116 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Νέα πρόσωπα

Τάσος Π. Καραντής

Τις φωνές που αξίζουν, που έχουν προσωπικότητα, ταυτότητα, μοναδική χροιά, τις πιάνεις απ’ το πρώτο άκουσμα! Το ίδιο και τις καλλιτεχνικές περσόνες, που έχουν όλο το πακέτο, για να αφήσουν το στίγμα τους στο χώρο του τραγουδιού μας. Ακόμα κι από ένα – όταν μάλιστα είναι και πολύ ωραίο – τραγούδι. Όλα αυτά τα έχει η Σιμέλα(Χριστοπούλου), και μου έφτασαν, τα 4.45 λεπτά του τραγουδιού της(«Άλλη μια νύχτα»), για να την εκτιμήσω, και να επιδιώξω αυτήν τη συνέντευξη μαζί της.
Μιλήσαμε, για τον Πόντο(Πόντια γαρ), για την προέλευση του όμορφου ονόματός της, για τη διαδρομή της ως τα δισκογραφικά μας δρώμενα, τη συνεργασία της με τον Φίλιππο Πλιάτσικα, και την – καρμική(όπως την χαρακτηρίζει η ίδια) – επαγγελματική σχέση της με τον Φοίβο και την SPICY.
Μέχρι και ποντιακή συνταγή, την έβαλα να μας προτείνει(μιας κι είναι εξπέρ στην ποντιακή κουζίνα), τι άλλο να σας κάνω;
Α, της είπα πόσο πολύ μου άρεσε η αισθαντικότητα κι η ιδιαιτερότητα της φωνή της, και μου απάντησε, πως την κάνω να πετάει! Με είχε κάνει να πετάξω, πρώτα εμένα, όμως, η ίδια, με το τραγούδι και την ερμηνεία της! Το ίδιο εύχομαι και σε εσάς!  

Σιμέλα είσαι παιδί μεταναστών από τον Πόντο, με συνεχείς – και κατόπιν – μεταναστεύσεις : Κομοτηνή – Κύπρος – Ελλάδα. Παλιότερα, μιλούσαμε για τη «σχολή της Θεσσαλονίκης», και για την Κύπρο, που τροφοδοτούσαν την Ελλάδα, με καλές φωνές. Τα τελευταία χρόνια, προστέθηκε κι ο Πόντος! Ή έπαιξε το ρόλο της κι η Κύπρος, όπου έζησες εκεί και ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με τη μουσική;

Σιμέλα : «Ο Πόντος έχει αναδείξει μεγάλους καλλιτέχνες: από τον Καζαντζίδη, τον Καρρά, την Θεοδωρίδου, μέχρι την Ασλανίδου και τον Βέρτη. Νιώθω πολύ περήφανη που μπορώ να συνεχίσω αυτή την παράδοση. Ίσως να είναι και οι μελωδίες του Πόντου, που είναι πάντα στο μυαλό μας, στο DNA μας, που μας βοηθάνε τόσο πολύ. Από την άλλη, η Κύπρος θα έχει πάντα σημαντική θέση στην ζωή μου, καθώς εκεί τραγούδησα για πρώτη φορά επαγγελματικά.».

Θέλω να μου πεις, πως γεννήθηκε το πάθος σου για το τραγούδι, αλλά, πρώτα, τι σημαίνει, και από πού προέρχεται, το σπάνιο κι όμορφο όνομα σου(Σιμέλα).

Σιμέλα : «”Σoυμέλα λεν την Παναγιά, Σoυμέλα λεν και σένα …”, ένα όμορφο ποντιακό τραγούδι είναι η απάντηση στην προέλευση του ονόματός μου : Παναγία Συμελά, και διαβάζεται Σουμελά, -Σουμέλα - Σιμέλα. Όσο για το τραγούδι, απλώς υπήρχε μέσα μου. Η ανάγκη να τραγουδώ  μου βγαίνει αβίαστα, με βοηθάει να εκφραστώ, να ξεπεράσω τα προβλήματά μου, να υπάρχω. Μπορώ να σου πω, πως πρώτη φορά που ηχογράφησα την φωνή μου με ένα κασετοφωνάκι, ήμουν 13 χρονών.».

  
 
 

Το επαγγελματικό σου πέρασμα, στο τραγούδι, ξεκίνησε, το 2006, με εμφανίσεις σε διάφορα νυχτερινά κέντρα στην επαρχία: Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Ξάνθη, Κοζάνη, Βέροια, Πάτρα. Τι ρεπερτόριο τραγουδούσες εκεί; Την θεωρείς, ένα, απαραίτητο, και πολύ χρήσιμο, σχολείο, αυτήν την περίοδο;

Σιμέλα : «Όπως σχεδόν κάθε νέο παιδί στον χώρο, τραγούδησα όπου μου δόθηκε η ευκαιρία, και τα πάντα, ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Το θέμα είναι τι θέλεις να πετύχεις, ποιος ο στόχος σου. Για μένα ήταν πολύ σημαντικό να «χτίσω» γερά την αφετηρία μου. Να μαζέψω όσο περισσότερες εμπειρίες μπορούσα, να βελτιώσω το τραγούδι μου, και να γνωρίσω όσο περισσότερους σπουδαίους ανθρώπους της μουσικής μπορούσα, που ίσως να με βοηθούσαν στο μέλλον.».

Το 2008 κατέβηκες στην Αθήνα. Πως πήρες αυτήν την απόφαση και τι ακριβώς επιδίωκες; Είχες κάτι συγκεκριμένο στο νου σου;

Σιμέλα : «Από μία γνωριμία! Εκμεταλλεύτηκα, και μάλιστα τυχαία, την ευκαιρία να με ακούσουν σε μία οντισιόν μεγάλου σχήματος. Είχα ήδη κάνει τον κύκλο μου στην επαρχία, και ένιωθα ότι μπορούσα πλέον να κάνω το επόμενο βήμα, να τραγουδήσω στην Αθήνα. Η λογική πάντα ίδια : να μάθω, να με ακούσουν,  και ίσως – αν ήμουν τυχερή - μια δισκογραφική συνεργασία.».

Ποια ήταν η διαδρομή σου κι οι σημαντικότερες συνεργασίες σου, από τότε μέχρι σήμερα;

Σιμέλα : «Για μένα κάθε καλλιτέχνης που συνεργάστηκα, περισσότερο ή λιγότερο γνωστός, ήταν και είναι σημαντικός. Μεταξύ πολλών λοιπόν, έχω συνεργαστεί με τον Νίκο Βέρτη, τον Χρήστο Μενιδιάτη, τον Νότη Σφακιανάκη, και τον Νίκο Κουρκούλη, τον Ανδρέα Στάμο, τη Μαρία Ιακώβου, τον Κώστα Καραφώτη την Πωλίνα Χριστοδούλου …».

Πως προέκυψε η σημαντική δισκογραφική συνεργασία σου με τον Φίλιππο Πλιάτσικα;

Σιμέλα : «Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ήταν κι αυτή απρόσμενη! Ένας συνεργάτης στο σχήμα που εμφανιζόμουν, μου είπε πως ο Φίλιππος Πλιάτσικας έψαχνε για μια κοπέλα με την δική μου χροιά για να συμμετέχει στον δίσκο που ετοίμαζε. Εγώ φαντάστηκα πως θα πάω να κάνω φωνητικά, και στην καλύτερη περίπτωση να πω ένα μέρος σε ένα τραγούδι. Έγινε μια μικρή οντισιόν και προέκυψε μια πολύ όμορφη συνεργασία και να τραγουδάω το “Της άλλης μέρας το πρωί”.».

Στον Φοίβο και στη «SPICY», πως βρέθηκες;

Σιμέλα : «Αυτό ήταν κάρμα!!! Οι συνεργάτες μου πλέον, της «Effective», άκουσαν ένα demo μου στο στούντιο του Γιάννη του Κυφωνίδη, με 2 κομμάτια, ένα εκ των οποίων ήταν το «Άλλη Μια Νύχτα». Γνωριστήκαμε, ταιριάξαμε και προχωρήσαμε στην παραγωγή του κομματιού με τον Γιάννη. Το παρουσίασαν στον Φοίβο και στους συνεργάτες της Spicy και όλα πήραν τον δρόμο τους. Κάποιοι σημαντικοί άνθρωποι πίστεψαν σε μένα και θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να μην τους απογοητεύσω.».

Το πρώτο σου single(«Άλλη μια νύχτα»), είναι ένα εξαιρετικό τραγούδι, που, σε συνδυασμό, με το ωραίο βιντεοκλίπ, αναδεικνύει την όμορφη παρουσία σου, με την αισθαντικότητα κι ιδιαιτερότητα της φωνής σου. Πως γεννήθηκε το κομμάτι κι έφτασε ως εμάς, να το απολαμβάνουμε με τη φωνή σου;

Σιμέλα : «Είναι πολύ όμορφο να ακούς τόσο θετικά σχόλια για την πρώτη σου δουλειά. Με κάνει να πετάω! Το κομμάτι είναι μία θαυμάσια μελωδία, γεμάτη από πιάνο, βιολιά και ιρλανδική γκάιντα, σε σύνθεση και παραγωγή του Γιάννη Κυφωνίδη, ενώ οι όμορφοι στίχοι είναι της Βάγιας Καλαντζή. Ήδη από demo το λάτρεψα. Για το πολύ ατμοσφαιρικό βίντεο είναι υπεύθυνο το εκπληκτικό δίδυμο Πλατανιάς - Παπαδάκος. Όλοι με βοήθησαν πολύ για να μπορέσω να αποδώσω όσο δυνατόν καλύτερα.».

Η φωνή σου, πιάνει πολλά είδη τραγουδιού – φαίνεται αυτό – έχεις κατασταλάξεις σε κάποιο; Π.χ. σαν το «Άλλη μια νύχτα»; Ή είσαι ανοιχτή για όλα;

Σιμέλα : «Πάντα θα είμαι ανοιχτή σε προκλήσεις. Είναι και η φιλοσοφία μου αυτή. Πάνω απ’ όλα μου αρέσουν τα όμορφα τραγούδια, και για αυτά θα συνεχίσω να ψάχνω.».

Μαθαίνω, ότι – πέρα από ελληνικά(και ποντιακά!) κι αγγλικά – μιλάς και ρώσικα. Η τεράστια ρώσικη τραγουδιστική αγορά και δισκογραφία, θα σε ενδιέφερε; Ή κοιτάς περισσότερο δυτικά; Ή επιμένεις ελληνικά;

Σιμέλα : «Καταρχάς επιμένω στα καλύτερα ελληνικά τραγούδια. Τώρα, αν αυτά μπορούν να ταξιδέψουν στην Ρωσία που λες, ίσως και με ρωσικό στίχο, ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μπορούν αυτά να φτάσουν, δεν θα έλεγα όχι. Ναι θα έλεγα, και θα έκανα ότι χρειαστεί για να τα υποστηρίξω.».

Σιμέλα, το κάνω μερικές φορές, κλείνω τις συνεντεύξεις απρόσμενα! Έχεις χόμπυ την μαγειρική, κι, ιδιαίτερα, την ποντιακή κουζίνα. Πρότεινε μας το αγαπημένο σου ποντιακό φαγητό, κανονικά όμως – με τη συνταγή – για να το μαγειρέψουμε και να το δοκιμάσουμε κι εμείς!

Σιμέλα : «Θα σας δώσω μία από τις αγαπημένες μου ποντιακές συνταγές. Πολύ απλή και πολύ νόστιμη. Ελπίζω να σας αρέσει.

Συνταγή για "Χαρτσιό”

Υλικά
6 μπούτια κοτόπουλο
1 κιλό αλεσμένα καρύδια
1 μεγάλο κρεμμύδι
4-6 σκελίδες σκόρδο
50 γρ. βούτυρο
Μαύρο πιπέρι
Αλάτι
Ψιλοκομμένο κόλιανδρο ξερό ή φρέσκο
Αποξηραμένα καρυκεύματα

Παρασκευή :
Σε μια κατσαρόλα μισοβράζουμε τα μπούτια κοτόπουλου. Στην συνέχεια βγάζουμε το κοτόπουλο, στραγγίζουμε το ζωμό και το βάζουμε σε ένα άλλο σκεύος
Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο μας κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τα μπούτια κοτόπουλο, τον ζωμό, το σκόρδο, τα καρύδια, τα καρυκεύματα και όσο αλάτι θέλουμε και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθεί τα υγρά και να μείνει το κοτόπουλο μέσα σε μία πηχτή κρέμα.
Στην πατρίδα βάζουμε πολύ πιπέρι, εσείς βάζετε όσο αντέχετε!
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!».
Simela - Alli mia nihta - New Promo Video 2012 - YouTube

 

 


Επισκεφτείτε το επίσημο site του καλλιτέχνη στη διεύθυνση

Σιμέλα (Simela Christopoulou) | Facebook

 

Get Adobe Flash player

*Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη σελίδα της Σιμέλας.

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Αν δεν είχαμε τους ποιητές σ' αυτή τη χώρα, δεν ξέρω με ποιον άλλο τρόπο θα έβρισκαν δρόμο τα δάκρυα.
Στέλλα Βλαχογιάννη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS