοφορήσουν αυτές οι, ιστορικές πλέον, ηχογραφήσεις.
Μικρό σε μέγεθος, αλλά σπουδαίο το στιχουργικό έργο του Νότη Περγιάλη. Και μόνο το «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» να υπήρχε, τι άλλο ήθελε ένας δημιουργός; Πόσο συγκλονιστικοί όμως είναι και στα «Γκρεμισμένα σπίτια» οι στίχοι του «Γκρεμισμένα σπίτια μέσα στο σκοτάδι / έτσι είν’ η ζωή μας μεσημέρι - βράδυ»! Κορυφαίο τραγούδι του, προσωπικά, θεωρώ «Το μπλόκο της Καισαριανής», σε συνδυασμό φυσικά με τη μουσική του Θεοδωράκη. Νιώθεις τη, σπαρακτική κι ανυπέρβλητη σε συναισθήματα, ερμηνεία της Αλεξίου, να “γράφει” με αίμα τους στίχους του Περγιάλη μέσα σου : «Ποιόνε να κλάψω πρώτονε/ ποιον να τραγουδήσω πρώτονε»!
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άλογα περήφανα οι επιθυμίες μου γονάτισαν κάθισαν χάμω.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/9/1953 Γεννήθηκε ο στιχουργός Κώστας Τριπολίτης
16/9/1977 Έφυγε από τη ζωή η Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας
17/9/1982 Πέθανε σε νοσοκομείο της Ρωσίας ο συνθέτης Μάνος Λοίζος
17/9/1988 Παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη με τους Γιώργο Νταλάρα, Ανδρέα Κουλουμπή, Νικήτα Τσακίρογλου

ΤΥΧΑΙΑ TAGS