120 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Βασίλης Χαρδαλιάς

May Day: Μέσα στη γυάλινη σφαίρα

Βασίλης Χαρδαλιάς

Είναι ιδιαίτερη η χαρά να συνομιλείς με ανθρώπους που καταβάλουν προσπάθειες για να ανεβάσουν το επίπεδο της μουσικής πραγματικότητας. Ακόμα περισσότερο, χαίρομαι οταν είναι νέοι σε ηλικία και με όρεξη και μεράκι, μας προσφέρουν μια κυκλοφορία που είναι άκρως ενδιαφέρουσα και πετυχημένη. Οι ΜΑΥ DAY, ο Μπάμπης Συντάκης και η Ελβίρα Διαγιόγλου, “εδρεύουν” στην Θεσσαλονίκη και απαντούν στις ερωτήσεις για το debut album τους με τίτλο “Γυάλινη Σφαίρα” αλλα και σε πολλές άλλες για την ζωή στην συμπρωτεύουσα και τα σχέδιά τους. Απολαύστε τους!

MAY DAY, Ελβίρα και Μπάμπη, καλωσορίσατε στον ΟΡΦΕΑ. Είναι μεγάλη η χαρά μου, να συνομιλούμε λίγο μετά την κυκλοφορία του δίσκου σας με τίτλο “Γυάλινη Σφαίρα”, που ομολογώ μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Ξεκινώντας την συνέντευξή μας θα ήθελα να μάθω αρχικά πώς νιώθετε τώρα που έχει περάσει λίγος καιρός και μπορείτε να ακούτε τα τραγούδια σας, και να κρατάτε το άλμπουμ στα χέρια σας.
MAY DAY: Kαταρχάς ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία. Ευχαριστούμε και για τα λόγια σας...........είναι πολύ σημαντικό για εμάς.
Όσο για την ερώτησή σας... Στην αρχή της κυκλοφορίας του δίσκου μας είχαμε μία παράξενη αίσθηση. Όσο προετοιμασμένος κι αν είσαι..., όσο κι αν το περιμένεις πάντα, είναι διαφορετικό να πραγματοποιείται και να το ζεις στην καθημερινότητά σου. Πάντως... σίγουρα το χαιρόμαστε και το διασκεδάζουμε....

Η “φρεσκάδα”, που είναι διάχυτη στον δίσκο σας, που οφείλεται; Μήπως στο ότι είστε ακόμα νέοι και ουσιαστικά μόλις ξεκινάτε την διαδρομή σας;
MAY DAY: Σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο το ότι είμαστε νεαρά άτομα. Δεν πιστεύουμε, βέβαια, ότι η φρεσκάδα είναι μόνο θέμα ηλικίας. Μάλλον προέκυψε, γιατί τελικά αυτό είχαμε να δώσουμε στην προκειμένη φάση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα υπάρχει ως στοιχείο σε επόμενες δουλειές μας. Εξάλλου είμαστε αισιόδοξοι και ως άνθρωποι. Οπότε.... όσο παραμένουμε έτσι, θα προσπαθούμε να το μεταδίδουμε έστω και μέσα από τα τραγούδια μας!

Πόσο εύκολο/δύσκολο ήταν να παραχθεί αυτό το μουσικό αποτέλεσμα; Μιλάω κυρίως για τις ώρες στο στούντιο, για το “ντύσιμο” του κάθε τραγουδιού.
MAY DAY: Στην αρχή ήταν κάπως δύσκολα… Δεν ξέραμε από πού να αρχίσουμε. Στη συνέχεια, όμως, βρήκαμε το ρυθμό μας και δουλεύαμε πιο εύκολα. Είχαμε και σημαντική βοήθεια από τον παραγωγό μας, τον Σωτήρη Νούκα, από ταUnderground studios που πρωταγωνίστησε στο συγκεκριμένο θέμα.
Υπήρχαν, βέβαια, αρκετές αντίξοες συνθήκες. Η διαδικασία κράτησε περίπου 2 χρόνια, λόγω φανταρικού, οικονομικού θέματος, αλλά κι άλλων διαδικασιών που αποδείχθηκαν αρκετά χρονοβόρες. Τελικά, όμως, τα καταφέραμε!

Δώστε μας λίγα μουσικά στοιχεία από το βιογραφικό σας.
MAY DAY: Η Ελβίρα, η κοπέλα των May Day, έχει πολλές διακρίσεις στο τραγούδι και αρκετή εμπειρία σε μικρές μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης. Παρακολουθούσε χρόνια μαθήματα κιθάρας, πιάνου και άλλα, αλλά τελικά κατέληξε στη σύνθεση και το τραγούδι.
Ο Μπάμπης δε θυμάται κάποια περίοδο που να λείπει η μουσική από τη ζωή του. Αυτή η καθημερινή «τριmegβή» μαζί της, αποτέλεσε μονόδρομο για εκείνον. . . Άρχισε σαν ραδιοφωνικός παραγωγός στην Πτολεμαϊδα, αγάπησε την κιθάρα και ¨συνεχίζει¨…. Αποφοίτησε με τις ειδικότητες μουσικής τεχνολογίας και ηχοληψίας, ενώ πάντα ο στίχος ξεπρόβαλε σε ανύποπτες στιγμές να ντύσει τις σιωπηλές νύχτες του. Ανεπίδευτα ρομαντικός και παραγωγικός.

Η Ελβίρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, μέσα στα μουσικά γεγονότα της πόλης. Ο Μπάμπης γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα, αν δεν κάνω λάθος, και έπειτα έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Τι συνθήκες συναντά, ένας τραγουδοποιός και μία ερμηνεύτρια σε αυτή την πόλη όταν θέλει να κάνει κάτι σχετικό με τη μουσική, είτε αυτό είναι cd είτε συγκρότημα για live κλπ.
Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Το πιο πιθανό είναι να βρεθείς μπροστά σε πολλές “κλειστές πόρτες”. Το θέμα είναι να μην το βάζεις κάτω και να παλεύεις για αυτό που θέλεις..... Ευνοϊκές συγκυρίες και κατάλληλα άτομα, για να σε βοηθήσουν, είναι επίσης απαραίτητα..... Η Θεσσαλονίκη είναι ζεστή πόλη σε αυτό το θέμα. Στο τέλος, γνωρίζονται όλοι με όλους και τελικά ξέρεις που να ψάξεις και να βρεις αυτό που ζητάς, για να υλοποιήσεις τα σχέδιά σου.

Πιστεύετε πως σας βοηθάει το γεγονός ότι είστε μακριά από το μουσικό “χάος” της Αθήνας ή ανήκετε σε αυτούς που πιστεύουν πως οι πραγματικές μουσικές ευκαιρίες είναι στην πρωτεύουσα;
MAY DAY: Όπου κι αν είσαι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να αγαπήσουν τη μουσική σου ή και να την απορρίψουν. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις... προχωράς.... είτε τελικά τα βήματά σου αποδειχθούν μικρά, είτε μεγάλα.

Ποιά ήταν τα κέρδη σας από την συμμετοχή στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το 2008;
MAY DAY: Πιστεύουμε πως ο καλλιτέχνης βηματίζει για να πορεύεται. Για εμάς, όμως, το φεστιβάλ ηταν άλμα.....βαθιά νερά. Δεν το κρύβουμε πως στην αρχή μας τρόμαξε... Μετά από τόσο καιρό, το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε για το φεστιβάλ είναι ότι αποκομίσαμε μόνο θετικά..... και πολλούς φίλους!

Ποιά είναι η μουσική “Ιθάκη” του καθενός σας ξεχωριστά, αλλά και των MAY DAY; Βλέπετε ο καθένας την δική του ξεχωριστή πορεία ή μήπως είναι νωρίς ακόμα για κάτι τέτοιο;
MAY DAY: Σαν MAY DAY ο ένας αναπληρώνει τις αδυναμίες του άλλου μουσικού, με αποτέλεσμα....σώμα με δυνατό πυρήνα. Οπότε, προς το παρών, δε θα μπορούσαμε να έχουμε παρά μόνο μία μουσική Ιθάκη... και αυτή είναι να χαρούμε το παρών και να ονειρευτούμε το μέλλον. Έχουμε ήδη γράψει τα κομμάτια του επόμενου δίσκου και τα χτίζουμε σιγά σιγά, μέσα στο μυαλό μας, μέχρι να ξαναμπούμε στούντιο.

Η ενασχόληση με τη μουσική ήταν το παιδικό σας όνειρο; Ποιά ήταν τα πρότυπά σας όταν ξεκινούσατε;
MAY DAY: Οι άνθρωποι, όσο μεγαλώνουν, περνάνε από διάφορα στάδια. Έτσι κι εμείς. Η μουσική άλλοτε πρωταγωνιστούσε, άλλοτε ήταν “χαλί” στις εμπειρίες μας κι άλλοτε ήταν στα παρασκήνια περιμένοντας να κερδίσει ξανά το ενδιαφέρον μας. Όσο για τα πρότυπά μας, θαυμάζουμε πολλούς καλλιτέχνες και μαθαίνουμε από αυτούς, αλλά μέχρι το σημείο που μπορούμε να διατηρήσουμε το δικό μας “χαρακτήρα”.

Μπάμπη, από αθλητής του handball και bartender, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός και τώρα πια τραγουδοποιός. Αν συναντιόμασταν στον δρόμο ως τί θα μου συστηνόσουν;
MAY DAY: Ως Μπάμπης Συντάκης..... Χαίρομαι που πέρασα από αυτά τα στάδια... Πήρα εικόνες, συναισθήματα, εμπειρίες.... Για μένα δεν είναι τελείως διαφορετικά ως ασχολείες. Από το καθένα πήρα κομμάτια, εξελίχθηκα και συμπλήρωσα το παζλ της σημερινής μου εικόνας..... και.. θέλω να συνεχίσω.... να ανακαλύπτω κομμάτια για το “δικό μου” παζλ.

Ελβίρα, μια ζωή μέσα στη μουσική και όμως απόφοιτη της οδοντιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Τελικά τι θα ακολουθήσεις ως καριέρα;
MAY DAY: Δύσκολη ερώτηση. . . Στη μουσική δε θα ήθελα να βάλω την ταμπέλα “καριέρα”. .. είναι η διέξοδός μου και μέσα από αυτή πραγματοποιώ τα θέλω μου, ώστε να νοιώθω γεμάτη σαν άνθρωπος. Βιοποριστικά δεν ξέρω αν θα μπορέσω να βασιστώ σε αυτή, αν και αυτό αποτελεί όνειρο πολλών που βρίσκονται στην ίδια φάση με εμένα. Προς το παρόν εξελίσσομαι και στα δύο πεδία, περιμένοντας να δω τελικά πώς θα με βρει η ζωή.

Να επανέλθω λίγο στους ΜΑΥ DAY. Έχουν βρει την ταυτότητά τους και το μουσικό τους ύφος ή μήπως πιστεύετε πως είναι νωρίς ακόμα για να κατασταλάξετε κάπου;
MAY DAY: Θα ήταν ανεύθυνο να λέγαμε πως έχουμε βρει την ταυτότητά μας. Σίγουρα κάποια στοιχεία των MAY DAY θα διατηρηθούν, αλλά ως άνθρωποι και ως καλλιτέχνες μας αρέσει να εξελισσόμαστε και να εμπλουτίζουμε τη μουσική μας με καινούργια στοιχεία. Ελπίζουμε στο μέλλον να κάνουμε ακόμη καλύτερες δουλειές. Νοιώθουμε ότι έχουμε ακόμη πολλά να δώσουμε....

Παρατηρώ στη Γυάλινη Σφαίρα πως υπάρχουν τραγούδια όπως ο “Αγέρας” (που είναι και αγαπημένο μου) αλλά και τραγούδια σαν το “Τρελά καλοκαίρια”. Ποιο ύφος ταιριάζει περισσότερο στην Ελβίρα, και ποίο στον Μπάμπη;
MAY DAY: Σε κάθε χαρακτήρα μπορείς να παρατήρήσεις οξύμωρα σχήματα....μεγάλες αντιθέσεις, που τελικά τον κάνουν “ανθρώπινο”. Έτσι..στον Μπάμπη και στην Ελβίρα ταιριάζει διαφορετικό ύφος σε κάθε πτυχή του χαρακτήρα τους..... Φαντάστείτε, λοιπόν, το κάθε τραγούδι του δίσκου σαν μία διαφορετική οπτική γωνία του ίδιου ανθρώπου...

Πώς βιώνουν δυο νέοι στον χώρο του τραγουδιού την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Θεσσαλονίκη; Ισχύει αυτό το “χαλαρά” που δεν μπορούμε να βιώσουμε στην πρωτεύουσα για κανένα λόγο;
MAY DAY: Είναι στιγμές που ισχύει..... Περισσότερο λόγω των αποστάσεων. Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ μικρότερη της Αθήνας. Πλεόν, όμως, και στη Θεσσαλονίκη όλα κινούνται με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες. Οι καινούριες συνθήκες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους Θεσσαλονικείς να λένε “χαλαρά” τόσο συχνά.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για τον χειμώνα που έρχεται; Θα εμφανίζεστε κάπου μόνιμα;
MAY DAY: Δεν έχουμε κλείσει εμφανίσεις κάπου μόνιμα, αλλά θα κάνουμε live, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Υπάρχει στο μυαλό σας, η “κάθοδος” στην πρωτεύουσα για να υποστηρίξετε το μουσικό σας έργο;
MAY DAY: Η <<Γυάλινη Σφαίρα>> δημιουργήθηκε με πολύ αυθορμητισμό και αγάπη. Η δημιουργία της, έτσι κι αλλιώς, ήταν ένα μεγάλο μουσικό ταξίδι.... Γιατί να την αφήσουμε τώρα μόνη της; Θα πάμε όπου μας πάει.

Ποιό είναι το ιδανικό μέλλον για τους MAY DAY;
MAY DAY: Όπως είπαμε και πριν λίγο καιρό.......Να μπορούμε να είμαστε αληθινοί ακόμη κι αν φτάσουμε στο δέκατο δίσκο. Και όσα νοιώθαμε στην ηχογράφηση του πρώτου... να νοιώθουμε και στου τελευταίου.. 

Φωτογραφίες:  Γιάννης Χοστελίδης
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Δεν έχει τοίχους η χαρά δεν έχει χώρισμα η αγάπη.
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

21/10/1907 Γεννήθηκε ο σουρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος
22/10/1937 Γεννήθηκε ο συνθέτης Μάνος Λοίζος

ΤΥΧΑΙΑ TAGS