117 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Άννα Τσιάλτα

Μιχάλης Τζουγανάκης: «Τώρα καλούνται οι καλλιτέχνες να εκτεθούν στο κοινό περισσότερο από κάθε άλλη φορά»

Αποκλειστική - Συνέντευξη στην Άννα Τσιάλτα
 

Με την φωνή του γεμάτη μπρούσκο, μας μίλησε για όλα. Αποκλειστικά και μοναδικά, αυτή την φορά, αφού ο Μιχάλης Τζουγανάκης, ξέρουμε όλοι μας, πως προτιμά να μας ταξιδεύει με την φωνή του και όχι να μιλάει. Το τραγούδι, ο έρωτας, η Κρήτη, η μουσική του,  η μεγάλη του αδυναμία ο γιος του Αλέξανδρος και όλα εκείνα που τον κάνουν να είναι τόσο δυνατός, μας εκμυστηρεύεται σε μια μοναδική συνέντευξη. Τόσο μαγική και τόσο ονειροπόλα όσο και η φωνή του.  
 
  
Πως αντιμετωπίζετε την πορεία σας ως καλλιτέχνης στην Ελλάδα αφού έχετε μεγαλώσει στο εξωτερικό;
 
Δεν έχω ιδιαίτερα προβλήματα, αφού έχω μάθει να προσαρμόζομαι γρήγορα και ανάλογα.


Οικογένεια και καριέρα. Δύσκολο; Μπορεί να συνδυαστεί πιστεύετε;
 
Γίνεται όταν θέλεις.

 
Έχει αλλάξει η παραδοσιακή μουσική με το πέρασμα του χρόνου;
 
Ο πυρήνας όχι. Η κεντρική ιδέα ίσως όχι, μα η προσαρμογή της στις όποιες κοινωνικές εποχές και αλλαγές, ναι, και όσο χρειάζεται εκείνη ούτως ώστε να μην χάνει το ρόλο της και να υφίσταται.
 
 
Μουσικός η ερμηνευτής; Παίζετε 6 όργανα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό;

Και τα δυο. Εξάλλου η ερμηνεία υπάρχει και στα δυο. Όταν σου αρέσει. Και εμένα μου αρέσει.

 
Καλλιτέχνες και συνεργασίες. Τι θυμάστε και τι είναι αυτό που σας έχει μείνει χαραγμένο από μια μεγάλη σας συνεργασία;
 
Οι στιγμές που νιώσαμε επί σκηνής, την ένωση της τέχνης και της ψυχής μεταξύ μας και μοιραζόμασταν ανιδιοτελώς με αξιοπρέπεια και αγάπη. Αυτό ήταν πραγματικά υπέροχο συναίσθημα που δεν ξεχνιέται.

 
Με ποιους δεν θα λέγατε ποτέ ναι σε συνεργασία και γιατί;

 
Με όσους δεν είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους και προσποιούνται κάτι άλλο από αυτό που είναι στην πραγματικότητα.
 
 

  
  
 

 
Στην Ελλάδα όμως υπάρχει ίσως τόσο έντονα το «γιατί αυτός κι όχι εγώ»... Ακόμα και ανάμεσα σε συναδέλφους! Εσείς  ποια γνώμη έχετε  για όλο αυτό; Παίζει ρόλο που δεν πάει μπροστά η μουσική;  
 
Όσο και να είναι, δεν παύει να μην χάνονται μουσικά «γεγονότα», αλλά αφού δεν προέκυψαν, σημαίνει ότι δεν ήταν ώρα τους ή δεν ήταν αρκετά ώριμοι οι ίδιοι οι καλλιτέχνες και οι παράγοντες για να συμβεί. Όμως η μουσική στην Ελλάδα προχωράει με το δικό της κατ΄ανάγκη ρυθμό, αφού η επαφή της με τους Έλληνες δεν χάθηκε, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, αυτό σημαίνει κάτι… και όσο για το «γιατί αυτός και όχι εγώ», αντιπροσωπεύει μια μικρή ομάδα, που δεν ξέρεις ποτέ… ίσως κάποια στιγμή στην πορεία τους, κάτι να τους μετακινήσει, να σκεφτούν και να νιώσουν πιο αρμονικά, να ξεμπλοκάρουν και να προχωρήσουν με ψυχική και πνευματική υγεία, οπότε  πιο δυνατοί και δίκαιοι, έτσι ώστε να χαρίσουν στον κόσμο μουσική.
 
 
Μιλήστε  μου και για το γιο σας τον Αλέξανδρο. Είστε χαρούμενος και περήφανος που αγαπάει αυτό που κάνει;
 
Ο Αλέξανδρος πιστεύω πως είναι χαρισματικός από τη φύση του, παρακολουθώντας από τη γέννηση του μέχρι και σήμερα η ζωή του, πλαισιωνόταν από μουσική και είχε συνεχή επαφή με μουσικά όργανα. Απομυθοποίησε πολλά «παρελκόμενα» γύρω από την τέχνη και με συγκινεί που «όσος αέρας» κι αν του δίνεται, εκείνος παίρνει όσο χρειάζεται με σεβασμό και ήθος απέναντι στον εαυτό του, στην τέχνη, επομένως και στους συνανθρώπους του. Παρόλο που παράλληλα σπουδάζει πολιτικός μηχανικός, αισθάνομαι ότι η βαθύτερη του αγάπη είναι μουσική, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά το ένα το άλλο. Είναι δίκαιος και έτοιμος  μέσα του. Όλα αυτά με αγγίζουν βαθιά κάνοντάς με περήφανο με σύνεση και ταπεινότερο, όσο χρειάζεται, για να μπορώ να λαμβάνω την αγάπη και να την ανταποδίδω.

 
Η Κρήτη σας λείπει καθόλου;
 
Μου λείπει πολύ όταν δεν έχω τη δυνατότητα να τη σκεφτώ και τη δω στη φαντασία μου. Όμως αυτό δεν συμβαίνει και τόσο, γιατί είναι μαζί μου και εγώ μαζί της. Γιατί βρίσκεται εντός μου κι αν λάβουμε υπόψιν ότι η ΚΡΗΤΗ είναι ιδέα (Ιδαία) δεν μου λείπει λοιπόν, γιατί για μια ιδέα ζω…!

 
Νιώθετε  να λείπει κάτι σήμερα από την ελληνική μουσική; Σας λείπει κάτι που θα θέλατε πολύ;

 
Ναι! παρ’ όλο που είναι δύσκολο μέσα σε μια κοινωνία, όπως την τωρινή που έχει επηρεαστεί πολύ από τα αντίθετα. Όμως το καλό νικάει τελικά και γίνεται ζωή.
 
 
 
Τα σχέδια και οι συναυλίες που ετοιμάζετε; Θα μας μιλήσετε γιατί ο κόσμος σας αγαπάει πολύ και θέλει να μάθει;
 
Είναι επιθυμία μου να βρεθώ όσο πιο κοντά γίνεται στους συνανθρώπους μου και να μοιραστώ τη μουσική μαζί τους, σε μια εποχή που έχουμε όλοι ανάγκη να κάνουμε καλό στις ψυχές μας. Πιστεύω ότι τώρα καλούνται οι καλλιτέχνες να εκτεθούν στο κοινό περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Θα μπορούσα  να κάνω λιγότερες εμφανίσεις συσσωρεύοντας το κοινό σε αυτές, όμως προτιμώ να πάω και στο πιο απομακρυσμένο τόπο, να δώσω και να πάρω χαρά, αγάπη κι ας είναι κουραστικό και επίπονο, παρά να κάθομαι σαν απλός θεατής απέναντι στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
 
 
Οικονομική κρίση; Πως την αντιμετωπίζετε εσείς; Έχετε κάνει αλλαγές στην ζωή σας;
 
Όπως όλος ο κόσμος και καθημερινά προσπαθώ να προσαρμοστώ στα μέτρα και στις ανάγκες, έτσι ώστε να μπορώ να λειτουργώ διατηρώντας όσο γίνεται την αξιοπρέπειά μου.
 
 
 
Ένα όνειρο και μια ευχή για να κλείσουμε θετικά όλη μας την συνέντευξη θα μας κάνετε;

Να μπορέσουν οι άνθρωποι να επαναπροσδιορίσουν έτσι τις αξίες,  ούτως ώστε να μην καθορίζει μόνο η ύλη την ευτυχία τους και να μπορούν να επικοινωνούν χωρίς να χρειάζεται ο λόγος. Όσο για την ευχή… Εύχομαι ζωή στα χρόνια μας… ζωή στην κάθε μας στιγμή!

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Κατάγομαι από μια οικογένεια που έζησε την τουρκική εισβολή και έχασε τα πάντα μέσα σε μια μέρα. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον αρκετά φτωχό – ασχέτως αν στην πορεία οι γονείς μου ορθοπόδησαν και προχώρησαν. Όσο κι αν μεγαλώσεις, τα βιώματά σου δεν σε εγκαταλείπουν. Δεν έχω χάσει λοιπόν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Βιώνω απόλυτα αυτό που συμβαίνει γύρω μας
Μιχάλης Χατζηγιάννης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/11/1861 Γεννήθηκε ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου
18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας