111 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
16.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Καλή Βανδώρου

Μια απολύτως εντεταγμένη και εντεταμένη στους Α.Μ. (Ανώνυμους Μουσικόφιλους) καλλιτέχνιδα, η Χρυσάνθη ταράζει τα νερά της ελληνικής δισκογραφίας, χωρίς ωστόσο, να έχει καταλήξει στο ποιο είναι το μουσικό της ύφος. Κάποια από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν περιλαμβάνονται στο Δελτίο Τύπου της εταιρείας από την οποία εκδόθηκε ο πρώτος προσωπικός δίσκος της Χρυσάνθης με τίτλο «ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΙ». Πολύ πρωτότυπο τραγούδι είναι το «Συγκρίνεις και συγκρίνεσαι», αλλά και το «Κατάρα αγγέλου». Επίσης, πάρα πολύ καλό είναι το «Φίλημα», το οποίο είναι σε ποίηση Γεωργίου Σουρή. Μιλώντας στον ΟΡΦΕΑ η Χρυσάνθη ξεδιπλώνει κάποια στοιχεία του χαρακτήρα της δίνοντας την εντύπωση ότι έχει κάτι ξεχωριστό που θα της φανεί χρήσιμο στην καλλιτεχνική της πορεία.

Οι φανταστικοί σας φίλοι υπάρχουν και στην πραγματικότητα;
Χρυσάνθη: Ναι, όλοι μου οι πραγματικοί φίλοι είναι φανταστικά παιδιά!

Ποια είναι η διαφορά της φαντασίας με την πραγματικότητα;
Χρυσάνθη: Μια διαφορά τους, ίσως, είναι ότι η μεν φαντασία αποτελεί την δημιουργική ικανότητα του πνεύματος, η δε πραγματικότητα αποτελεί την εκλογικευμένη αντίληψη του περιβάλλοντος. Στην πράξη, όμως, η λογική και η φαντασία συμπράττουν κάθε στιγμή, ώστε να σχηματίσουν την αντίληψη και βίωση του παρόντος. 

 


 

Υπάρχει λογική στη δημιουργία των στίχων και των μουσικών που γράφετε;
Χρυσάνθη: Η μόνη λογική στους στίχους είναι ότι προσπαθώ αυτό για το οποίο γράφω να εξελίσσεται, σα μια μικρή ιστορία. Η μουσική έρχεται εν συνεχεία, να συνοδεύσει τα λόγια.

Αν σας έλεγα να επιλέξετε ένα μόνο τραγούδι από το πρώτο σας cd προκειμένου να το τραγουδήσετε μπροστά σε 100.000 θεατές, ποιο θα ήταν αυτό;
Χρυσάνθη: Η "Κατάρα αγγέλου". Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο τραγούδι για μένα.

Ποιο είναι το πιο ερωτικό τραγούδι του δίσκου σας;
Χρυσάνθη: Το «Προς..», τους στίχους του οποίου έχει γράψει η Νεκταρία Γαγλία.

Σας αρέσει να κάνετε πλάκα με τους φίλους σας; Κυρίως δέχεστε την πλάκα που σας κάνουν οι άλλοι;
Χρυσάνθη: Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά μιας αληθινής φιλικής σχέσης είναι το να μπορείς να "κάνεις πλάκα", σαρκάζοντας τους φίλους σου και τον ίδιο σου τον εαυτό ελεύθερα. Κάτι τέτοιο είναι δείγμα αγάπης, εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας, μια και δε φοβάσαι να δείξεις τον εαυτό σου, "φορώντας" μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Οπότε, η απάντηση είναι "ναι" και στα δυο.

Ποια θα ήταν για σας η ιδανικότερη συνεργασία που θα μπορούσατε να κάνετε σε live εμφανίσεις;
Χρυσάνθη: Ιδανικότερη συνεργασία θα ήταν οποιαδήποτε συνεργασία, μέσα στην οποία θα υπήρχε ομόθυμη ευχάριστη μουσική διάθεση... κάτι που συμβαίνει ήδη με τους "Ομοθυμαδόν", το συγκρότημα, δηλαδή, στο οποίο ανήκω τα δυο τελευταία χρόνια!

Πείτε μου ένα όνομα καλλιτέχνη που να βρίσκετε εν ζωή με τον οποίο δεν θα θέλατε με τίποτα να συνεργαστείτε και γιατί;
Χρυσάνθη: Δεν θα ήθελα να συνεργαστώ με τίποτα με οποιονδήποτε καλλιτέχνη ο οποίος αντιλαμβάνεται την μουσική ως μέσο επίδειξης δεξιοτεχνίας και μόνο!

Μια και πλησιάζει το Πάσχα πιστεύετε ότι κάποτε θα έλθει η Δευτέρα Παρουσία να μας σώσει όλους από τα προβλήματα μας;
Χρυσάνθη: Αλίμονο αν περιμένει κανείς την Δευτέρα Παρουσία να τον σώσει από τα προβλήματά του! Το θέμα είναι τι κάνουμε εδώ και τώρα, για να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα της ζωής μας. Κάτι τέτοιο απαιτεί να θέλεις να  γνωρίσεις τα πραγματικά σου προβλήματα, ξεχωρίζοντάς τα από τα κατά φαντασίαν προβλήματα και να τα αντιμετωπίσεις με τα "όπλα" που έχεις! Και ένα από τα πιο σημαντικά όπλα που έχουμε είναι η αγάπη, οι συνάνθρωποι μας και η κοινή προσπάθεια.

 

 

Χαρακτηρίστε μου με μια λέξη την Χρυσάνθη
Χρυσάνθη: Μια λέξη θα ήταν εύκολα παρεξηγήσιμη και όχι αρκετά πλήρης για απάντηση, οπότε με μια λέξη θα σας πω ένα χρώμα που μου αρέσει: γαλάζιο... αλλά και αυτό σε συγκεκριμένη απόχρωση, καθώς και σε συνδυασμό με άλλα χρώματα που μου αρέσουν επίσης!
Ευχαριστώ πολύ!
 

Φωτογραφίες: Μενέλαος Λιόντος

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Θα ’ρθει η μέρα που η νέα φτώχεια θα εκδικηθεί πολύ σκληρά τους άθλιους τραπεζίτες. Για τη μέρα αυτή τραγουδώ πάντα.
Μανώλης Μητσιάς

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/10/1956 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη
16/10/1958 Πέθανε ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ
16/10/2003 Κυκλοφορεί από την Apple το iTunes με δυνατότητα λειτουργίας σε περιβάλλον Windows 2000 και Windows xp
17/10/1948 Γεννήθηκε ο συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Χρονάς
17/10/1995 Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997"