120 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Δημήτρης Βαγενάς

Θέμης Καραμουρατίδης : «Η έμπνευση έρχεται από παντού»Συνέντευξη στον : Δημήτρη Βαγενά

 

Εμπνευσμένος και πολυτάλαντος, ο Θέμης Καραμουρατίδης δε συγκαταλέγεται αδίκως στους σημαντικότερους δημιουργούς της νεότερης γενιάς. Αφορμή γι’ αυτή τη συνέντευξη αποτέλεσε η συμμετοχή του στην ομάδα «Αγάπη Ρε Ματζόρε» και η συναυλία που πρόκειται να πραγματοποιήσει στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας στις 6 Ιουλίου.


-Μιλήστε μας αρχικά για την «Αγάπη Ρε Ματζόρε» που, όπως μας πληροφορεί το δελτίο τύπου, αποτελεί «μια  καλλιτεχνική πρωτοβουλία αλληλεγγύης».


Η «Αγάπη Ρε Ματζόρε»  είναι (όπως πολύ σωστά λέει το δελτίο τυπου μας) μια καλλιτεχνική πρωτοβουλία αλληλεγγύης που φτιάξαμε  οι:   Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Στάθης Δρογώσης, Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Γιώργος Καραδήμος, Θέμης Καραμουρατίδης, Κωστής Μαραβέγιας, Νατάσσα Μποφίλιου, Μανώλης Φάμελλος, Μαριέττα Φαφούτη και RadioSol. Προέκυψε απο την κοινή  ανάγκη μας να πάρουμε θέση σε όλα αυτά τα δύσκολα που συμβαίνουν γύρω μας, αφού διανύουμε μια πολύ άγρια και βίαιη περίοδο. Στόχος μας είναι, ως άνθρωποι και ως πολίτες, να βοηθήσουμε  στην ενίσχυση του αισθήματος  της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, να υψώσουμε μια ισχυρή φωνή κατά του φασισμού, του ρατσισμού και οποιασδήποτε μορφής βίας, και να προσφέρουμε, σε κάποιες απο τις ομάδες συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη, υλική και οικονομική ενίσχυση μέσω των δράσεών μας.


-Στο δελτίο τύπου διαβάζουμε επίσης πως, ως ομάδα, καλείτε όσους  ενδιαφέρονται -συναδέλφους, ομάδες και φίλους της δουλειάς σας- να συμμετάσχουν κι αυτοί, αρχικά στην διάδοση του logo σας και στη συνέχεια στις δράσεις και στις προσπάθειές σας. Τι συμβολίζει το logo σας, λοιπόν, και ποιες είναι οι προσπάθειές σας;


Ως «Αγάπη Ρε Ματζόρε» δεν είμαστε μια κλειστή αυτιστική ομάδα. Μακριά απο πολιτικές αποχρώσεις, εγωισμούς  και προσωπικά συμφέροντα, είμαστε ανοιχτοί στο να εξαπλωθεί όσο γίνεται περισσότερο η ιδέα αυτή και να βοηθήσουμε όσοι περισσότεροι γίνεται στην προσπάθεια που προανέφερα. Δεν έγινε κάποιο μαζικό κάλεσμα μέχρι τη σύσταση της κολλεκτίβας, καθαρά για συντονιστικούς λόγους (ακόμη και εμείς οι 11 ταλαιπωρηθηκαμε πολύ στο να βρούμε κοινές ώρες και μέρες), τώρα όμως που η  «Αγάπη Ρε+» έχει πάρει μορφή, καλούμε όλους τους φίλους (καλλιτέχνες και μη)  να πάρουν μέρος, με τον τρόπο που ο καθένας μπορεί, στην ενδυνάμωσή της. Ο πρώτος που ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα αυτό ήταν ο φίλος μας, Γιάννης Χαρούλης, ο οποίος θα συμμετάσχει και στην πρώτη μας συναυλία στο Κατράκειο στις 6 Ιουλίου.Το logo μας (σχεδιασμένο απο το bob studio) απεικονίζει ένα χέρι σε γροθιά που σχηματίζει μια καρδιά. Συμβολίζει τη μαχητική διεκδίκηση της αγάπης και της αλληλεγγύης –άλλωστε,  έχει έρθει η στιγμή στις ζωές όλων μας να είμαστε πιο διεκδικητικοί, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεράσπισή τους. Σε ό, τι αφορά τις προσπάθειές μας, προς το παρόν έχουμε ρίξει το βάρος στη συναυλία, στην οποία ελπίζουμε να έχουμε μεγάλη προσέλευση, ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τους 4 φορείς στους οποίους θα διατεθούν τα κέρδη. Οι επόμενες  δράσεις θα ανακοινωθούν στην πορεία.


-Τι θ’ ακούσουν όσοι θα παρευρεθούν στις 6 Ιουλίου στο Κατράκειο της Νίκαιας;


Νομίζω ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η βραδιά που ετοιμάζουμε: μια συναυλία – γιορτή, βασισμένη στο ρεπερτόριο του καθενός και σε αγαπημένα τραγούδια που βρήκαν τη θέση τους στο πρόγραμμα (του οποίου την επιμέλεια είχαν οι Φοίβος Δεληβοριάς και Γεράσιμος Ευαγγελάτος). Θα ενορχηστρώσουμε ο ένας τα τραγούδια του άλλου, θα «μπλεκόμαστε» επί σκηνής και  γενικώς θα υπάρχει μια διάθεση για δημιουργία και καλλιτεχνική αλληλεπίδραση. Και παρόλο που έχουμε διαφορετικές καταβολές και αισθητική, μας ενώνει, πέρα απ’ τον σημαντικό σκοπό, και μια μεγάλη αγάπη για τη μουσική.


-Ως συνθέτης, από πού αντλείτε την έμπνευσή σας και με ποια κριτήρια επιλέγετε ποια τραγούδια θα δισκογραφηθούν και ποια θα μείνουν στο συρτάρι;


Η έμπνευση έρχεται απο παντού: από μια ταινία, ένα  τραγούδι, μια προσωπική στιγμή, μια ιστορία ενός φίλου ή και από τον ίδιο τον τραγουδιστή που συνεργάζεσαι κάθε φορά. Τα κριτήρια δεν είναι πάντα ίδια, μπορεί ένα τραγούδι να μένει στο συρτάρι γιατί δεν είναι η ώρα του να βγει ή γιατί δεν ταιριάζει στο project για το οποίο προορίζεται, μπορεί όμως και να μείνει στο συρτάρι για πάντα, επειδή απλώς δεν το θεωρώ καλό τραγούδι.


-Πόσο εύκολο είναι για έναν καλλιτέχνη ν’ αφήσει το προσωπικό του στίγμα, δείχνοντας παράλληλα πως γνωρίζει και σέβεται το έργο των παλιότερων συνθετών;


Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορείς να ελέγξεις. Γιατί όση σκέψη και μυαλό να βάλεις σε ένα δημιούργημα, ο βαθμός στον οποίο είναι εντυπωμένες μέσα σου οι αναφορές σου δεν μπορεί να αλλάξει όταν το αποφασίσεις εσύ, αλλά μόνο όταν έχουν αφομοιωθεί επί της ουσίας. Δεν υπάρχει καμία συνταγή γι’ αυτό.

  
  


-Συχνά σας βλέπω να παίζετε τραγούδια άλλων συνθετών στο πιάνο και τη Νατάσσα Μποφίλιου να τραγουδάει δίπλα σας. Πώς προσεγγίζετε ένα κομμάτι που δεν έχετε γράψει εσείς;


Όπως προσεγγίζει ένας τραγουδιστής ένα τραγούδι που δεν έχει γράψει αυτός η ένας ηθοποιός ένα κείμενο ενός θεατρικού συγγραφέα. Προσπαθώ να αποδώσω το αρχικό αίσθημα του κομματιού προσθετοντας τη δική μου ερμηνεία. Όχι ότι η «Λέγκω» π.χ. χρειάζεται ερμηνευτική επανεξέταση. Απλώς,  αυτή προκύπτει αναπόφευκτα. Παίζω τη «Λέγκω» του Μαρκόπουλου σαν Θέμης, όχι σαν Μαρκόπουλος, και αυτό αρκετές φορές θεωρώ οτι έχει ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Άλλωστε, στην αναθεώρηση αυτή βοηθούν και οι σπουδαίες ερμηνείες της Νατάσσας, οι οποίες πάντα μου δείχνουν τον δρόμο που θα προσεγγίσουμε το κομμάτι.


-Μετά των τέλος των συναυλιών σας συνηθίζετε, μαζί με τη Νατάσσα Μποφίλιου και το Γεράσιμο Ευαγγελάτο, να συζητάτε με τους θεατές. Υπάρχει κάποια συγκινητικό ή αστείο περιστατικό που συνέβη στα καμαρίνια κι έχει χαραχτεί στη μνήμης σας;


Υπάρχουν πάρα πολλά συγκινητικά περιστατικά, το συγκινητικότερο όμως θαρρώ πως συνέβη επί σκηνής πέρσι στη συναυλία της Έδεσσας, όπου ένα αγόρι με κινητικά προβλήματα πλησίασε με το καροτσάκι του στη σκηνή και τραγούδησαν παρέα με τη Νατάσσα  το «Δίχτυ». Το βλέμμα και το χαμόγελο εκείνου του παιδιού ήταν αξεπέραστο.


-Πρόσφατα, ακούσαμε κάποια τραγούδια σας ηχογραφημένα από τη Δήμητρα Γαλάνη. Αγχωθήκατε στη σκέψη πως θα συνεργαστείτε με μία τόσο σημαντική ερμηνεύτρια;


Στην αρχή πολύ. Στη συνέχεια, δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να καταβληθεί απο το άγχος και να μην ζήσει όλη τη διαδικασία. Έτσι, ειδικά στο στούντιο που μπήκε για να τραγουδήσει, άφησα όλες τις αγωνίες και τις ανασφάλειες απ’ έξω και  το απόλαυσα. Βοήθησε σε αυτό και η ίδια η Δήμητρα, η οποία, μέσα απο μια μεγαλοπρεπέστατη απλότητα, σου δίνει το περιθώριο να εκφραστείς απόλυτα ελεύθερος καλλιτεχνικά, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί το δικό της καλλιτεχνικό αίτημα αδιάσπαστο. Δεν είναι λίγο να στο προσφέρει αυτό ένας άνθρωπος με σχεδόν 45 χρόνια σταδιοδρομίας. Και τα δυο τραγούδια που έχουμε φτιάξει τα λατρεύω!


-Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι είδους μελωδίες θα γράφατε, αν σας ζητούσαν να συνθέσετε το soundtrack της ζωής σας.  


Θα καταλήστευα το «Όταν έρχονται τα σύννεφα» του Μάνου Χατζιδάκι.

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Υπερτερεί συντριπτικώς ο πόλεμος.
Γιώργος Σεφέρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/11/1861 Γεννήθηκε ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου
18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας

ΤΥΧΑΙΑ TAGS