74 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Νέα πρόσωπα

Τάσος Π. Καραντής

Χάρης Μακρής: «Θεωρώ τον εαυτό μου αμιγώς λαϊκό τραγουδιστή»

Συνέντευξη στον Τάσο Π. Καραντή


 Ο Χάρης Μακρής είναι μια νέα λαϊκή φωνή, απ’ αυτές όμως, που διαθέτουν ταυτότητα και ξεχωρίζουν, γι’ αυτό και θα μας απασχολήσει στο μέλλον, ακολουθώντας τον δρόμο των καλών μας λαϊκών τραγουδιστών.
 Ήδη έχει ξεκινήσει τα πρώτα δισκογραφικά του βήματα(τραγούδια), αλλά, με το live στο «ΡΥΘΜΟΣ STAGE», μας δίνεται η ευκαιρία να τον απολαύσουμε σε ένα ορίτζιναλ λαϊκό πρόγραμμα, «να το πιεις στο ποτήρι», για να παίξω και λίγο με τον τίτλο του(«Σε βλέπω στο ποτήρι μου»).
 Τραγούδια, που όλοι ξέρουμε απ’ έξω, λοιπόν, κι ο Χάρης Μακρής μίλησε στο e-orfeas γι’ αυτό το live του, που το συνιστώ, ανεπιφύλακτα, αφενός για μια πρώτη, ολοκληρωμένη, γνωριμία με το νεαρό ικανό ερμηνευτή κι, αφετέρου, γιατί είναι χορταστικό και ποιοτικό, για τους λάτρεις του λαϊκού μας τραγουδιού.  


Χάρη, αυτήν την  περίοδο εμφανίζεσαι στο «ΡΥΘΜΟΣ STAGE», σε μια προσωπική εμφάνιση, με τον τίτλο «Σε βλέπω στο ποτήρι μου». Θα ήθελα να μου δώσεις το στίγμα αυτής της παράστασης και να μου πεις το γιατί της συγκεκριμένης επιλογής τίτλου της, από το γνωστό κι αγαπημένο τραγούδι του Πλέσσα.

- Η παράστασή μας έχει τον τίτλο «Σε βλέπω στο ποτήρι μου» και  περιλαμβάνει τα τραγούδια που ξέρουμε όλοι μας απ’ έξω και έχει άτυπα καθιερωθεί να τα συναντάμε στο κλασικό «δεύτερο» λαϊκό μέρος των περισσότερων προγραμμάτων. Οι αγαπημένες δηλαδή στιγμές του λαϊκού μας τραγουδιού. Τραγούδια τα οποία έχουμε αγαπήσει και τα έχουμε συνδυάσει και με τους σπουδαίους ερμηνευτές και δημιουργούς τους. Η ιδέα για τον τίτλο ήταν του Δημήτρη Βραχνού, που έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης αυτής. Είναι ίσως το πιο ταιριαστό τραγούδι σε σχέση με αυτό που φιλοδοξεί να μεταδώσει στον κόσμο το περιεχόμενο αυτής της παράστασης. Ένα τραγούδι χαρακτηριστικό, εμβληματικό και όπως αναφέρεις πολύ σωστά κι εσύ «γνωστό κι αγαπημένο». Νομίζω βοηθά στο να βάλει στο κλίμα κάπως τον κόσμο, σε σχέση με το τι θα ακούσει στο Ρυθμό στα live αυτά.

Την επιμέλεια του προγράμματος την ανέλαβε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Δημήτρης Βραχνός. Αφέθηκες στις επιλογές του ή επιλέξατε μαζί το ρεπερτόριο; Και με ποιο κριτήριο δομήθηκε το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα το έστησε εξολοκλήρου ο Δημήτρης. Ήθελα το στίγμα του να μην χαθεί στο πρόγραμμα των παραστάσεων αυτών. Ο Δημήτρης είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει σε καθημερινή βάση πάνω στο ρεπερτόριο των τραγουδιών, μιας και είναι ραδιοφωνικός παραγωγός ενός πολύ μεγάλου ραδιοφωνικού σταθμού και ήθελα να έχει το χαρακτήρα του το πρόγραμμα. Σαφώς για να διαλέξουμε τι τελικά θα συμπεριλάβουμε, η «δεξαμενή» των τραγουδιών ήταν πάρα πολύ μεγάλη και εκεί επέλεξα κι εγώ ότι μου άρεσε ή ότι ίσως πίστευα ότι θα μου ταίριαζε περισσότερο. Το κριτήριο με το οποίο δομήθηκε το πρόγραμμα ήταν να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα αγαπημένα λαϊκά μας τραγούδια, χωρίς να χαλάσει η ροή του προγράμματος αλλά και χωρίς να μας ενδιαφέρει να έχουμε εισαγωγικά τραγούδια, τραγούδια για να χορέψει ή για να «ακούσει» ο κόσμος. Μας ενδιέφερε να του θυμίσουμε τις μεγάλες λαϊκές επιτυχίες όπως τις αντιλαμβανόμαστε εμείς. Σίγουρα δε μπορούμε σε ένα 3ωρο πρόγραμμα να συμπεριλάβουμε όλα τα αγαπημένα μας λαϊκά τραγούδια, καθώς έχουμε αμέτρητα. Κάποια τραγούδια ή κάποιους τραγουδιστές μπορεί να τους αδικήσαμε, αλλά δεν ήταν ο σκοπός μας αυτός.

Στη σκηνή, συναντιέσαι, και συμπρωταγωνιστεί μαζί σου, η Ειρήνη Τουμπάκη. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία και σύμπραξη;

Η συνεργασία μου με την Ειρήνη Τουμπάκη προέκυψε από δική μου πρωτοβουλία και επιθυμία, καθώς όταν ο Δημήτρης (σ.σ. Βραχνός) μου είπε πως καλό θα ήταν να υπάρχει και μια γυναικεία παρουσία στην παράσταση δε το σκέφτηκα και πολύ. Μου ήρθε κατευθείαν η Ειρήνη στο μυαλό και το ήξερα πως θα δεχόταν με χαρά όπως και έγινε. Θέλαμε και οι δυο κάποια στιγμή να συνεργαστούμε, καθώς ενώ γνωριζόμασταν προσωπικά, δεν είχαμε ποτέ τη χαρά να μοιραστούμε και τη σκηνή. Γίνεται πρώτη φορά τώρα στην παράσταση αυτή  στο Ρυθμός stage.

Τι είναι αυτό που σας ενώνει με την Ειρήνη και τι εκτιμάς σ’ αυτήν ως τραγουδίστρια;


- Αυτό που με ενώνει με την Ειρήνη νομίζω πως είναι, κατεξοχήν, η αγάπη μας για το καλό λαϊκό τραγούδι. Παρακολουθώ την πορεία της αρκετά χρόνια και τη θεωρώ πολύ συνεπή τραγουδίστρια σε σχέση με την πορεία της. Οι συνεργασίες της σπουδαίες και η δε φωνή της πραγματικά φανταστική. Αυτό που εκτιμώ πιο πολύ και το έζησα από τις πρόβες ακόμα είναι ο τρόπος που προσεγγίζει τα τραγούδια. Είτε είναι πρόβα, είτε είναι live η Ειρήνη ερμηνεύει και αποδίδει το ίδιο τέλεια.   

Στο live σε ακούμε τραγούδια όλων των μεγάλων τραγουδιστών μας, αλλά διακρίνω μια συμπάθεια σ’ αυτά του Νταλάρα ή που τα έχει αναδείξει με δεύτερες εκτελέσεις του(π.χ. «Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου»). Είναι σωστή η παρατήρησή μου;

- Στην παράσταση αυτή τραγουδάμε τα αγαπημένα λαϊκά μας τραγούδια, όπως τα έχουμε αγαπήσει από τους μεγάλους μας τραγουδιστές. Ο Γιώργος Νταλάρας είναι ένας από αυτούς και αναμφισβήτητα δε θα μπορούσε να λείπει. Όχι όμως, δε νομίζω πως το πρόγραμμα δείχνει μία συμπάθεια σε κάποιον τραγουδιστή συγκεκριμένα. Ίσως το γεγονός ότι οι δεύτερες εκτελέσεις Νταλάρα έχουν «στιγματίσει» πολλά τραγούδια συνειρμικά σε οδηγεί σε εκείνον. Όμως δε νομίζω ότι λέω περισσότερο τραγούδια του Γιώργου Νταλάρα από ότι του Πουλόπουλο, του Πάριου ή του Μητροπάνου.

Θα ήθελες να εστιάσεις στις τραγουδιστικές σου αγάπες, όπως αποτυπώνονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Είναι το πιο αγαπημένο πρόγραμμα που θα μπορούσα να τραγουδήσω αν αναλογιστώ το ρεπερτόριο που αγαπώ κι έχω μελετήσει, που περιέχει με τραγούδια που θα θέλω πάντα να τραγουδάω. Τραγουδάω τις μεγάλες μου αγάπες, τόσο σε επίπεδο τραγουδιστών όσο και σε επίπεδο δημιουργών. Μπόλιασαν όλες μαζί σε ένα και έγιναν ένα πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στις τραγουδιστικές μου επιθυμίες και αγάπες. Θα αναφέρω και πάλι πως δε χωράνε όλα τα τραγούδια που αφορούν το περιεχόμενο τις παράστασης και πιστέψτε με, θα μπορούσαμε να έχουμε 3 διαφορετικά προγράμματα για τις 3 Παρασκευές των live. Τόσες μεγάλες αγάπες μου κρύβονται στα τραγούδια που οι δημιουργοί και τραγουδιστές μας έχουν χαρίσει κατά καιρούς.

  
 
 


Το πρόγραμμα είναι καθαρά λαϊκό. Θα έλεγες πως είσαι αποκλειστικά λαϊκός τραγουδιστής; Ή θες, στο μέλλον, να δοκιμαστείς και σε άλλα είδη;

Θεωρώ τον εαυτό μου αμιγώς λαϊκό τραγουδιστή. Αυτό δε σημαίνει πως τραγουδάω αποκλειστικά λαϊκά τραγούδια και δεν δοκιμάζω ή δεν έχω δοκιμάσει και σε άλλα είδη. Δε θα σταματήσω όμως ποτέ να πιστεύω στο λαϊκό τραγούδι και να το υπηρετώ.

Να σου κάνω και μια πιο «δύσκολη» ερώτηση, το δελτίο Τύπου αναφέρει : «Μία νέα λαϊκή φωνή, ο Χάρης Μακρής, παρουσιάζει σ’ ένα τρίωρο πρόγραμμα τα τραγούδια που ξέρουμε όλοι απ’ έξω, και τα συναντάμε στο κλασικό «δεύτερο», λαϊκό μέρος των περισσότερων συναυλιών». Υπάρχουν όμως και τα σύγχρονα λαϊκά, που όλοι ξέρουμε απ’ έξω (π.χ. «Η κόκκινη γραμμή» τους Θεοφάνους με τη Θεοδωρίδου, που την έχω ακούσει, τόσο σε πίστες αλλά και σε μουσικές σκηνές / είναι, ας πούμε, η άλλη πλευρά του νομίσματος της «Πριγκηπέσας» του Μάλαμα, που ακούγεται, πλέον, σε όλες τις πίστες), τα οποία απουσίαζαν από το πρόγραμμά σου. Η απουσία τους οφείλεται στο κόνσεπτ του συγκεκριμένου προγράμματος ή σε μια γενικότερη ιδεολογική καλλιτεχνική στάση σου;

Η απουσία κάποιων τραγουδιών οφείλεται σε δύο λόγους: ο πρώτος είναι το concept του προγράμματος και ο δεύτερος ότι όπως ανέφερα και προηγουμένως, δυστυχώς ή ευτυχώς, πρέπει να επιλέξουμε κάποια τραγούδια για να χωρέσουν σε ένα 3ωρο πρόγραμμα.

Παρών στην πρεμιέρα ήταν κι ο Μιχάλης Κουμπιός, ο οποίος και σε σύστησε ως τραγουδιστή. Ποιος είναι ο ρόλος του στην μέχρι τώρα πορεία σου;

Ο Μιχάλης Κουμπιός… Από το Φεβρουάριο του 2009 που γνωριστήκαμε τα πράγματα για μένα είναι πολύ διαφορετικά προς το καλύτερο πάντα. Από πού να ξεκινήσω; Από το τεράστιο δώρο που μου έκανε, από κοινού με το Γιώργο Νταλάρα, και είναι η συμμετοχή μου στο δίσκο «Φεύγουν τα τραγούδια», αφιέρωμα στον Ηλία Κατσούλη, 4ο δίσκο της σειράς «Άξιος Λόγος», δίνοντάς μου το τραγούδι «Πες μου ποιος μπορεί»; Για το ότι με έχει επιλέξει από το 2011 να είμαι ένας από τους ερμηνευτές στα προσωπικά του live; Πρόσφατα μου χάρισε ένα ακόμη δισκογραφημένο τραγούδι, σε επανεκτέλεση αυτή τη φορά, το «Θα σε ξεπεράσω» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, σε μια συλλογή που κυκλοφόρησε με την εφημερίδα «Δημοκρατία», που περιείχε τα ωραιότερα τραγούδια από ζωντανές ηχογραφήσεις. Ο Μιχάλης είναι ένας άνθρωπος που είναι δίπλα μου σε κάθε βήμα και μοιράζεται αυτή την αγωνία μου να υπάρξω σαν ένας νεότερος τραγουδιστής στο χώρο του ελληνικού ρεπερτορίου. Έχουμε περάσει ατελείωτες ώρες δουλεύοντας πάνω σε παραστάσεις και συζητώντας για πράγματα που αφορούν τη μουσική. Τον ευχαριστώ πολύ γιατί στη ζωή μου έχει 3πλό ρόλο. Συνεργάτης, πατέρας και κολλητός φίλος. Ελπίζω να τον δικαιώσω για την στήριξη και τα όσα μέχρι στιγμής μου έχει προσφέρει.    

Στο άμεσο μέλλον να σε περιμένουμε σε ανάλογα προσωπικά λαϊκά προγράμματα ή θα σε ενδιέφερε, παράλληλα, κι η συμμετοχή σε προγράμματα γνωστών και καταξιωμένων συναδέλφων σου;

Στο άμεσο μέλλον θα επιδιώξω να βρεθώ σε κάποιο σχήμα για το χειμώνα που έρχεται και παράλληλα αν προκύψει το ενδιαφέρον να εμφανιστώ σε προσωπικά live θα το κάνω και αυτό. Νιώθω πολύ καλά με την εν λόγω παράσταση που στήθηκε στο Ρυθμός Stage και μακάρι να πάει καλά και συνεχιστεί. 


*Φωτογραφίες : Χρύσα Σωφρονά
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε στην πρώτη θέση της επικαιρότητας, όπως τον καιρό της χούντας. Με τη διαφορά ότι τότε ήταν όλοι μαζί μας, ήθελαν να μας βοηθήσουν. Τώρα είναι όλοι εναντίον μας
Νάνα Μούσχουρη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/10/1925 Γεννήθηκε στην Ξάνθη ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις
24/10/2010 Έφυγε από τη ζωή ανήμερα των γενεθλίων της η τραγουδίστρια του Νέου Κύματος Καίτη Χωματά