125 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κώστας Πατσαλής

Η Μαρία Αναματερού είναι ένα νέο πρόσωπο στο χώρο της μουσικής και του τραγουδιού. Γεννήθηκε στην Απείρανθο της Νάξου και κουβαλά μέσα της όλες εκείνες τις μουσικές που αναδύονται από τη Νάξο αλλά και από όλες τις Κυκλάδες. Η φωνή της μελωδική, γλυκιά και ιδιαίτερη! Συνεργάστηκε με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων και πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ο πρώτος της προσωπικός δίσκος! Ας την γνωρίσουμε.

«Όπου αγαπάς και όπου γης» είναι ο τίτλος του πρώτου προσωπικού σας δίσκου. Μιλήστε μας γι’ αυτόν.
Μαρία Αναματερού
: Ο δίσκος αυτός είναι ο πρώτος μου προσωπικός. Όταν τον ξεκίνησα δε σκέφτηκα καθόλου αν αυτό που θα ακολουθούσα θα είχε πέραση. Ήταν κάτι που δε με απασχολούσε καθώς πίστευα πως οι δρόμοι οι προσεγμένοι και ποιοτικοί έβγαζαν πάντα κάπου. Με λίγο αργότερους ρυθμούς, αλλά έβγαζαν. Η παράδοση στα μάτια μου είναι ένα ζωντανό υλικό που περιμένει να προχωρήσει και να συνεχιστεί. Όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών. Ήθελα να την προσεγγίσω με μια φρέσκια ματιά και εγώ και ο ενορχηστρωτής μου (Θεολόγος Μιχέλλης) δανειζόμενοι κάποια στοιχεία της και ενσωματώνοντάς τα στις προσωπικές μου εμπνεύσεις και στα προσωπικά μου ακούσματα.

Στο δίσκο υπάρχουν και τραγούδια που τη μουσική γράψατε εσείς. Αυτό είναι κάτι που απλά προέκυψε ή σκοπεύετε να γράφετε και στο μέλλον τραγούδια;
Μ.Α.: Από μικρή είχα ανάγκη να αποτυπώνω σκέψεις και εμπνεύσεις όπου έβρισκα. Από πολύ μικρή. Το γράψιμο, την τριβή με την έμπνευση και την αποτύπωσή της τα θεωρώ συστατικά της αληθινής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Σκοπεύω να συνεχίσω να γράφω έως ότου στερέψω αν αυτό θα μπορούσε ποτέ να συμβεί.

Η παραδοσιακή μουσική της Νάξου και οι ντόπιοι οργανοπαίχτες σε τι βαθμό επηρέασαν τη μουσική σας κουλτούρα;
Μ.Α.: Ως νησιώτισσα, με βαθιά αγάπη για τον πολιτισμό του τόπου μου επηρεάστηκα σε έναν βαθμό από την ιδιαίτερη κουλτούρα των Απεραθιτών. Μυήθηκα στους διονυσιακούς σκοπούς -στην αβίαστη στιχουργική των απλών χωριανών- στην ποίηση που ήταν παντού κρυμμένη. Και έτσι έμαθα να αγαπώ και να ψάχνω. Με αφορμή την παράδοση της Απειράνθου άρχισα να αναζητώ πολιτιστικούς θησαυρούς και άλλων τόπων.  Μέσα από την αναζήτηση αυτή απέκτησα προσωπικό μουσικό στίγμα το οποίο θυμίζει, μα δεν κραυγάζει την καταγωγή μου.

Πόσο σημαντικές για έναν νέο καλλιτέχνη είναι οι μουσικές σπουδές; Τι γνώμη έχετε για τους αυτοδίδακτους παραδοσιακούς μουσικούς;
Μ.Α.: Καλλιτέχνης είναι αυτός που μπορεί να αποδώσει αβίαστα τον μέσα του κόσμο και να τον κοινωνήσει σε άλλους ανθρώπους χρησιμοποιώντας την τέχνη. Η γνώση είναι μετάνοια, έλεγε ένας φίλος! Σμιλεύει και διαμορφώνει τα ταλέντα μας. Είναι σημαντικό ένας καλλιτέχνης να γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο της τέχνης του. Μόνο έτσι μπορεί να το εξελίξει ουσιαστικά. Βέβαια, τι να πει κανείς για εκείνους που διδάσκουν και σκορπούν τη γνώση εν αγνοία τους; Μιλώ για τους αυτοδίδακτους οργανοπαίχτες που απαλλαγμένοι από κάθε θεωρία πράττουν εντέχνως. Ποιούν. Θεωρώ τους ανθρώπους αυτούς φωτισμένους, εμπνευσμένους και χαρούμενους. Η γνώσ και η απόκτησή της είναι δύσκολη και αφαιρεί «συχνότητες» αυθορμητισμού και αβίαστης καλλιτεχνικής έκφρασης ίσως. Μα είναι πολύτιμη και αναγκαία.

«Η Μαρία Αναματερού είναι ένας κατάλευκος κρίνος που φύτρωσε ανάμεσα στα βράχια της Απειράνθου…» είπε -μεταξύ άλλων –ο Λουδοβίκος των Ανωγείων για σας. Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας.
Μ.Α.: Η συνεργασία μου με το Λουδοβίκο ήταν το παρθενικό μου πέταγμο στον ουρανό της τέχνης. Τον άκουγα από μικρό παιδί και γνώριζα όλα του τα τραγούδια στο πιάνο. Αν και τότε τον θεωρούσα έναν αλαφροίσκιωτο του νότου. Και όταν τον γνώρισα επιβεβαιώθηκα. Η γνωριμία μας ήταν καρμική, ουσιαστική και γόνιμη. Ταξιδέψαμε για έξι χρόνια σε πολλά μέρη εντός και εκτός Ελλάδας. Γράψαμε μουσικές μαζί. Δουλέψαμε σε μουσικές σκηνές, μοιραστήκαμε τη χαρά της ποίησης που είναι κρυμμένη παντού. Ακόμα κι εκεί που οι άλλοι δεν την βλέπουν και περάσαμε μαζί στην αιωνιότητα με το δίσκο «Γκρεμό δεν έχουν τα πουλιά» στον οποίο ήμουν και η βασική ερμηνεύτρια.

Ποιους τραγουδιστές  θαυμάζετε για την αλήθεια που εκπέμπει η ερμηνεία τους;
Μ.Α.: Είναι αρκετοί. Δε θα ήθελα να αναφερθώ ονομαστικά γιατί θα ξεχάσω κάποιους. Σίγουρα πάντως ο ερμηνευτής που θα καταργήσει τον πραγματικό χώρο - χρόνο, θα κλείσει τα μάτια και θα αφεθεί στον χορό της ψυχής του και στους χτύπους της θα έχει κερδίσει την αλήθεια της ερμηνείας του και θα μπορεί να γίνει όχι αποδεκτός απλά, μα αγαπητός.

Ποιο παραδοσιακό τραγούδι αγαπάτε ιδιαίτερα να τραγουδάτε;
Μ.Α.: Το «Δεν ξημερώνεις μαύρη αυγή» είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα. Παραδοσιακό της Πάτμου. Το αγαπώ γιατί μέσα από τη λιτότητά του περνά βαθιά συναισθήματα και με λεπτότητα και σεβασμό σε συγκινεί. Επίσης ήταν και το κομμάτι γνωριμίας με το Θεολόγο Μιχέλλη αλλά και η έμπνευση δημιουργίας του δίσκου. Πρωτοηχογραφήθηκε για το δίσκο «Αστιβή» του Δημήτρη Καρρά. Άκουσα την όμορφη ενορχήστρωση του Θεολόγου και ξεκλειδώθηκε η επιθυμία και η έμπνευση για το δίσκο «Όπου αγαπάς και όπου γης». Σαν σκέψη αυτή η προσέγγιση της παράδοσης ήταν χρόνια μέσα μου και βρήκε γόνιμη έκφραση στις ενορχηστρώσεις του Θεολόγου.

Ποια αντίδραση, ποια λόγια ενός θαυμαστή –μετά από μια εμφάνιση- θυμάστε με συγκίνηση;
Μ.Α.: Κάποιος που μάλλον με εκτιμούσε πολύ μου είπε: «Ακούγοντας σε, σκέφτομαι , ότι το παρόν είναι ένα κομμάτι απ΄ το μέλλον της προηγούμενης στιγμής…»

Ποια είναι τα άμεσα καλλιτεχνικά σας σχέδια;
Μ.Α.: Στις 8 του Σεπτέμβρη θα εμφανιστώ στο Θέατρο Πέτρας με τους συμουσικούς μου. Έπειτα ακολουθούν και άλλες εμφανίσεις στην Αθήνα καθώς και κάποια στέγη μουσική που ακόμη δε μπορώ να ανακοινώσω.

Φωτογραφίες: Μενέλαος Λιόντος

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πατρίδα είναι αυτό που αντέχει η καρδιά του κάθε ανθρώπου να υπερασπιστεί.
Γιώργος Νταλάρας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/9/1949 Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης κλασικής μουσικής Νίκος Σκαλκώτας
19/9/1969 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης
20/9/1971 Πέθανε στην Αθήνα ο νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης (Γεώργιος Σεφεριάδης)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS