145 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Τα πρόσωπα

Τάσος Π. Καραντής

Συνθέτης, συγγραφέας, μουσικολόγος, δάσκαλος μουσικών οργάνων και καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών της μουσικής και της σύνθεσης, είναι οι πολλές πτυχές του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη, ενός δημιουργού που είναι αφιερωμένος στη μουσική, αλλά και στην πολιτιστική κληρονομιά του Πόντου, απ’ όπου έλκει την καταγωγή του.
Από τον Πόντο στον Κορυδαλλό
Μπορεί λοιπόν ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης να γεννήθηκε, το 1933, στον Κορυδαλλό, αλλά κατάγεται από ποντιακή γενιά ψαλτάδων, τραγουδιστών, οργανοπαιχτών, αλλά και αρχιτεκτόνων (αρχιμαστόρων/αρχιτεχνιτών) – εξ ου και το επώνυμό του. Η οικογένειά του ήρθε, από την Κεπέκκλησα της Κερασούντας του Πόντου, στην Ελλάδα, το 1919, συνεχίζοντας την παράδοση των “αρχιτεκτόνων” των “τοκτονάντων”(από τη λέξη “τοκτόν” = αρχιτέκτονας και την κατάληξη “νάντων”), όπως τους έλεγαν χαρακτηριστικά. Ο πατέρας του, ο Ιωάννης Αρχιτεκτονίδης ήταν ερασιτέχνης λυράρης(είχε κατασκευάσει μόνος του τη λύρα του) και τραγουδιστής, ενώ η μητέρα τους Μελάνη(Μελανία) – το γένος Πελαγίδου – ήταν καλλίφωνη και τραγουδούσε παραδοσιακά ποντιακά και μικρασιάτικα τραγούδια. Έτσι, ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης μεγάλωσε σ’ ένα οικογενειακό και συγγενικό περιβάλλον, όπου όλοι έπαιζαν μουσικά όργανα και τραγουδούσαν στα παραδοσιακά γλέντια τους. Στο γεγονός ότι έζησε για τρία χρόνια στη Μακεδονία (περιοχή Άρδασας – Εορδαίας στην Πτολεμαίδα) οφείλει την, από πολύ κοντά, γνωριμία του με τη γνήσια ποντιακή παράδοση. Τα χρόνια που ακολούθησαν στον Κορυδαλλό τον άνδρωσαν και τον ζύμωσαν μέσα στην παραδοσιακή και λαϊκή μουσική μας. Και βέβαια έζησε σε μία πολυτάραχη εποχή(κατοχή, εμφύλιος).

Αφιερωμένος στη μουσική
Παρότι η μουσική είχε ταυτιστεί με τη ζωή του κι οι ίδιοι οι γονείς του τον αγαπούσαν και τον είχαν προτρέψει να μάθει κάποιο μουσικό όργανο, ήταν αυτοί που του απαγόρευσαν να σπουδάσει μουσική! Η μεγάλη αγάπη όμως γι’ αυτήν τον οδήγησε στο να εργαστεί – σε διάφορα επαγγέλματα – από μικρός, ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει το όνειρο της ζωής του, ανεξάρτητα, με τις δικές του οικονομίες κι, αργότερα, με υποτροφία, λόγω του ξεχωριστού του ταλέντου. Ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης αφιερώθηκε, κυριολεκτικά, στη μουσική μια και την σπούδασε, επί 25 χρόνια, στο Εθνικό Ωδείο, στο Ωδείο Πειραιώς και στο Ωδείο Πατρών. Παράλληλα με τις κλασικές σπουδές του(απέκτησε πτυχία κλασικής κιθάρας, ακορντεόν, συνθέσεως, αρμονίας, αντίστιξης – φυγής(fuga), ενορχήστρωσης κι ενοργάνωσης), μελέτησε την παραδοσιακή μουσική(συμμετέχοντας σε μικρές ομάδες οργάνων και φωνών/ντουέτο-τρίο-ορχήστρες) κι έμαθε, επίσης, πιάνο, μαντολίνο, λαούτο, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά, βιολί, βιολοντσέλο, ποντιακή λύρα και διάφορες φλογέρες!

Μια πολυσύνθετη δημιουργική διαδρομή
Από ΄κει και πέρα ξεκίνησε μια πολυσύνθετη δημιουργική διαδρομή που περιλάμβανε τα πάντα! Ίδρυσε ωδείο (Παλλάδιο Ωδείο Αθηνών), εξέδωσε μουσικά βιβλία ( «Θεωρία της μουσικής βασικών γνώσεων μέχρις και της εισαγωγής στην Αρμονία», «Σημειώσεις αρμονίας-μορφολογίας-ιστορίας της μουσικής», «Μελωδικές ασκήσεις(σολφέζ) για την Α’ και Β’ τάξη»), έγραψε μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και κυκλοφόρησε (σε δίσκους 45 & 33 στροφών και σε cd) πάνω από 300 τραγούδια, βασισμένα, είτε σε στίχους σύγχρονων στιχουργών, είτε σε ποιήματα μεγάλων μας ποιητών (Παλαμάς, Ρίτσος, Βρεττάκος, Εφταλιώτης, Καβάφης και Χριστοδούλου, με μια πλειάδα εκλεκτών ερμηνευτών, από το Γιώργο Νταλάρα και το Βασίλη Παπακωνσταντίνου (στα πρώτα τους βήματα), μέχρι το Μανώλη Αγγελόπουλο και το Βασίλη Σκουλά.


Ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης σήμερα
Ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης συνεχίζει και σήμερα να είναι ενεργός, με καινούρια και με όνειρα για το αύριο. Συγγραφικά, μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του – έργο 28 χρόνων δουλειάς(!) - «Πραγματεία για τη διδασκαλία της ποντιακής λύρας», ενώ έχει έτοιμα, προς έκδοση, μια μελέτη(μορφολογική ανάλυση) για τη λαϊκή μας μουσική και μια εργασία – έργο 40 χρόνων δουλειάς(!) – με τον τίτλο «Η μουσική του ποντιακού ελληνισμού από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας». Δισκογραφικά, έχει ολοκληρώσει ένα μουσικό έργο, τη λαϊκή ραψωδία «Αθανάτων Ωδή» για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η οποία αποτελείται από συμφωνική και παραδοσιακή ορχήστρα, χορωδία, τραγουδιστές κι αφηγητές. Επίσης, αυτόν τον καιρό, γράφει μια λαϊκή όπερα, με τον τίτλο «Εαρινόν Ρόδον». Και τα δυο παραπάνω έργα είναι σε ποίηση του Κυριάκου Σαχανίδη κι έχουν ως λόγο την ποντιακή διάλεκτο. Και, βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει σταματήσει να γράφει τραγούδια, τα οποία περιμένουν τους αποδέκτες τους.
Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στα παρασκήνια του κινηματοθεάτρου «ΟΡΦΕΑΣ» της Κοκκινιάς, από την προσωπική συναυλία του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη τον Μάη(10/5) του 1964, όπου τον τίμησε με την παρουσία του ο Μίκης Θεοδωράκης. Διακρίνονται από δεξιά : ο Μάνος Λοίζος πίσω από τον Γιώργο Ζωγράφο, η Σ. Μπιρμπίλη, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Ντόρα Γιαννακοπούλου κι ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης.
Η πρώτη του γνωριμία με τον Ξυλούρη το 1969. Διακρίνονται καθήμενοι από δεξιά : ο Νίκος Ξυλούρης, ο Ερρίκος Θαλασσινός, ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης, ο ηθοποιός Λευτέρης Βουρνάς και η παρέα του. Όρθιος πίσω τους ο μαγαζάτορας του κέντρου που τραγουδούσε ο Ξυλούρης
Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στα παρασκήνια του κινηματοθεάτρου «ΟΡΦΕΑΣ» της Κοκκινιάς, από την προσωπική συναυλία του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη τον Μάη(10/5) του 1964, όπου τον τίμησε με την παρουσία του ο Μίκης Θεοδωράκης. Διακρίνονται από δεξιά : ο Μάνος Λοίζος πίσω από τον Γιώργο Ζωγράφο, η Σ. Μπιρμπίλη, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Ντόρα Γιαννακοπούλου κι ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης. Η πρώτη του γνωριμία με τον Ξυλούρη το 1969. Διακρίνονται καθήμενοι από δεξιά : ο Νίκος Ξυλούρης, ο Ερρίκος Θαλασσινός, ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης, ο ηθοποιός Λευτέρης Βουρνάς και η παρέα του. Όρθιος πίσω τους ο μαγαζάτορας του κέντρου που τραγουδούσε ο Ξυλούρης.
ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΔΗ

ΔΙΣΚΟΙ 45 ΣΤΡΟΦΩΝ

Δίσκοι 45 στροφώνΕΝΑΣ ΗΛΙΟΣ ΕΣΒΗΣΕ / ΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ (ΑΥΛΟΣ 1967)
Στίχοι : Γιάννη Φίλιππα
Τραγούδι : Μαρία Βασιλοπούλου, Γιώργος Λιούτας, Μπ. Διαμαντοπούλου

Δίσκοι 45 στροφώνΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΟΣ / ΑΝΑΜΟΝΗ (ΑΥΛΟΣ 1967)
Στίχοι : Γιώργος Τουμπελέκης («Αναμονή»), Βασίλης Ι. Αρχιτεκτονίδης («Βασανισμένος»)
Τραγούδι: Μπ. Διαμαντοπούλου

Δίσκοι 45 στροφώνΑΓΑΠΗΜΕΝΗ / ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ (ΑΥΛΟΣ 1967)
Στίχοι : Παναγιώτης Καλαποθαράκος («Αγαπημένη»), Γιάννης Φίλιππας («Οι καμπάνες»)
Τραγούδι : Κ. Καλαϊτζίδης, Μπ. Διαμαντοπούλου

Δίσκοι 45 στροφώνΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ / ΔΙΨΑ(ΑΥΛΟΣ 1967)
Στίχοι : Παναγιώτης Καλαποθαράκος Τραγούδι : Κ. Καλαϊτζίδης, Μπ. Διαμαντοπούλου

Δίσκοι 45 στροφώνΠΑΡΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ / ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ (οργανικό) (ΑΥΛΟΣ 1967)
Στίχοι: Γρηγόρης Στάθης Τραγούδι: Μαρία Βασιλοπούλου

Δίσκοι 45 στροφώνΠΡΟΣΜΟΝΗ / ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΣ (ΑΥΛΟΣ 1967)
Στίχοι : Παναγιώτης Καλαποθαράκος
Τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας («Προσμονή»), Κ. Καλαϊτζίδης – Μπ. Διαμαντοπούλου («Κατατρεγμένος»)

Δίσκοι 45 στροφών

ΧΘΕΣ ΣΕ ΕΙΔΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΑΙΑ / ΒΑΡΚΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ ΜΟΥ (OLYMPIC 1969)
Στίχοι: Φώτης Παυλάκος Τραγούδι: Περικλής Κόκκινος

Η περίφημη «Προσμονή», το πρώτο τραγούδι του Γιώργου Νταλάρα στη δισκογραφία(1967 - η παρτιτούρα υπογεγραμμένη από τον ίδιο το συνθέτη και με τη σημείωση ότι το τραγούδι κόπηκε από τη λογοκρισία της χούντας).
Η περίφημη «Προσμονή», το πρώτο τραγούδι του Γιώργου Νταλάρα στη δισκογραφία (1967 - η παρτιτούρα υπογεγραμμένη από τον ίδιο το συνθέτη και με τη σημείωση ότι το τραγούδι κόπηκε από τη λογοκρισία της χούντας).

Δίσκοι 45 στροφώνΑΠΟΨΕ ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΣΕ ΒΡΩ / ΣΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗ ΣΤΡΑΤΑ (BOEM 1970)
Στίχοι : Νίκος Μπακογιάννης(«Απόψε ψάχνω να σε βρω»), Γεώργιος Β. Αρχιτεκτονίδης («Στης ζωής τη στράτα»)
Τραγούδι : Απόστολος Ξένος

Δίσκοι 45 στροφών

ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΕ (BOEM 1970)
Στίχοι : Γιάννης Λογοθέτης-ΛΟΓΟ Τραγούδι : Μοντεχρήστος

Δίσκοι 45 στροφώνΚΑΤΩ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ / ΜΑΝΑ ΜΗΝ ΚΛΑΙΣ (PANVOX 1972)
Στίχοι : Κατερίνα Πανάγου Τραγούδι : Σταύρος Μιχαλόπουλος

Δίσκοι 45 στροφώνΣΤΗΣΑΝ ΧΟΡΟ ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ / Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΙ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ (PANVOX 1972)
Στίχοι : Κατερίνα Πανάγου Τραγούδι : Κώστας Καραγιάννης

Δίσκοι 45 στροφώνΡΩΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ / ΓΙΑ ΤΙΜΙΟ ΣΕ ΦΑΝΤΑΣΤΗΚΑ (PANVOX 1972)
Στίχοι : Κώστας Νίτσου Τραγούδι : Λένα Σαββίδου

Δίσκοι 45 στροφώνΔΥΟ ΦΙΛΟΙ / ΦΙΛΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΚΙ ΑΔΕΡΦΟΙ (LINDOS 1972)
Στίχοι : Κ. Ασημακόπουλου Τραγούδι : Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Δίσκοι 45 στροφώνΣΕ ΕΙΔΑ ΚΙ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΑ / ΧΕΛΙΔΟΝΑΚΙ (LINDOS 1972)
Στίχοι : Γιάννης Λογοθέτης-ΛΟΓΟ Τραγούδι : Βασίλης Παπακωνσταντίνου

«Δύο κύκλοι»(1971), ένα από τα σημαντικότερα έργα του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη σε ποίηση Κωστή Παλαμά,(παρτιτούρα με σημειώσεις του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη, υπογεγραμμένη από τον ίδιο).
«Δύο κύκλοι»(1971), ένα από τα σημαντικότερα έργα του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη σε ποίηση Κωστή Παλαμά,
(παρτιτούρα με σημειώσεις του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη, υπογεγραμμένη από τον ίδιο).

ΔΙΣΚΟΙ 33 ΣΤΡΟΦΩΝ(LP) ΚΑΙ CD

«Πάρε το γνωστό το δρόμο», ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη(χειρόγραφο του συνθέτη)Δίσκοι 45 στροφώνΔΥΟ ΚΥΚΛΟΙ (PANVOX / MBI, 1971)
Προσωπικός δίσκος του συνθέτη, με σόλο φωνή –χορωδία και λαϊκή ορχήστρα, σε ποίηση Κωστή Παλαμά(«Ο τάφος» & «Ο δωδεκάλογος του γύφτου») με ερμηνευτή τον Κώστα Καραγιάννη.

Δίσκοι 45 στροφώνΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ ΚΑΙ ΖΩΗ (PANVOX / MBI, 1973)
Προσωπικός δίσκος του συνθέτη, σόλο φωνή-χορωδία και λαϊκή ορχήστρα, δώδεκα λαϊκά τραγούδια, σε στίχους του Κώστα Νίτσιου, με ερμηνευτή τον Ανδρέα Βάσιο.

Δίσκοι 45 στροφώνΤΟΣΙΤΣΑ 11(PANVOX / MBI, 1973)
Προσωπικός δίσκος του συνθέτη, σε στίχους των Νίκου Μπακογιάννη, Κώστα Νίτσιου και Κατερίνας Πανάγου, με ερμηνευτές τους Κώστα Καραγιάννη, Μαρία Κορδερά και Δημήτρη Τσερκέζο. Το ίδιο έργο κυκλοφόρησε κι από την DECCA (1973) με τον τίτλο “SOUVENIRS DE GRECE”.

Δίσκοι 45 στροφώνΛΑΪΚΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ (PANVOX / MBI, 1974) Προσωπικός δίσκος του συνθέτη, λαϊκή ορχήστρα –χορωδία, δώδεκα λαϊκά τραγούδια, σε στίχους των Νίκου Μπακογιάννη και Κατερίνας Πανάγου, με ερμηνευτή τον Μανώλη Αγγελόπουλο.

Δίσκοι 45 στροφώνBOUZOUKI & SYRTAKI (ΜΟΥΣΕΣ, 1977) Προσωπικός δίσκος του συνθέτη με οργανική μουσική(instrumental).

Δίσκοι 45 στροφώνΤΟ ΜΠΛΟΚΟ (INTERSOUN / MUSICA VIVA, 1980) Προσωπικός δίσκος του συνθέτη (λαϊκή καντάτα), σόλο φωνή-χορωδία-αφηγηματικά μέρη-με συνοδεία ορχήστρας, σε ποίηση Γιάννη Κακουλίδη, με ερμηνευτές τους Αλέξη Μιχελουδάκη και Ελένη Τσαγκαράκη. Αφήγηση : Μάνος Κατράκης.

Δίσκοι 45 στροφώνΤΡΑΓΟΥΔΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ (ΗΛΙΟΣ, 1981) Προσωπικός δίσκος του συνθέτη, με σόλο φωνή-χορωδία-λαϊκή ορχήστρα, με ποιητές απ’ όλο τον κόσμο, σε μετάφραση των Νίκου Μπακογιάννη και Πάρη Χατζηκυριάκου, με ερμηνευτή τον Αλέκο Κακέπη.

Δίσκοι 45 στροφώνΠΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ (COLUMBIA / MINOS-EMI, 1983) Προσωπικός δίσκος του συνθέτη, με τραγουδιστή-χορωδία και λαϊκή ορχήστρα, κοινωνικοπολιτικά τραγούδια, σε στίχους του Λάζου Παπαδόπουλου, με ερμηνευτή τον Βασίλη Σκουλά.

Δίσκοι 45 στροφώνΣ’ ΑΓΑΠΩ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΙΑΖΕΙΣ (ΓΑΛΑΞΙΑΣ, 1988) Προσωπικός δίσκος του συνθέτη, με μεγάλη ορχήστρα μεγάλης ηχοχρωματικότητας(ελαφρολαϊκό κανταδόρικου στυλ), ερωτικά τραγούδια ποικίλης μορφής με θέμα παρμένο από το Άσμα Ασμάτων σε στίχους του Πέτρου Κυρίμη, με ερμηνευτές τους Τάκη Μίντζια και Μαρία Ναλμπάντη.

Δίσκοι 45 στροφώνΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ (MINOS-EMI, 1993) Συμμετοχή του συνθέτη με το τραγούδι του «Προσμονή» στον διπλό δίσκο του Γιώργου Νταλάρα με τραγούδια από τους δίσκους του 45 στροφών (πλατινένιος δίσκος / 60.000 πωλήσεις)

Δίσκοι 45 στροφώνΓΛΥΚΟΠΙΚΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ (VASIPAP, 1998) Προσωπικός δίσκος του συνθέτη(cd - single με τέσσερα τραγούδια) με ερμηνευτή τον Στάθη Νικολαϊδη.

Δίσκοι 45 στροφώνΑΛΙΚΕΣ ΡΑΝΙΔΕΣ (MUSICNET 2004) Φανταστική σουίτα για δύο κλασικές κιθάρες (στις κιθάρες παίζει ο ίδιος ο συνθέτης).

Δίσκοι 45 στροφώνΑΝΑΣΤΗΜΕΝΗ ΓΗ (MUSICNET 2004) Φανταστική σουίτα για μικρό σύνολο οργάνων (κουιντέτο) με θέμα από την Παλιγγενεσία του 1821.

Δίσκοι 45 στροφώνΡΥΘΜΟΙ ΠΑΡΟΡΜΗΣΗΣ (MUSICNET 2004) Κινηματογραφική σουίτα ποικίλης μουσικής(λαϊκή οργανική, ελαφρά οργανική μουσική με στοιχεία τζαζ).

ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
Έχει γράψει μουσική και τραγούδια για το θέατρο σε περισσότερα από 70 θεατρικά έργα όλων των ειδών(πρόζα, επιθεώρηση, μιούζικαλ, κωμωδία, τραγωδία αρχαίου και σύγχρονου θεάτρου)

ΜΠΛΟΚ C (Ηλία Βενέτη)
ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΦΟΡΤΙΟ
(Κ. Μουρσελά)
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ
(Δ. Φωτιάδη)
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΕΣ
(Μενάνδρου)
ΔΥΣΚΟΛΟΣ
(Μενάνδρου)
ΑΣΠΑΣΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ
(Ιακ. Καμπανέλλη)
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
(Ερρίκου Θαλασσινού)
Η ΠΑΡΑΜΥΘΑΤΖΟΥ
(μιούζικαλ του Μάνου Βενιέρη)
ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ
(μιούζικαλ των Σακελάρη – Ζακόπουλου)
Ο ΓΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΖΟΡΜΠΑ
(μιούζικαλ του Λαέρτη)
ΚΑΤΣΟΥΡΜΠΟΣ
(Χορτάτζη)
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
(Σοφοκλή)
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ
(Ευριπίδη)
ΠΕΡΣΕΣ
(Αισχύλου)
ΕΙΡΗΝΗ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
(σε ποντιακή διάλεκτο)
ΤΡΩΑΔΕΣ -ΣΥΜΠΟΣΙΟ
(Πλάτωνα)
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΝΤΑ ΑΛΜΠΑ
(Λόρκα)

ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Έχει γράψει μουσική σε 30 περίπου ταινίες. Στις ταινίες αυτές υπήρχαν και τραγούδια τα οποία τραγούδησαν οι : Τόλης Βοσκόπουλος, Δούκισσα, Πάνος Τζανετής, Μιχάλης Βιολάρης κ.ά., χωρίς όμως να εκδοθούν σε δίσκους
.
Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ
(με τον Αλέκο Αλεξανδράκη)
Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΒΡΟΧΗ

ΔΑΚΡΥΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ

ΤΟ ΑΓΡΙΜΙ

ΕΛΠΙΔΕΣ ΠΟΥ ΝΑΥΑΓΗΣΑΝ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ

Ο ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΣ

ΜΑΡΑ Η ΤΣΙΓΓΑΝΑ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΑΡΚΟΥ
(Βασίλη Ρώτα)
Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ
(Κώστα Ασημακόπουλου)
ΦΟΥΤ ΜΠΟΛΛ

ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ

Ο ΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΟΣ
(σε ποντιακή διάλεκτο)
ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΑΣ
(ντοκιμαντέρ)
28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
(ντοκιμαντέρ)

Ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης σήμερα
ΛΟΓΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΦΩΝΗΤΙΚΗ

ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ
ΣΟΥΙΤΑ ΣΕ ΠΑΛΙΟ ΣΤΙΛ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΣΕΛΟ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ
ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ
ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΕΛΙΚΗ ΦΟΥΓΚΑ
ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΙ ΧΟΡΩΔΙΑ
(σε ποίηση Δημήτρη Χριστοδούλου)
ΣΟΝΑΤΑ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ ΝΤΟ ΕΛΑΣΣΩΝ

ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ
(σε ποίηση Κ. Καβάφη / Lento assai recitative parlante)
ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΠΙΑΝΟΥ
(σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού / «Ο όρκος των κοινοτήτων στη μάνα Ελλάδα») -ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΠΙΑΝΟΥ
(σε ποίηση Μ. Αντωνόπουλου) SCHERZO ΓΙΑ ΣΟΛΟ ΠΙΑΝΟ Νο 1
SCHERZO ΓΙΑ ΣΟΛΟ ΠΙΑΝΟ Νο 2
MANUETO ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ
GAVOTTE ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ
ΒΑΛΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΟ ΓΙΑ ΣΟΛΟ ΠΙΑΝΟ

 


[*] Τα στοιχεία γι’ αυτό το πορτρέτο – βιογραφικό του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη, καθώς και για την εργογραφία του, μας δόθηκαν από τον ίδιο το συνθέτη.
[*] Το φωτογραφικό υλικό κι οι παρτιτούρες προέρχονται από το αρχείο του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γελάω άμα ακούω για ελληνικό ροκ. Είναι σα να μου λένε αμερικάνικο τσάμικο.
Στέλλα Βλαχογιάννη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

20/9/1971 Πέθανε στην Αθήνα ο νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης (Γεώργιος Σεφεριάδης)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS