275 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Άννα Τσιάλτα

Μάρα Μεϊμαρίδη: «Ο άνθρωπος την πρώτη ανάσα και την τελευταία που παίρνει την παίρνει με την ψυχή!»


Συνέντευξη στην Άννα Τσιάλτα

 
 
 
Στον χώρο που σε γεμίζει με μαγεία Ανατολής, αρώματα βγαλμένα από την φύση και μια θετική αύρα που ζωγραφίζεται στο πρόσωπο σου μόλις την συναντήσεις, έγινε το ραντεβού μας για την συνέντευξη.

Σπούδασε Ιατρική, Αστροφυσική, Ανθρωπολογία, Αρχαιολογία, είναι  εντυπωσιακά έξυπνη, με προβοκατόρικες ατάκες, έχοντας ένα διάχυτο μυστήριο και μια γοητεία που σε κρατάει στο δικό σου χώρο, χωρίς να μπορέσεις να παραβιάσεις κάποιον άλλον.

Η Μάρα Μεϊμαρίδη μιλάει για όλα, με τόσο ειλικρίνεια που σε αφοπλίζει. Για τα νέα της επιχειρηματικά σχέδια την ζωή της, τα βιβλία της, την κόρη της που σύντομα την προορίζει για γιαγιά. Κοντά της μαθαίνεις μυστικά… Και εμείς τα μάθαμε όλα και στα αποκαλύπτουμε!
 

 
Ξεκινήσατε με την Ιατρική. Στο «Παίδων» κάνατε μια έρευνα η οποία βοήθησε πολύ.


 
Ξεκίνησα με την Ιατρική κάνοντας δέκα τρία χρόνια στο «Παίδων» την μεγάλη μου έρευνα. Ήμουν στα ερευνητικά τμήματα και έκανα σωματομετρία σε 30.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει σε  όλα τα βιβλία γεννήσεως το όνομά μου. Μια πολύ σημαντική έρευνα που πραγματικά με έκανε πολύ ευτυχισμένη που μπόρεσα να το πραγματοποιήσω.
 

 
Πολλές σπουδές και πτυχία. Σας άρεσε πάντα όλο αυτό με το διάβασμα;

 
Έκανα πάρα πολλές σπουδές. Κάθισα δέκα χρόνια στο Παρίσι, μετά στην Σορβώνη, και μετά έκανα Ιατρική και Ανθρωπολογία. Όχι, δεν ήμουν ποτέ τόσο πολύ του διαβάσματος, διάβαζα βέβαια αρκετά, σε ότι αφορούσε όλα αυτά που σπούδαζα. Βέβαια να σου πω κάτι Άννα μου, εγώ έχω ένα κουσούρι. Βαριέμαι!!! Όταν θέτω ερωτήματα στον εαυτό μου και τα απαντάω μετά βαριέμαι, πρέπει να βρω κάτι άλλο να ασχοληθώ. Αναρωτιέμαι για πολλά πράγματα και θέλω να τα απαντάω. Έτσι κάποια στιγμή ασχολήθηκα και με την θρησκεία.
 
 
 
Ασχολείστε με την ψυχή του Ανθρώπου. Πόσο σημαντικό είναι και πόσο ανάγκη το έχει ο κόσμος;


 
Είναι εκπληκτικό να ασχολείσαι με την ψυχή, με τα συναισθήματα του ανθρώπου. Τα συναισθήματα είναι πέντε, η χαρά, η λύπη, ο θυμός, ο φόβος και η ντροπή. Όταν αυτά τα έχεις βιώσει και τα έχεις ζήσει στην ζωή σου, είναι πιο εύκολο να καταλαβαίνεις τον άλλον όταν τα ζει. Ήταν αυτό που δεν είχα κάνει, να καταλαβαίνω τον άλλον. Ήμουν και εγώ έτσι όταν τα βίωνα! Είναι απίστευτη η χαρά μου λοιπόν όταν δίνω βοήθεια σε όλους τους ανθρώπους. Γιατί, Άννα μου, κακά τα ψέματα, ο άνθρωπος είναι τρία πράγματα, σώμα ψυχή και νου. Όλοι μας με το σώμα ασχολούμαστε πάρα πολύ, ομορφιά, σεξ, κομμωτήρια κλπ. Με τις γνώσεις λίγο πολύ όλοι, παρόλο που μας τράβαγαν οι δάσκαλοι από το αυτί κάτι μάθαμε, με την ψυχή όμως δεν ασχολείται κανείς. Κι όμως ο άνθρωπος την πρώτη ανάσα και την τελευταία που παίρνει την παίρνει με την ψυχή! Είναι κάποιες φορές που απεγνωσμένα σου χτυπάει την πόρτα και σου ζητάει να ασχοληθείς μαζί της. Πρέπει να δώσουμε την δέουσα σημασία και να ασχοληθούμε μαζί της. Όποιος καταφέρει ο συνειδητός νους με τον υποσυνείδητο να είναι σε αρμονία, τότε θα είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο και θα έχει πετύχει όλους τους στόχους! Η ψυχή είναι πρώτη από όλα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με όλα όσα κάνουμε!
 
 
Άρα αυτό κάνετε εσείς τώρα; Ακούτε και δίνετε συμβουλές στον κόσμο;

 
Ναι καθημερινά ακούω τον πόνο. Δεν είναι με ευκολίες η ζωή, έχει και τα δύσκολα της. Αλλάζεις τον τρόπο σκέψης, βλέπεις με άλλο μάτι στην ζωή. Δεν ξεκινάς την μέρα σου με γκρίνια, αλλά με χαμόγελο. Δεν είναι ανάγκη να λες πώ πω τι μέρα είναι κι αυτή, πρέπει να λες έχει ήλιο είναι μια καινούργια μέρα, κι εγώ μπορώ να την χαρώ και να είμαι καλά. Στην ζωή μας αυτό που θέλουμε πιο πολύ και αυτό που φοβόμαστε πιο πολύ έλκουμε και γίνετε. Μπορούμε λοιπόν να μειώσουμε τον φόβο μας, και αυτόματα θα νικήσει η ευτυχία!!!

 
Πως ξεκίνησε για σας η συγγραφή Πως ξεκινήσατε να γράφετε το πρώτο σας βιβλίο;


 
Η λύσσα μου και η επιθυμία μου ήταν να γράψω τα ξόρκια της Θείας. Δεν ήταν όπως καταλαβαίνεις να γράψω την ιστορία της. Όταν  ξεκίνησα λοιπόν να βρίσκω στο μπαούλο της Θείας Κατίνας, όλες εκείνες τις σημειώσεις, με όλα τα δικά της κείμενα, άρχισα να τα βάζω σε μια σειρά. Είχα την τύχη εκείνη την εποχή,  να γνωρίσω τον Μαυρομάτη, που ήταν και ο μέντορας μου, ο οποίος όταν του είπα τι έχω σκοπό να κάνω, μου ζήτησε να δει τις σημειώσεις μου. Όταν είδε τα κείμενα μου, με μια φωνή μου είπε: Κυρία μην γράψετε τα ξόρκια, αφήστε ότι κάνετε και γράψτε την ιστορία αυτής της γυναίκας. Αυτό ήταν. Κάθισα και την έγραψα!  Βρήκε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, αφού έγινε αν θυμάστε και σήριαλ με πολύ μεγάλη επιτυχία.
 
 

 
  

   
Έχετε γράψει και τα βιβλία με τα ξόρκια. Αυτά τα βιβλία έχουν ανταπόκριση στον κόσμο;

 
Έχω γράψει και αυτά τα βιβλία, που, όπως καταλαβαίνεις, από αυτά ξεκίνησα να γράφω και ήρθε η ιστορία. Καταλαβαίνεις πόσα πολλά ξόρκια έχω, αφού έχω γράψει μόνο τα δύο βιβλία από τα δέκα οχτώ που υπάρχουν. Να σκεφτείς πως όταν άρχισα να γράφω τα ξόρκια και τις συνταγές, η μάνα μου δεν μου μιλούσε. Γιατί μου έλεγε ότι αυτά, είναι πολύ προσωπικά κείμενα. Δεν έπρεπε να δημοσιεύσω τις συνταγές, και να κάνω ρεζίλι την θεία. Να σκεφτείς ότι όταν βγήκε το βιάγκρα, μου λέει: Είδες μας κλέψανε και την νουράντα, το οποίο για να καταλάβεις ήταν ένα βότανο που υπήρχε μόνο στην Μυτιλήνη κι ήταν για την αντρική στειρότητα. Ήξερε χημεία, η θεία Κατίνα, ήξερε τα ξόρκια!!  Η αλήθεια είναι ότι αρέσουν αυτά τα βιβλία μου! 
 
 
Μια καινούργια επιχειρηματική σας δραστηριότητα, είναι τα μαγαζιά που έχετε κάνει με το μποτέ της Ευθαλίας, πουλώντας φυσικά καλλυντικά. Πως είχατε αυτή την ιδέα.

 
Είναι μια πολύ ωραία επιχείρηση και πραγματικά την έχω ευχαριστηθεί πάρα πολύ. Ήξεραν να φτιάχνουν καϊμάκια, και σιγά σιγά κατάφεραν να κάνουν αυτό το μποτέ με τις κρέμες, γιατί όπως έλεγαν πρέπει η γυναίκα να είναι πάντα περιποιημένη. Το αποφάσισα, γιατί τα καλλυντικά μας είναι φτηνά και τα χρειάζονται όλες οι γυναίκες. Γιατί μόνο με επιχειρηματικότητα και κέφι θα πάμε μπροστά. Βλέπω όμως ότι οι γυναίκες τα χρειάζονται. Εγώ δεν είμαι μεγάλη εταιρεία για να ρίχνω λεφτά στην διαφήμιση, οπότε κάνουμε από πρώτες ύλες και καλά φυτικά προϊόντα. Όλες οι γυναίκες το χρειάζονται και εμείς τους το προσφέρουμε.

 
Παρόλο την κρίση εσείς κάνατε επενδύσεις. Πως το αποφασίσατε;


 
Η κρίση δεν αγγίζει την γυναίκα. Όπως καταλαβαίνεις, ότι και να γίνει, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Γι’  αυτό και εμείς ανοίξαμε την αγορά, έτσι ώστε να έχει όλα όσα χρειάζεται για να μην έχει πρόβλημα. Είμαστε στην Αθήνα στην Κρήτη και τελευταία έχουμε ανοιχτεί και στην Κύπρο. Φτηνά προϊόντα και φυσικά και με λίγα μαγικούλια...(γέλια πολλά)!!
 
 
Αυτό πως το σκεφτήκατε να το κάνετε;

 
Το σκέφτηκα έτσι απλά. Με όλα αυτά που ακούω από τις γυναίκες και τις ψυχαναλύσεις που κάνω. Όλες έχουν και κάτι να πουν για τους άντρες… Δεν με θέλει ο Μήτσος γιατί αυτό. Γιατί λοιπόν να μην ρίξουμε και κάτι μαγικούλι μέσα να το αλλάξουμε λίγο όλο αυτό. Το καινούργιο μας που πάει και καλά είναι το Σουλτάν. Είναι αυτό για να προσελκύσεις κάποιον. Αυτό που έδινε και η Κατίνα στον Σερμπέτογλου για να τον κάνει δικό της. Το κάνεις δώρο στον φίλο που θέλεις.
 
 
 
Εσείς όλα αυτά τα μαγικούλια τα πιστεύετε; Τα εφαρμόζετε στην ζωή σας;

 
Φυσικά και τα πιστεύω. Δεν μπορώ να κάνω βήμα χωρίς αυτά. Η πρώτη μου επαφή με τα ξόρκια ήταν στην ηλικία περίπου των δεκαέξι, που σφάδαζα τότε για έναν έρωτα εφηβικό και ήμουν στα πατώματα. Πολύ κλάμα και πάτωμα τότε. Έρχεται λοιπόν μια θεία μου τότε και μου λέει, πάρε αυτές τις δυο κορδέλες και αυτό το κεράκι και πες αυτά τα λόγια. Άσε μας έλεγα εγώ που θα κάνω αυτά τώρα! Το ξανά σκέφτηκα όμως και είπα, στον εαυτό μου, τι έχω να χάσω; Αφού το έκανα, δεν πέρασαν δέκα λεπτά και ο καλός μου τότε γκισέ από μόνος του πίσω και μου χτύπησε την πόρτα. Τρελάθηκα από την χαρά μου, πέταγα και όπως καταλαβαίνεις έκανα το ένα ξόρκι πίσω από το άλλο. (γέλια μεταξύ μας). Είχαν μαζευτεί και φίλες μου γύρω τριγύρω και κάναμε όλες ξόρκια! Κάποια στιγμή όμως σκέφτηκα πως είναι δυνατόν να γίνετε όλο αυτό; Κάποιος μηχανισμός θα υπάρχει πίσω από όλο αυτό. Τον κατάλαβα σήμερα, σε αυτή την ηλικία και μετά από τόσο ψάξιμο που έκανα με τον εαυτό μου. Είναι υποσυνείδητο λοιπόν που έρχεται σε σχέση με το συνειδητό, το οποίο καταλαβαίνει μόνο από αυτά, και το πραγματοποιεί. Σήμερα με όλες μου τις εμπειρίες και όλα αυτά που έχω ζήσει, πιστεύω όλα στην ζωή μας μπορούμε να τα πετύχουμε με μία μαγική τελετή. Αν μου πεις τώρα πως θέλω να γίνω Πρόεδρος της Αμερικής, δεν μπορείς γιατί δεν έχεις γεννηθεί εκεί. Όταν υπάρχει ο μαγικός κανόνας που είναι Θέλω πρέπει και μπορώ αυτό το τρίπτυχο, όλα μπορείς να τα πετύχεις!  
 
 
Μαθαίνω πως ετοιμάζεται για γάμο η κόρη σας. Πως σας φαίνεται το ενδεχόμενο να γίνετε γιαγιά. Σας ενοχλεί;


 
Παντρεύτηκα πολλές φορές. Κάθε γάμος έκανε τον κύκλο του και έκλεινε, μπορώ να πω ενδόξως και όχι αδίκως. Έχω μια κόρη η οποία ζει στο Λονδίνο, σπούδασε Φιλολογία και θα ζήσει μόνιμα εκεί. Ναι είναι σε ηλικία γάμου και το καλοκαίρι σκοπεύει να παντρευτεί. Είμαι χαρούμενη μπορώ να σου πω, γιατί είναι ένα πολύ συνειδητοποιημένο παιδί και θέλω να είναι ευτυχισμένη στην ζωή της. Όσο για τον ρόλο της γιαγιάς, έχω κάτσει σε όλες τις καρέκλες. Γυναίκα, μάνα και κάποια στιγμή γιαγιά. Όλα τα πράγματα έχουν μια φυσιολογική εξέλιξη.

 
Εσείς πως είστε αυτό τον καιρό; Σε τι φάση σας βρίσκουμε;


 
Νομίζω πως είμαι στην καλύτερη φάση της ζωής μου. Μπορώ να πεθάνω ακόμα και τώρα, γιατί στην ζωή μου έχω ζήσει όλα τα συναισθήματα φόβο, πόνο, στεναχώρια, έπεσα στα πατώματα, έκανα τόσα πράγματα και νιώθω γεμάτη. Ευχαριστώ την τύχη που μου τα έδωσε όλα αυτά και τα γεύτηκα και με έκανε να νιώθω δυνατή και ζωντανή!
 
 
 
Για την πολιτική θα μου κάνετε ένα σχόλιο;

 
Αν και δεν θέλω να σχολιάζω τίποτα με τόση κατήφεια που βλέπω από τον κόσμο και είναι όλοι με το κεφάλι κάτω. Μας έχουν εξευτελίσει τις ψυχές μας και την ζωή μας. Δεν αξίζουν τίποτα.

 
   
Έχετε σκεφτεί να γράψετε κι άλλο βιβλίο; Τι είναι αυτό που θα σας κάνει να το αποφασίσετε;


 
Ακόμα το βιβλίο δεν το έχω σκεφτεί. Θέλω να γράψω ένα τρίτο βιβλίο και να σου πω την αλήθεια, με όλα αυτά που γίνονται σκέφτομαι να το εκδώσω και μόνη μου. Προς το παρόν συζητώ για κάποια εκπομπή στην τηλεόραση. Θα είναι μια εκπομπή Διδαχής. Ότι κάνω στο γραφείο μου θα το κάνω στην εκπομπή. Θα ερμηνεύουμε την κάθε πράξη, με όλους αυτούς τους ανθρώπους που θα με ρωτάνε. Δεν ξέρω ακόμα κανάλι, είμαι σε διάφορες συζητήσεις. Μια λαϊκή ψυχανάλυση θέλει ο κόσμος. Την έχει ανάγκη και την δικαιούται εδώ που τα λέμε!
 
 
Κλείνοντας τι θα λέγατε στον κόσμο που δεν θα  πρέπει να ξεχνάει;

 
Και αυτό θα περάσει… Περάσαμε τόσα, Κατοχή, Δεκεμβριανά και τόσα προβλήματα σαν χώρα και δεν το βάλαμε κάτω. Αυτό πρέπει να σκεφτόμαστε και να κοιτάμε μπροστά… Και αυτό θα περάσει λοιπόν!!
 
 
 
  

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το γιαούρτι, που μια μέρα πριν από το ευρώ, έκανε 48 δραχμές και μια μέρα μετά τριακόσιες πενήντα – σε δραχμές – εμείς το φάγαμε αδιαμαρτύρητα. Το ίδιο γιαούρτι ήταν, ίσως και χειρότερο, αλλά εμείς το πληρώσαμε χωρίς να πούμε λέξη. Δηλαδή ως λαός είμαστε πολύ του γιαουρτιού.
Σταμάτης Κραουνάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS