118 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Νέα πρόσωπα

Κωνσταντίνα Μακρογιάννη

Τα 2τρίτα trita (δύο τρίτα), είναι μια καινούρια  μπάντα από το Βόλο που αποτελείται από νέους μουσικούς, με ρεπερτόριο που κινείται ανάμεσα στο έντεχνο και το ροκ. Σύμφωνα με τους ίδιους η φυσιογνωμία και ο σκοπός ύπαρξης της μπάντας είναι τέτοια που επιδιώκουν καθαρά να μετατρέψουν σε πάρτυ τις ζωντανές τους εμφανίσεις. Στις επόμενες γραμμές συστήνονται στους αναγνώστες του Ορφέα, σε μια συνέντευξη γεμάτη με νιάτα και αισιοδοξία.


Ας πούμε λίγα λόγια για εσάς. Πώς προέκυψε η ονομασία 2trita;
Δύσκολη ερώτηση, για αρχή. Είναι ίσως η στιγμή που ο καθένας μας συνάντησε τους άλλους 2 από τους 3 της μουσικής μας παρέας. Δεδομένου επίσης ότι το όνομα εκφράζει ένα κλάσμα που δεν αποτελεί μουσικό ρυθμό αλλά ούτε έχει και κάποια άλλη μουσική ετυμολογία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ίσως να θέλει να τονίσει το μουσικό παράδοξο, και κατ' επέκταση το παράλογο πνεύμα των καιρών που ζούμε.

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο στυλ μουσικής που θέλετε να παρουσιάζετε στις προσωπικές σας δουλειές και εμφανίσεις;
Η φυσιογνωμία και ο σκοπός ύπαρξης της μπάντας είναι τέτοια που επιδιώκουν καθαρά να μετατρέψουν σε πάρτυ τις ζωντανές μας εμφανίσεις. Είναι γεγονός ότι η μουσική που παίζουμε δε χαρακτηρίζεται από ένα και μόνο είδος. Επιχειρούμε ένα πάντρεμα της ροκ με το ελληνικό και ξένο έντεχνο και τη χορευτική μουσική των 60’s, 70’s και 80’s. Από την άλλη, η μουσική που γράφουμε και η οποία αντιπροσωπεύει το χαρακτήρα μας, κινείται ανάμεσα στο έντεχνο και στο κλασικό ροκ.

Γνωρίζω πως πρόσφατα ολοκληρώσατε την πρώτη σας συλλογή τραγούδιών. Πείτε μου δύο λόγια γι' αυτό;
Πρόκειται για 7 δικά μας τραγούδια σε ελληνικό και ξένο στίχο καθώς και για μία  ροκ διασκευή που επιχειρήσαμε πάνω στο «Δίχτυ» του Σταύρου Ξαρχάκου, 30 χρόνια μετά την πρώτη του εκτέλεση από τον Τάκη Μπίνη. Σε αυτή τη διασκευή προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τον αρχικό χαρακτήρα της μελωδίας και φυσικά του στίχου, ενώ έχει ενδιαφέρον η χρησιμοποίηση του ξυλόφωνου, αντί του μπουζουκιού, στο εισαγωγικό μέρος. Από τα υπόλοιπα τραγούδια, το “Hug” και το “2 Thirds Lies” έχουν γραφτεί αποκλειστικά στα αγγλικά και είναι δύο καθαρά ροκ κομμάτια με πολιτικοκοινωνικό και επιλεκτικά ερωτικό στίχο, το “Τέρας”, το τραγούδι με τη μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό μας, είναι μια έντεχνη – ροκ ωδή στον έρωτα με καθαρή διάθεση αυτοσαρκασμού, “ο Στάθης και η Βιβή”, υμνεί με αρκετή δόση σάτιρας μια πραγματική ιστορία αγάπης, σε ρυθμούς που ακροβατούν μεταξύ του τσιφτετελιού και του ροκ, το “Πρώτο Θέμα” είναι μια ροκ σκωπτική ματιά στη σύγχρονη πραγματικότητα, η “Παρτίδα” αναφέρεται στο πολιτικό αδιέξοδο των ημερών μας, κλείνοντας το μάτι στο παρελθόν με ένα ηχηρό μήνυμα στα ισπανικά -για να μη χαθούμε στη μετάφραση- και, τέλος, η “Ζωή σαν Χορός” είναι ένα ροκ κομμάτι με ερωτική χροιά αλλά μάλλον μεγαλύτερη διάθεση για εσωτερική αναζήτηση.  Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό, ότι όλα τα τραγούδια της συλλογής είναι διαθέσιμα δωρεάν μέσα από τη σελίδα μας στο Facebook .

Yπάρχει από τη πρώτη σας αυτή δουλειά κάποιος στίχος ή φράση που σας εκφράζει περισσότερο;
Βασίλης: Παρενθετικά, και μόνο για τον Χάρη, θα απαντούσα το: «δε θα δεις να πλένει πιάτα ή να φτιάχνει μια σαλάτα», στίχοι από το …σουξέ μας, το Τέρας, που ο ίδιος έγραψε. Ίσως να μην το αναφέρει λόγω σεμνότητας , γι’ αυτό θα ήθελα να ακουστεί.  Προσωπικά, και μόνο σε σχέση με το ευρύτερο κλίμα των ημερών, ένας στίχος αναφορικά με την αξία της διαφορετικότητας και τον λυπηρό τρόπο που αυτή καταπνίγεται από το φυλετικό μίσος, από το τραγούδι μας, “Hug”:
Colored with darkness depressed with yourself,
Being stakeholder of a redfull revenge,
Fighting three hundreds using millions of hands,
Holding gates of anger and weakness in your arms
Δημήτρης: Θα διάλεγα το «η αλήθεια στηρίγματα σπάει», λόγω προσωπικής προτίμησης  στο- ροκ διάθεσης- τραγούδι “Ζωή σαν Χορός”. Κυρίως λόγω του ότι η ειλικρίνεια φαντάζει  προτέρημα πλέον στις μέρες μας και λόγω όσων ζούμε στην Ελλάδα.
Χάρης: Εγώ θα επέλεγα κάτι από το “Πρώτο Θέμα” – «Αρχεία, σφαίρα, σπίτι κατεβάζεις, αλλά δεν έχεις firewall». Ξέρετε, μπορεί να έχουμε στην εποχή μας τεχνολογικά επιτεύγματα που θα θεωρούνταν αδιανόητα έναν ή δύο αιώνες πριν, αυτό όμως δε σημαίνει ότι αυτομάτως γίναμε καλύτεροι ως άνθρωποι σε σχέση με τότε. Και είναι κρίμα, γιατί έχουμε περισσότερα εφόδια από ποτέ για να επικεντρωθούμε σ’ αυτό.


Ακούμε το τραγούδι 'Δίχτυ' του Σταύρου Ξαρχάκου. Πώς είχατε την ιδέα να διασκευάσετε το συγκεκριμένο τραγούδι; Περιγράψτε μου και τον τρόπο τον οποίο το ενορχηστρώσατε;
Το αγαπάμε το συγκεκριμένο τραγούδι του Σταύρου Ξαρχάκου και ειδικά στην πρώτη του εκτέλεση, από τον Τάκη Μπίνη. Ήταν ίσως μια πρόκληση το να διασκευάσουμε κάτι τόσο αγαπημένο και επιιτυχημένο σε έναν πιο γρήγορο ρυθμό, χρησιμοποιώντας κιθάρες και ντραμς και εισάγοντας παράλληλα τη μελωδία του ξυλόφωνου, πάντοτε με την αγάπη και το σεβασμό που αρμόζει στο κομμάτι. Αναφορικά με τον τρόπο της ενορχήστρωσης, προσπαθήσαμε να σεβαστούμε απόλυτα την αρχική μελωδία και το στίχο, πειραματιζόμενοι μόνο στο σκέλος του ήχου και των οργάνων που θα συμμετέχουν, με τέτοιο τρόπο ώστε το τελικό αποτέλεσμα να εξυπηρετεί την ροκ εκτέλεση του κομματιού.

Εμφανίζεστε σε κάποιο μουσικό χώρο αυτό τον καιρό;
Δεν εμφανιζόμαστε κάπου σε τακτική βάση αυτή την περίοδο, ίσως αυτό να μας έφθειρε και να μην το διασκεδάζαμε τόσο. Προτιμάμε να εμφανιζόμαστε κατά καιρούς, με διάθεση για τραγούδι, χορό, πάρτυ γενικότερα. Σχεδιάζουμε, βέβαια, το επόμενο μουσικό μας ραντεβού με τους φίλους μας, τους το κρατάμε όμως για έκπληξη.

Είστε μια καινούργια μπάντα που αποτελείται από νέους ανθρώπους. Πόσο εύκολη ή δύσκολη φαντάζεστε τη μουσική σας πορεία;
Δε ζούμε από τη μουσική, διατηρούμε απλώς μια ερωτική σχέση μαζί της, είναι κομμάτι της ζωής μας που μας βοηθά να είμαστε πιο δημιουργικοί, ακόμη και να ξεφεύγουμε από το άγχος της καθημερινότητας. Δεν βάζουμε μακροπρόθεσμους στόχους, ούτε έχουμε μεγαλεπίβολα σχέδια. Δεν έχουμε, επομένως, κατά νου κάποια συγκεκριμένη πορεία – βασικός μας στόχος είναι να περνάμε καλά… μετά μουσικής, στις πρόβες και τα live μας. Όρεξη να ‘χουμε να ροκάρουμε και να δημιουργούμε.

Tελειώνοντας πείτε μου ποια θα είναι τα επόμενα βήματα σας;

Όπως είπαμε και πριν, δεν έχουμε κάποιο μακροπρόθεσμο πλάνο για την πορεία μας στη μουσική. Κάτι που ετοιμάζουμε αυτές τις μέρες, είναι το video-clip για «το Τέρας», του οποίου τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν πριν από μερικές μέρες. Περάσαμε πολύ καλά και σ’ αυτό συνέβαλλαν όλοι οι καλοί φίλοι που συμμετείχαν, και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό!  Όσο για το μέλλον, το σημαντικό είναι να υπάρχει πάντα καλή διάθεση και όρεξη ώστε να συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε, με όχημα τη μουσική, χωρίς κατ’ ανάγκη να ξέρουμε τον προορισμό. Συνήθως με τα ταξίδια ξεχνιέσαι – ίσως αυτό να είναι ένα δυνατό κίνητρο…

 

 

Το δίχτυ- 2trita


 

 

 

 

  

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πιστεύω πως ένας λαός είναι άξιος της μοίρας του όταν, αντί να πάρει με τις πέτρες τα πολιτικά σκουπίδια που αποκαλούν τους ποιητές "λαπάδες και κουραμπιέδες", τους επιβραβεύει με την ψήφο του.
Θανάσης Γκαϊφύλλιας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS