120 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Νέα πρόσωπα

Κωνσταντίνα Μακρογιάννη

Το συγκρότημα Sinus Jazz Band αποτελείται από τέσσερις έλληνες ταλαντούχους μουσικούς. Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν το 2008 και έκτοτε είναι αχώριστοι. Η μεγάλη δύναμη των Sinus Jazz Band είναι το πλούσιο ρεπερτόριό τους (ελληνικός και αγγλικός στίχος) και οι υπέροχες «πειραγμένες» επανεκτελέσεις γνωστών τραγουδιών, που απογειώνουν το κοινό τους, δημιουργώντας φανατικούς φίλους.

Ξεκινώντας θα ήθελα να πείτε λίγα λόγια για τους  Sinus Jazz Band. Πως προέκυψε αυτή η ονομασία;
Χρήστος Δεσποτόπουλος (drums): Το πάθος μου για τη Jazz και την μουσική μου εξέλιξη ως ντράμερ, με έχει κάνει να φιλτράρω και να ερμηνεύω κάθε εξωτερικό ερέθισμα που δέχομαι, με βάση τη μουσική. Αυτό συνέβη και με τον όρο Sinus. Όπου Sinus στην ιατρική ορολογία είναι το βηματοδοτικό κέντρο της καρδιάς, αυτό δηλαδή που δίνει το ρυθμό και υπάρχει ζωή. Για εμάς λοιπόν, ο όρος Sinus έχει διπλή ανάγνωση: Αφενός συμβολίζει το ρυθμό που διαπερνά όλα τα είδη της μουσικής, ταυτόχρονα όμως, συμβολίζει και κάτι πολύ βαθύτερο: Την αγάπη, το πάθος και την κοινή μας αντίληψη για τη μουσική, που για εμάς έχει γίνει τρόπος ζωής.
Σωτήρης Πηρούνιας (electric bass): Το όνομα παραπέμπει μεταφορικά στο μουσικό σταυροδρόμι στο οποίο βρέθηκαν τέσσερις μουσικοί με τελείως διαφορετικές εμπειρίες και καταβολές και αποφάσισαν να πορευθούν προς μία κοινή πορεία. Η ύπαρξη πλειάδας μουσικών στυλ στις συνθέσεις και διασκευές της μπάντας, τα οποία υπάγονται στην γενική κατηγορία της Jazz, το φανερώνει αυτό. Μας ενδιαφέρει να πειραματιζόμαστε με ποικίλους μουσικούς δρόμους, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία να μπορεί το κάθε μέλος, ξεχωριστά και ταυτόχρονα ως μέρος ενός συνόλου, να παρουσιάζει τις ιδιαίτερες ικανότητες του.

Ποιο είναι  το στυλ της μουσικής που θέλετε να παρουσιάσετε περισσότερο και τι περιλαμβάνουν τα προγράμματα των παραστάσεων σας;
Κατερίνα Σκρέκη (φωνή): Αναμφίβολα η jazz. Το δηλώνουμε άλλωστε εξ αρχής με το όνομά μας: Sinus Jazz Band. Ιδιαίτερη γοητεία όμως, ασκεί πάνω μας και το μουσικό καμπαρέ. Μαγεία που πολλές φορές μοιραζόμαστε και με το κοινό μας. Oι μουσικές επιλογές μας που εστιάζουν σε jazz διασκευές προσεκτικά επιλεγμένων blues, swing, fusion, funk και latin κομματιών αλλά και το ξεχωριστό, «θεατρικό» πολλές φορές ύφος με το οποίο πλαισιώνουμε τις μουσικές παραστάσεις μας, είναι ο δικός μας αποκλειστικός τρόπος για να επικοινωνήσουμε και να μεταδώσουμε στον κόσμο την αγάπη μας για τη Jazz.
Πέτρος Καρπαθάκης (πιάνο): Αναμφίβολα η περισσότερο προσιτή έννοια της jazz μουσικής, η μουσική δηλαδή που έχει συγκεκριμένο αυτοσχεδιασμό χωρίς να πλατειάζει, γνωστές μελωδίες που παραπέμπουν σε μια ξεχασμένη εποχή, σε θεατρικό και χορευτικό χαρακτήρα δίχως να λείπει όμως η δεξιοτεχνία και το υψηλό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης. Κοινώς, μουσική ευχάριστη ακόμη και για μη κατέχοντες της τέχνης μας.

Πρόσφατα παίξατε στο Πολυχώρο  Άγκυρα στα Εξάρχεια παρουσιάζοντας τη μουσική παράσταση All that Jazz. Τι αποκομίσατε έπειτα από αυτή τη βραδιά;
Πέτρος Καρπαθάκης (πιάνο): Ένα πολύ δυνατό συναίσθημα που έχει να κάνει με την υποδοχή και την υποστήριξη του κόσμου σε ένα σχετικά καινούργιο μουσικό συγκρότημα. Ξέρεις, όταν είσαι πάνω στη σκηνή και παίζεις, είναι σημαντικό να μην αισθάνεσαι μόνος. Όταν καταφέρνεις με τη μουσική σου να γίνεσαι ένα με το κοινό που σε παρακολουθεί και να ταξιδεύεις μαζί του, τότε ξέρεις ότι είσαι στο σωστό δρόμο.


Πιστεύετε πως η jazz μουσική μπορεί να βρει το χώρο της  και  να κερδίσει περισσότερους ακροατές;
Σωτήρης Πηρούνιας:  Δυστυχώς η τζαζ, μαζί με μερικά ακόμα είδη μουσικής όπως για παράδειγμα η κλασσική και η σύγχρονη Λόγια, βρίσκεται στο περιθώριο στη μουσική σκηνή της χώρας μας. Ακούγεται αποκλειστικά από λίγους, τους … μυημένους, θα έλεγα. Για να αλλάξει αυτό χρειάζεται μεγάλη και συνδυαστική προσπάθεια από διάφορους φορείς. Πολλοί νέοι μουσικοί και συγκροτήματα, ανάμεσα στους οποίους και εμείς, με σοβαρή δουλειά και αφοσίωση προσπαθούν να «ανοίξουν» τη Jazz στο ευρύτερο κοινό αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται και η βοήθεια του κράτους για την διαμόρφωση της κουλτούρας προς εναλλακτικά ακούσματα, των media και των ιδιοκτητών μουσικών σκηνών και θεάτρων. Κάπως πρέπει να ακουστούν και οι εναλλακτικές μουσικές φωνές.
Πέτρος Καρπαθάκης: Βέβαια υπάρχουν κάποια φεστιβάλ αλλά και ξεχωριστά μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως το περιοδικό σας που δίνουν το βήμα και υποστηρίζουν τέτοιου είδους μουσικές παραστάσεις. Αυτά πρέπει να ενισχυθούν όμως.


Ποια είναι τα αγαπημένα σας κομμάτια που δεν λείπουν από τις παραστάσεις σας;
Κατερίνα Σκρέκη: Πραγματικά, δεν ξέρω αν οι επιλογές μας έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τη μελωδία ή την αγάπη μας για τους μεγάλους συνθέτες της Jazz (Gershwin, Luis Armstrong κα) και τις μυθικές ερμηνεύτριες  όπως η Billie Holiday, η Nina Simone, κα.  Πάντως, αγαπημένα τραγούδια που συντροφεύουν πάντα τις μουσικές μας παραστάσεις είναι το Angel eyes, at last, all of me, and all that jazz...  
Χρήστος Δεσποτόπουλος: Στο σημείο αυτό, αξίζει νομίζω να αναφέρουμε, ότι σε κάθε μουσική μας παράσταση, υπάρχει και ένα καθαρά ορχηστικό μέρος, αφιερωμένο στους λάτρεις της ακουστικής jazz που έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν δύσκολα ορχηστρικά κομμάτια (σε funk, fusion και swing ρυθμούς), αλλά και μουσικούς πειραματισμούς σε jazz διασκευές γνωστών κομματιών, που απαιτούν υψηλή δεξιοτεχνία και ταυτόχρονα βαθιά γνώση του είδους της μουσικής που υπηρετούμε.

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της .. «παρέας σας»;
Χρήστος Δεσποτόπουλος: Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Ο στόχος μας, για την επόμενη χρονιά, είναι να επισκεφθούμε κάθε γωνιά της Ελλάδας, και να μοιραστούμε με άλλους ανθρώπους το πάθος και την αγάπη μας για τη Jazz. Παράλληλα, κάνουμε συνεχώς πρόβες και είμαστε σε διαρκή εγρήγορση γιατί θέλουμε να ανανεώνουμε και να διευρύνουμε συνεχώς το ρεπερτόριό μας.
Σωτήρης Πηρούνιας: Αυτή την στιγμή η μπάντα έχει ξεκινήσει να δουλεύει νέο υλικό με διασκευές αλλά και δικές τις δημιουργίες και ετοιμάζεται να μπει στο studio για να ηχογραφήσει ένα demo. Παράλληλα ετοιμάζει και ένα videoclip. Κυρίως στόχος μας για το 2013 είναι η εμφάνιση μας σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ για την προώθηση του νέου μας υλικού.

Τι εύχεστε για το νέο έτος που έρχεται; Για τους Sinus Band και για τους αναγνώστες  του Ορφέα;

Κατερίνα Σκρέκη (εκ μέρους όλων): Περισσότερα χαμόγελα και jazz διάθεση το 2013. Ας ξεφύγουμε!! Ας αισιοδοξήσουμε!! Το έχουμε ανάγκη όλοι μας.


www.sinusjazzband.gr

 

 

 

 

  

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Εκεί που σμίγει η αγάπη των ανθρώπων είναι η πατρίδα σου.
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS