101 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Έυη Τσολάκη, Αχιλλέα Σακκά

Ροζίτα Σώκου: «Δεν θέλω να ανήκω πουθενά, ούτε σε θρησκεία, ούτε σε κόμμα»

Συνεντεύξεις

Ορφέας

Ροζίτα Σώκου: «Δεν θέλω να ανήκω πουθενά, ούτε σε θρησκεία, ούτε σε κόμμα»

 
Eπιμέλεια συνέντευξης: Άννα Τσιάλτα
 
Συνέντευξη στους Έυη Τσολάκη και Αχιλλέα Σακκά

 
 
 
Μας υποδέχτηκε σπίτι της γεμάτη καλοσύνη και αγάπη. Παντού φωτογραφίες με τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής και ένα σωρό αντικείμενα, δώρα από αγαπημένους της φίλους που το καθένα από αυτά σημαίνει και κάτι διαφορετικό. Ο αγαπημένος της γάτος είναι παρόν σε όλη την διάρκεια της συνέντευξης, δίπλα της, ακούγοντας τα πάντα, όλες τις ώρες που κράτησε η συνέντευξη. Η Κυρία Ροζίτα Σώκου σε μια όμορφη αληθινή και πάνω από όλα συγκινητική συνέντευξη, μίλησε για όλα και για όλους, όπως μοναδικά μόνο αυτή ξέρει. Αυτό που θα πούμε είναι ότι πίσω από την ηλικία της, ακριβώς στα 90 της χρόνια, κρύβει ένα σκανδιαλάρικο παιδί που το μόνο που την προδίδει είναι οι γεμάτες ζωή και ευτυχία ρυτίδες της… Απολάυτε την!!!
 

 
Να ξεκινήσουμε με αυτό που βλέπω πως αγαπάτε πολύ; Την μαγειρική και να μου μιλήσετε για αυτό, μιας και είμαστε στο σπίτι σας;
 
Είναι κάτι που μου αρέσει πολύ τον τελευταίο καιρό. Γενικά κατά καιρούς παθαίνω κρίσεις, αλλά τώρα τελευταία έχω πάθει αυτή την «κρίση» της μαγειρικής. Μαζεύω όλους μου τους φίλους εδώ στο σπίτι μου και τους μαγειρεύω. Και βλέπω να τους αρέσει κιόλας.
 
 
 
Το μεγάλο κεφαλαίο της ζωής σας ο Κινηματογράφος. Μιλήστε μου λίγο για αυτό.
 
Τότε ήταν το μεγάλο κεφάλαιο, ναι. Τώρα όχι. Εγώ έφτασα σε ένα σημείο - εδώ και δέκα χρόνια περίπου - να μην μπορώ να δώ ταινία με το πιστόλι στο κεφάλι. Να σκεφτείς τότε, πήγαινα με τον παππού μου το Σάββατο από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ  και την Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι  και το ίδιο βράδυ θέατρο. Όλο αυτό γινόταν για χρόνια, σχεδόν από την μέρα που γεννήθηκα. Γεννήθηκα με αυτό καταλαβαίνετε; Πώς να μην γίνει η ζωή μου;
 
 
 
Ήταν μοιραίο να έρθει στην ζωή σας; Η μήπως τίποτα δεν είναι τυχαίο;

 
Ήταν μοιραίο τελικά. Να σκεφτείς ότι εγώ πήγαινα σε εφτά φεστιβάλ τον μήνα. Από το Χιούστον μέχρι την Μόσχα(και να σκεφτείς ότι ήταν επί εποχή κουμμουνισμού, αχ και να ‘στελνα την κα Παπαρήγα να δει τι ωραία που θα περνούσε…(γέλια πολλά)!!
 
 
Ασχολείστε με την πολιτική; Έχετε άποψη για όλα αυτά που γίνονται;

 
Ποτέ δεν ψήφιζα και δεν τα παρακολουθώ. Το ρήμα «Ανήκω» μου είναι απεχθές. Δεν θέλω να ανήκω πουθενά, ούτε σε θρησκεία, ούτε σε κόμμα. Ανήκω μόνο στον τόπο μου στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να ζήσω μακριά από εδώ. Αυτή είναι η αλήθεια για την πολιτική ακριβώς όπως την αισθάνομαι σαν Ελληνίδα.
 
 
Ποιες είναι οι στιγμές από το «Να η ευκαιρία» που σας έχουν μείνει χαραγμένες;

 
Είναι πάρα πολλές και για αρκετά χρόνια. Μόνο να σου πώ ότι ο Γιώργος Κατσαρός έκανε στούντιο στα παιδιά πριν βγουν, μέχρι και 6 βίντεο τραβούσαν για να μην έχουν τράκ τα παιδιά. Εμείς βλέπαμε το τελικό προϊόν. Ήταν τελείως άλλη η ατμόσφαιρα από αυτή που έχουμε τώρα. Βγάζανε φωνές που ήταν με κλίμακα το 10, από 8 και 9. Αν βάζαμε 7 σε κάποιο παιδί θα ήταν σαν να προσβάλλουμε τον Κατσαρό ότι δεν ξέρει την δουλεία του.
 
Έχετε δει πολλές παραστάσεις στο εξωτερικό. Ποια είναι η δική σας γνώμη για το Ελληνικό Θέατρο;
 
Όσες παραστάσεις και να έχω πάει, εμείς έχουμε το καλύτερο θέατρο του κόσμου. Το θέατρο γεννήθηκε στην Ελλάδα και βγάζουμε επίσημα 1500 ηθοποιούς το χρόνο. Βέβαια υπάρχει αρκετή ανεργία, και το γνωρίζουμε καλά όλο αυτό. Είναι ο χώρος με την μεγαλύτερη ανεργία.  
Πλέον μια γυναίκα εξαιρετική που θαυμάζω είναι η Έλντα Πανοπούλου.
Οι παραστάσεις  της σχολής που έβλεπα τότε από μαθητές της, ήταν καλύτερες από όμοιες που έχω δεί σε επαγγελματικά θέατρα. Είδα  «Φιλουμένα Μαρτουράνο» με Παπαμιχαήλ  και είδα το ίδιο έργο με έναν μαθητή μου,  που έπαιζε τον ίδιο ρόλο ,  έκανε τον 45αρη, χωρίς μακιγιάζ και σε έπειθε.  Όλα με την επίβλεψη της ΄Ελντας και ήταν αριστουργήματα.
 
 
Ό έρωτας τι ρόλο έχει παίξει στην ζωή σας; Έχετε ερωτευτεί;
 
- Πάρα πολλές φορές. Τον Ξενάκη πρώτα από όλους. Τότε όμως δεν είχαμε σχέση, ήταν μου ‘πιασε το χέρι και τέτοιες καταστάσεις. Ήμουν πολύ ερωτευμένη μαζί του, αφού όταν τον ξανασυνάντησα στο Παρίσι ύστερα από πάρα πολλά χρόνια… θυμάμαι χαρακτηριστικά είπε : «Σου κατέστρεψα τη ζωή και εγώ επειδή είμαι γενναιόδωρος άνθρωπος είπα ναι ναι !!».
 
 
Έχετε κρατήσει τις φιλίες σας;

Aρκετές. ΄Εχω πολλούς φίλους και θεωρώ ευλογημένο τον εαυτό μου για αυτό… Ο πιο στενός μου φίλος ήταν ο Νίκος Γεωργιάδης. Ήταν ο άνθρωπος μου… και θα μείνει για πάντα!!
 
 
Η μοναξιά είναι ένα κεφάλαιο που σας ενοχλεί;
 
Aυτοί που πάσχουν από μοναξιά, τι έκαναν για να την αποφύγουν;  Έμενα μου τηλεφωνούσαν 4 το πρωί και μου λέγανε είχα ανάγκη να μιλήσω, δεν τους έβριζα και τους έλεγα « κοιμάμαι», αλλά καθόμουν και τους άκουγα.
 

  

 
Σας έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση;

 
Εννοείτε πως με έχει επηρεάσει η κρίση. Καταρχήν  όλα ξεκίνησαν από το Ευρώ.  Ήταν δικό μας λάθος, μη ρίχνουμε συνέχεια ευθύνες στους άλλους.  Εγώ μεγάλωσα την κόρη μου με τη φράση «πάντα φταίω εγώ». Ένα παράδειγμα θα σου δώσω, απλά και θα καταλάβεις. Δυο μέρες πριν από το Ευρώ, τραπέζι  10 ατόμων στην πλατεία Κολωνακίου, δώσαμε μπουρμπουαρ 100 δραχμές. Την επόμενη μέρα αυτό έγινε 10 ευρώ δηλαδή 3.500 χιλιάδες δραχμές. Αυτό δεν σου λέει κάτι; Τώρα δεν έχω κρατήσει τίποτα στην άκρη. Και το εννοώ.  Έχω δουλέψει πάρα πολλά χρόνια. Μέχρι και τα 80 μου δούλευα. Έχω μια αξιοπρεπής σύνταξη. Ακριβά έξοδα δεν έχω, οπότε αποφάσισα ότι θα τα χαλάω και θα περνάω μια χαρά με την κόρη μου!
 
 
Θα ήθελα να σχολιάσουμε κάποια ονόματα του χώρου του καλλιτεχνικού και του δημοσιογραφικού και να μου πείτε την άποψη σας;
 

 
Δημήτρης Παπαμιχαήλ:  Ένα παιδί που δεν υπολόγιζε το συμφέρον του.
Αλίκη Βουγιουκλάκη: Ήταν μεγάλο ταλέντο, αλλά την «έφαγε» το γεγονός ότι ήθελε να αρέσει στον κόσμο. Ήταν ανάγκη της να την αγαπάει ο κόσμος. Την πρωτοείδα στο Εθνικό όταν έπαιζε την υπηρέτρια στο Μολιέρο  και λέω «είναι ταλέντο»
Τζένη Καρέζη:  Eίχε  ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Είχε ευτυχισμένο γάμο. Το παιδί της βγήκε απόλυτα ομαλό  και η Καρέζη  δέχτηκε την ηλικία της. Έδινε όλο τον εαυτό της στο ρόλο.
Έλενα Ναθαναήλ: Έξοχο κορίτσι, πεντάμορφη. Την βάλαμε τότε στις «Εικόνες» εξώφυλλο
Κώστας Βουτσάς:  Είναι ο καλύτερος. Αυτό τα λέει όλα.
Χριστίνα Λαμπίρη: Συμπαθέστατη  και καλός άνθρωπος.
Νίκος Χατζηνικολάου: Σοβαρός δημοσιογράφος.
Νίκος Ευαγγελάτος: Όλες οι φίλες μου τον βλέπουν. Τους κρατάει τους καλεσμένους με μέτρο.
Μάριος Φραγκούλης: Έχει καρδιά μικρού παιδιού. Έχω γράψει βιβλίο για τη εξαιρετική μας γνωριμία με τον Μάριο. Εκεί τα αναλύω όλα !
 
 
Να κλείσουμε την συνέντευξη μας με μια φράση που είναι το μότο σας για την ζωή;

 
Για κανένα «όχι» στη ζωή μου δεν μετάνιωσα. Πάντα  θα είμαι   δούλα στο  σπίτι μου και σε κανέναν άλλον!

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Που να σε ταξιδέψω, γυαλιά και λαμαρίνες, γεμίσανε τα χρόνια, με εκτελεσμένους μήνες.
Κώστας Τριπολίτης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/10/1948 Γεννήθηκε ο συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Χρονάς
17/10/1995 Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997"
18/10/1920 Γεννήθηκε στην Αθήνα η ηθοποιός και επί σειρά ετών υπουργός Πολιτισμού Μελίνα (Μαρία Αμαλία) Μερκούρη
18/10/1931 Πέθανε ο αμερικανός εφευρέτης του φωνογράφου Τόμας Έντισον
18/10/1979 Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης τιμάται από τη Σουηδική Ακαδημία με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

ΤΥΧΑΙΑ TAGS