94 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Σάκης Ιντζεβίδης

Με αφορμή την πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά της Μαρίας Εγγλέζου, η οποία είναι από τα νέα ανερχόμενα αστέρια του λαικού τραγουδιού και της πίστας , βρέθηκα μαζί της στο νυχτερινό  κέντρο “Μορφές”, λίγο έξω από την πόλη της  Βέροιας, όπου τραγουδάει για την καλοκαιρινή σεζόν, Παρασκευή -Σάββατο και Κυριακή. Έτσι ξεδιπλώσαμε μαζί το νήμα της μουσικής της πορείας, από την παιδική της ηλικία μέχρι σήμερα.

Καλησπέρα Μαρία,θα ήθελα να μπούμε στην χρονομηχανή και να πάμε πίσω στον χρόνο. Τί θυμάσαι από την παιδική σου ηλικία, ποια ήταν τα πρώτα τα σου μουσικά ακούσματα μέσα στο σπίτι σας; Τί μουσική άκουγαν οι γονείς σου;
Μαρία Εγγλέζου: Καλησπέρα, αν και δεν είχα στην οικογένεια μου κάποιον που να ασχολείται επαγγελματικά με την μουσική, θυμάμαι πολύ έντονα τον μπαμπά μου να ακούει και να τραγουδάει ρεμπέτικα, όπως εξάλλου κάνει μέχρι σήμερα, άρα τα ακούσματά μου είναι Στέλλα Χασκίλ, Ρόζα Εσκενάζυ, Μαρίκα Νίνου,Σμυρνέικα , αλλά και παλιά λαικά, Πόλυ Πάνου κ.α.

Το μουσικό σου ταξίδι ξεκινάει από την Καρδίτσα, με αποσκευές την αγάπη και της σπουδές σου στην μουσική. Με ποια αφορμή πηγαίνεις στην Αθήνα;
Μ.Ε.
: Στην Καρδίτσα  συμμετείχα από έξι χρονών σε παιδική χορωδία με πολλές εμπειρίες αφού έτυχε να τραγουδήσουμε σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό ,  από ηλικία δεκατεσσάρων χρονών όμως,  παράληλα με το σχολείο και τα μουσικά μαθήματα που έκανα ξεκίνησα να τραγουδάω πλέον σε  μουσικά σχήματα, ήθελα πολύ να πάω στην Αθήνα να τραγουδήσω, αλλά έπρεπε να υπάρχει κάποιος λόγος για να φύγω, και αυτός ήρθε όταν πέρασα σε κάποιο Τ.Ε.Ι. μετά το Λύκειο.

Έλεγες από μικρή ότι θέλεις να γίνεις τραγουδίστρια; Πως το πήραν οι δικοί σου;
Μ.Ε.: Ναι πάντα, από μικρή αυτό ήθελα να κάνω,να τραγουδήσω!

Οι γονείς σου το πήραν στραβά; Τί θυμάσαι;
Μ.Ε.: Ναι το πήραν στραβά, όταν τους ανακοίνωσα ότι θα πάω να τραγουδήσω στην Α' Λυκείου,είχα προβλήματα στο σπίτι.

Συνήθως όλες οι νέες τραγουδίστριες έχουν κάποια πρότυπα. Εσύ ποια τραγουδίστρια είχες ως πρότυπο;
Μ.Ε.: Την Μαρίκα Νίνου.

Πηγαίνεις στην Αθήνα λοιπόν. Πως ήταν εκεί τα πρώτα χρόνια;
Μ.Ε.: Η πρώτη επαφή μου στην Αθήνα επαγγελματικά στο τραγούδι, ήταν με ρεμπέτικα.Από την Καρδίτσα ακόμα είχα τις εμπειρίες συμμετοχής σε ρεμπέτικα σχήματα, παράλληλα με το σχολείο.Έτσι ξεκίνησα να τραγουδάω ρεμπέτικα πλέον επαγγελματικά στο “ Ποντίκι” ένα μαγαζί που υπάρχει ακόμα και σήμερα. Από εκεί και πέρα είχα την τύχη, την τιμή και την χαρά να συνεργαστώ με σπουδαία ονόματα του  ρεμπέτικου και λαικού τραγουδιού, τον Τάκη Μπίνη, την Χαρούλα Λαμπράκη την οποία αγαπάω πολύ, μου στάθηκε ως δεύτερη μάνα και με βοήθησε, τον Θόδωρο Πολυκανδριώτη, την Ιολή Χάρμα, τον Δημήτρη Κοντογιάννη και άλλους.

Ήταν μεγάλο σχολείο για σένα το ότι γνώρισες και συνεργάστηκες με τόσο μεγάλα ονόματα ,καθιερωμένα στον καλλιτεχνικό χώρο;
Μ.Ε.: Είμαι τυχερή που μαθήτευσα κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους, και το λέω γιατί αρχικά μου μάθανε το ήθος σε αυτή την δουλειά. Πιστεύω ότι λείπει το ήθος στις μέρες μας.

Συμφωνώ μαζί σου στο εξής ,λέω πολλές φορές ότι αν ένας καλλιτέχνης δεν έχει σωστό χαρακτήρα,όσο καλός και να είναι επί σκηνής, όσο καλά και να στέκεται φωνητικά δεν αρκεί.
Μ.Ε.
: Έτσι είναι, δεν φτάνει μόνο το ταλέντο.

Μετά από χρόνια εμπειρίας στις μουσικές σκηνές κάνεις την υπέρβαση, και δικαίως, κυκλοφορώντας την πρώτη προσωπική δισκογραφική σου δουλειά "Φύγε αν μπορείς". Μίλησε μου γι'αυτήν. Ποιανού ιδέα ήταν; Πως προέκυψε;
Μ.Ε.: Ήμουν έτοιμη,  βρίσκομαι πλέον στην ποιο ώριμη μου φάση, βρέθηκε επίσης στον δρόμο μου ο Χρήστος Παπαδόπουλος και τον ευχαριστώ για ότι έχει κάνει, ο οποίος εκτός από εξαιρετικός μουσικοσυνθέτης και μέλος των “ Παιδιών της Πάτρας” έχει ένα στούντιο στην Κυψέλη, έτσι αυτή η επαφή μου με τον Χρήστο και η ιδέα που είχα αρχικά στο μυαλό μου για να κάνω ένα δίσκο,άρχισε να παίρνει ζωή. Βέβαια θέλω να πω ότι πριν από αυτήν την συνάντηση συνεργάστικα σε τρεις δίσκους με τον μεγάλο Νίκο Μαμαγκάκη, σε ποιο τρυφερή ηλικία τότε 22-23 χρονών , ήταν μεγάλη η τιμή που μου έκανε και τον ευγνωμονώ.

Το cd σου περιέχει δώδεκα τραγούδια και μία Rock Version στο ήδη υπάρχον  “Τέσσερις χειμώνες” .  Το πρώτο τραγούδι λοιπόν είναι οι “Τέσσερις χειμώνες” στο οποίο παρατηρώ ακούγοντάς το ότι έχει παραδοσιακά στοιχεία, όπως και μία διασκευή με ρεμίξ που έχεις επίσης μέσα στο cd ενός κλασικού παραδοσιακού τραγουδιού “ Ο Μπάρμπα Γιαννακάκης”. Σου αρέσει το παραδοσιακό στοιχείο;
Μ.Ε.: Ο τόπος καταγωγής μου έχει μεγάλη σχέση με την Δημοτική μουσική και την ύπαρξη του κλαρίνου εκεί, αλλά και τα ακούσματα μου, ρεμπέτικα και Σμυρνέικα, με έχουν επιρεάσει τόσο ώστε να θέλω να υπάρχουν παραδοσιακά στοιχεία στα τραγούδια που ηχογράφησα στο στούντιο αλλά και στις ζωντανές εμφανίσεις μου από δω και πέρα.Το τραγούδι “ Τέσσερις Χειμώνες” του Χρήστου Παπαδόπουλου έχει πιστεύω στοιχεία ηπειρώτικα.

Στο ομότιτλο τραγούδι έχει γράψει μουσική ο Χρήστος Δάντης, γενικά όμως παρατηρώ έναν πλουραλισμό σε συνθέτες και στιχουργούς. Θέλω να αναφέρω  επίσης το τραγούδι “Έχω φίλους” με ρεμίξ πλέον και μάλιστα κατ`εμέ επιτυχημένο, σε μουσική Γιάννη Ζουγανέλη και στίχους  Μάνου Ελευθερίου, το οποίο ήταν και το ομότιλο από τον πρώτο δίσκο σταθμό της Ελένης Δήμου το 1982.
Μ.Ε.: Εξαιρετική η Ελένη Δήμου ,μεγάλη τραγουδίστρια. Το “Έχω φίλους” είναι ένα τραγούδι που το αγαπώ πολύ από παιδί όπως και την Ελένη Δήμου, το ρεμίξ απλά ενορχηστρωτικά το φέρνει στο σήμερα ,χωρίς να το χαλάει.Σε μια συνεργασία μου με τον Γιάννη Ζουγανέλη θυμόμασταν τραγούδια που έχει γράψει ,έτσι θυμηθήκαμε και αυτό και το συμπεριέλαβα στο cd μου.

Προηγουμένος ζωντανά σε άκουσα να τραγουδάς εξαιρετικά το “Να πας” ένα τραγούδι πραγματικά που αξίζει να είναι το επόμενο που
θα ξεχωρίσει από το δίσκο σου, σε μουσική Αλέξη Κωστόπουλου και στίχους  Νανάς Μαυροπούλου.
Μ.Ε.
: Το “ Να πας” είναι ένα τραγούδι που εκφράζει όλες τις γυναίκες, είναι γυναικείο ,αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές της γυναίκας, το αγαπώ πολύ όπως και όλα τα τραγούδια του δίσκου μου, το καθένα για διαφορετικό λόγο.

Πραγματικά ακούγοντάς σε κάποιος επί σκηνής το διαπιστώνει αυτό. Οι ερμηνείες σου είναι καταπληκτικές  ζωντανά. Το τραγούδι βέβαια με το οποίο άνοιξες την σημερινή σου εμφάνιση ,είναι και το τραγούδι που ξεχώρισε πρώτο από την  προσωπική σου δουλειά, έχει τίτλο “Δε με ρώτησες ποτέ” και δημιουργός αυτού είναι ο Βασίλης Καρράς. Πως τον κατάφερες τον Βασίλη να σου δώσει αυτό το τραγούδι;
Μ.Ε.: Για τον Βασίλη Καρρά είμαι πολύ μικρή εγώ να μιλήσω, είναι μεγάλη η αξία του, απλά να πω ότι έχουμε φιλικές σχέσεις, και όταν κάποια στιγμή με άκουσε να τραγουδάω, έκρινε ότι μου ταιριάζει το τραγούδι και μου το έδωσε,τον ευχαριστώ πολύ που μου το εμπιστεύθηκε. Ετοιμάζουμε και άλλα πράγματα μαζί.

 


Μαρία υπάρχει κάποιο άλλο τραγούδι που θέλεις να αναφερθούμε; Ή κάποιους που θέλεις να ευχαριστήσεις;
Μ.Ε.
: Υπάρχει ένα τραγούδι που έχει γράψει ο Χάρης Κωστόπουλος “Ίδια βλέμματα” ,ο λατρεμένος φίλος μου Χάρης, ο οποίος είναι μεγάλο ταλέντο και ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος και υποκλίνομαι μπροστά του.Θέλω να ευχαριστήσω τον Χρήστο Μαυράκη που έχει γράψει δυο τραγούδια, τον Αλέξη Κωστόπουλο που είναι και αδερφός του Χάρη. Επίσης υπάρχει και ένα τραγούδι στο cd που λέγεται “ Τι να φταίει” το οποίο παραπέμπει σε ρεμπέτικη ατμόσφαιρα και το έχει γράψει ο Νίκος Μητσόπουλος, τον Δημήτρη Παπαδόπουλο και τον Άγι Έκτορα για το “Νυστέρι”. Ελπίζω να μην έχω ξεχάσει κάποιον, και αν το έχω κάνει ας με συγχωρέσει.

Μαρία η εντύπωση που μου δίνεις επι σκηνής πάντως  φωνητικά,  είναι ότι τραγουδάς επηρρεασμένη από το έντεχνο τραγούδι, αν και το ρεπερτόριο σου είναι πραγματικά ποικίλο, παλιά λαικά, νεότερα και έντεχνα!
Μ.Ε.
: Δεν θα έλεγα ότι είμαι έντεχνη, θεωρώ οτί είμαι λαική τραγουδίστρια, άσχετα αν το λαικό έχει λίγο παρεξηγηθεί στις μέρες μας. Ίσως να είμαι κάπως διαφορετική στην πίστα από ό,τι έχουνε συνηθίσει όλοι να βλέπουν.

Υπάρχει όμως και μια είδηση, ήδη ετοιμάζεις τον δεύτερο δίσκο σου, Θα μου πεις;
Μ.Ε.: Πραγματικά είμαι πολύ χαρούμενη, θα συνεργαστώ πάνω -κάτω με τους ίδιους ανθρώπους -δημιουργούς όπως και στο πρώτο cd. Θεωρώ έτσι ότι κάνω ένα βήματακι παραπάνω, μικρό και σταθερό.

 

Δεν είναι όμως κάπως γρήγορα , να ξεκινήσεις να κάνεις  δεύτερο δίσκο, δύο μήνες μετά τον πρώτο σου;
Μ.Ε.: Αυτήν την στιγμή επιλέγουμε τραγούδια, τα δοκιμάζουμε, τα προβάρουμε, για να είναι έτοιμο το cd  το νέο έτος, μάλλον κοντά στο Πάσχα.

Σε ευχαριστώ Μαρία , για τον χρόνο που μου αφιέρωσες στο διάλειμμα σου, και για την φιλοξενία εδώ στις “Μορφές” . Σου εύχομαι καλή επιτυχία, σε ότι κάνεις απο δω και πέρα.
Μ.Ε.: Σε ευχαριστώ και γω, χάρηκα για την γνωρημία, επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που με αγαπάει, πιστεύει σε μένα και με στηρίζει, ιδιαίτερα τον κόσμο από την Βέροια και τις γύρω περιοχές, μιας που βρίσκομαι εδώ το τελευταίο διάστημα. Αποκορύφωμα αυτής της στήριξης είναι και η δημιουργία Fun club στο Facebook: κάτι πρωτόγνωρο για μένα.
Επίσης θέλω να πω  για να το ξέρει ο κόσμος, ότι προσωπικά με ενδιαφέρει να τραγουδάω και να εκφράζομαι με αυτό τον τρόπο, να έρχομαι σε επαφή με το ακροατήριο μου και να μεταφέρω με τα λόγια των τραγουδιών μου συναισθήματα σε όσους αγαπάνε ,πονάνε κ.λ.π. Τώρα αν είναι να έρθει η επιτυχία ,καλώς να έρθει, δεν είναι όμως αυτοσκοπός.

Get Adobe Flash player
Get Adobe Flash player

Φωτογραφίες: Χάρης Κουρουζίδης

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άγγιξα, αγάπησα, έσκαψα, σύναξα θλίψη, γέμισα βοή.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS