129 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
11.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Άννα Τσιάλτα

Λάκης Τζορντανέλλι: «Μου αρέσει που εισπράττω την Αγάπη του κόσμου»


Συνέντευξη στην Άννα ΤσιάλταΟ αγαπημένος Λάκης Τζορντανέλλι, ο τραγουδιστής των επιτυχιών ”Αυτό Που Τώρα Μου Συμβαίνει”, ”Αγοράζω Παλιά”, ”Εσένα Θέλω Μόνο”, ”Τζέγκινγκς Χαν” και πολλών άλλων τραγουδιών, που έγιναν επιτυχίες, στις προηγούμενες δεκαετίες, μας υποδέχτηκε σε ένα καφέ στην Πλατεία Υμηττού, όπου και διαμένει, απλός προσιτός και ειλικρινής! Μίλησε για όλα και για όλους, γεμάτος πάθος και αγάπη, γι’ αυτό που κάνει τόσα χρόνια. Σε μια συνέντευξη στην Άννα Τσιάλτα και τον Σπύρο Καλαματιανό τόλμησε να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Απολαύστε τον!!

 
Πότε ξεκινήσατε την ενασχόληση σας με την μουσική;

Η πρώτη μου επαφή με την μουσική ήταν στην Κωνσταντινούπολη το 1964, μικρό παιδάκι ήμουν θυμάμαι 14-15 χρονών εκεί και από τότε είχα ξεκινήσει. Το 1966 ήρθα στην Ελλάδα στην Αθήνα, διότι δεν ήθελα να ήμουν άλλο εκεί. Έτσι άρχισα την ενασχόληση μου με έναν φίλο που είχα στους “Jumps” τον Ιερεμία Τέρυ, τότε ψάχνανε να βρουν κάποιον που έπαιζε keybords-τραγούδι και έτσι ξεκίνησα με αυτούς.

 
Τι θυμάστε από την πρώτη φορά που ανεβήκατε στο πάλκο;


Βασικά δεν το είχα πάρει σαν επάγγελμα, το είχα πάρει σαν χόμπι, σαν ερασιτέχνης, δεν είπα δηλαδή ότι θα πάω να είμαι πιανίστας -τραγουδιστής.Το έκανα για να ξεφύγω από τα τότε προβλήματα, διότι το 1967 ήρθε η χούντα και έβλεπα αυτά που γινόντουσαν όλα στην Αθήνα φασαρίες κτλ. και μου έκανε εντύπωση. Μετά πήγα σε ένα άλλο συγκρότημα που λεγόντουσαν “Juniors”, μεγάλη επιτυχία έκανα και με αυτούς. Αφού να φανταστείς ότι ένα τραγούδι το παίρναμε και το κάναμε πρόβα μία εβδομάδα(ξέρεις από μουσική γι΄ αυτό στα λέω) κάναμε τα φωνητικά, κομμάτι - κομμάτι, τα όργανα και έτσι σιγά - σιγά το ολοκληρώναμε. Τέτοια αγάπη και μανία είχαμε με την μουσική, τέτοια αγάπη. Αυτά θυμάμαι από την πρώτη φορά που πρώτο ανέβηκα στο πάλκο την αγάπη μας και την μανία για την μουσική.
 
 
Η δισκογραφία πότε ήρθε για εσάς;

Το 1968 με το κομμάτι το «Κορίτσι του φίλου μου», τότε ήμουν με το πρώτο μου συγκρότημα τους «Τσικουέντι». Θυμάμαι που το κάναμε πρόβες στη Φωκίωνος Νέγρη σε ένα μαγαζί(τότε τραγουδούσε και ο Τόλης Βοσκόπουλος μαζί μας), για να το πάμε στην Columbia και, πραγματικά , όπως το παίρνουμε πήγαμε και το ηχογραφήσαμε χωρίς να αλλάξουμε τίποτα, τους στίχους τους είχε γράψει ο μάντατζερ από τους “Jumps”. Πούλησε τότε πάνω από 100.000 δίσκους και δεν πήρα ούτε χρυσό, ούτε τίποτα, και τώρα για πλάκα δίνουν στους 5.000 χρυσό δίσκο. Έτσι ήταν οι νόμοι τότε, δεν πήρα ποτέ μου, μόνο μία τιμητική πλακέτα πήρα από την εταιρία μου και τίποτα άλλο. Δυστυχώς δεν υπάρχουν σήμερα ούτε εταιρίες ούτε τίποτα, αλλά παρ΄ όλα αυτά ακόμα μέχρι σήμερα πουλάει.
Μετά όταν τραγούδησα το τραγούδι έφυγα από τους «Τσικουέντι», διαλυθήκαμε, πήγα με τους “Juniors” όπως είπα, διαλυθήκαμε και από εκεί μετά, γιατί μερικοί φύγανε με τον Ντέμη Ρούσσο στην Γαλλία, μερικοί μείνανε εδώ, άλλος πήγε Αμερική. Κάπως έτσι ας πούμε χαθήκαμε. Μετά ήρθανε το 1975, πήγα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με «Το δικό μου τραγούδι», έτσι λεγότανε. Σε αυτό τον δίσκο μέσα τον μεγάλο που έκανα το «Αγοράζω παλιά», «Τζέγκινγκς Χαν», «Εσένα θέλω μόνο», «Μαρία Μανταλένα», «Μίλα μου μίλα μου». Πολλά τραγούδια που είχαν γίνει επιτυχίες.

 
Ποια συνεργασία που έχετε κάνει ξεχωρίζεται;

Έχω κάνει πάρα πολλές συνεργασίες, έχω δουλέψει με όλους. Με λαϊκούς τραγουδιστές της εποχής, με Γιάννη Πάριο, Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Άννα Βίσση κ.ά. Είναι τόσοι πολύ, που σου είπα ενδεικτικά κάποιους. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον, από όλους κάτι πήρα.


Υπήρξε στιγμή που δυσκολευτήκατε πάρα πολύ;

- Δεν μπορώ να θυμηθώ, την κάθε δυσκολία μπορούσα να την ξεπεράσω, διότι έχω υπομονή φοβερή, σπάω τα νεύρα του άλλου. Δεν ήμουν άνθρωπος που θα έφερνα την επανάσταση, απλά είχα μείνει σε αυτό το είδος τραγουδιού που μου άρεσε από την αρχή και δεν ήθελα να αλλάξω
Στο είδος αυτό που τραγουδούσα εγώ και οι άλλοι τραγουδιστές, που υπηρετούσαν το ίδιο είδος, μας στοίχησαν πολύ οι αλλαγές, δηλαδή, από πλευράς τραγουδιών, και από πλευράς δισκογραφίας, οι αλλαγές που γινόντουσαν στον μουσικό χάρτη της χώρας. Δεν μπορούσαμε να πουλήσουμε όσα πουλούσαμε πριν, και το λαϊκό επίσης μας έκοψε την φόρα. Σε αυτό το θέμα φταίξανε οι εταιρίες ποιο πολύ, θέλανε να προβάλλουν ποιο πολύ το λαϊκό τραγούδι.

 
Σήμερα υπάρχουν τραγουδιστές και συνθέτες που ξεχωρίζεται εσείς;


Βέβαια και υπάρχουν. Μην πάμε μακριά, άνθρωποι που δεν ξέραμε μέχρι χθες,  στο Voice που το βλέπω εγώ και είναι μία πάρα πολύ ωραία εκπομπή, μ΄αρέσει γιατί βλέπουμε και βγαίνουν καινούργια άτομα. Αλλά κάθομαι και σκέφτομαι που θα πάνε να τραγουδήσουν όλοι αυτοί, δεν υπάρχει χώρος, δεν είναι όπως ήταν παλιά με τα μαγαζιά, που δουλεύανε επτά μέρες την εβδομάδα και ακούς κάτι φωνάρες και λες ήμαρτον χριστέ μου υπάρχουν τέτοιες φωνές φοβεροί είναι όλοι τους.


Eurovision παρακολουθείτε;

- Όχι δεν με συγκινεί.


Σας είχε γίνει πρόταση να πάτε ποτέ;


- Δεν το επιδίωξα εγώ και δεν ήθελα. Πιο πολύ μου άρεσε να υπάρξω στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και πήγα τρεις φορές. Μία φορά πήγα σε ένα Φεστιβάλ στην Αυστρία στο Λιντς, που εκεί τραγουδήσαμε κάποια κομμάτια με την Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης, τα μόνα φεστιβάλ που είχα πάει ήταν αυτά. Δεν μου έκανε αίσθηση να πάω στην Eurovision, πήγαιναν διάφοροι τότε.
Γίνεται πολύ ντόρος για τα μεροκάματα εκείνης της εποχής ότι κάποιοι ακριβοπληρωνόντουσαν και κάποιοι άλλοι όχι…
Ανάλογα τι τραγουδιστής ήταν και αν έκανες επιτυχία έπαιρνες λεφτά. Αν δεν ήσουν καλός τραγουδιστής και αν δεν είχες αυτό που λέμε πακέτο τι να πάρεις;  Έπαιρνες ένα μεροκάματο χαμηλό. Το δικό μας στιλ μουσικής δεν πληρώνονταν και πολύ καλά, παίρναμε τα ίδια λεφτά με έναν τραγουδιστή λαϊκό που δεν ήταν επώνυμοι. Αυτό το μάθαμε μετά δυστυχώς το μοντέρνο δεν πληρωνόταν καλά.

 
Η οικογένεια για εσάς πότε ήρθε;


- Η οικογένεια ήρθε το 1981 όπου παντρεύτηκα και το 1982 γεννήθηκε η κόρη μου.


- Η κόρη σας ασχολείται και αυτή με το τραγούδι. Όταν σας είπε Μπαμπά θέλω να ασχοληθώ με το τραγούδι φοβηθήκατε; Ποια συμβουλή της δώσατε;Ναι, φοβήθηκα, γιατί ήξερα την νύχτα, λογικό να φοβηθεί ο πατέρας μετά από τόσα χρόνια στην νύχτα. Μου λέει όχι θα το κάνω γιατί μου αρέσει και της λέω θα σε ακούσω πρώτα και μετά θα βγεις να τραγουδήσεις. Πραγματικά την άκουσα και της λέω ξεκίνα πάρε και μερικά μαθήματα και κάνε κουμάντο.

  
  
  
  
  
  
  - Δεν σας βλέπουμε να εμφανίζεστε στα ΜΜΕ το κάνετε κατ΄ επιλογή;


-  Δεν έχω να πω τίποτα, δεν έχω να πω για δισκογραφία και οτιδήποτε συμβαίνει γύρω από την ζωή μου, είναι όλα τόσο cool, τόσο προσγειωμένα, που με ενδιαφέρει που κάνουμε εμφανίσεις με τον Γιώργο Πολυχρονιάδη, Κατερίνα Αδαμαντίδου και την Λουίζα την κόρη μου, που έχω μαζί σε μικρά μαγαζιά, πιο πολύ για την πλάκα μας. Εγώ ξεφεύγω κιόλας, αισθάνομαι καλύτερα, φεύγει ένα βάρος από πάνω μου. Δεν χρειάζεται τώρα έτσι όπως είναι τα πράγματα.
Μου αρέσει που εισπράττω την Αγάπη του κόσμου ακόμα που ευτυχώς είναι περισσότεροι. Διότι από τότε είμαι καλύτερος σε όλους τους τομείς.


Πως αντιμετωπίζεται την κρίση η οποία μας μαστίζει;


- Θα την δεχτούμε και την κρίση, γιατί φταίμε και εμείς στο κάτω - κάτω. Θέλαμε πολλά και την πατήσαμε. Σκέφτομαι το παιδί μου και εσάς τα νέα παιδιά, που δεν βγάζετε εύκολα το μεροκάματο και προσπαθείτε και δεν μπορείτε να κάνετε και οικογένεια. Τότε ήταν πιο εύκολα τα πράγματα.

 
Πως κρίνετε τους συναδέλφους σας που ασχολούνται με τα κοινά; Εσάς σας έχει γίνει πρόταση να ασχοληθείτε με τα κοινά;


- Ναι έχει γίνει να κατέβω σαν Δημοτικός Σύμβουλος, πράγματα τα οποία δεν με ενδιαφέρουν και δεν με αγγίζουν, κοιτάω την οικογένεια μου, να περνάνε καλά οι φίλοι μου που έρχονται να με ακούσουν.


Το διαδίκτυο βοηθάει την μουσική;- Βέβαια τώρα ναι, ευτυχώς που υπάρχει και αυτό.


Τόσα χρόνια πορείας τι κρατάτε και τι πετάτε;

Αν ξανά γεννιόμουν πάλι το ίδιο είδος θα τραγούδαγα. Κρατάω όλα τα καλά, όπως την οικογένεια και την μουσική και πετάω κάθε κακό που μου συνέβη το αφήνω πίσω μου.


Υπήρξε κάποιο όνειρο που έμεινε ανεκπλήρωτο;


- Ναι, ήθελα να γίνω πιλότος, είχα τρέλα μεγάλη. Με απορρόφησε ευτυχώς η μουσική. Θυμάμαι πήγαινα στο σχολείο τραγουδούσα μες την τάξη χτυπούσα το θρανίο και με βγάζανε έξω οι δάσκαλοι.Έπεσα με τα μούτρα σε αυτό και άφησα πίσω αυτό το όνειρο.

 

  
  
  
  
  
  
  

Τα παιδικά σας χρόνια ήταν εύκολα η δύσκολα;


- Εύκολα ήταν, με την έννοια ότι δεν ξέρω πόσο δύσκολα τα περνούσαν οι γονείς μου, γιατί ήμασταν τρία αδέρφια για να μας μεγαλώσουν, δεν ξέρω αλλά πιστεύω ότι ήταν εντάξει. Όπως εγώ μεγάλωσα την κόρη μου με την γυναίκα μου μαζί. Για έμενα είναι τα δύο βασικά στοιχεία μέσα στο σπίτι μου. Μάλλον βέβαια στο τέλος με βαριούνται κιόλας (γέλια), επειδή είμαι το μοναδικό αρσενικό εκεί μέσα.Όλη μου την ζωή την έδωσα εκεί.


Επόμενοι στόχοι και όνειρα;


- Δεν έχω ούτε στόχους έχω ούτε όνειρα. Τι να ονειρευτώ εγώ τώρα, έχω περάσει τόσες επιτυχίες, τόση δημοσιότητα, δεν μπορώ να ξεχάσω όλα όσα έχω περάσει. Το μόνο όνειρο που έχω, είναι να παντρευτεί η κόρη μου και να κάνει ένα παιδάκι, άλλα όνειρα και στόχους δεν έχω, ούτε καινούργια κομμάτια να κάνω, διότι πάλι τα παλιά θα ζητάνε, ούτε τίποτα.Όλους τους παλιούς τραγουδιστές μας έχουν μάθει έτσι με τα παλιά.


Έχετε φίλους από τον χώρο;


- Όχι, δεν βρίσκομαι ιδιαίτερα, έχουν τραβήξει τον δρόμο τους και εγώ τον δικό μου. Τα λέμε μέσω facebook, που έχει γίνει της μόδας, τον τελευταίο χρόνο το έκανα, μην νομίζεις. Από εκεί μιλάω με όλους τους φίλους, επώνυμους και μη.

 
Πως θα θέλατε να κλείσουμε αυτή την συνέντευξη;

- Σας εύχομαι να πετύχετε  ότι θέλετε  και να έχετε καλή επιτυχία σε όλα όσα κάνετε. Να έχετε καμιά δουλειά, την υγεία σας πάνω απ΄ όλα, εσείς τα νέα τα παιδιά. Να υπάρχει το σημαντικότερο πράγμα σε όλον τον κόσμο, η αγάπη και όλα τα άλλα έρχονται. Επίσης θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία και στο site σας.

 

 


Επισκεφτείτε το επίσημο site του καλλιτέχνη στη διεύθυνση

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001573320633

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γι’ αυτό που είμαι σίγουρη για μένα είναι πως αγαπάω με ερωτικό πάθος τον Άνθρωπο.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

11/11/1990 Έφυγε από τη ζωή ο ποιητής της Ρωμιοσύνης Γιάννης Ρίτσος
12/11/1979 Έφυγε από τη ζωή ο στιχουργός Πυθαγόρας (Παπασταματίου)