89 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
13.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Άννα Τσιάλτα

Κώστας Μοναχός: «Ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα ζωή!»


Αποκλειστική συνέντευξη στην Άννα Τσιάλτα

 

 Τον συναντήσαμε στο σπίτι του. Απλός προσιτός και γεμάτος καλοσύνη. Ο Κώστας Μοναχός, μετά από αρκετά χρόνια απουσίας, επιστρέφει και μιλάει για όλα. Τα δύσκολα χρόνια, την εγκατάλειψη από την σύζυγο του, το μεγάλωμα του παιδιού του, τον θρύλο Γιώργο Τρομάρα, που είναι για αυτόν η ηθική του υποστήριξη, αλλά και όλα όσα δεν έχει πει τόσα χρόνια. Γεύτηκε μεγάλες στιγμές στο λαϊκό τραγούδι και έζησε πολλά. Έμεινε χωρίς λεφτά, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Ο Θεός τον αγαπάει και του δίνει νέα ζωή, να ξεκινήσει τώρα με νέο τραγούδι. Ο άνθρωπος που όταν τον γνωρίζεις μπορείς να καταλάβεις με τον καλύτερο τρόπο την έννοια της φράσης... Ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα ζωή! Απολαύστε τον !!
 
 
 
Ας ξεκινήσουμε από την δισκογραφική επιστροφή σας. Πως προέκυψε όλο αυτό μετά από τόσο καιρό απουσίας;

 
 
Ήταν θέμα χρόνου όλο αυτό. Ήρθαν άσχημες στιγμές για μένα, τις οποίες μπορεί και εγώ ο ίδιος τελικά να δημιούργησα. Πάντα ο καλλιτέχνης πεθαίνει και ξανά σηκώνεται. Έτσι είναι αυτή η δουλειά. Ο φίλος μου ο Γιώργος Τρομάρας, μου είπε, άντε σήκω, ήρθε η ώρα να ξανατραγουδήσεις και όταν άκουσε και το κομμάτι είπε, μέσα Κώστα ξεκίνα… τώρα είναι η ώρα!
Έχει κυκλοφορήσει εδώ και ένα μήνα το τραγούδι από την εταιρεία του Μίλτου Καρατζά.
 
 
Εσείς μετά από πόσα χρόνια το αποφασίζετε αυτό;

 
Μετά από εννιά - δέκα χρόνια περίπου, έχουν περάσει από τότε που τα παράτησα. Δεν ήταν ακριβώς αποχή, εδώ που τα λέμε. Απλά έμεινα αρκετά εκτός από τα μεγάλα μαγαζιά και τις εμφανίσεις που συνήθιζα να κάνω. Πάντα έψαχνα να τραγουδάω που και που και σε κάποια μαγαζάκια. Δεν τα παράτησα ποτέ ολοκληρωτικά, το μεράκι πάντα υπάρχει.
 
 
Αυτή την αποχή πως αποφασίσατε να την κάνετε; Τι σας οδήγησε να πάρετε την απόφαση αυτή;

 
Γιατί ο θεός μου χάρισε ένα μικρό παιδί, ένα αγόρι το οποίο σήμερα είναι 15 χρονών, και κάποια στιγμή με ρώτησε αν θα το εγκαταλείψω… και εγώ!


Τι εννοούσε με αυτό; Σας είχε εγκαταλείψει η γυναίκα σας;


Ναι, μας εγκατέλειψε η μάνα του και αυτό επειδή είναι πολύ έξυπνο παιδί καταλάβαινε τα πάντα τελικά. Με ρώτησε λοιπόν μια μέρα, αφού ζούσε μεγάλες απουσίες μου, λόγω δουλειάς, αν θα τον εγκαταλείψω και εγώ. Άκουγε διάφορες συζητήσεις για τις δουλειές που ετοίμαζα. Αυτό το πράγμα με έριξε πολύ ψυχολογικά και δεν είχα μυαλό για δουλειά. Ήμασταν τότε αν θυμάσαι κάθε μέρα, τα μαγαζιά δούλευαν κάθε βράδυ και εγώ αναγκαστικά θα έλειπα, πολύ από το σπίτι. Έτσι πήρα την απόφαση αυτή και δεν το μετανιώνω, παρόλο που έχασα πολλά όπως καταλαβαίνεις.


 
Εκείνος τι λέει για την επιστροφή σας; Πως το αντιμετωπίζει; Μεγάλωσε τώρα έχει καταλάβει όλα αυτά που κάνατε;


 
Εκείνος πιστεύει πολύ στον πατέρα του, η αλήθεια είναι αυτή. Αφού καμιά φορά με ακούει να τραγουδάω Καζαντζίδη, το «Βραδιάζει πάλι σήμερα βραδιάζει»… μου λέει, ρε μπαμπά εσύ είσαι καλύτερος από αυτόν! Και του λέω μην το ξαναπείς παιδί μου αυτό είναι σαν να βρίζεις τον Θεό σου… Μα ρε μπαμπά, μου λέει, δεν βρίζω, αλλά μου αρέσεις εσύ πιο πολύ. Μου κάνει κάτι τέτοιες ενέσεις, όπως καταλαβαίνεις, και με ανεβάζει. Είναι και αυτό μια γερή δόση στην ψυχολογία μου, όπως καταλαβαίνεις Άννα μου για να κάνω αυτή την επιστροφή. Με κρατάει ο μικρός πολύ καλά στην ζωή, όπως καταλαβαίνεις, γιατί έχω άλλα δυο παιδιά μεγάλα τον Θανάση και την Κλαίρη. Είμαι ευτυχισμένος με τα παιδιά μου.
 
 
Πως έγινε λοιπόν το νέο ξεκίνημα; Πως ήρθε το νέο τραγούδι;Με έφτιαξαν τα παιδιά και να είναι καλά, με ανέβασαν πολύ ψυχολογικά και μου έφτιαξαν αυτό το τραγούδι το οποίο μπορώ να σου πω, πως γράφτηκε στο πόδι. Είπε ο Μίλτος δεν ετοιμάζετε ένα τραγούδι στον Κώστα που επιστρέφει ρε παιδιά; Έτσι βγήκε το «Επιστρέφω», όπου έχει και τον τίτλο.
 
 
Όλα αυτά τα χρόνια που ήσασταν εκτός από όλο αυτό πως ζούσατε; Είχατε από άλλου πόρους ή κάνατε ότι δουλειά να ναι;

 
Να σου πω την αλήθεια δεν το είχα εγκαταλείψει ποτέ. Έπαιρνα κάποια συγγενικά δικαιώματα από τα τραγούδια μου, μην φανταστείς πολλά λεφτά. Αλλά δεν είχα και πολλά έξοδα. Δεν είχα ποτέ πολυτέλειες στην ζωή μου. Δεν είχα, δεν χάλαγα. Ότι μπορούσα καλύτερο να προσφέρω στο παιδί μου, έστω με αυτά τα λίγα, το έκανα. Δεν πεινάσαμε, ο Θεός να είναι καλά. Δεν με άφησε και το τραγούδι, με κράταγε κάπως. Η αλήθεια είναι πως  όλο και κάτι εξτραδάκια έκανα στην επαρχία και έβγαινε ένα καλό μεροκάματο για να συντηρήσω το παιδί μου και τον εαυτό μου... Πήγα και εξωτερικό κάποιες φορές, Αυστραλία, Αμερική, εκεί οι ομογενείς δεν ξεχνάνε και αγαπάνε το Ελληνικό τραγούδι. Καλά ήταν… ζόρικα πολύ να μεγαλώνεις μόνος ένα παιδί, αλλά δεν παραπονιέμαι, τον έκανα άντρα και είμαι περήφανος για αυτό. Μην νομίζεις, είμαι δυνατός τελικά, γιατί ενώ ερχόταν το ένα χαστούκι μετά το άλλο, αντλούσα ελπίδα από τον γιο μου… Να σκεφτείς όταν μας κόψανε το ρεύμα για πολλαπλή φορά, για τέσσερις μήνες, χωρίς φως και νερό, εμείς καταφέραμε να περάσουμε καλά. Κάναμε διακοπές… Έτσι αισθανόμασταν και τα καταφέραμε!!  
 
 
Όλα αυτά τα χρόνια που ήσασταν εκτός ζητήσατε βοήθεια από κάποιον; Σας βοήθησαν άνθρωποι που βοηθήσατε στο παρελθόν;

 
 
Εγώ δεν ζητούσα βοήθεια, προσπαθούσα με αυτά που είχα να περάσω. Όταν έχεις λεφτά μοιράζεις, όταν δεν έχεις δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Δεν ζητούσα λεφτά, ούτε ελεημοσύνη. Ζητούσα στήριξη και μόνο στήριξη, ψυχολογική κυρίως. Ένας άνθρωπος δίπλα μου σε όλο αυτό ήταν και είναι ο Γιώργος Τρομάρας. Η μεγαλύτερη στήριξη για μένα βέβαια είναι ο φίλος μου Σ.Σ. …. Δεν θέλει να λέω ποιος είναι, αλλά για μένα είναι σημαντικός πολύ στην ζωή μου. Πάντα με ρώταγε τι έχεις ανάγκη; Πάντα ήταν δίπλα μου. Χωρίς να ζητήσω τίποτα ήταν πάντα δίπλα μου. Τι θέλεις; Τι σου λείπει για να κάνεις την επιστροφή σου; Μου έκανε μεγάλες ενέσεις στα μαγαζιά που πήγαινα. Ο κόσμος τον ξέρει βέβαια, αλλά εκείνος δεν θέλει, είναι απλός άνθρωπος και δεν του αρέσει να λένε για αυτόν. Αυτοί ήταν οι άνθρωποι δίπλα μου … δεν παραπονιέμαι γιατί δεν ζήτησα απολύτως τίποτα!
 
 
Αυτός σας βοήθησε λοιπόν για την μεγάλη επιστροφή και το να κάνετε πάλι δισκογραφία.

 
Ναι, με ρώτησε πόσα θέλεις να κάνεις ένα τραγούδι καλό και σε μια εταιρεία καλή; Του είπα λοιπόν ας ξεκινήσουμε μαλακά να κάνουμε κάτι, χρειαζόμαστε αυτό το ποσό. Και ήταν εκεί δίπλα μου… Μου τα έδωσε και έτσι ξεκίνησα… Τα έφτιαξα από δω από ’κει και έκανα όλο αυτό που βλέπεις εδώ και ένα μήνα. Αυτό που μένει τώρα είναι να έχουμε και μια τηλεοπτική βοήθεια, να στηρίξουμε το τραγούδι, και φυσικά όλους εσάς δημοσιογραφικά, που με στηρίζετε μέχρι τώρα. Να σου πω και την αλήθεια, με στηρίζει και ο κόσμος και τα μαγαζιά. Άφησα καλό όνομα δεν πείραξα κανένα και υπήρξα καλός συνεργάτης για όλους. Είμαι άνθρωπος βοηθάω, είμαι πιο πάνω και από άνθρωπος.
 
 
Ζητήσατε βοήθεια τώρα από ανθρώπους του χώρου;

 
Ζήτησα από όλους βοήθεια. Ήμουν καιρό έξω από τα χωράφια μου, όλα αυτά τα χρόνια, και άμα δεν ενδιαφερθείς, λένε και αυτοί αφού δεν ενδιαφέρεται αυτός εμείς τι να κάνουμε; Έτσι άρχισα να χτυπάω πόρτες. Και στο Τριανταφυλλόπουλο πήγα και ζήτησα όσο μπορεί να με βοηθήσει, όχι οικονομικά, αλλά με τα μέσα που διαθέτει και στον Σπύρο τον Παπαδόπουλο πήγα. Στα ίσια χωρίς να ντρέπομαι. Είμαι εδώ και ζητάω βοήθεια, δεν είναι ντροπή άλλωστε. Με πιστεύουν… Ο Μοναχός δεν είναι τυχαίος, έχω πει πολλά τραγούδια, έχω τραγουδήσει χρόνια στα σκυλάδικα, έχω κάνει μεγάλες δουλειές και δεν έχω αφήσει κακές εντυπώσεις σε κανέναν. Είμαι ένα λαϊκός τραγουδιστής με την δική του ιστορία!
 
 
 
Συνεργασίες πολλές. Τι θα λέγατε;

 
Έχω κάνει πολλές συνεργασίες. Ήμουν όνομα, μην το ξεχνάς αυτό, δεκαετίες 80-95. Ήταν όλες πολύ καλές, Δημητρίου, Πανταζής, Βάνου, Άντζελα, Πόλυ Πάνου, Μαίρη Λίντα, Χαρούλα Λαμπράκη, Ζαγοραίος. Με πολλούς νέους τότε, που ξεκίνησαν, πήρα δίπλα μου την Καίτη Γαρμπή, μετά είχα δίπλα μου τον Γονίδη για τρία χρόνια. Μετά έφερα από την Κω τον Νότη και εκείνος μέσα σε 6 μήνες έγινε. Αυτό το παιδί το είχε από τότε, ήταν κυριλέ παιδί, άψογος συνεργάτης. Θυμάμαι τα καλύτερα και δεν είχα τσακωθεί ποτέ με κανέναν. Όλοι με αγαπούσαν και ήθελαν να συνεργαστούν μαζί μου.
 
 
Πιο δυνατή συνεργασία που είχατε;

 
Όλες ήταν εκπληκτικές. Σου είπα, ήμουν πολύ καλός σε αυτό που έκανα, πιάτα λουλούδια είχαν τρέλα τότε μαζί μου. Αυτό που θυμάμαι ήταν με την Μαίρη Λίντα ,την οποία και θεωρώ αρχόντισσα που έπρεπε να βγαίνει μετά από μένα. Αλλά με τα πιάτα που γινόταν στην πίστα μετά την εμφάνιση μου δεν μπορούσε να περπατήσει… Αυτό όπως καταλαβαίνεις δεν έγινε γιατί δεν μπορούσε να πατήσει στην πίστα. Γέμιζαν τα μαγαζιά γινόταν χαμός τότε με τα ονόματα όλα αυτά που ήμασταν μαζί. Πολλά ονόματα, πολύ καλή νυχτερινή ζωή.
 
 
Χρυσές εποχές τότε τα μπουζούκια;

 
Τι να σου πω της τρελής. Χαμός στα μαγαζιά, βέβαια ασυδοσία μεγάλη τότε να σπας πιάτα σαμπάνιες λουλούδια, χαμός. Κι όπως είδες όλο αυτό δεν βγήκε σε καλό.
 
 
Βγάλατε λεφτά εσείς από όλο αυτό;

 
Έβγαλα λεφτά… αλλά δεν τα μέτρησα ποτέ. Δεν τα χάλασα, αλλά όποιος μου ζήταγε έδινα. Είχα νταλαβέρια με τον κόσμο και έδινα απλόχερα τα λεφτά, δεν τα κρατούσα, δεν κοίταζα το αύριο καθόλου. Δεν το σκεφτόμουν σου λέω, τι θα γίνει, πως θα είμαι, τι θα χρειάζομαι.  Η ζωή συνεχίζετε έλεγα. Δεν το περίμενα αυτό όλο που συμβαίνει. Να μην έχεις κάπου να στηριχτείς. Ούτε στα πιο τρελά παραμύθια δεν θα το περίμενε κάποιος όλο αυτό που μας κατάντησαν να ζούμε.

 
Πολιτική. Έχτε ασχοληθεί καθόλου με αυτό;

 
Ναι. Αλλά όταν μπήκα για λίγο μέσα σε όλο αυτό, πριν 10 χρόνια την έκανα… Μόλις είδα αχαριστία και ψευτιά έφυγα. Άσε που μάλλον θα με έδιωχναν, γιατί κατάλαβαν πως είμαι άνθρωπος και δεν υπάρχει ανθρωπιά εκεί μέσα καθόλου. Εγώ ακόμα και ανάγκη να έχω τα 10 ευρώ, αν έχω έναν άνθρωπο δίπλα μου που τα έχει ανάγκη θα τα δώσω. Μέσα στην πολιτική δεν υπάρχει ανθρωπιά και μπέσα! Δεν ντρέπονται καθόλου για όλο αυτό που έχουν κάνει; Θα έπρεπε να ντρέπονται. Εγώ είμαι επαναστάτης, δεν είμαι έτσι αχάριστος. Να τρώνε την μπουκιά του κόσμου από το στόμα τους; Ντροπή… αν τους ψηφίσουμε ξανά…

 

  
  
  
  
 

 
 

 
Μετανιώνετε για κάτι; Αν γυρνούσατε τον χρόνο πίσω θα αλλάζατε κάτι;

 
Δεν μετανιώνω για τίποτα. Εγώ τα έκανα όλα και εγώ θα πρέπει να πληρώσω, όπως και τα πλήρωσα. Γιατί να μετανιώσω. Τα ίδια θα ξαναέκανα, ίσως με δυο τρεις καλύτερες επιλογές ζωής. Φυσικά και θα τα παράταγα όλα πάλι για το παιδί μου, αυτό δεν το μετανιώνω ποτέ. Άλλωστε μεγαλώσαμε και είμαστε σε μια άλλη φάση τώρα.

 
Δυο λόγια για τον Γιώργο Τρομάρα;

 
Μόνο δυο λόγια; Τι να πρωτοπώ; Είναι ένας άνθρωπος που ήταν πάντα δίπλα μου. Αγαπούσε τους μεγάλους τραγουδιστές και αγάπησε και έμενα. Είναι ο άνθρωπος που δεν με άφησε ποτέ μόνο μου, αλλά με το πιο σημαντικό από όλα όσα χρειαζόμουν… Την ηθική υποστήριξη και την αγάπη του! Τον θαυμάζω για όλα όσα έχει κάνει… και εδώ που τα λέμε δεν είναι λίγα αυτά που έκανε... Με τα δόντια του τόσα αυτοκίνητα… Είναι θρύλος!

 
Μια ευχή για να κλείσουμε αισιόδοξα;


Εγώ επιστρέφω… στην δισκογραφία και εύχομαι να είμαι ευλογημένος να με αγαπήσει ο κόσμος πάλι… Αυτό θέλω, να τραγουδήσω λαϊκά τραγούδια και να αγγίξω τις καρδιές τους!!


Ακούστε το νέο τραγούδι («Επιστρέφω») του Κώστα Μοναχού:


Get Adobe Flash player

 Φωτογραφίες: Νατάσα Σπυροπούλου  
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Που να σε ταξιδέψω, γυαλιά και λαμαρίνες, γεμίσανε τα χρόνια, με εκτελεσμένους μήνες.
Κώστας Τριπολίτης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων