139 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Κώστας Πατσαλής

Γιάννης Χριστοδουλόπουλος: Πάντα θα υπάρχει ο τρόπος να φτάνει αυτό που έχεις να πεις στα αυτιά του κόσμου

Συνέντευξη στον Κώστα Πατσαλή


Ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος είναι από τις λίγες φωτεινές εξαιρέσεις νέων δημιουργών που παρά τις αντίξοες εποχές της κρίσης – και της δισκογραφικής -  που βιώνουμε εκείνος χτίζει με στέρεα κι ανοδικά βήματα την καριέρα του. Έχεις ζηλευτές συνεργασίες στο ενεργητικό του, όπως ο Γιάννης Πάριος, ο Γιώργος Νταλάρας, η Άλκηστη Πρωτοψάλτη, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Σταμάτης Κραουνάκης και τώρα τελευταία η Μαρινέλλα. Γι’ αυτή την τελευταία  συνεργασία-έκπληξη,  για την εμφάνισή του με την Ελένη Πέτα στον «Ιανό»μ σε λίγες μέρες και για άλλα ενδιαφέροντα μάς μιλά στη συνέντευξη που ακολουθεί.

- Κύριε Χριστοδουλόπουλε φέτος μας ξαφνιάσατε με τη συνεργασία σας  με τη Μαρινέλλα στην παράσταση «Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο» στο Badminton. Το τραγούδι σας «Όταν ξυπνάει το θέατρο» σε στίχους Γιάννη Ξανθούλη είναι το μοναδικό καινούριο τραγούδι της παράστασης. Πώς  προέκυψε αυτή η συνεργασία;
- Γ.Χ.: Με τους περισσότερους από τους συντελεστές της παράστασης, αυτής σε κείμενο και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια, έχουμε ξαναδουλέψει και στο παρελθόν. Με το Γιάννη Ξανθούλη ξεκινήσαμε να γράφουμε για την παράσταση αυτή, εκείνος μου πρότεινε να κάνω τη μουσική και ήταν και εκείνος που ουσιαστικά μας έφερε όλους μαζί, κοντά.
- Πριν μερικά χρόνια είχε γραφτεί ότι ετοιμάζατε τραγούδια για τη Μαρινέλλα αλλά τελικά η δουλειά δεν έγινε. Αληθεύει; Ερμήνευσε τραγούδι σας ζωντανά στο κέντρο «Διογένης» πριν λίγα χρόνια…
- Γ.Χ.: Με την κυρία Μαρινέλλα συζητούσαμε αρκετές φορές και παλαιότερα να συνεργαστούμε σε δισκογραφικό επίπεδο, δεν έγινε αυτό, η ίδια έχει αρκετά χρόνια να κάνει κάποια καινούργια δουλειά και εδώ που τα λέμε δεν πιστεύω πως η σημερινή δισκογραφία μπορεί να στηρίξει κάτι τέτοιο, όπως πρέπει και όπως αξίζει, σε έναν μύθο του τραγουδιού όπως η Μαρινέλλα.
- Ποια η γνώμη σας για την καλλιτέχνιδα Μαρινέλλα;
- Γ.Χ.: Την γνωρίζω προσωπικά κάποια χρόνια, την έχω δει παλιότερα σε πρόβες, σε live, έχουμε μιλήσει γενικότερα πάρα πολύ, αυτό που είδα φέτος με εξέπληξε για άλλη μια φορά. Είδα μια γυναίκα με το πάθος ανθρώπου που ξεκινάει τώρα, να χτυπάει στις πρόβες 10ωρα στη σκηνή χωρίς να ξεκουράζεται, να είναι στρατιώτης και ταυτόχρονα να γνωρίζει τι γίνεται κάθε στιγμή. Από κείμενα, φώτα, κοστούμια, ορχήστρα. Μόνο σε καλλιτέχνες τέτοιας κλάσης τα συναντάς αυτά. Τι να πω για την καλλιτέχνιδα. Μιλάμε για ένα ιστορικό πρόσωπο στο χώρο του θεάματος για πάντα. Αυτό τα λέει όλα.
- Στην μέχρι τώρα πορεία σας έχετε συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής όπως τον Πάριο, τον Νταλάρα, την Πρωτοψάλτη, την Τσανακλίδου, τη Βίσση…. Πώς έχετε βιώσει τη συνεργασία σας μαζί τους;  Τι έχετε μάθει από αυτούς; Πόσο εύκολο ήταν για έναν νέο καλλιτέχνη να τους προσεγγίσει;
- Γ.Χ.: Αυτό που χαρακτηρίζει όλους αυτούς τους μεγάλους καλλιτέχνες είναι η ευφυΐα και το ένστικτο. Όλοι αυτοί που αναφέρετε ανεξαιρέτως θέλησαν τη δική μου αλήθεια. Αυτή είναι η προσέγγιση από μεριάς μου. Δεν σκέφτηκα ποτέ πως θα γράψω π.χ. για την Άλκηστη ή για τον Πάριο. Πάντα με άφηναν ελεύθερο να τους προτείνω αυτό που πιστεύω, φυσικά λαμβάνοντας υπόψη την αισθητική τους και το ποιος είναι ο καθένας. Αυτό που έχω μάθει από αυτούς και από άλλους πολλούς είναι κάτι κοινό. Η σκληρή δουλειά, η λεπτομέρεια σε ότι μπορείς να φανταστείς και πως κάτω από τη σκηνή είναι όλοι άνθρωποι κανονικοί. Την επωνυμία τη διαχειρίζονται μόνο όταν βρίσκονται πάνω στη σκηνή με την ιδιότητα τους.
- Τα παραπάνω ονόματα έχουν αποκτήσει το προσωπικό τους ύφος μετά από τόσα χρόνια καριέρας. Εσείς όταν καλείστε να γράψετε για όλους αυτούς τους καλλιτέχνες προσαρμόζεστε στο ήδη υπάρχον στυλ τους;
- Γ.Χ.: Όχι ακριβώς. Αυτό που ζητούν και οι ίδιοι από μένα είναι τη δική μου προσέγγιση. Τι καινούργιο έχω να προσθέσω. Μια μίξη της δικιάς μου ταυτότητας και αισθητικής με αυτό που οι ίδιοι μέσα στα χρόνια έχουν αποτυπώσει.  Γι' αυτό άλλωστε επιλέγουν να συνεργαστούν μαζί μου ή με τον οποιονδήποτε. Δεν διέφυγα ποτέ σε τετριμμένες λύσεις με όποιο καλλιτέχνη είχα απέναντι μου. Αλλιώς θα είχαμε σαν αποτέλεσμα ένα αναμάσημα, πέρα από κάθε πρόθεση αλήθειας το οποίο δεν θα ενδιέφερε ούτε τον καλλιτέχνη, ούτε εμένα, και κυριότερα ούτε το κοινό. Πάντα αντιμετωπίζω τον κάθε καλλιτέχνη, είτε κάποιον νέο είτε έναν παλαιότερο, με σεβασμό για ότι έχει καταφέρει και κοιτώ μέσα από αυτό το πρίσμα, πως με την δική μου παρέμβαση και άποψη μπορώ να προσθέσω κάτι σε όλο αυτό που πρεσβεύει ο καθένας. Δε θα ξεχάσω τον Πάριο στα πρώτα στούντιο που κάναμε που ήταν μπροστά στο μικρόφωνο και μου είπε : «Μην σκέφτεσαι πως έχεις μπροστά σου τον Πάριο. Εγώ θέλω να τα πω όπως θέλεις εσύ». Αυτό μαρτυρά πόσο έξυπνος είναι κανείς, πόσο βλέπει μπροστά και εν τέλει πόσο χώρο αφήνει σε ένα συνεργάτη που εμπιστεύεται. Από τότε έχουμε κάνει 3 δίσκους μαζί. Ίδια σχεδόν αντιμετώπιση είχα και έχω από όλους τους ανθρώπους που έχω δουλέψει, της γενιάς μου και μη και έτσι έχει νόημα. Αμοιβαία εμπιστοσύνη.

-  Ήσασταν ο συνθέτης που έκανε  μουσική επένδυση για όλα τα επίσημα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, καθώς και ταινίες μικρού μήκους, documentaries για την προώθηση των Ολυμπιακών αγώνων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μιλήστε μας γι’ αυτή την ξεχωριστή για σας τιμή και στιγμή.
- Γ.Χ.: Το 2002 η Ολυμπιακή επιτροπή των αγώνων έχει ανακηρύξει διαγωνισμό για την ανάθεση της σύνθεσης του σήματος των ολυμπιακών αγώνων Αθήνα 2004. Μαζί με ένα γραφείο που με εκπροσωπούσε τότε, κάναμε ένα ραντεβού με τους υπευθύνους του τμήματος για τη μουσική και ύστερα μετά από υλικό που πήρα στα χέρια μου και λεπτομερές brief, στείλαμε την πρόταση μου με την υποψήφια μελωδία του θέματος και σήματος. Πέρασε καιρός , κάποιοι μήνες δηλαδή και εγώ το είχα ξεχάσει ώσπου μια μέρα χτύπησε το τηλέφωνο στο σπίτι και με ζήτησαν. Μου είπαν γεια σας, συγχαρητήρια επιλέξαμε την σύνθεση σας για να αποτελέσει το επίσημο μουσικό σήμα των αγώνων Αθήνα 2004. Έμεινα ξερός, πέρασε πολύ ώρα για να καταλάβω τι άκουσα (γέλια). Μετά από καιρό έμαθα κάποια από τα ονόματα που είχαν δώσει επίσης προτάσεις και σκέφτηκα πως πραγματικά ήταν μεγάλη τύχη να επιλέξουν μέσα σε τόσες τη δική μου σύνθεση. Δούλεψα σκληρά τα επόμενα 2 χρόνια γιατί όπως είπατε κι εσείς είχα αναλάβει να ντύσω μουσικά, ταινίες, τηλεοπτικά σποτ, εταιρικά βίντεο και άλλα πολλά που απαιτούσαν πολύ χρόνο και κόπο και σκεφτείτε δεν είχαμε ακόμα γρήγορο ίντερνετ. Που να στείλεις και να λάβεις αρχεία μεγάλα; Με ταξί ερχόντουσαν και έφευγαν τα dvd και τα cd!  Έξι η ώρα το πρωί καμιά φορά… Χαμός! Έπρεπε να ήμουν stand by. Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή που νιώθω γι'αυτό. Είναι από αυτά που μια φορά συμβαίνουν.
-  Έχετε ασχοληθεί ενεργά και με την τηλεόραση αλλά και με το σινεμά και το θέατρο γράφοντας μουσικές. Ποιο  μέσο είναι αυτό που προτιμάτε περισσότερο;
- Γ.Χ.: Το κάθε μέσο έχει τη δική του γοητεία. Η προσέγγιση είναι διαφορετική.  Η δουλειά στο θέατρο πάντα με συγκινεί γιατί πλάθεται το κάθε τι, μέρα με τη μέρα όταν υπάρχει η τριβή της πρόβας και των ανθρώπων που γνωρίζονται όλο ένα και περισσότερο. Ξεκίνησα την πορεία μου γράφοντας πρώτα για το θέατρο και έχω δουλέψει άπειρες ώρες σε πρόβες και “ζυμώσεις” οπότε έχω γι' αυτό μια ιδιαίτερη αγάπη. Το σινεμά με γοητεύει απίστευτα γιατί με παρακινεί να μπορέσω να φανταστώ μουσικά ότι θέλω. Είναι μια έτοιμη ιστορία που παίζει μπροστά σου και σου λέει τώρα βούτα κι εσύ. Σου δίνει μεγάλη ελευθερία αυτό, αλλά απαιτείται παράλληλα μεγάλη ακρίβεια σε πολλές παραμέτρους. Δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία. Ίσως η πιο δύσκολη απ όλες. Η τηλεόραση πάλι έχει την αμεσότητα και αυτό είναι που έχει ενδιαφέρον. Μπορεί σε μια μέρα μέσα να ακούσει μια μεγάλη μερίδα του κοινού κάτι που έχεις κάνει, να αγαπηθεί ή και όχι.

 

 
  
  
 
 


 - Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Σταμάτη Κραουνάκη και την «Σπείρα-Σπείρα»;
Γ.Χ.: Το 2002 γνωρίστηκα με τον Σταμάτη σε ένα στούντιο από ένα κοινό μας γνωστό και αφού με άκουσε μου πρότεινε να μπω στην ομάδα «Σπείρα-Σπείρα» σαν πιανίστας και συνθέτης. Τον Κραουνάκη τον θαύμαζα και εννοείται πως δεν είχα καλύτερο. Πήρα πάρα πολλά από αυτόν και από την συνεργασία μας αλλά έδωσα και πάρα πολλά. Ώρες που δεν μετριούνται, αφοσίωση γιατί είχα γίνει το δεξί του χέρι , συναυλίες, πρόβες, παραστάσεις, στούντιο, ταξίδια, πέρα από την ομάδα ταυτόχρονα ήμουν ενορχηστρωτής και μουσικός σε δουλειές του : «Μαρία η άσχημη» , «7 θανάσιμες πεθερές»,  «Πόσο σ’ αγαπώ»,  cd,  «Πεθαίνοντας στην Αθήνα» , «Διαμάντια και μπλουζ», ταινίες, θέατρα, απ όλα. Γερές εμπειρίες.

- Το 2008 στο άλμπουμ «Χίλια χρόνια μετά» εμφανίζεστε και ως ερμηνευτής. Η ερμηνεία είναι μια άλλη παράμετρό σας που θέλετε να εμφανίσετε στο κοινό;
- Γ.Χ.: Μου αρέσει να εκφράζω κάποια κομμάτια μου με ένα δικό μου τρόπο. Αυτό είναι όλο. Πάντα έπαιζα πιάνο και τραγουδούσα τραγούδια μου. Από τα χρόνια της Σπείρας. Το 2008 μαζί με τον Νίκο Μωραΐτη που έγραψε τους στίχους σε αυτό το cd κάναμε μια δουλειά που μας εξέφραζε εκείνη την περίοδο και προέκυψαν κάποια αγαπημένα τραγούδια που είπα εγώ. Μέρος των τραγουδιών αυτών παρουσιάσαμε μαζί με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη σε περιοδεία που κάναμε σε Ελλάδα και Εξωτερικό το καλοκαίρι του 2008 δίνοντας συνολικά περίπου 55 συναυλίες.

 - Τι σημαίνει λέξη «μουσική» για σας;
- Γ.Χ.: Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να αναγνωρίσω ούτε εμένα χωρίς αυτή την έννοια στο μυαλό μου για να μπορώ να το δω απ έξω και να σας πω.

-  Πότε νιώσατε ότι η μουσική είναι ο δρόμος που θα επιλέξετε στη ζωή σας;
- Γ.Χ.: Στα 10 μου χρόνια ήμουν βέβαιος ότι θα ακολουθήσω αυτό τον δρόμο. Έγραφα μουσικούλες από τα 5-6 μου και ανυπομονούσα να γυρίσω σπίτι μετά το σχολείο για να τις επεξεργαστώ. Δεν ξέρω τι "πετριά" ήταν αυτή. Δεν με ένοιαζε τίποτε άλλο.

- Πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο καλλιτέχνη όπως εσείς να μπορέσει ν’ αντιμετωπίσει τη σχεδόν  ανύπαρκτη δισκογραφία του σήμερα;

- Γ.Χ.: Τίποτα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κάνεις τη δουλειά σου. Η μουσική υπήρξε και πριν να εφευρεθεί η δισκογραφία. Επιστροφή στις ρίζες. Πάντα θα υπάρχει ο τρόπος να φτάνει αυτό που έχεις να πεις στα αυτιά του κόσμου. Ένα πρόβλημα μεγάλο πέρα από τα προφανή που έχουν κάνει κουβάρι την όποια δισκογραφία υπάρχει είναι κατά τη γνώμη μου η έλλειψη προσωπικότητας και χαρακτήρα. Η απίστευτη κλωνοποίηση προσώπων σε βαθμό παρωδίας. Δεν ξέρεις τι ακούς. Όπως σε πάει η μόδα. Φεύγει αυτή, φεύγουν και αυτοί που την υπηρετούν. Ευτυχώς πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Τα πράγματα που είναι φανερό ότι γίνονται με πραγματικό καλλιτεχνικό στόχο πάντα θα συνεχίζουν να βρίσκουν τη δίοδο και την πραγματική αποδοχή. Για μένα σήμερα, νομίζω, κάτι έχουν να πουν οι κονσεπτικοί δίσκοι. Κύκλοι τραγουδιών με συνοχή όπως παλιά, με ένα θέμα, αν μιλάμε βέβαια για ολοκληρωμένες δουλειές. Κάτι τέτοιο με ενδιαφέρει τώρα και έχω βάλει μπρος να κάνω. Πάντα αγαπούσα τις ολοκληρωμένες δουλειές και χαίρομαι γιατί έχω κάνει αρκετές.

- Στις 22 Φεβρουαρίου θα εμφανιστείτε στον Ιανό μαζί με την Ελένη Πέτα και θα παρουσιάσετε την παράσταση «Τραγούδια στην οθόνη». Πώς πρόεκυψε αυτή η ιδέα;  Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα;
- Γ.Χ.: Μέσα από την εκπομπή «Τα τραγούδια της οθόνης» που είχα την μουσική επιμέλεια στην ΕΡΤ3, είδα πόσα πολλά αγαπημένα τραγούδια έχουν βγει μέσα από την οθόνη.Πρότεινα λοιπόν στην Ελένη Πέτα, μια φωνή υπέροχη και παλιά μου συνεργάτιδα που αγαπώ, να ταξιδέψουμε μαζί με όχημα αυτά τα τραγούδια διασκευασμένα για πιάνο και φωνή. Με αυτή την αφορμή των εμφανίσεων μας προέκυψε και το καινούργιο τραγούδι που έγραψα για εκείνη το “Να μείνεις εδώ”. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγαπημένα τραγούδια και μουσικά θέματα από τον ξένο και τον ελληνικό κινηματογράφο καθώς και αγαπημένα τραγούδια από τηλεοπτικές σειρές. Επίσης θα παίξουμε τραγούδια δικά μου που έχουν ερμηνεύσει διάφοροι καλλιτέχνες και τραγούδια της Ελένης.

- Μετά τον Ιανό, ποια είναι τα άμεσα σχέδια;
- Γ.Χ.: Είμαι στο στούντιο εδώ και πολύ καιρό και ετοιμάζω διάφορα πράγματα. Υπάρχουν πολλές σκέψεις.  Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η δημιουργική διαδικασία θα μπορώ να σας πω περισσότερα.
 

 


Περισσότερες πληροφορίες για το Γιάννη Χριστοδουλόπουλο θα βρείτε στο ολοκαίνουργιο mobile friendly web site

giannischristodoulopoulos.com

 

 *Οι φωτογραφίες είναι παρμένες από την προσωπική ιστοσελίδα του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου.

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Ο καιρός σκουλήκιασε.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/10/1948 Γεννήθηκε ο συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Χρονάς
17/10/1995 Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997"
18/10/1920 Γεννήθηκε στην Αθήνα η ηθοποιός και επί σειρά ετών υπουργός Πολιτισμού Μελίνα (Μαρία Αμαλία) Μερκούρη
18/10/1931 Πέθανε ο αμερικανός εφευρέτης του φωνογράφου Τόμας Έντισον
18/10/1979 Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης τιμάται από τη Σουηδική Ακαδημία με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

ΤΥΧΑΙΑ TAGS