120 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Κέλλυ Γκούνη

Λυδία Σέρβου: «Αυτή η δουλειά είναι ο καθρέφτης της ψυχής μου»

Συνέντευξη στην Κέλλυ Γκούνη


Η Λυδία Σέρβου είναι καθρέπτης όχι μόνο της δικής της ψυχής, αλλά και των παιδικών ονείρων και ψυχών. Αυτό το αποδεικνύει μέσα από τη νέα της δισκογραφική δουλειά «Κάμε το Ύπνο Σύννεφο», που κυκλοφόρησε από την Cobalt Music τον περασμένο μήνα. Η πολυετής εμπειρία και συνεργασία της με παιδιά, ηλικίας 2 έως 7 ετών, ως δασκάλα μουσικοκινητικής αγωγής, αποτέλεσε και το σημαντικότερο κίνητρο για την πραγματοποίηση του πρώτου της προσωπικού δίσκου και την καθιστά την σημαντικότερη ερμηνεύτρια νανουρισμάτων της ελληνικής μουσικής.

Στόχος του δίσκου «Κάμε τον Ύπνο Σύννεφο» ήταν, όπως λέει και η ίδια: «να δημιουργήσω στον ακροατή την εικόνα μιας μάνας ή ενός πατέρα που νανουρίζει το παιδί του μέσα σ ’ ένα δωμάτιο. Σαν να πήρε την κιθάρα του ή τη φλογέρα του και του λέει ένα νανούρισμα για να χαλαρώσει το παιδάκι και να κοιμηθεί. Για αυτό το λόγο σχεδόν σε όλα τα τραγούδια χρησιμοποιήσαμε ένα με δύο όργανα».

Η Λυδία Σέρβου είναι διπλωματούχος κλασσικού τραγουδιού, βυζαντινής μουσικής και πιάνου. Υπήρξε μόνιμος συνεργάτης της Μαρίζας Κωχ επί 13 συναπτά έτη και έχει δώσει πολλές συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η συμμετοχή της ως δασκάλα φωνητικής της ομάδας του στο X- FACTOR κατάφερε να την βάλει σε πολλά σπίτια μέσα και της άνοιξε νέους δρόμους. Σήμερα διδάσκει στο Μουσικό Εργαστήρι του Γιώργου Θεοφάνους και στο Μουσικό Εργαστήρι Studio.

Η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι είναι εκείνη που γαληνεύει την ψυχή της και το έργο του συνθέτη την έχει εμπνεύσει για πολλούς σταθμούς της ζωής της.

Στο δίσκο της η Λυδία Σέρβου ερμηνεύει 16 από τα ομορφότερα νανουρίσματα, με την υπογραφή σπουδαίων δημιουργών, στη συνέντευξη μας απαντά σε 16 ερωτήσεις που «γεννήθηκαν» από τους στίχους αυτών.

- Μελισσάκι: «... κοίταζε πάντοτε μπροστά, μη χαραμίσεις τα φιλιά». Έχοντας τα ματιά σου στραμμένα προς το μέλλον, ποια εξέλιξη επαγγελματική και προσωπική οραματίζεσαι για την Λυδία;

Λυδία Σέρβου: Αυτό που εύχομαι στη Λυδία είναι να έχει υγεία, να παραμείνει παιδί στην ψυχή, να συνεχίσει να κάνει επαγγελματικά βήματα που τη γεμίζουν πραγματικά και κάποια στιγμή να γίνει μαμά!!!

- Νανούρισμα-κοιμήσου άστρο φωτεινό: «… κοιμήσου εσύ κι εγώ αγρυπνώ, κοιτώ σε και δε χορταίνω». Τι είναι εκείνο που σε γαληνεύει όταν κάτι άσχημο μπορεί να σε αγρυπνά;

Λ. Σ.: Η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Ότι και αν μου συμβαίνει, μόλις βάλω το «Χαμόγελο της Τζοκόντα» ή τραγούδια από τη «Ρωμαϊκή Αγορά» γαληνεύει η ψυχή μου αμέσως!!!!

- Κοιμήσου αγγελούδι μου: «… για να μη πεις μες τη ζωή σου δε μπορώ». Πόσες φορές έχεις πει δε μπορώ - σε προτάσεις επαγγελματικές - από φόβο και μόνο;

Λ. Σ.: Δυστυχώς ή ευτυχώς έχω μεγάλη δυσκολία να πω «όχι» και «δεν μπορώ», με αποτέλεσμα πολλές φορές να εκθέτω τον εαυτό μου σε καταστάσεις, που στο τέλος με στεναχωρούν. Είναι ένα στοιχείο του χαρακτήρα μου που οι κοντινοί μου άνθρωποι το έχουν επισημάνει και προσπαθώ να το δουλέψω.

- Νανούρισμα: «… να σεργιανάς τον Άγγελο που έχεις στο πλευρό σου». Ποιοι είναι οι δικοί σου Φύλακες Άγγελοι;

Λ. Σ.: Είμαι πολύ ευλογημένος άνθρωπος γιατί έχω πολλούς Φύλακες Αγγέλους. Οι κυριότεροι είναι οι γονείς μου, που είναι δίπλα μου κάθε στιγμή. Φύλακας Άγγελος όμως είναι και η καθηγήτρια μουσικής που είχα στο Γυμνάσιο. Είναι εκείνη που με έμαθε κάθε μέρα που ξυπνάω να κοιτάζω «ψηλά και όλο ψηλότερα» και να ευχαριστώ το Θεό για ότι μου χαρίζει. Τέλος θα μου επιτρέψεις να αναφερθώ και σε ένα πραγματικό Άγγελο, τη φίλη μου Νίκη – στην οποία έχω αφιερώσει το συγκεκριμένο νανούρισμα – που είναι εδώ και 27 χρόνια στη δική της «Οδό Ονείρων» και τη νιώθω καθημερινά στο πλευρό μου.

- Νανούρισμα – Αγόρι μου. Ερμηνεύει η Μαρία Σουλτάτου, σε μουσική του Μάνου Λοΐζου και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Με την Μαρία Σουλτάτου σας δένει μία μακροχρόνια φιλία. Μίλησε μου για την συνεργασία σας.

Λ. Σ.: Με την Μαρία Σουλτάτου είμαστε φίλες 8 χρόνια, αλλά νιώθω ότι γνωριζόμαστε μια ζωή. Είναι ένας άνθρωπος, που, πέρα από τη φωνή της, την θαυμάζω πολύ για την καθαρότητα της ψυχής και του λόγου της. Γνωριστήκαμε σε μια συναυλία με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και από την πρώτη στιγμή έδειξε μια γενναιοδωρία, που δεν είχα συναντήσει ποτέ μέσα στον χώρο του τραγουδιού. Απολαμβάνω να συνεργάζομαι μαζί της, γιατί μέσα από την κάθε συνεργασία μας νιώθω ότι γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Με τη Μαρία μοιράστηκα από την αρχή τη σκέψη μου για αυτό τον δίσκο και ήταν εκείνη που με προέτρεψε να την κάνω πράξη. Η βοήθειά της σε όλη τη δουλειά υπήρξε ανεκτίμητη και είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα που συμμετέχει με αυτό το τραγούδι.

- Νανούρισμα – Ασημιά Κουδούνια: «… η δικιά μου αγάπη διόλου δε φοβάται». Η αγάπη σου για τα παιδιά αποτέλεσε το κίνητρο της εν λόγω δισκογραφικής δουλειάς σου;

Λ. Σ.: Από 17 χρονών δουλεύω μαζί με παιδιά. Είναι αυτά που καθημερινά θα σε γεμίσουν ενέργεια, αγάπη, ελπίδα, έμπνευση, καμιά φορά θυμό… αλλά και πολλές αγκαλιές. Ήθελα πολλά χρόνια να κάνω κάτι που να τα αφορά, όχι μόνο τώρα που είναι μικρά αλλά και αργότερα. Να μπορούν να το κρατήσουν στη μνήμη και στην καρδιά τους και να το μεταφέρουν και στα δικά τους παιδιά. Νιώθω ότι με αυτή τη δουλειά που έγινε με τόση αγάπη και θετική ενέργεια θα τον πετύχω τον στόχο μου.

- ΡΟ-ΡΟ-ΡΙ. Σε στίχους της Αγαθής Δημητρούκα και μουσική του Ηλία Λιούγκου. Ο τελευταίος έχει μαθητεύσει δίπλα στον Μάνο Χατζιδάκι και οι μουσικές του καταβολές είναι απόλυτα επηρεασμένες απ κείνον. Ποια είναι η σχέση σου με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Ηλία Λιούγκο;

Λ. Σ.: Πριν σου απαντήσω στην ερώτησή σου θα μου επιτρέψεις να πω δημόσια ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» στην κ. Αγαθή Δημητρούκα, γιατί εκτός από το «Ρο- Ρο- ρι» που μου χάρισε μαζί με τον Ηλία Λιούγκο, μου έδωσε την άδεια να χρησιμοποιήσω το ημιστίχιο του Νίκου Γκάτσου «Κάμε τον ύπνο σύννεφο» για γενικό τίτλο της δουλειάς. Τώρα σχετικά με αυτό που με ρωτάς. Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή μου. Μεγάλωσα με τα τραγούδια του. Από το 1994 που «έφυγε» ξεκίνησα να μελετώ πιο βαθιά το έργο του, προσπαθώντας να τον προσεγγίσω ερμηνευτικά όσο περισσότερο μπορώ. Δεν μπορώ να σου εξηγήσω αυτό που ακριβώς αισθάνομαι όταν ερμηνεύω τραγούδια του. Δεν είχα την τύχη να τον γνωρίσω αλλά νιώθω ένα περίεργο δέσιμο μαζί του… Τον Ηλία Λιούγκο δεν τον γνώριζα προσωπικά. Ήθελα όμως να τραγουδήσω το «Κοιμήσου Άστρο Φωτεινό» στον δίσκο. Έψαξα, τον βρήκα στο facebook, του έγραψα ένα μήνυμα και αμέσως ανταποκρίθηκε. Νιώθω πολύ τυχερή που τον γνώρισα. Είναι ένας άνθρωπος πολύ γενναιόδωρος και γλυκός, που η συνεργασία μαζί του σε διδάσκει ήθος. Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τη βοήθεια και την εμπιστοσύνη του.

- Γαλάζιο φόρεμα. Ερμηνεύει η μικρή Μαρία Λαχανά. Ποια είναι η σχέση σου με τους μικρούς ερμηνευτές;


Λ. Σ.: Το ταλέντο δεν έχει ηλικία!!! Άρα δεν παίζει ρόλο για μένα αν είναι μικρός ή μεγάλος σε ηλικία ο ερμηνευτής, αλλά αν έχει ταλέντο. Σε αυτή τη δουλειά υπάρχουν δύο πολύ ταλαντούχα πλάσματα νεαρά σε ηλικία. Η Μαρία Λαχανά και ο Μάριος Αλουπός. Και οι δύο μαθητές μου. Τη Μαρία τη γνώρισα όταν ήταν 4 χρονών και από την πρώτη μας γνωριμία με έκανε να κλάψω με την ερμηνεία της στη «Φάτα Μοργκάνα» του Καββαδία. Τον Μάριο τον γνώρισα στα 19 του χρόνια και είναι ο πρώτος μαθητής που πήρε πτυχίο τραγουδιού από την τάξη μου. Είναι ένας εξαιρετικός λαϊκός τραγουδιστής με πολύ μέλλον. Χαίρομαι αφάνταστα που συμμετέχουν σε αυτή τη δουλειά και εύχομαι και στους δυο να έχουν μια λαμπρή πορεία και να κρατήσουν το ήθος και την αξιοπρέπεια που τους διακρίνει.

  
 

 
 

 


- Το νανούρισμα του άγνωστου κόσμου: «Άγνωστος κόσμος ξημερώνει…». Ως κοινωνία είμαστε άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, οδεύοντας προς έναν άγνωστο κόσμο μ’ ένα αβέβαιο μέλλον;

Λ. Σ.: Σίγουρα ως κοινωνία βιώνουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Οι ρίζες της είναι βαθύτερες και ξεκινούν από τις «αξίες» και τα «ιδανικά» που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Προσωπικά οδεύω σε έναν άγνωστο κόσμο μ’ ένα πολύ αβέβαιο μέλλον αλλά προσπαθώ καθημερινά να βλέπω τη φωτεινή πλευρά της ζωής και να συνεχίζω. Όταν νιώθω ότι πέφτω ψυχολογικά πηγαίνω μια βόλτα στη θάλασσα, κοιτάζω την απεραντοσύνη του ουρανού, ακούω ωραία τραγούδια και φροντίζω να προστατεύω την ψυχή μου και τα αυτιά μου από ότι άσχημο μπορώ.

- Άστραψε η Ανατολή: «... κούνα το παιδί μη τύχει και ξυπνήσει». Από ποιο όνειρο δε θα ήθελες ποτέ να ξυπνήσεις;

Λ. Σ.: Τα όνειρα είναι για τον καθένα μας πολύ προσωπικά και υποκειμενικά. Κάτι που για μένα είναι όνειρο ζωής για τον απέναντι μου μπορεί να είναι αστείο. Για αυτό δεν μιλάω ποτέ για αυτά. Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι το μεγαλύτερο μου όνειρο δεν το έχω πετύχει ακόμα. Προφανώς όταν καταφέρω να το πραγματοποιήσω να μη θέλω να με ξυπνήσει κανείς….

- Της θάλασσας νανούρισμα: «...κι από τα χείλη σου έφτασα την ψίχα της ζωής.». Συνήθως εμείς οι άνθρωποι θέλοντας να προστατεύσουμε την ψίχα της ζωής, δημιουργούμε μια κόρα ασφαλείας. Εσύ το κάνεις αυτό;

Λ. Σ.: Δυστυχώς για μένα, είμαι ανοιχτό βιβλίο. Δεν με προστατεύω αρκετά και για αυτό συχνά πληγώνομαι. Τον αυθορμητισμό μου τον έχω πληρώσει πολύ ακριβά!!!

- Το τραγούδι του Άγγελου και του Αλέξανδρου. Στίχοι Λεωνίδας Μαλένης, μουσική Γιώργος Θεοφάνους και συνερμηνεύτρια σου η Ευρυδίκη. Μίλησε μου για την σχέση σου με τους προαναφερθέντες συντελεστές.

Λ. Σ.: Με τον Γιώργο Θεοφάνους συνεργάζομαι πολύ στενά τα τελευταία 4 χρόνια στο «Μουσικό Εργαστηράκι». Είναι ένας σπουδαίος δημιουργός, που εκτιμώ και θαυμάζω πολύ. Όταν ξεκίνησα να μαζεύω το υλικό για τον δίσκο, του ζήτησα να μου γράψει ένα νανούρισμα. Τότε λοιπόν, μου πρότεινε να πω «Το τραγούδι του Άγγελου και του Αλέξανδρου» που γράφτηκε για τον μεγάλο του γιο, τον Άγγελο και τον εγγονό του Λεωνίδα Μαλένη τον Αλέξανδρο και είχε τραγουδήσει βεβαίως η Ευρυδίκη. Το θεώρησα πολύ τιμητικό να μου εμπιστευθεί ένα τόσο προσωπικό τραγούδι και στη συνέχεια ζήτησα από την Ευρυδίκη, την οποία παρακολουθώ και θαυμάζω από το ξεκίνημά της, να το τραγουδήσουμε παρέα. Σαν δυο μαμάδες που νανουρίζουν τα παιδιά τους… εκείνη τον Άγγελο και εγώ τον Αλέξανδρο. Ήταν από τις ωραιότερες στιγμές μου στο studio. Από τη μια να με συνοδεύει ο ίδιος ο συνθέτης στο πιάνο και από την άλλη να μοιράζομαι το τραγούδι με μια από τις πιο αγαπημένες μου τραγουδίστριες. Σαν όνειρο!!!

- Το τραγούδι του χελιδονιού. Μιλώντας για χελιδόνια που παραπέμπουν στην άνοιξη, πες μου ποια συνεργασία σου ήταν εκείνη που έφερε την άνοιξη στην επαγγελματική σου ζωή;

Λ. Σ.: Κάθε συνεργασία έχει τα δικά της καλά!!! Και είμαι τυχερή γιατί έχω συνεργαστεί με πολύ αξιόλογους ανθρώπους. Σίγουρα η συνεργασία μου με τον Γιώργο Θεοφάνους είναι αυτή που μου έδωσε τη δυνατότητα να με γνωρίσει παραπάνω κόσμος χωρίς να υποτιμώ τις υπόλοιπες. Η συμμετοχή μου σαν δασκάλα φωνητικής της ομάδας του στο X- FACTOR με έβαλε σε πολλά σπίτια μέσα και μου άνοιξε νέους δρόμους.

- Αγία Μαρίνα και Κυρά. Ένα παραδοσιακό νανούρισμα της Κύπρου σε ερμηνεία του Μάριου Αλούπου. Ποια είναι η σχέση σου με το νησί;


Λ. Σ.: Η σχέση μου με την Κύπρο ξεκινάει από το σχολείο. Τελείωσα στην «Ελληνική Παιδεία» και η αλήθεια είναι ότι μας μίλαγαν πολύ για τα βάσανα αλλά και τις ομορφιές αυτού του τόπου. Κάναμε γιορτές με Κυπριακά τραγούδια και πάντα ένιωθα μια ιδιαίτερη αγάπη για αυτήν. Στην πορεία πέρασαν από κοντά μου πολλοί μαθητές με Κυπριακή καταγωγή και έτσι την αγάπησα ακόμα περισσότερο.

- Στις μοίρες επαράγγειλα: «...να’ χεις ανθούς στη στράτα σου καλό στο ριζικό σου». Ποια η δική σου συμβουλή σε νέους καλλιτέχνες που θέλουν να ακολουθήσουν τα όνειρα τους;

Λ. Σ.: Να έχουν υπομονή, επιμονή και πίστη. Μόνο έτσι κατακτάς το όνειρο!!!. Να έχουν αυτοπεποίθηση, αλλά να είναι σεμνοί και διακριτικοί. Να σέβονται και να εκτιμούν το ψηλότερο από αυτούς. Να προσπαθούν κάθε μέρα για το καλύτερο. Να αναγνωρίζουν το ταλέντο, χωρίς κόμπλεξ και μικρότητες. Και το βασικότερο για μένα… να μάθουν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και στη δική τους ψυχή. Έχουμε ανάγκη από καλλιτέχνες χωρίς «δεκανίκια».

- Βλέφαρο μου: «...να’ ν’ του ονείρου του η σκάλα». Ποιο είναι το όνειρο σου γι αυτό το νέο δισκογραφικό σου εγχείρημα;

Λ. Σ.: Δεν είναι όνειρο… είναι ευχή!!! Αυτή η δουλειά είναι ο καθρέφτης της ψυχής μου. Εύχομαι λοιπόν να βρει τον δρόμο για όλες τις παιδικές ψυχές!!!*Το «Κάμε τον ύπνο σου σύννεφο» περιέχει 16 τραγούδια, τρία καινούρια και 13 επανεκτελέσεις που έχουν γράψει μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα της ελληνικής μουσικής: Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Λοΐζος, Χρήστος Λεοντής, Βασίλης Δημητρίου, Χάρις Αλεξίου, Νίκος Κυπουργός, Ηλίας Λιούγκος, Διονύσης Τσακνής, Μιλτιάδης Σελανιτσιώτης, Στέφανος Κορκολής, Γιώργος Θεοφάνους, Σάββας Σάββα, Νεοκλής Νεοφυτίδης, Νίκος Παπακώστας, Κώστας Βίρβος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Μαλένης, Αγαθή Δημητρούκα, Λίνα Νικολακοπούλου, Ισιδώρα Σιδέρη, Γιάννης Τσέρτος, Άντα Δούκα, Ανδρέας Καραγιαννίδης.

Στον δίσκο συμμετέχουν οι: Μαρία Σουλτάτου, Ευρυδίκη, Μάριος Αλούπος και η μικρή Μαρία Λαχανά.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Εκεί που σμίγει η αγάπη των ανθρώπων είναι η πατρίδα σου.
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/10/1937 Γεννήθηκε ο συνθέτης Μάνος Λοίζος
23/10/1925 Γεννήθηκε στην Ξάνθη ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις

ΤΥΧΑΙΑ TAGS