106 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Έλενα Κοσμά

Βασίλης Σκουλάς: Παν μέτρον… άνθρωπος

Συνεντεύξεις

Έλενα Κοσμά

Βασίλης Σκουλάς: Παν μέτρον… άνθρωπος

Συνέντευξη στην Έλενα Κοσμά


Είναι ένας αληθινός θρύλος της Κρητικής μουσικής, ένας από τους πιο σημαντικούς λυράρηδες, που επάξια έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στην καρδιά μας. Ο Βασίλης Σκουλάς γεννήθηκε στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου Κρήτης και εκπροσωπεί την ευγένεια, την περηφάνια, το σέβας, τη φιλοξενία και την λεβεντιά όλης της κρητικής κληρονομίας.
Η φωνή του μας ταξιδεύει σε μέρη που ίσως να μην έχουμε δει ποτέ, στην υπέροχη Κρήτη, εκεί που οι παιδικές του αναμνήσεις στο καφενείο του χωριού, να βλέπει τον λυράρη να δίνει την ψυχή του και να τραγουδά τις αξεπέραστες κρητικιές κοντυλιές, τον σημάδεψαν βαθιά. Ήταν επτά χρονών όταν πρωτοέπιασε την λύρα και από τότε δεν σταμάτησε να την έχει πάντα μαζί του.


Κύριε Σκουλά, έχετε 50 χρόνια στο τραγούδι και εκπροσωπείτε την παραδοσιακή Κρητική μουσική. Μέσα σ’ αυτές τις δεκαετίες υπάρχουν πράγματα που θα θέλατε να κάνατε και δεν έχετε κάνει, ακόμα;

Πάντα ο κάθε άνθρωπος θα ήθελε να κάνει πράγματα ξεχωριστά. Τ’ όνειρό μου από μικρό παιδί ήτανε να διανύσω τη ζωή μου μέσα από τις επιρροές του περιβάλλοντος μου – μέσα κι έξω από την οικογένεια - με μια ανθρώπινη στάση, να μην παρεκκλίνω απ’ αυτά που κληρονόμησα τις αρχές που μου παραδώκανε οι πρόγονοι μου. Ήθελα να με αγαπούν όχι σαν καλλιτέχνη λυράρη ή τραγουδιστή, αλλά σαν Βασίλη, σαν άνθρωπο. Όσον αφορά το καλλιτεχνικό, κάθε ένας που ασχολείται με την τέχνη έχει όνειρα να φτάσει ψηλά. Εγώ άφηνα το χρόνο να κυλήσει και τα γεγονότα ερχόταν μόνα τους χωρίς να βιάζω τις καταστάσεις. Είμαι ικανοποιημένος από όσα γίνανε και ήσυχος για όσα θαρθούνε.

Σ’ αυτή την καλλιτεχνική σας πορεία έχετε κάνει εκπτώσεις στη δουλειά σας;

Θέλω να πιστεύω ότι το πάλεψα και δεν έκανα εκπτώσεις κι ας το πλήρωσα αυτό με υψηλό κόστος.

Ζείτε με τις παιδικές σας αναμνήσεις και πόσο αυτές έχουν σταθεί οδηγός στην καλλιτεχνική σας πορεία;  

Είναι οι  μυρουδιές οι εικόνες οι γεύσεις οι ανάσες που κουβαλάει η σκέψη κι η καρδιά μου. Αρχές  που με γαλούχησαν, που σαν φύλακες άγγελοι με κράτησαν  να μην ξενοπατήσω... Είναι και  οι άνθρωποι της καθημερινότητας, βοσκοί, μεροκαματιάρηδες που μου φωτίζανε το παρελθόν για να διαβώ στο μέλλον.

Τι είναι για εσάς η Κρήτη;

Η Κρήτη είναι η πηγή μου, ο τόπος μου, η καταγωγή μου, είναι εγώ, είναι οι δικοί μου. Είναι το φως και το σκοτάδι μου.

Υπάρχουν πράγματα που σας εμπνέουν στις μέρες μας;

Υπάρχουν άνθρωποι που εκπέμπουν μια ευγένεια μια λεβεντιά που παίρνεις δύναμη απ’ τα λόγια τους και την συμπεριφορά τους. Με εμπνέει η αγάπη, η ντομπροσύνη, η φιλία, η ευγένεια.

Η μουσική περνάει κρίση;

Οι εκφραστές της περνάνε κρίση. Η ίδια η μουσική δεν επηρεάζεται. Τα πρόσωπα κλονίζονται, οι νότες μένουν ίδιες εδώ και τόσες χιλιάδες χρόνια.

Τι έχει μεγαλύτερη σημασία: η μουσική ή ο άνθρωπος;


Παν μέτρον άνθρωπος.

  
 
 

Οι εμφανίσεις σας στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο έχουν χαροποιήσει ιδιαίτερα τους θαυμαστές σας. Μιλήστε μας για αυτές τις μουσικές βραδιές. Τι θα παρουσιάσετε;

Κατ’ αρχάς χαίρομαι που φιλοξενώ και με τιμούνε δυό εξαιρετικοί φίλοι και σπουδαίοι καλλιτέχνες, η Γιώτα Νέγκα και ο  Παντελής Θαλασσινός. Ύστερα χαίρομαι που παίζουμε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, έναν χώρο αρχοντικό και μοναδικής ακουστικής. Μόνιμος συνεργάτης μου ο Κώστας Καλέργης, που είναι στο πλάϊ μου  20 χρόνια με το λαούτο του. Στην κιθάρα ο  Κώστας Ανετάκης, ο Αλέξης Επιτροπάκης  στο μαντολίνο, η Μαρία Καναβάκη πλήκτρα και ακορντεόν και στο μπάσο Χρήστος Παύλης. Στον ήχο, ο φίλος μου Γιώργος Καριώτης. Θα σας παρουσιάσουμε διανθησμένο το πρόγραμμα που παίξαμε στο Ηρώδειο που τόσο το αγάπησε ο κόσμος.

Καλεσμένοι σας στη σκηνή θα είναι ο Παντελής Θαλασσινός και η Γιώτα Νέγκα. Τι σας συνδέει με τους δύο αυτούς καταξιωμένους καλλιτέχνες;


Με τον Παντελή και την Γιώτα  μας συνδέει μιά βαθειά εκτίμηση και μια θερμή φιλία. Μετά έρχονται τα καλλιτεχνικά, με τα τραγούδια του Παντελή που τραγούδησα, τις κοινές εμφανίσεις που κάμαμε και με την Γιώτα. Εκτιμώ την ευγένεια και την αφοσίωση τους. Συναυλίες, τραγούδια, φιλία αγάπη και αλληλοεκτίμηση.

Ποια είναι η αγαπημένη σας μαντινάδα;


Η κάθε μια εκφράζει και κάτι απ’ τη ζωή. Αλλά η πρώτη που ηχογράφησα με έχει σημαδέψει και εκφράζει κι εμένα και την εποχή μας  «Χέρια που δεν αρπάξανε ξένο ψωμί να φάνε, αυτά κρατουνε την τιμή όσο βαριά και να ’ναι».

Κύριε Σκουλά είστε αισιόδοξος για το αύριο της Ελλάδας;  


Αλλοίμονο αν δεν είμαστε αισιόδοξοι. Με τις ελπίδες έκαμα τις πιο καλές παρέες, γιατί έρχονται ογλήγορα και φεύγουν τελευταίες.

*Ο Βασίλης Σκουλάς θα βρεθεί την Παρασκευή 18, και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, καθώς και στις 25 και 26 του ίδιου μήνα (Παρασκευή και Σάββατο), στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Καλεσμένοι του επί σκηνής θα είναι ο Παντελής Θαλασσινός και η Γιώτα Νεγκα.  


Ώρα προσέλευσης: 22.00, Ώρα έναρξης: 23:00
Γυάλινο : Λεωφόρος Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη
Τηλ. 210 9316101
15€ είσοδος με ποτό στο bar,

25€ ποτό στο τραπέζι,

120 η φιάλη στο τραπέζι ανά 4 άτομα,

140  η σπέσιαλ φιάλη στο τραπέζι ανά 4 άτομα,

Από 60€ η φιάλη κρασί στο τραπέζι ανά 2 άτομα.

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Η αίσθηση του ανεκπλήρωτου όταν είχαμε πετύχει, φιλοδοξίες, τύψεις, γενναιότητες, που σαν μεγεθυντικοί φακοί μεγάλωναν ως το άπειρο τον ελάχιστο εαυτό μας και δεν είδαμε τίποτα απ’ τον απέραντο κόσμο.
Τάσος Λειβαδίτης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/9/1970 Πέθανε στο Λονδίνο ο αμερικανός κιθαρίστας Τζίμυ Χέντριξ (Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ), πιθανότατα από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.
19/9/1949 Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης κλασικής μουσικής Νίκος Σκαλκώτας
19/9/1969 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS