142 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Έλλη Ρουμπέν

The Burger Project: No Christmas Party

Έλλη Ρουμπέν

Χριστούγεννα 2010. Ο Άγιος Βασίλης δεν θα περάσει απ’ την Ελλάδα. Άδικα θα τον περιμένεις κοιτώντας το τζάκι. Άδικα θα λαχταράς να τον δεις  να μπαίνει και να  αφήνει τα δώρα του κάτω από το στολισμένο δέντρο.
Μην στεναχωριέσαι όμως. Βρέθηκε λύση!  Οι BURGER PROJECT , αποφάσισαν να αντιδράσουν σύσσωμοι σε αυτή την κοινωνική διάκριση και να στήσουν το μεγαλύτερο NO CHRISTMAS PARTY των εποχών στο Fuzz club. Το ποιο ξέφρενο συναυλιακό πάρτυ της χρονιάς  με την γνωστή συνταγή των BURGER PROJECT  είναι γεγονός. Ο General ConZou, ο Al the X-King, o Cosmic Communist και ο Mosch Holiday στις 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  θα αντικαταστήσουν με το μουσικό ταλέντο τους και τον αχαλίνωτο ρυθμό  τους  την απουσία του ανθρώπου που όλοι περιμέναμε.

Με αυτό το Δελτίο Τύπου ‘μας την έπεσαν’ οι Burger Project στον Ορφέα. Μας υποδέχονται με ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο πάρτυ, κόντρα στο ΄κάπως’  γιορτινό  κλίμα των ημερών, που μας έχει ρίξει, λόγω των τεκταινόμενων στη χώρα και στα οικονομικά μας …
Και πώς να αντισταθείς?
Οι Burger Project είναι η νέα πρόταση μουσικής της χώρας … Είναι talk of the town για όλους εκείνους που παρακολουθούν τα live τους φανατικά και τους ακολουθούν παντού.
Εξαίρετοι μουσικοί και οι τέσσερις, με άπλετο χιούμορ και ανεξάντλητη ενέργεια επί σκηνής, διασκευάζουν αγαπημένα τραγούδια από την εποχή των ‘80’ς και όχι μόνο, καθώς θα συναντήσετε στο ρεπερτόριό τους ακόμα και γνωστά  ρεμπέτικα τραγούδια σε ska, rock n’ roll και βαλκανικούς ρυθμούς.
Οι ενδυματολογικές επιλογές τους ακραίες, ταιριάζουν απόλυτα με τη γενικότερη φιλοσοφία τους, αλλά και με το είδος των παραστάσεων που χαρίζουν στο κοινό.
Σας συνιστώ να μην χάσετε το επόμενο live τους, όπου και αν το βρείτε. Αν έχετε την τύχη να συμμετέχει και η Ματούλα Ζαμάνη σ’ αυτό (κατά κόσμον … Μάτα η ντομάτα…) ακόμα καλύτερα. Δεν νομίζω πως θα φύγετε παραπονεμένοι …. κουρασμένοι από τον ατελείωτο χορό και με πολύ κέφι, σίγουρα!
Με αφορμή τη συναυλία που θα δώσουν στο Fuzz ανήμερα Χριστούγεννα και με ένα πολύ χιουμοριστικό (όπως διαπιστώνετε) δελτίο τύπου που ενημερώνει πως θα αποκαλύψουν στον κόσμο πως ο Άγιος Βασίλης δεν θα έρθει φέτος, αλλά, μην ανησυχείτε, είναι οι Burger εδώ για να καλύψουν το κενό, κάναμε μια μικρή, αλλά απόλυτα κατατοπιστική για το ποιόν τους,  συνέντευξη μαζί τους.
Απολαύστε τους!

The Burger Project …. Σημαίνει κάτι για εσάς, υπάρχει λογική πίσω από την επιλογή του ονόματος ή απλά θέλατε ένα ‘ανατρεπτικό’ όνομα για να ταιριάζει με την όλη φιλοσοφία του γκρουπ?
The Burger Project: Το όνομα προκύπτει από έναν συμβολισμό για το τέλος της ύπαρξης … Έτσι όπως ο άνθρωπος αδυνατεί να κατανοήσει το τέλος, έτσι και το γκρουπ αδυνατεί να εξηγήσει γιατί λέγεται Burger Project …

Και τα ονόματα σας ιδιαίτερα …  General ConZou (κοντραμπάσο – φωνή), Al the X-King (κιθάρα – φωνητικά), Cosmic Communist (πλήκτρα – φωνητικά) και Mosch Holiday (τύμπανα – φωνητικά)  …. Θα μας αποκαλύψετε τι κρύβετε πίσω από αυτούς τους τίτλους?
The Burger Project: Τα ονόματα έχουν σχέση με τα πραγματικά μας ονόματα, αλλά και κάποιες εμμονές που κυνηγούν τον καθένα ξεχωριστά.

Οι ενδυματολογικές σας επιλογές είναι … ιδιαίτερες, για να μην πω ‘σουρεαλιστικές’. Ήταν κάτι που είχατε αποφασίσει εξαρχής ή προέκυψε ως επιλογή και ανάγκη στην πορεία? Οι αμφιέσεις που επιλέγετε, δηλώνουν κάτι συγκεκριμένο?
The Burger Project
: Δεν δηλώνουν κάτι συγκεκριμένο, αν και αρκετές φορές έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε κάποιο σχόλιο μέσα από αυτές, με αμφίβολα αποτελέσματα. Το ζητούμενο άλλωστε δεν ήταν ποτέ η καθολική ταύτιση. Για να απλοποιήσουμε κάπως τα πράγματα, οι μεταμφιέσεις αποτελούν ένα πεδίο για να οργιάσει η φαντασία, ειδικά των νεαρών δεσποινίδων …

Είστε ένα γκρουπ που παίζει μόνο διασκευές. Τα μουσικά κομμάτια που επιλέγετε είναι από hits των ‘80’ς ως βαριά ρεμπέτικα. Με ποιο κριτήριο κάνετε τις επιλογές των τραγουδιών που διασκευάζετε?
The Burger Project: Είναι κομμάτια που αγαπάμε ή μισούμε!

Οι επιλογές των κομματιών, η ενορχήστρωση και γενικά όλο το χτίσιμο γύρω από τα κομμάτια που διασκευάζετε, πως προκύπτει? Στο στούντιο, σε πρόβες, αυτοσχεδιάζετε στα live? Συμμετέχει όλο το γκρουπ σε αυτή τη διαδικασία ή υπάρχει ο βασικός ‘εφευρέτης΄ του συγκροτήματος?
The Burger Project: Ακολουθούμε τη γραμμή του κόμματος. Αυτό σημαίνει κατάθεση της διασκευής στην επιτροπή λογοκρισίας και κατόπιν έγκριση από τα όργανα κομματικής πειθαρχίας.

Θα ακούσουμε και προσωπική σας δουλειά στο μέλλον ή δεν το θεωρείτε απαραίτητο, μια που η ‘συνταγή’ δείχνει να έχει πετύχει?
The Burger Project: Το καταστατικό της οργάνωσης δεν το απαγορεύει … Απλά, προς το παρόν, η διείσδυση γίνεται ευκολότερα μέσω των διασκευών.

Ξέρετε ότι έχει δημιουργηθεί ένα πυρήνας κόσμου που σας ακολουθεί συστηματικά και φανατικά. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό?  Τι είναι αυτό που παίρνει το κοινό σε μια παράσταση των Burger Project?
The Burger Project: Η ευκολία με την οποία το γκρουπ αυτοξεφτιλίζεται προκαλεί ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Ένα αίσθημα συμπάθειας κατακλύζει το κοινό όταν βλέπει μια ομάδα ταλαίπωρων, όπως εμείς,  επί σκηνής. Τελικά, αυτό που το κοινό βιώνει, είναι η ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης, καθώς κάνει τον απλό συνειρμό «αφού μπορούν αυτοί, μπορώ και εγώ».

Ξεκινήσατε τις εμφανίσεις σας από το πολύ αγαπημένο Guru Bar στην Πλατεία Θεάτρου (που, δυστυχώς, για πολλούς, έχει κλείσει πια…) εδώ και περίπου δύο χρόνια. Ένας χώρος που έκανε πολλά εναλλακτικά πράγματα και άρα είχε χώρο και για ‘ανατρεπτικά’ συγκροτήματα και αναπάντεχες καλλιτεχνικές προτάσεις, καθώς και το ανάλογο κοινό. Πιστεύετε ότι το ελληνικό κοινό δέχεται εύκολα ‘νέες προτάσεις’? Αποδέχεται εύκολα μια διασκευή ενός πολύ γνωστού κομματιού, σε σχέση με το πρωτότυπο?
The Burger Project: Η διασκευή έχει νόημα όταν παρεκκλίνει τόσο από το πρωτότυπο ώστε να μην το θυμίζει καθόλου, αναδεικνύοντας όμως χαρακτηριστικά τα οποία υπάρχουν και είναι στην αφάνεια. Όσο για το Guru Bar όντως έκλεισε, όπως και πολλά άλλα μαγαζιά στα οποία εμφανιστήκαμε έκτοτε …. Μήπως  είμαστε κατσικοπόδαροι?

Έχετε ήδη βγάλει έναν πρώτο δίσκο με την Sony, με τίτλο « We live in Athens», ο οποίος πήγε πολύ καλά, αν κρίνω από το ότι παντού έχει εξαντληθεί. Πότε περιμένουμε νέα σας δισκογραφική απόπειρα? Πείτε μας μία νέα διασκευή που θα περιέχει …. (έτσι, να έχουμε κάτι σε αποκλειστικότητα ….)…
The Burger Project:
Soon very soon. Πριν το νέο μας c.d. το οποίο ήδη ηχογραφούμε, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει, πόσο μάλλον πότε θα κυκλοφορήσει, θα κυκλοφορήσει μια επανέκδοση του πρώτου μας c.d. “We live in Athens” στο οποίο θα υπάρχουν πέντε νέα κομμάτια και ένα μικρό βιβλίο comic από τον Π. Χριστούλια, με ιστορίες των Burger Project.

Κάνατε opening σε δύο συναυλίες μεγάλων συγκροτημάτων, των Thievery Corporation το καλοκαίρι και των Dub Incorporation (παίζει το corporation βλέπω ….) πριν λίγες μέρες. Με ποιο κριτήριο έγινε αυτή η επιλογή? Πιστεύετε ότι σας έδωσαν ‘κάτι’ αυτές οι συνεργασίες?
The Burger Project:
Δεν ήταν δικές μας επιλογές. Απλά, μας το πρότειναν.

Θα ‘ανοίγατε’ ανάλογες συναυλίες μεγάλων ελληνικών ονομάτων? Αν ναι, σε ποιους δεν θα λέγατε ‘όχι’?
The Burger Project:
Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Μάλλον όμως όχι. Εκτός και αν είχε κάποιο ενδιαφέρον που μάλλον δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει.  Όπως καταλάβατε, δεν είναι τόσο απλό. Αλλά, ίσως …

Πολλοί απόρησαν που σας άκουσαν και σας είδαν στην τελευταία και κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Γιώργου Καμίνη. Τι σας οδήγησε να πείτε ‘ναι’ σε μια πολιτική επιλογή? Θεωρείται ότι η μουσική  και οι μουσικοί πρέπει να είναι πολιτικοποιημένοι και να παίρνουν θέση στα τεκταινόμενα της χώρας?
The Burger Project:
Είμαστε πάντα με το μέρος των Χαμένων. Ο Γ. Καμίνης ήταν μαθηματικά σίγουρο ότι θα χάσει, γι’ αυτό και τον στηρίξαμε. Τώρα που κέρδισε, υποστηρίζουμε τον Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος πολύ σωστά δήλωσε ότι δεν έχει ολοκληρώσει το έργο του, αν κρίνουμε από κάποια δέντρα τα οποία ξέφυγαν της προσοχής του και στέκονται ενοχλητικά σαν παραφωνίες στο αστικό τοπίο.

Αχώριστη σύντροφος στις συναυλίες η ‘θεά’ Ματούλα Ζαμάνη. Πείτε μας κάτι για αυτή την ιδιαίτερη περσόνα… Πώς βρεθήκατε και πώς προέκυψε η συνεργασία?  Ήταν εξαρχής στο ίδιο ανατρεπτικό ύφος με εσάς ή έπρεπε να την ‘προσαρμόσετε’?
The Burger Project:
Δεν χρειάστηκε καμία προσαρμογή, καθώς οι απροσάρμοστοι άνθρωποι μπορούν και επικοινωνούν άψογα μεταξύ τους.

No Christmas Party στο Fuzz, όπου, επιτέλους, θα ενημερωθεί ο κόσμος ότι δεν θα έρθει ο Άγιος Βασίλης … Πιστεύετε ότι δεν θα ξανάρθει ποτέ ή θα το αποφύγει φέτος μόνο, λόγω της οικονομικής κρίσης?
The Burger Project:
Ο Άγιος Βασίλης και όλοι οι άγιοι γενικά έχουν πολύ καλύτερα πράγματα να κάνουν από το να κατεβαίνουν στη γη και ειδικά στην Αθήνα. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι οι θνητοί με τους θνητούς και οι άγιοι με τους αγίους.

Τι θα κάνετε στο Fuzz για να μας απαλύνετε τον πόνο της μη έλευσης αυτού του τόσο σημαντικού για μας Αγίου?
The Burger Project:
Αυτό που κάνουμε πάντα. Αυτοταπείνωση, προκειμένου ο ακροατής να νοιώσει ανώτερος.

Με λίγες λέξεις, δώστε το στίγμα σας στο κοινό του Ορφέα και δώστε του και καμιά καλή ευχή για τις μέρες που έρχονται (πέρα από τα δωράκια – προσκλήσεις που δίνει, έτσι κι αλλιώς …)
The Burger Project:
Ζήτω η επανάσταση!
Εδώ, μια μικρή διευκρίνιση: σε περίπτωση που η επανάσταση δεν σας βγαίνει, κρατήστε και μία πισινή. Δηλαδή, βάλτε σε παρένθεση μια υποσημείωση (ο καθένας για την πάρτη του). Οπότε καταλήγουμε στο ‘Ζήτω η επανάσταση (ο καθένας για την πάρτη του)’.
Απλά πράγματα. Επαναστατικά σοβιέτ των Burger Project.


Σας ευχαριστώ πολύ.

NO CHRISTMAS PARTY LIVE by  BURGER PROJECT
25/12/2010 @ FUZZ Live Music Club
Μαζί τους η DJ & παραγωγός του KOSMOS936  Γιώτα  Κοτσέτa!

www.myspace.com/theburgerproject
www.fuzzclub.gr
Doors Open: 20:30  - Τιμή εισιτηρίου: 15€

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Χτύπος γλυκόλαλης καμπάνας, μια πασχαλιά που κουβαλά μαζί της και το αεράκι του Επιτάφιου είναι για τους Έλληνες ο Πάριος. Μια ηχώ από τις γυναίκες που αγάπησε. Ένα φωτόδεντρο στην αυλή του ελληνικού τραγουδιού. Δεν είναι τυχαίο πως από πολύ νωρίς ο Καζαντζίδης μου είχε εμπιστευτεί ότι αυτόν θαύμαζε περισσότερο από τη γενιά του. Δεν είναι τυχαίο ότι Φλέρυ Νταντωνάκη, η μεγαλύτερα για μένα Ελληνίδα τραγουδίστρια, τρελαινόταν με τον Πάριο
Γιώργος Λιάνης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS